Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013
Εφιαλτικές προβλέψεις για τα κόκκινα στεγαστικά
Αύξηση 12% στο πρώτο τρίμηνο προβλέπουν εκτιμήσεις τραπεζικού επιτελείου
Την ώρα, που το καλάθι των προσδοκιών για νομοθετική ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά γίνεται ακόμα μικρότερο (ποτέ άλλωστε δεν ήταν επί της ουσίας μεγάλο, απλώς κάποιοι είχαν σηκώσει ψηλά τον πήχη, χωρίς ιδιαίτερο λόγο).
Την ώρα, που οι τράπεζες προχωρούν – ούτως ή άλλως – σε όλο και περισσότερες ρυθμίσεις δανείων κατά περίπτωση τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις, που μελετούν τα τραπεζικά επιτελεία για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, είναι άκρως ανησυχητικά.
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του www.news.gr οι προβολές από το αρμόδιο τμήμα μεγάλης τράπεζας δείχνουν αύξηση κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες των κόκκινων δανείων στο σύνολο του χαρτοφυλακίου στεγαστικών και κατά 12 μονάδες επί των δανείων σε καθυστέρηση. Και αυτό, μόνο για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς !
Συγκεκριμένα, στο χαρτοφυλάκιο της συγκεκριμένης τράπεζας, το 2012, τα δάνεια σε καθυστέρηση, που “κυνηγούσε” το αρμόδιο τμήμα της, ήταν στο 25% του συνόλου των στεγαστικών. Από αυτά, μόλις το 1% ήταν στο κόκκινο, δηλαδή είχαν σκάσει (0,25% επί όλου του χαρτοφυλακίου).
Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου της φετινής χρονιάς, το τμήμα μελετών της τράπεζας εκτιμά πως τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 13% επί των καθυστερούμενων και στο 3,25% στο σύνολο των στεγαστικών!
Και, μπορεί τόσο το συγκεκριμένο τραπεζικό επιτελείο, όσο και αυτά των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων να εμφανίζονται επισήμως καθησυχαστικά, το γεγονός, όμως, πως – σύμφωνα με την έκθεση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για το τραπεζικό σύστημα το 2011 και 2012 – οι ρυθμίσεις δανείων αυξήθηκαν σημαντικά, θέτει επί τάπητος το θέμα.
Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012 είχαν ρυθμιστεί 663.400 δάνεια, συνολικής αξίας 18,26 δισ. ευρώ, με το μέσο όρο του ρυθμιζόμενου ποσού να διαμορφώνεται στα 27.528 ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος έχουν, όπως είναι φυσικό, τα στεγαστικά δάνεια, αφού η αξία των ρυθμισμένων ήταν στα 12,38 δισ. ευρώ, και ο μέσος όρος του ποσού στα 57.670 ευρώ.