Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Τουλάχιστον 10 δικαιολογητικά για κάθε συναλλαγή στα ακίνητα

Νέα γραφειοκρατία αναμένεται να προστεθεί στην αγορά ακινήτων, όπου ήδη απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις για κάθε συναλλαγή, είτε πρόκειται για αγοραπωλησία είτε για ενοικίαση. Πλέον, με το σχέδιο νόμου για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, προβλέπεται η προσθήκη της υποχρεωτικής βεβαίωσης μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών και στα νέα μισθωτήρια συμβόλαια. Εν ολίγοις, το εν λόγω πιστοποιητικό, που μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωτικό μόνο στις μεταβιβάσεις, επεκτείνεται και στις ενοικιάσεις. Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις των τελευταίων μηνών, αποφασίστηκε να αφαιρεθεί η σχετική υποχρέωση από τις αποδοχές κληρονομιάς, αλλά και από τις ενοικιάσεις επαγγελματικών ακινήτων.
Ταυτόχρονα, πολύμηνες καθυστερήσεις έχουν επιφέρει στις μεταβιβάσεις εξοχικών κατοικιών οι νέοι δασικοί χάρτες που έχουν αναρτηθεί σε σειρά περιοχών ανά την επικράτεια, καθώς έχει πολλαπλασιαστεί ο όγκος εργασιών των δασαρχείων, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων.


Όπως αναφέρουν μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά εξοχικών κατοικιών, παρατηρούνται μεγάλη δυσχέρεια και σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των πράξεων μεταβίβασης ακινήτων, λόγω του όγκου των εγγράφων που πρέπει να συγκεντρωθούν. Μάλιστα, γίνεται λόγος για χρονικό διάστημα 2-3 μηνών κατ’ ελάχιστον και εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα (π.χ. διαπίστωση κάποιας αυθαιρεσίας), για την έκδοση όλων των συναφών εγγράφων και πιστοποιητικών.
Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι χάρτες θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τις αρχές του 2018.
Σύμφωνα με τον δασολόγο, κ. Λευτέρη Καραπιδάκη, η ανάρτηση των νέων χαρτών έχει υποχρεώσει πλέον τους ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου, να ζητούν βεβαίωση από το αρμόδιο δασαρχείο περί χαρακτηρισμού του προς πώληση ακινήτου ως μη δασικό, καθώς είναι κάτι που ζητούν πλέον σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, ώστε να αποφύγουν τυχόν προβλήματα στο μέλλον.
Σημειωτέον ότι για τέτοια ακίνητα είναι υποχρεωτική και η έκδοση πιστοποιητικού ακαΐας (ότι δηλαδή η έκταση δεν έχει καεί στο παρελθόν), ώστε να μπορεί να μεταβιβαστεί. Με τους νέους χάρτες, πολλά ακίνητα, ακόμα και όσα έχουν εξοχικά κτίσματα, χαρακτηρίζονται δασικά, με αποτέλεσμα να πρέπει ο ιδιοκτήτης να υποβάλει ένσταση και να προσκομίσει την άδεια οικοδομής στο δασαρχείο, προκειμένου να εξασφαλίσει τον χαρακτηρισμό του ακινήτου του ως μη δασικό.
Είχε προηγηθεί τον περασμένο Απρίλιο και η προσθήκη της προσκόμισης από τον πωλητή βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας), η οποία ήταν και η μοναδική γραφειοκρατικού τύπου υποχρέωση που είχε καταργηθεί από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα δικαιολογητικά που αναφέρονται παραπάνω, οι ενδιαφερόμενοι πωλητές ήδη καλούνται, μεταξύ άλλων, να προσκομίζουν πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς-δωρεάς, αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας πωλητή (ακινήτου), πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή για την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου, τοπογραφικό διάγραμμα (αν πρόκειται για μεταβίβαση οικοπέδου), αντίγραφο οικοδομικής άδειας (αν το ακίνητο κτίστηκε μετά τις 14 Μαρτίου 1983), έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης ακινήτου (αφορά σε τυχόν ημιυπαίθριους χώρους) και πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου. Συνολικά, ανάλογα με τη μορφή της πράξης, υφίστανται 23 διαφορετικά έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, ενώ εφόσον δεν υπάρξουν μεταβολές και στο σχέδιο νόμου για την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 24.


ΠΗΓΗ: www.enikonomia.gr