Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013
Η οικογενειακή αντίληψη περί δημόσιων αγαθών…
Επιστολή προς την Δημοτική Αρχή και την Πρόεδρο του Ομίλου Σκι και κα Δημάρχου Ιωαννίνων
Γράφει ο Μπούκας Μίλτος
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θύμα της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας) βάλτωσε στα λασπόνερα της ιδιοκτησιακής και οικογενειακής τους αντίληψης για τα δημόσια αγαθά. Το μείζον ζήτημα της αποψιλωτικής κοπής καλαμώνων [περιοχής Natura] για πανευρωπαϊκούς αγώνες σκι στην Αμφιθέα, όπου χωροθετείται πίστα ολυμπιακών προδιαγραφών χωρίς την γνωμοδότηση του ΦΔΧ Λίμνης Ιωαννίνων δεν συνιστά παράβαση, για την Πρόεδρο του τοπικού ομίλου σκι και σύζυγο του Δημάρχου και την δημοτική αρχή. Η ακατάπαυστη «παράνομη» κοπή (από 22 Δεκεμβρίου), είναι στα πλαίσια της εκπαίδευσης χειριστών μηχανήματος, που αγοράστηκε πριν από 16 χρόνια από Φιλανδό και γίνεται υπό την επίβλεψη Φιλανδού ειδικού σύμφωνα με τα επίσημα χείλη.
Με μοχλό ανάπτυξης τον μεγαλοιδεατισμό green hotels, όπερες, πανευρωπαϊκοί αγώνες σκι, στοχοποιείται και αυτή η βιωσιμότητα τουριστικής οικονομίας, υποβαθμίζοντας φέρουσες ικανότητες περιοχών, μεγεθύνοντας τις χωρικές ανισότητες, ποδοπατώντας την αξιοπρέπεια και τους όρους διαβίωσης και ποιότητας ζωής, συμβάλλοντας στο όραμα ενός λιμνιαίου οικοσυστήματος “μπανιέρα” αστικών χρήσεων, μετακυλίοντας την περιβαλλοντική βλάβη στις επόμενες γενιές.
Εκείνοι που για χρόνια πρωταγωνιστούν στο όργιο περιβαλλοντικής ανευθυνότητας, καταφέρνοντας πλήγματα στη βιώσιμη ευημερία και δημόσια υγεία των πολιτών, με τους δείκτες στο «κόκκινο» για την ποιότητα του νερού της λίμνης και του αέρα του λεκανοπεδίου, συνηγορούμενοι από τα διάφορα οικονομικά και επιστημονικά λόμπυ, εμφανίζονται εσχάτως ως τιμητές με όψιμο ενδιαφέρον και σπουδή, για διαβουλεύσεις και πρωτοβουλίες του Περιφερειακού Συμβουλίου (31-1-2013) επί του σχεδίου Π.Δ.
Εάν αφήσουμε ανενόχλητους εκείνους που οδήγησαν σε «ναυάγια» τις προηγούμενες δημόσιες προσπάθειες διαβούλευσης, θα πρυτανεύσουν η αγοραία τους αντίληψη και μεθόδευση, όλων των μονοκαλλιεργητικών τάξεων του Life Style του Καταναλωτισμού, της αστικοποίησης και της ασφυξίας του τσιμεντένιου όγκου. Είναι η κρίσιμη καμπή της λεηλασίας των φυσικών πόρων του συλλογικού συμφέροντος και των κοινωνικών δομών.
Η ιταμότητα με την οποία εκτοξεύτηκαν απειλές από το Δήμαρχο ότι «…κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους…» δεν είναι βεβαίως μόνο ιδιοσυγκρασιακή. Το απολογιστικό έργο δύο χρόνων ολοκληρώνεται με την επίθεση εναντίον όσων πολιτών έχουν την τόλμη της κριτικής, ενός οράματος και συλλογικής δράσης. Αυτό το δικαίωμα τους έχει δοθεί από τις συνεχόμενες (επί σειρά ετών) παρεμβάσεις στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων αυτής της «ανοχύρωτης» πόλης, καταπατήσεις, ποδηλατόδρομοι, αθέμιτες ανταλλαγές, πλημμυριζόμενα, επιστημονικοί δείκτες συμψηφισμού και εφησυχασμού, υποστηρίζονται από μια πλειάδα ντόπιας πολιτικής και υπηρεσιακής νομενκλατούρας, που συντείνει στην σύνολο αναξιοπιστία του πολιτικο-επιστημονικού συστήματος.
Δεν είμαστε αρνητικοί στην ανάληψη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θαλασσίου σκι.
1. Υποδεικνύουμε λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας, οι αγώνες να φιλοξενηθούν στους χώρους που κατά το παρελθόν διεξήχθησαν, με την προϋπάρχουσα υποδομή των κερκίδων «λιμνοπούλα» και «12» εφ’ όσον είναι ασφαλής σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).
2. Άλλως υιοθετούνται οι καταγγελίες μας, πολλών χρόνων, ότι οι δραστηριότητες αναψυχής, ενέχουν κινδύνους για την δημόσια υγεία, απόψεις που υποστηρίζονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (μετρήσεις 2008-2009), ότι με επιθυμητή τάξη μεγέθους βιοπλαγκτού 1,1 οι ενδείξεις για την Παμβώτιδα είναι 30 έως 110 φορές πάνω από τα όρια, για δε τον κίνδυνο που συνιστούν τα κυανοβακτήρια (μικροκυστίνες), η τοξικότητα για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο, είναι της τάξης του 90-99%, που συνιστά για τον Π.Ο.Υ. υψηλή έκθεση και απειλή για την δημόσια υγεία.
3. Μήπως αποτελεί δικαίωση για μας, ότι τα νερά μεταξύ αναχώματος Αμφιθέας και Μιτσικελίου, επειδή προέρχονται από τις πηγές του Μιτσικελίου, είναι τα μόνα που εξασφαλίζουν τις standards προδιαγραφές ποιότητας νερού, για την διεξαγωγή των αγώνων.
4. Για το νομικό επιτελείο του Δήμου, και αν η κοπή καλαμιώνων συνιστά «εγκληματική» πράξη κατά του περιβάλλοντος σας υποδεικνύουμε τον Νόμο 4042/ΦΕΚ 24/Α 13.2.2012: Ποινική προστασία του περιβάλλοντος
— Άρθρο 2 (3) «οικότοπος/ενδιαίτημα εντός προστατευομένης περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).
— Άρθρο 3 (η) κάθε συμπεριφορά που προκαλεί την ουσιαστική υποβάθμιση του οικότοπου/ενδιαιτήματος μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.
Η σιωπή σας στις εν λόγω αιτιάσεις θα εκλειφθούν ως ομολογία ενοχής.
Μπούκας Μίλτος