Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα πρέπει να προτείνουν υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα πρέπει να μεταφερθεί το Μάιο του 2014, από Ιούνιο που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο. Αυτά υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι και οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές θα γίνουν την ίδια ημερομηνία όπως έχει αποφασιστεί στην Ελλάδα.
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι κάθε ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα θα πρέπει να προτείνει έναν υποψήφιο για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να οδηγήσει έτσι την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2014. Αυτό θα ενισχύσει το προφίλ των εκλογών και θα δώσει στους πολίτες ένα πρόσθετο κίνητρο για να πάνε να ψηφίσουν.
Το ΕΚ ζητεί όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της προσεχούς Επιτροπής να προέρχονται από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η βούληση των ψηφοφόρων αλλά και να διασφαλίζεται η ισορροπία με το Συμβούλιο, καθώς σήμερα οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που προτείνουν όλους τους υποψηφίους.
Το ΕΚ επισημαίνει ακόμη ότι μείζονος σημασίας ζήτημα είναι και η ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων, ενώ συνιστά να προτείνει κάθε κράτος μέλος από μία υποψήφια και έναν υποψήφιο για το προσεχές σώμα των Επιτρόπων.
Ευρωεκλογές το Μάιο
Το ΕΚ συνιστά τη διεξαγωγή των επόμενων ευρωεκλογών το Μάιο και όχι τον Ιούνιο. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν ως πιθανές ημερομηνίες τις 15-18 Μαΐου ή 22-25 Μαΐου 2014, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο ΕΚ να προετοιμαστεί για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο.
Το ΕΚ καλεί τα κράτη μέλη να καθιερώσουν στον εκλογικό νόμο τους, "κατάλληλα και αναλογικά" ελάχιστα όρια για την κατανομή των εδρών, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζονται δεόντως οι επιλογές των πολιτών, όπως εκφράζονται στις εκλογές, αλλά και παράλληλα να διασφαλίζεται αποτελεσματικά η λειτουργικότητα του Κοινοβουλίου.
Οι Συνθήκες της ΕΕ ορίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Επιτροπής και δίνει τη συγκατάθεσή του για ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων.
Η νέα Επιτροπή πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2014.
Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 316 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 20 αποχές.