Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Περιφέρεια Ηπείρου: Απάντηση Αλέξανδρου Καχριμάνη σε επερωτήσεις για την καθαρότητα της λίμνης Παμβώτιδα και την απόληψη υλικού από τον ποταμό Αρέθωνα

 


Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.

Η πρώτη αφορούσε τη λίμνη Παμβώτιδα για την οποία υπογράμμισε ότι η κατάστασή της, «χάρη και στα έργα και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου», έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η δεύτερη αφορούσε την απόληψη υλικού, από τον ποταμό Αρέθωνα της Π.Ε. Πρέβεζας, στο πλαίσιο καθαρισμού του από φερτά υλικά, και το οποίο χρησιμοποιήθηκε άνευ ανταλλάγματος και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το έργο της κατασκευής της παράκαμψης της Αρχαίας Νικόπολης. Και οι δύο επερωτήσεις είχαν κατατεθεί και αναπτύχθηκαν στο Π.Σ. από τους Περιφερειακούς Συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αναλυτικά:

Για τη λίμνη Παμβώτιδα, ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Η επερώτηση της «Λαïκής Συσπείρωσης» συντάχθηκε στις 29 Αυγούστου.

Μια βόλτα στη λίμνη εκείνη την περίοδο ήταν αρκετή για να διαπιστωθεί η διαφορά με άλλες αντίστοιχες περιόδους, όταν μεγάλο τμήμα της ήταν καλυμμένο από φυτοπλαγκτόν και προκαλούσε έντονη δυσοσμία.Η διαφορά που υπάρχει είναι ορατή δια οφθαλμού. Αυτή ήταν και η δική μου διαπίστωση.

Είναι και μια απόδειξη της βελτίωσης που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια, χάρη και στα έργα και στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η αποκατάσταση της αμφίδρομης κυκλοφορίας των νερών στις καταβόθρες του Μιτσικελίου, έχει συμβάλει σε βάθος χρόνου στη βελτίωση της λίμνης τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η λειτουργία των νέων αρδευτικών δικτύων, μείωσε την απόληψη νερού για άρδευση και παράλληλα μείωσε την εισροή νιτρικών – φωσφορικών στοιχείων, που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια την κατάσταση ως προς τον ευτροφισμό της λίμνης.

Η λειτουργία των πτηνοτροφείων στο λεκανοπέδιο γίνεται με καλύτερους όρους. Υπάρχει σαφής βελτίωση της κατάστασης που οφείλεται και στο γεγονός ότι τα πτηνοτροφικά απόβλητα οδηγούνται πλέον σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου και δεν παραμένουν στην ύπαιθρο, με τις απορροές των νερών να καταλήγουν στη λίμνη.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, μέχρι πρόσφατα είχε στη διάθεσή της μετρήσεις που πραγματοποιούσε σε συνεργασία με το Χημείο του Κράτους, που επιβεβαίωναν τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης των νερών της. Όσες δράσεις είχε αναλάβει η Περιφέρεια και παλιότερα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, είχαν γίνει με τη συνεργασία του τότε Φορέα Διαχείρισής της.

Η αρμοδιότητα πλέον ασκείται αποκλειστικά από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες παρουσίασε τις διαχειριστικές δράσεις για τη λίμνη.

Εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή του για κάθε παρέμβαση που κρίνει η διοίκησή του ότι μπορούμε να συμβάλουμε.

Για την απόληψη υλικού από τον ποταμού Αρέθωνα, ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Είναι εύκολο να λέει κάποιος «όχι σε όλα», αλλά αυτό παράγει ακινησία και όχι πρόοδο, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, δεν συμβάλλει στην κατασκευή μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ένας τόπος και στη συγκεκριμένη περίπτωση η πόλη της Πρέβεζας. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι προεκλογικά υπήρχε κι ένας επιπλέον λόγος για πρόκληση θορύβου.

Όντως η Περιφέρεια ανέθεσε στην Τεχνική εταιρία που εκτελεί το έργο της παράκαμψης Νικόπολης να προβεί σε απόληψη- καθαρισμού των φερτών υλικών από τις έντονες βροχοπτώσεις στον ποταμό Αρέθωνα, με διπλό στόχο:

Αφενός, να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα και αφετέρου να χρησιμοποιηθεί το αμμοχάλικο για τις ανάγκες του έργου της Νικόπολης.

Η εταιρεία αποζημιώθηκε μόνο για τον καθαρισμό, ενώ το υλικό που κρίθηκε κατάλληλο, χρησιμοποιείται άνευ ανταλλάγματος στο έργο της παράκαμψης. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να είχε αγοραστεί και να επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του έργου, το Δημόσιο δηλαδή.

Η σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον ανάδοχο του καθαρισμού του υδατορέματος, προβλέπει ως ανώτατη ποσότητα απόληψης τα 4.000 κυβικά μέτρα.

Η διαδικασία αυτή που αφορά την κατασκευή Δημόσιου Έργου, προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία περιγράφεται μάλιστα αναλυτικά και με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών που στάλθηκε σε όλες τις Κτηματικές Υπηρεσίες, αλλά και σε Δήμους- Περιφέρειες από το 2021.

Η Περιφέρεια Ηπείρου είχε ζητήσει την 1η Σεπτεμβρίου 2023 την έγκριση της διάθεσης – διαχείρισης των προϊόντων καθαρισμού του Αρέθωνα από την Κτηματική Υπηρεσία Πρέβεζας, η οποία με έγγραφό της που ακολούθησε εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της για τη διάθεση των υλικών.

Για την κυκλοφορία των οχημάτων και μηχανημάτων, ισχύει ότι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, αλλά και την περιοχή Ανηλίου, υπάρχει ένας δικαιολογημένος προβληματισμός για την αντ0χή των αντιπλημμυρικών έργων. Δεν θα πρέπει όμως να βλέπουμε το δένδρο και να χάνουμε το δάσος. Και το λέω αυτό, γιατί δεν μπορεί να «κοσκινίζουμε» τα ζητήματα που αφορούν την απομάκρυνση φερτών υλικών από τα ποτάμια.

Η απάντηση δεν είναι δική μου: Δίνεται από τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία. Το διαβάσαμε μόλις προχθές σε πρωτοσέλιδο άρθρο μεγάλης αθηναϊκής εφημερίδας, της «Καθημερινής»: «Ανοίξτε τα ποτάμια, δώστε χώρο στα ποτάμια», είναι η σύστασή τους. Και αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.