Παρασκευή 10 Μαΐου 2013
Ανοιχτό σχολείο η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης
Έναν διπλό στόχο υπηρετεί η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης. Δεν πρόκειται απλά για ένα τουριστικό αξιοθέατο που παραμένει σε λειτουργία, αλλά και για ένα ανοιχτό σχολείο, που αποτελεί μία ανοιχτή εκπαιδευτική διαδικασία, προσβάσιμη σε κάθε επισκέπτη που έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει την αρμονική συνύπαρξη του αρχαίου πολιτισμού με την τεχνολογία.
Ένας ευμεγέθης γερανός στη μία πλευρά του θεάτρου μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών, καθώς μεταφέρει τα λίθινα εδώλια που έχουν αποκατασταθεί από τους συντηρητές στο εργοτάξιο, ξανά στη φυσική τους θέση, όπου τοποθετούνται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.
Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει οποιοσδήποτε επισκέπτεται τον αρχαιολογικό χώρο, ότι στη Δωδώνη τα τελευταία χρόνια γράφεται μία λαμπρή σελίδα ιστορίας για τον πολιτισμό και την αποκατάσταση των μνημείων.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών τα τελευταία χρόνια ο αρχαιολογικός χώρος και η πρόσβαση στο αρχαίο θέατρο παρέμεινε ανοιχτή με τους επισκέπτες να διαπιστώνουν και τον τρόπο εργασίας των αρχαιολόγων και των τεχνιτών.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης Γ. Σμύρης, η διαδικασία της αποκατάστασης του μνημείου αποτελεί ένα εργαλείο εκπαίδευσης και ένα διαρκές μήνυμα που εκπέμπει ο αρχαιολογικός χώρος.
«Ο τρόπος επέμβασής μας στο αρχαίο θέατρο επιβάλλεται από τις αρχές και τους κανόνες της επιστήμης. Κάθε κομμάτι όμως έχει πολλά να μας πει και στην πορεία βρίσκουμε και μαθαίνουμε πολλά πράγματα για την αρχαία τεχνολογία και τον ορθολογικό νου. Διατηρούμε το εργοτάξιο ανοιχτό, ώστε αυτή τη διαδικασία να τη βλέπουν όλοι και να συμμετέχουν. Διδασκόμαστε όλοι από αυτή τη διαδικασία, που παράλληλα δημιουργεί και νέα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία ήδη αξιοποιούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού», σημείωσε.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των δύο πρώτων κερκίδων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης η τρίτη κερκίδα. «Το έργο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 το πρώτο διάζωμα», τόνισε ο κ. Σμύρης.
Ανησυχία για τις πιστώσεις
Από τα θέματα ωστόσο που έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία, είναι και αυτό που σχετίζεται με την κατάργηση του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων Αρχαιολογικών Έργων, στο οποίο ανήκει η διαχείριση του συγκεκριμένου έργου.
Επισήμως, το Ταμείο βάζει λουκέτο στις 31 Μαΐου και η Επιτροπή Δωδώνης, όπως και άλλοι φορείς στη χώρα τελούν εν αναμονή των διευκρινίσεων για το διαχειριστικό τμήμα των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Κάποιες από τις απαντήσεις ενδέχεται πάντως να δοθούν από τη ΓΓ Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να σχηματίσει ιδίαν αντίληψη για τα έργα που έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ.
ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr