Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Με προπληρωμένη κάρτα η επιδότηση για αγορά τροφίμων

Το γενικό πλαίσιο που θα εφαρμοστεί και θα λειτουργήσει το μέτρο της επιδότησης σίτισης παρουσίασε χθες η αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου σε συνέντευξη τύπου.
Η κάρτα που θα παρέχει την επιδότηση σίτισης θα πιστώνεται με το ποσό της προβλεπόμενης κατωτέρω μηνιαίας επιδότησης, από την 1.4.2015 και μέχρι 31.12.2015. Το ύψος της παροχής θα είναι 70 € μηνιαίως για μεμονωμένο άτομο, προσαυξανόμενο κατά 30 € για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας,
«Εδώ είχαμε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα των κοινωνικών παντοπωλείων, των κουπονιών κοκ. Δεν θέλαμε να πριμοδοτήσουμε ένα είδος μόνο καταστημάτων τροφίμων. Θέλαμε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε όλη την αγορά. Δηλαδή σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο να ενεργοποιηθεί η τοπική αγορά» ανέφερε η κ. Φωτίου για την εφαρμογή του μέτρου
Πως θα λειτουργήσει:

Ο ωφελούμενος, που πληρεί τα κριτήρια θα λαμβάνει μια κάρτα. Είναι μια τραπεζική κάρτα η οποία θα είναι προπληρωμένη . Δηλαδή την πιστώνει το κράτος, και έχει πάνω της τα στοιχεία του ωφελούμενου, και θα περνάει από όλα τα μηχανήματα POS.
Ο δικαιούχος θα μπορεί να αγοράζει μόνο είδη από καταστήματα τροφίμων.
Με αυτή την κάρτα στο χέρι ο ωφελούμενος και με την αστυνομική ταυτότητά του, πηγαίνει σε όποιο κατάστημα τροφίμων θέλει. Δεν έχει το στίγμα δηλαδή ότι πάει σε συγκεκριμένα συσσίτια και ξοδεύει όσο χρήμα του έχει πιστωθεί κάθε μήνα. Στο τέλος του μήνα θα πληρώνονται όλα αυτά τα καταστήματα τροφίμων από το κράτος.
Επίσης το Υπουργείο Εργασίας θα καλέσει όλα τα καταστήματα και όλα τα σούπερ μάρκετ να κάνουν επιπλέον προσφορές σαν δείγμα αλληλεγγύης στους ανθρώπους που θα έχουν αυτές τις κάρτες.
Τα ποσά που θα πιστώνονται στην κάρτα:

Προτεραιότητα στη χορήγηση των παροχών θα δίδεται κατά σειρά σε άτομα με εξαρτώμενα τέκνα, πολυμελείς οικογένειες, οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά και μηδενικό εισόδημα, οικογένειες με μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους γονείς.
Η κατάταξη των δικαιούχων θα γίνει σύμφωνα με σύστημα μοριοδότησης των ανωτέρω χαρακτηριστικών σε συνδυασμό με τα εισοδηματικά κριτήρια και την εργασιακή κατάσταση του αιτούντος, όπως στον παρακάτω πίνακα: 
 

Τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια
Συγκεκριμένα το εισόδημα δικαιούχου των παροχών των άρθρων 1 έως 3 του νόμου 4320/2015 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος:
2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και
3.600 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ ετησίως.
Με βάση αυτόν τον κανόνα, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται ως εξής:
Μεμονωμένο άτομο: 2.400 ευρώ
Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3.600 ευρώ
Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4.200 ευρώ
Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4.800 ευρώ
Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5.400 ευρώ
Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6.000 ευρώ
Τα περιουσιακά κριτήρια είναι τα εξής:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατʼ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.