Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να δοθεί οριστική λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της νέας εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» το σχέδιο που έχει προκρίνει και προωθεί το υπουργείο προβλέπει την ρύθμιση του κάθε «προβληματικού» δανείου ξεχωριστά, ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε δανειολήπτη. Αυτό θα επιτευχθεί με την δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου εξειδικευμένων Συμβούλων που θα αποτελείται από οικονομολόγους που θα πιστοποιηθούν για το σκοπό αυτό.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο έως σήμερα εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν έχει αποδώσει, διότι οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι ενώσεις, ενώ κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους στο νομικό κομμάτι, στο οικονομικό υστερούν.
Το δίκτυο των συμβούλων και ο ρόλος του
Και εδώ έρχονται οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι για να καλύψουν το κενό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της νέας εφημερίδας "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ", θα ζητούν από τον δανειολήπτη όλα τα οικονομικά και περιουσιακά του στοιχεία, (εισόδημα, ακίνητα, αυτοκίνητα, μετοχές κλπ) αναλυτική κατάσταση των δανείων που έχει λάβει από τις τράπεζες, τις υπόλοιπες οφειλές του σε τρίτους και ασφαλώς την οικογενειακή του κατάσταση. Αμέσως οι Σύμβουλοι θα ξεκινούν την επεξεργασία για λογαριασμό του δανειολήπτη.
Θα γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε όλα τα δεδομένα προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και οι Σύμβουλοι να προτείνουν βιώσιμη λύση, ικανή, να ικανοποιεί τόσο τον δανειολήπτη όσο και τις πιστώτριες τράπεζες. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση του Συμβούλου θα είναι «αδιαπραγμάτευτη», καθώς από το υπουργείο θέλουν να αποφύγουν τη λογική του «παζαριού». Όπως υποστηρίζουν το μόνο που θα μπορούσε να προσφέρει μια τέτοια διαδικασία είναι χάσιμο χρόνου και πολύ επιπλέον δουλειά για το κάθε γραφείο Συμβούλου.
Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο θα επιδιώκεται οι αποφάσεις να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του δανειολήπτη, θα έχουν ως «μπούσουλα» τις αποφάσεις που εξέδωσαν τα δικαστήρια σε όσους έκαναν χρήση του νόμου Κατσέλη και ασφαλώς να μην αποτρέπουν τις τράπεζες να τις αποδεχτούν. Στην περίπτωση λοιπόν που ο δανειολήπτης αποδεχθεί την πρόταση του Συμβούλου, αυτή θα κατατίθεται προς έγκριση στις τράπεζες, οι οποίες θα είναι υποχρεωμένες να απαντήσουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Θα «κουρεύονται» τα δάνεια;
Ακόμη και κούρεμα του δανείου θα μπορεί να προτείνει ο Σύμβουλος αν κρίνει ότι με αυτό τον τρόπο ο δανειολήπτης θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Οι υπόλοιπες προτάσεις όπως η επιμήκυνση, η περίοδο χάριτος, η πληρωμή μόνο των τόκων και η επιμήκυνση είναι σχετικά εύκολα, αφού οι τράπεζες ήδη προχωρούν σε τέτοιους διακανονισμούς.
Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης τραπεζών με τα προγράμματα ρυθμίσεων που ξεκίνησαν το 2010 και συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012, προσέφεραν σε διάφορες κατηγορίες οφειλετών, όπως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους (λόγω της περικοπής των αποδοχών τους), καθώς και τους άνεργους, επιμήκυνση της διάρκειας με μείωση των δόσεων των δανείων τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών-μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, προκύπτει ότι οι ρυθμίσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, παρουσίασαν, την 30η Ιουνίου 2012, σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2011, αύξηση του αριθμού κατά 16,4%, ενώ σε απόλυτο ποσό οι ρυθμίσεις έφτασαν τα 17,87 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα
Επειδή όμως το ολοκληρωμένο σχέδιο απαιτεί κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί και να αρχίσει να λειτουργεί και να αποδίδει, η κυβέρνηση ζητά από τις τράπεζες να προχωρήσουν «αύριο το πρωί κιόλας» σε μείωση της δόσης των δανείων ανάλογη με την μείωση του εισοδήματος των δανειοληπτών. Αν δηλαδή υπήρξε μείωση κατά 20%, 30% ή 40% του εισοδήματος κάποιου δανειολήπτη και αδυνατεί να ανταποκριθεί πλήρως στο σύνολο των υποχρεώσεων του, τότε θα πρέπει να μειωθεί αντίστοιχα και η δόση των δανείων του, για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται. Η πρόσκαιρη αυτή «διευκόλυνση» όπως είναι λογικό θα συνοδευτεί και από την σχετική επιμήκυνση.
Η τρόικα θα δώσει την τελική έγκριση
Αυτό είναι το σχέδιο που προκρίνει το υπ. Ανάπτυξης και λίγο έως πολύ θεωρούν τα στελέχη του ότι είναι το μόνο που μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα των δανειοληπτών αλλά και των τραπεζών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τρόικα σε πρόσφατη συνάντηση έδωσε το πράσινο φως για την προώθηση αυτού του σχεδίου, καθώς ο συγκεκριμένος θεσμός του dept advisor, όπως τον αποκαλούν στο εξωτερικό λειτουργεί εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία.
Εν αναμονή….
ΠΗΓΗ: www.fpress.gr