Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Επίσκεψη Στέφου Γιάννη και Κωστούλα Μάκη στην Πρυτανεία και Διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 


Οι υποψήφιοι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ιωάννης Στέφος και Κωστούλα Μάκη επισκέφθηκαν την Πρυτανεία και Διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συναντήθηκαν με την Πρύτανη κ. Άννα Μπατιστάτου, τον Αντιπρύτανη κο  Ιωάννη Λεονάρδο  αλλά και με υπαλλήλους των διοικητικών υπηρεσιών, στο κτίριο της Διοίκησης.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλούν η υποχρηματοδότηση του ιδρύματος και η υποστελέχωση σε καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό,  και τονίστηκε απ’ όλους η προσπάθεια του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων να συνεχίσει να παρέχει υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι βουλευτές έθεσαν το θέμα της ΕΒΕ στην εισαγωγή των υποψήφιων στα δημόσια Πανεπιστήμια, που επιφέρει μείωση των εισαχθέντων, κυρίως στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.

Συζήτησαν, επίσης, το θέμα των φοιτητών που στα χρόνια της κρίσης και της επιδημίας δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους εντός των προβλεπομένων εξαμήνων, για τους οποίους υπάρχει κίνδυνος διαγραφής τους με τον νόμο Κεραμέως (ανενεργός προς το παρόν). 

Τόνισαν  ότι, σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, σε βάθος 10ετίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των φοιτούντων με σοβαρές συνέπειες τόσο στο ίδιο το Πανεπιστήμιο όσο και στην κοινωνία.

Τέλος, κατέθεσαν τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Τριτοβάθμια  Εκπαίδευση που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

        «Διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας με 2.000 διορισμούς ανά έτος.

        Διπλασιασμός της χρηματοδότησης σε βάθος 4ετίας

        Αύξηση διοικητικού προσωπικού τουλάχιστον κατά 15%

        Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, στις πρώτες 50 μέρες της νέας Κυβέρνησης

        Καθιέρωση της δυνατότητας Ελεύθερης πρόσβασης στα Τμήματα των Πανεπιστημίων, των οποίων η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

        Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση στα Προγράμματα μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη των ανελαστικών τους εξόδων με 10 εκ. ευρώ ανά έτος.

        Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από 1.000 σε 1.5000 ευρώ το χρόνο για 40.000 φοιτητές.

        Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης 

Γιάννης Στέφος, Κωστούλα Μάκη,

υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

στα Ιωάννινα