Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» (η συνέντευξη αναδημοσιεύεται στη συνέχεια), ο κ. Φούσας περιγράφει το πώς είναι η περίθαλψη σήμερα στη χώρα μας, ενώ εκτενή αναφορά κάνει στη σημασία της ταχύτητας για την αντιμετώπιση καρδιακών επεισοδίων.
«Ο ασθενής, όταν πονέσει στο στήθος πρέπει σε πρώτο χρόνο να πάρει μια ασπιρίνη υπογλώσσια και αμέσως να καλέσει το ΕΚΑΒ, χωρίς να καθυστερήσει παραπάνω από 5 λεπτά!» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φούσας.
Οι εγκαταστάσεις…
Παράλληλα, ο γνωστός καρδιολόγος σημείωσε –με αφορμή το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, που διεξήχθη στο Μόναχο-, ότι «είναι απαράδεκτο να αφήνουμε τις πρώην Ολυμπιακές εγκαταστάσεις να καταρρέουν, όταν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα πρότυπο συνεδριακό κέντρο, που θα έφερνε στο επίκεντρο του επιστημονικού τουρισμού τη χώρα μας».
Η συνέντευξη…
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Φούσα στον «Ελεύθερο Τύπο» και στην κ. Μαρία Τσιλιμιγκάκη έχει ως εξής:
«Στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε τα δημόσια νοσοκομεία των δεκαετιών του 1970 και 1980 και να οργανώσουμε το νοσοκομείο του 2020! Την ίδια ώρα, είναι απαράδεκτο να αφήνουμε τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού και πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις να καταρρέουν, όταν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα πρότυπο συνεδριακό κέντρο που θα έφερνε στο επίκεντρο του επιστημονικού τουρισμού τη χώρα μας...». Τάδε έφη ο συντονιστής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο», Σ. Φούσας, του οποίου η μαχητικότητα οδήγησε στη δημιουργία ενός «ιατρείου περιπατητικών ασθενών» στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, το οποίο κάνει διαλογή των ασθενών που φτάνουν στην εφημερία σε αυτούς που πρέπει να οδηγηθούν στο παθολογικό τμήμα και σε αυτούς που μπορούν να φύγουν για το σπίτι...
«Επειδή στη χώρα μας η πρωτοβάθμια περίθαλψη έχει προβλήματα, μπορούν να "φιλτράρονται" οι ασθενείς από ειδικούς παθολόγους και γενικούς γιατρούς στο ιατρείο περιπατητικών ασθενών. Στο "Τζάνειο" λειτουργεί ήδη ένα τέτοιο ιατρείο το οποίο εξετάζει και ξεχωρίζει τα ελαφρά περιστατικά από τα βαριά», εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας.
Η περίθαλψη
Η χώρα μας, κατά τον κ. Φούσα, έχει άριστο επιστημονικό επίπεδο, χρειάζεται ωστόσο καλύτερη οργάνωση με τη δημιουργία νέου ιατρικού και καρδιολογικού χάρτη ώστε να είναι πιο σωστά οργανωμένη η περίθαλψη. Σε ό,τι αφορά δε το θέμα των συνεδριακών χώρων, ο καρδιολόγος τονίζει μιλώντας στον «Ε.Τ.»:
«Φέτος το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας διεξήχθη στο Μόναχο με μεγάλη συμμετοχή από την Ελλάδα που κατατάσσεται στις πέντε καλύτερες χώρες σε επίπεδο επιστημονικών ανακοινώσεων. Το καινούργιο για φέτος είναι ότι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας είναι Έλληνας, ο καθηγητής Καρδιολογίας στην Κρήτη Π. Βάρδας, γεγονός μεγάλης σημασίας για τη χώρα», τονίζει ο κ. Φούσας και συνεχίζει: «Ενώ η Λισαβόνα και το Μόναχο αξιοποίησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσαν στο παρελθόν, μετατρέποντας εγκαταστάσεις σε συνεδριακά κέντρα, η χώρα μας δεν έχει κανένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο (της τάξεως των 30.000 συνέδρων) για να γίνονται πανευρωπαϊκά ιατρικά και άλλα συνέδρια, παρότι κατ' επανάληψη η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει επισημάνει την ανάγκη».
Όσο για τα... επιτεύγματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο καθηγητής επιβεβαιώνει διεθνείς μελέτες τις οποίες δημοσίευσε τον περασμένο Ιούλιο ο «Ε.Τ.», ότι σε όποια χώρα πέρασε για να... βοηθήσει, αυξήθηκαν τα εμφράγματα, κάτι που, όπως τονίζει, πρέπει να περιμένουμε σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο!
Πανευρωπαϊκό συνέδριο
Από τη χώρα μας έδωσαν φέτος «παρών» στο πανευρωπαϊκό συνέδριο κυρίως οι πανεπιστημιακές κοινότητες, όπως η 1η Πανεπιστημιακή Κλινική του Παν. Αθηνών που εδρεύει στο ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», η 2η Πανεπιστημιακή που εδρεύει στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και οι περιφερειακές πανεπιστημιακές κλινικές (όπως είναι της Κρήτης και της Πάτρας), αλλά και κάποιες κλινικές του ΕΣΥ όπως του «Τζανείου», του «Ευαγγελισμού» κ.ά.
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου -που είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θανάτου- πρέπει να αντιμετωπίζεται προληπτικά στους παράγοντες κινδύνου που το προκαλούν. Δηλαδή στο κάπνισμα, στην υπερχοληστεριναιμία, στο σακχαρώδη διαβήτη, στην υπέρταση, στο βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, στην παχυσαρκία και το άγχος.
Κυρίως όμως αυτό που ελέγχθη στο συνέδριο είναι ότι επιβαρύνονται όλο και συχνότερα νέοι άνθρωποι που έχουν μόνο έναν προ-διαθεσιακό παράγοντα, ο οποίος είναι το κάπνισμα ή η καθιστική ζωή, η οποία μπορεί να είναι το ίδιο επιβαρυντικός παράγοντας με το κάπνισμα!
Όπως σχολιάζει ο κ. Φούσας εξάλλου, στο συνέδριο τονίστηκε επίσης ότι, ενώ στο παρελθόν οι γυναίκες δεν αντιμετώπιζαν υψηλό ποσοστό κινδύνου για εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου, στις μέρες μας όλο και μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παθαίνει έμφραγμα και μάλιστα σε νεότερες ηλικίες, επειδή οι γυναίκες έχουν μπει δυναμικά στον επαγγελματικό στίβο όπου υπάρχουν το στρες και οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου που ισχύουν για τους άνδρες.
Η καλύτερη θεραπεία μετά την πρόληψη είναι η αντιμετώπιση με πρωτογενή αγγειοπλαστική (μπαλονάκι). Δηλαδή, ο ασθενής όταν πονέσει στο στήθος πρέπει σε πρώτο χρόνο να πάρει μια ασπιρίνη υπογλώσσια και αμέσως να καλέσει το ΕΚΑΒ χωρίς να καθυστερήσει παραπάνω από 5 λεπτά!
Ο δεύτερος σημαντικός χρόνος είναι η μεταφορά του ασθενούς από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο που δεν πρέπει να είναι περισσότερος από μισή ώρα. Και ο τρίτος σημαντικός χρόνος είναι από την ώρα που φτάσει στο νοσοκομείο με αιμοδυναμικό εργαστήριο (για αγγειοπλαστική) μέχρι την ώρα που θα ανοίξει το αγγείο με αγγειοπλαστική.
Ο χρόνος αυτός δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από μία ώρα. «Δηλαδή εντός των πρώτων 2 ωρών από την εμφάνιση του πόνου πρέπει να έχει ανοίξει η αρτηρία που προκάλεσε το έμφραγμα», τονίζει ο κ. καθηγητής και δίνει το παράδειγμα της κλινικής που διευθύνει: «Στο "Τζάνειο", όπου κατεγράφησαν αυτοί οι χρόνοι στα περιστατικά μας, είμαστε πολύ καλοί στο δεύτερο και τον τρίτο χρόνο, ενώ είναι πολύ παρατεταμένος ο πρώτος χρόνος.
Σε αυτόν χάνονται πολλοί ασθενείς, δηλαδή ο 1 στους 5 είτε χάνεται πριν ειδοποιηθεί το ΕΚΑΒ είτε έχει υποστεί τεράστια βλάβη στην καρδιά και ως επακόλουθο θα ζήσει με καρδιακή ανεπάρκεια». Στην Ελλάδα συμβαίνουν περί τα 10.000 εμφράγματα ετησίως. Τα 3.500 με 4.000 συμβαίνουν στην Αττική όπου λειτουργεί δίκτυο πρωτογενούς αγγειοπλαστικής που αντιμετωπίζει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου με ποσοστό επιτυχίας συγκρίσιμο με εκείνο της Ε.Ε.
Η κολπική μαρμαρυγή
Δεύτερο σημαντικό θέμα που τονίστηκε στο συνέδριο είναι το ζήτημα της κολπικής μαρμαρυγής. Εδώ οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιπηκτική αγωγή αλλά πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και ο αιμορραγικός κίνδυνος.
Δηλαδή, αν έχουμε έναν ασθενή κάτω των 65 ετών χωρίς παράγοντες κινδύνου με κολπική μαρμαρυγή, πιθανότατα δεν χρειάζεται αντιπηκτική αγωγή. Ενώ και το θέμα των αιφνίδιων θανάτων απασχόλησε τους συνέδρους, καθώς ο έλεγχος των νέων ανθρώπων για μυοκαρδιοπάθειες αναδεικνύεται σε αναγκαιότητα.
Η Πανελλήνια Ιατρική Ένωση Διευθυντών του ΕΣΥ προτείνει την αξιολόγηση των τμημάτων των νοσοκομείων ώστε να προκύψουν κλινικές αριστείας και εν συνεχεία αξιολόγηση των διευθυντών και των γιατρών των υπόλοιπων βαθμίδων ώστε να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια ένα σύγχρονο ΕΣΥ!
ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr