Η δε σχέση τους με τις βουλευτικές εκλογές θα είναι ανάλογη του χρόνου που αυτές θα γίνουν. Εάν οι βουλευτικές εκλογές προηγηθούν τότε τα κόμματα θα δώσουν άλλο τόνο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εάν στηθούν πρώτα οι κάλπες για δήμους- Περιφέρειες και ευρωβουλή τότε η σύγκρουση θα είναι μετωπική. Και γιατί θα αποτελέσουν το προμήνυμα για όσα θα ακολουθήσουν, αλλά και η Αντιπολίτευση θα ετοιμάζεται μέσω αυτών για ‘τη μητέρα των μαχών’.
Αλλιώς δηλαδή θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών κι αλλιώς εάν έχουν γίνει και πολύ περισσότερο εάν είναι και κυβέρνηση…
Σε κάθε περίπτωση το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών ‘στριμώχνει’ από ‘δω και πέρα πολιτικά τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης που βλέπουν όχι μόνο δυσκολίες , αλλά και παγίδες σε αυτές τις εκλογές. Θα επιλέξουν λοιπόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να πάνε χωριστά σε υποψηφιότητες δήμων και Περιφερειών; Προφανώς όχι αν και ξέρουν ότι υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις και αντανακλαστικά στην κοινωνία...
“Αυτό θα ήταν το αναμενόμενο εάν δεν είχε προηγηθεί η συνύπαρξη. Αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα το καλύτερο που έχουν να κάνουν τα κόμματα είναι να κατέβουν μαζί μέσω τοπικών συμφωνιών και κεντρικών στα μεγάλα κέντρα. Πώς δηλαδή ο γαλάζιος υποψήφιος θα μιλάει κάτα του πράσινου; Δεν γίνεται αυτό αφού αποφάσισαν να πάνε μαζί. Θα πορευθούν σε κοινές θέσεις χωρίς χρίσματα και ανοησίες του παρελθόντος” τόνισε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δύσκολα βλέπει τα δύο κόμματα να μην συζητούν για το θέμα.
Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ήδη Σαμαράς και Βενιζέλος το έχουν συζητήσει ως ενδεχόμενο και έχουν αποφασίσει οι δύο τους να κάνουν μια κουβέντα πριν τις 7 Σεπτεμβρίου που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα πάει στη Θεσσαλονίκη. Το ραντεβού έχει οριστεί και ορισμένοι λένε ότι θα γίνει την παραμονή, 6 του μήνα.
Οι προτάσεις στενών συνεργατών τους είναι να συναποφασίσουν ότι τα δύο κόμματα στις βασικές πολιτικές τους προτάσεις θα έχουν κοινούς υποψηφίους- αλλιώς εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πάρτι σε πολλές περιοχές και τότε ακόμη και οι βουλευτικές θα είναι ζήτημα χρόνου. Και δεν στοχεύουν σε μοίρασμα περιφερειών (πχ πάρε εσύ την Κρήτη, εγώ τη Θεσσαλία), αλλά σε πραγματική αξιολόγηση των στελεχών τοπικά, περιφερειακά κλπ
“Ορισμένοι θα ήθελαν να υπάρξει συνεργασία και στις ευρωεκλογές. Αλλά αυτό δεν γίνεται. Κάθε κόμμα εκεί θα έχει τους υποψηφίους του’ τόνισε το ίδιο στέλεχος.