Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του κεφαλαίου στο νομοσχέδιο του φόρου ακινήτων το οποίο αφορά στο συμπληρωματικό φόρο. Επί της ουσίας, ο ΦΑΠ που έχει κάψει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι φορολογούνται με βάση εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, παραμένει στη θέση του αν και κάπως πιο ήπιος.
Μάλιστα, πολλοί από τους ιδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν τον ΦΑΠ είναι μεταξύ αυτών που έχουν αφήσει απλήρωτα τα σχετικά ποσά και έχουν καταφύγει σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.
Ο συμπληρωματικός φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων υπολογίζεται, όπως και ο ΦΑΠ, με μια κλίμακα η οποία έχει δέκα κλιμάκια. Η σχετική κλίμακα έχει ως εξής:
Η αξία των ακινήτων υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο που υπολογιζόταν και ο ΦΑΠ, δηλαδή με βάση τις αντικειμενικές αξίες, τους συντελεστές απομείωσης λόγω παλαιότητας κλπ. Ο φόρος υπολογίζεται σε ατομική βάση.
Δηλαδή αν ένα ζευγάρι έχει μια ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 800.000 ευρώ η οποία είναι μοιρασμένη εξίσου μεταξύ των δυο συζύγων, τότε δεν θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Αν όμως τα ακίνητα ανήκουν στον έναν σύζυγο, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει φόρο ακινήτων 1.900 ευρώ.
ΠΗΓΗ: www.capital.gr