Αυτό προέκυψε μετά τη συνάντηση του Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκο Χαραλαμπίδη, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, που συμφώνησαν απόλυτα ότι τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή ψυχανθών (όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά).
Η μείωση των εισαγωγών οσπρίων και ζωοτροφών θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και στη διαμόρφωση καλύτερων τιμών για τον Έλληνα καταναλωτή.
Σήμερα η Ελλάδα δαπανά τεραστία χρηματικά ποσά για εισαγόμενες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό μεταλλαγμένες ζωοτροφές, ποσά που αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ φέτος εξαιτίας της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες σιτηρών των ΗΠΑ και της Ρωσίας από την παρατεταμένη ξηρασία που οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η παραγωγή οσπρίων και ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών θα περιορίσει τον κίνδυνο από τις διακυμάνσεις των τιμών στα εισαγόμενα προϊόντα, που αποβαίνουν συνήθως εις βάρος του παραγωγού και μετακυλίονται στον καταναλωτή.
Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθούν δράσεις και προγράμματα για την ανάδειξη των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων, των προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν εξασφαλισμένοι ευρωπαϊκοί πόροι για την παροχή οικονομικών κίνητρων σε νέους αγρότες προκείμενου να προχωρήσουν στην καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων.
ΠΗΓΗ: www.skai.gr