Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Δήμος Πωγωνίου: Αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Πωγωνίου με σκοπό την εξοικονόμηση ενεργείας και την μείωση του κόστους λειτουργίας

 


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ - ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ο Δήμος Πωγωνίου, προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για την «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ» και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από πλευράς βέλτιστης σχέσης ποιότητας κόστους προσφοράς με βάση το κόστος κύκλου ζωής σύμφωνα τις διατάξεις του νομού Ν.4412/2016, για το σύνολο των ποσοτήτων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για τα προσφερόμενα είδη.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και αναλυτικότερα η αναβάθμιση του φωτισμού των δημοσίων χώρων του Δήμου Πωγωνίου, ήτοι του φωτισμού των οδών, πλατειών, πάρκων και λοιπών κοινόχρηστων χώρων του Δήμου, που αποτελείται από τα εξής:

Την παροχή υπηρεσιών για την αναβάθμιση του συστήματος οδοφωτισμού του Δήμου Πωγωνίου.

Την προμήθεια 4.744 νέων φωτιστικών τεχνολογίας υψηλής ενεργειακής απόδοσης για αντικατάσταση των υπαρχόντων.

Την εγκατάσταση 4.744 νέων φωτιστικών σωμάτων.

Την παροχή υπηρεσιών για τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος οδοφωτισμού για χρονικό διάστημα δέκα ετών. Η παρούσα σύμβαση δεν υποδιαιρείται σε τμήματα.

Προσφορές υποβάλλονται για το σύνολο των ειδών και υπηρεσιών όπως αυτά προσδιορίζονται στη μελέτη.

Ως ενεργειακή υπηρεσία ορίζεται το φυσικό όφελος, η χρησιμότητα ή το πλεονέκτημα που προκύπτει από το συνδυασμό ενέργειας με ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία ή με ενεργειακή αποδοτική δράση. Μπορεί να περιλαμβάνει τις εργασίες, την εγκατάσταση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τον έλεγχο που απαιτούνται για την παροχή της. Παρέχεται βάσει συμβάσεως και οδηγεί σε επαληθεύσιμη και μετρήσιμη ή εκτιμώμενη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ή σε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.

Η σύμβαση που θα προκύψει στην παρούσα περίπτωση είναι σύμβαση ενεργειακής απόδοσης στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούνται πληρωμές για επενδύσεις (έργα, προμήθεια ή υπηρεσία) και μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, οι οποίες συνδέονται με ένα συμβατικώς συμφωνηθέν επίπεδο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης ή με άλλο συμφωνηθέν κριτήριο ενεργειακής απόδοσης. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την παροχή εξοικονόμησης ενέργειας – εργασίες, προμήθειες, υπηρεσίες – δεν αποτελούν διαφορετικά αντικείμενα μιας σύμβασης κατά την έννοια του άρθρου 4 περί μεικτών συμβάσεων του Ν. 4412/2016, αλλά αποτελούν τη βάση για τον προσδιορισμό του προϋπολογισμού της σύμβασης και το μέσο για την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και αν η παραλαβή των προς προμήθεια αγαθών ή η παραλαβή των εργασιών ή υπηρεσιών είναι ορθή, δεν αρκεί για να θεωρηθεί ότι η σύμβαση έχει υλοποιηθεί και ο ανάδοχος μπορεί να αμειφθεί, μόνο εφόσον διαπιστωθεί η επέλευση της εγγυημένης εξοικονόμησης ενέργειας και του συναρτώμενου με αυτή οικονομικού οφέλους.

Συνεπώς, η παρούσα σύμβαση μπορεί να ανατεθεί μόνο ενιαία και όχι κατά τμήματα, ως παροχή υπηρεσίας και γι αυτό δημοπρατείται ως τέτοια. Επιπλέον όλων των ανωτέρω, η σύμβαση δεν υποδιαιρείται σε τμήματα γιατί θα εκτελεστεί εντός καθορισμένου γεωγραφικού και χρονικού πλαισίου και προϋποθέτει συντονισμό εργασιών που οι παραπάνω από έναν ανάδοχοι θα καθιστούσαν την παρακολούθηση τους πολύ δυσχερή και τεχνικά δύσκολη για το Δήμο.

Συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 1.120.950,00 € μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (εκτιμώμενη αξία συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ: 1.389.978,00€ ) Φ.Π.Α. 24% 269.028,00€.

Στο ανωτέρω ποσό προβλέπεται δικαίωμα προαίρεσης σύμφωνα με τη μελέτη του Δήμου Πωγωνίου ποσοστού 20% και αξίας ίσης με 224.190,00€. Το σύνολο της αξίας συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης και του Φ.Π.Α. 24% ανέρχεται στο ποσό των 1.667.973,60€. Οι οικονομικοί φορείς υποβάλουν προσφορά για όλα τα τμήματα και υποέργα. Τιμή προσφοράς υψηλότερη από την τιμή μελέτης του κάθε είδους αλλά και του συνολικού προϋπολογισμού μελέτης του κάθε Τμήματος θεωρείται απαράδεκτη και θα απορριφθεί η προσφορά για το σύνολο του Έργου.

Αναθέτουσα αρχή : ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ , Δ/νση Καλπάκι Ιωαννίνων, Τηλ. : Τηλέφωνο: +30 2653360147.

Η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται από τον Δήμο Πωγωνίου μέσω ιδίων πόρων προερχόμενων από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η δαπάνη για την εν λόγω σύμβαση βαρύνει την με Κ.Α.: 20-7135.002 σχετική πίστωση του τακτικού προϋπολογισμού των οικονομικών ετών 2023, 2024, 2025, 2026, 2027, 2028, 2029, 2030, 2031, 2032 και 2033 του Φορέα . Σε περίπτωση παράτασης της σύμβασης για 5 επιπλέον έτη μέσω του δικαιώματος προαίρεσης προβλέπεται η εγγραφή αντίστοιχης σχετικής πίστωσης για τα οικονομικά έτη 2034, 2035, 2036, 2037 και 2038. Για την παρούσα διαδικασία έχει εκδοθεί η απόφαση με αρ. πρωτ. 645/27-01-2023 (ΑΔΑΜ: 23REQ012039665, ΑΔΑ: 6ΦΕΛΩ1Ω-ΧΨ9) για την πολυετή ανάληψη υποχρέωσης/έγκριση δέσμευσης πίστωσης και έλαβε α/α Α-146 καταχώρησης στο μητρώο δεσμεύσεων/Βιβλίο εγκρίσεων & Εντολών Πληρωμής του φορέαΤο ύψος της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής ορίζεται σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό: όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2.2.1 της διακήρυξης.

Λόγοι αποκλεισμού οικονομικού φορέα από τη συμμετοχή σε διαδικασία σύναψης σύμβασης όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2.2.3 της διακήρυξης.

Κωδικός κύριου λεξιλογίου CPV.

Τα προς προμήθεια είδη και η συντήρηση αυτών κατατάσσονται στους ακόλουθους κωδικούς του Κοινού Λεξιλογίου δημοσίων συμβάσεων (CPV) : Προμήθεια Φωτιστικών Σωμάτων Δημοσίου Χώρου: 34991000-0 «Φωτιστικά σώματα υπαίθριων χώρων», Προμήθεια Εξοπλισμού Ελέγχου Φωτιστικών Σωμάτων Δημοσίου Χώρου: 32441200-8 «Εξοπλισμός τηλεμετρίας και ελέγχου», Υπηρεσίες Εγκατάστασης και Αναβάθμισης Φωτιστικών Συστήματος Φωτισμού Δημοσίου Χώρου: 51110000-6 «Υπηρεσίες εγκατάστασης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού», Υπηρεσίες Διαχείρισης Συστήματος Φωτισμού Δημοσίου Χώρου :50232100-1 «Συντήρηση εγκαταστάσεων δημόσιου φωτισμού», Προμήθεια βραχιόνων φωτιστικών σωμάτων : 31532800-2 Βραχίονες φωτιστικών.

Καταληκτική Ημερομηνία & ώρα υποβολής των προσφορών στο ΕΣΗΔΗΣ :11/08/2023 ώρα 15.00 μ.μ.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής ανάθεσης, δηλ. με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr  του Συστήματος. Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονομικούς φορείς ηλεκτρονικά.

Το κείμενο της διακήρυξης καθώς και όλα τα τεύχη της εγκεκριμένης μελέτης θα βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου στη διεύθυνση: (URL) https://dimospargas.gr, καθώς και στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.

Σε περίπτωση προσφυγής κατά πράξης της αναθέτουσας αρχής η προθεσμία για την άσκηση της προδικαστικής προσφυγής είναι: (α) δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση της προσβαλλόμενης πράξης στον ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα αν η πράξη κοινοποιήθηκε με ηλεκτρονικά μέσα ή τηλεομοιοτυπία ή (β) δεκαπέντε (15) ημέρες από την κοινοποίηση της προσβαλλόμενης πράξης σε αυτόν αν χρησιμοποιήθηκαν άλλα μέσα επικοινωνίας, άλλως γ) δέκα (10) ημέρες από την πλήρη, πραγματική ή τεκμαιρόμενη, γνώση της πράξης που βλάπτει τα συμφέροντα του ενδιαφερόμενου οικονομικού φορέα.

Σε περίπτωση παράλειψης, η προθεσμία για την άσκηση της προδικαστικής προσφυγής είναι δεκαπέντε (15) ημέρες από την επομένη της συντέλεσης της προσβαλλόμενης παράλειψης.

Ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών: Ηλεκτρονική Αποσφράγιση του (υπό)φακέλου «Δικαιολογητικά Συμμετοχής-Τεχνική Προσφορά» την τέταρτη (4) εργάσιμη ημέρα μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών, ήτοι στις 18/08/2023 και ώρα 11.00 π.μ., Ηλεκτρονική Αποσφράγιση του (υπό)φακέλου «Οικονομικής Προσφοράς», κατά την ημερομηνία και ώρα που θα ορίσει η αναθέτουσα αρχή με ειδική πρόσκληση που θα κοινοποιήσει στους συμμετέχοντες μέσω του συστήματος ΕΣΗΔΗΣ.

Χρόνος Ισχύος Προσφορών: δώδεκα (12) μήνες από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού.

Γλώσσα Προσφορών: Οι προσφορές και τα περιλαμβανόμενα σε αυτές στοιχεία συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα ή συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα.

Εναλλακτικές Προσφορές: Δεν επιτρέπεται η επίδοση εναλλακτικών προσφορών.