Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Ζητά την ανάκληση της απόφασης για τη Μ.Π.Ε. των ασφαλτικών Σαγιάδας

Την ανάκληση της απόφασης που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Δ. Γεωργακοπούλου – Μπάστα για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά την εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, ζητά με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου. Παράλληλα η Επιτροπή εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της να ασκηθούν όλα τα νόμιμα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προς κάθε άλλη Διοικητική Αρχή, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση, στην περίπτωση που δεν υπάρξει η ανάκλησή της.

Το θέμα αυτό τέθηκε σήμερα στην, προ Ημερήσιας Διάταξη, συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι με την απόφαση αυτή ανατρέπονται τα πάντα, από τον Αμβρακικό μέχρι τη Σαγιάδα, στο χωροταξικό με τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Επανέλαβε μάλιστα όσα είχε αναφέρει στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο, για «άσκηση πιέσεων» για την υπογραφή της σχετικής απόφασης, σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο ΥΠΕΚΑ με αφορμή το Ρυθμιστικό του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
«Είχα πει τότε- συνέχισε - ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό το θέμα και δεν θα κάνουμε. Άλλωστε είναι και ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είχα δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψω τέτοια απόφαση. Φαίνεται ότι η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης δέχτηκε μεγάλες πιέσεις και υπέγραψε. Χρειαζόμαστε χώρο για τα καύσιμα. Συμφωνήσαμε με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας να γίνει χωροθέτηση στη «Γωνιά». Όχι όμως στη Σαγιάδα. Αν ισχύσει αυτή η απόφαση ποια περιοχή θα προτείνουμε για να μεταφερθούν οι μονάδες από τον Αμβρακικό και από τον κόλπο της Ηγουμενίτσας;»
Ο Περιφερειάρχης τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να συνυπάρχουν ασφαλτικά με ιχθυοκαλλιέργειες, αναφέροντας ότι το θέμα παραμένει ανοικτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχε προσφύγει κατά το παρελθόν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας.
«Πίστευα ότι θα είχαν κάνει πίσω», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, για να συμπληρώσει ότι είναι πολύ πιθανό η πίεση που ασκήθηκε για έκδοση της απόφασης, να έγινε με σκοπό να προληφθεί η έγκριση του Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες και ακόμη για να χρησιμοποιηθεί κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Εδώ και τώρα το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας», ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη που ανακοίνωσε ότι ως πρώτη κίνηση για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης, είναι η αυριανή εισήγησή του στην Οικονομική Επιτροπή για τον ορισμό νομικού που θα καταθέσει προσφυγή κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr