Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Προβλέπει ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας για το 2011


Ύφεση τουλάχιστον 3%, μείωση των πραγματικών αμοιβών κατά 5%, αύξηση της ανεργίας και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπει για το 2011 η Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική. Προτάσεις για ανάκαμψη από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Πρόβοπουλος.
Η Τράπεζας της Ελλάδος συστήνει στην Κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες της για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ για τις εξελίξεις στο τραπεζικό τομέα η Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων και μηδενικό η αρνητικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης .

Αν και η Έκθεση καταλήγει με το ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα είναι δυνατόν να έχει θετικά αποτελέσματα, διαβλέπει κινδύνους στην υλοποίηση της καθώς πολλές αλλαγές προσκρούουν σε αγκυλώσεις και αντιδράσεις που δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ένα μέρος της κοινωνίας εμμένει στην πεισματική υπεράσπιση των συμφερόντων του, θεωρώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί επ' άπειρον χωρίς καμία αλλαγή.

Υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να εμπεδωθεί από την κοινωνία ότι οι αλλαγές δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο αλλά αποτελούν μέρος μίας μεγάλης πορείας ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομία.

Πιο αναλυτικά η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 3% περίπου χωρίς όμως να αποκλείεται μείωση κατά τι μεγαλύτερη.

Διαπιστώνεται ότι η ύφεση έχει πλήξει την κατανάλωση και πολύ πιο έντονα τις επενδύσεις οι οποίες πέρυσι μειώθηκαν κατά 18%, με αποτέλεσμα να έχουν πλέον περιοριστεί αισθητά οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Η ύφεση είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας στο 12,5% πέρυσι καθώς χάθηκαν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας. Προβλέπει ότι η τάση της ανεργίας θα είναι σαφώς αυξητική και το 2011.
Μείωση όμως παρουσιάζουν και τα εισοδήματα. Καθώς οι πραγματικές μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 9% το 2010 και προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω, κατά 5% το 2011, ενώ μπορεί να σταθεροποιηθούν το 2012. Αναμένει για φέτος σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,2% από το 4,7% που έκλεισε πέρυσι.

Προκειμένου να ανακοπεί η δυναμική του Χρέους συστήνει παρεμβάσεις σε δύο μέτωπα:

*Το πρώτο αφορά στην ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή με έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μείωσης της σπατάλης του Δημοσίου.

*Παράλληλα προτείνει τον περιορισμό δαπανών φορέων της γενικής κυβέρνησης με αναδιαρθρώσεις και δομικές αλλαγές όπως για παράδειγμα την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και την παύση λειτουργίας των μη αναγκαίων φορέων του Δημοσίου.