Η επιλογή των εργαζομένων που θα οδηγηθούν στην εφεδρεία για διάστημα τριών ετών και με αποδοχές που θα φθάσουν το 60 με 70% των αποδοχών τους, θα πραγματοποιηθεί με αξιολόγηση.
Περικοπές στις συντάξεις και το εφάπαξ
Ο κατάλογος των μέτρων που εισηγείται ο Γιάννης Στουρνάρας περιλαμβάνει και περικοπές στις συντάξεις άνω των 700 ευρώ μηνιαίως, την μείωση κατά 50% της δεύτερης σύνταξης ανεξαρτήτως πλαφόν καθώς και την περικοπή του εφάπαξ κατά 22,5% άμεσα.
Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν τα μετρά αυτά θα αγγίξουν και τις αγροτικές συντάξεις, ζήτημα στο οποίο έχει επανέλθει η Τρόικα η οποία και ισχυρίζεται πως οι συντάξεις αυτές είναι κυρίως «προνοιακού χαρακτήρα» και ως εκ τούτου πρέπει να περικοπούν.
Αμηχανία και εκνευρισμός σε κυβέρνηση και κυβερνητικά κόμματα
Η σύνταξη της τελικής εισήγησης του Γιάννη Στουρνάρα η οποία θα κατατεθεί στους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προκαλεί τριγμούς. Ήδη έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις για τα μέτρα που προβλέπει η εισήγηση Στουρνάρα στο κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς όπου και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες λειτουργεί ατύπως εσωκομματική αντιπολίτευση,όχι πάντως συμπαγούς χαρακτήρα με μόνιμα χαρακτηριστικά. Εν πάση περιπτώσει στην Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν στελέχη που διατηρούν σαφείς αποστάσεις από τα τεκταινόμενα εντός κυβέρνησης και κυρίως όσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών και των συζητήσεων κατά τις εκάστοτε συναντήσεις των τριών αρχηγών.
Ανάλογα φαινόμενα εντοπίζονται και στο ΠΑΣΟΚ όπου παρατηρούνται σε συνεχή βάση φαινόμενα αποστασιοποίησης των εναπομεινάντων στελεχών από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την διαμόρφωση κοινωνικού μετώπου κατά των μέτρων των 11.5 δις, το οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και πάντως εντός του Σεπτεμβρίου, από τους κυβερνητικούς εταίρους, ιδιαιτέρως δε από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, εκφράζονται έντονες ανησυχίες.
Στους κύκλους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τώρα επικρατεί ευρέως η άποψη ότι το κυβερνητικό σχήμα θα αντέξει το πολύ μέχρι τα τέλη του έτους. Είναι προφανές πως η άποψη αυτή αποτελεί προϊόν και συμπέρασμα ενός ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού της Κουμουνδούρου η οποία θα επιδιώξει με άξονα τα «μέτρα Στουρνάρα» να αποσταθεροποιήσει τον κυβερνητικό σχηματισμό τον οποίο και χαρακτηρίζει «κυβέρνηση τεσσάρων πρωθυπουργών» (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης και… Στουρνάρας).
Ποια είναι τα επιπλέον μέτρα
Πολλές πρόκειται να είναι οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο του 2013 τόσο στα μισθολόγια όσο και στις τιμές των εισιτηρίων.
Το οικονομικό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών στοχεύει στη μέση αύξηση των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 10% ανά έτος μέσω της αύξησης των εισιτηρίων των συγκοινωνιακών φορέων κατά 25%, η οποία θα ισχύσει από τη 1η Ιανουαρίου 2013.
Στόχος του υπουργείου είναι ο περιορισμός της εισιτηριοδιαφυγής, η αξιοποίηση και η ανάπτυξη χώρων στάθμευσης και μετεπιβίβασης, η διεύρυνση της πελατειακής βάσης και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Οι εν λόγω στόχοι, εάν τελικά εκπληρωθούν, εκτιμάται ότι το επιπλέον όφελος για το 2013 σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα ανέλθει σε 60 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, μεγάλη πρόκειται να είναι και η μείωση δαπανών μισθοδοσίας σε όλες τις ΔΕΚΟ, μέσω άμεσης εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου που εφαρμόζεται στο στενό Δημόσιο Τομέα, καθώς και του πλαφόν του μέσου όρου δαπανών μισθοδοσίας των 1.900 ευρώ.
Το όφελος αυτό, υπολογίζεται από το υπουργείο, σε 108 εκατ. ευρώ, καθώς ο μηνιαίος μισθός θα μειωθεί κατά 15%. Ενώ εξετάζεται νομοθετική παρέμβαση ώστε, σε περιπτώσεις καταργήσεων ή συγχωνεύσεων φορέων να εφαρμόζεται κινητικότητα των απασχολούμενων και το πλεονάζον προσωπικό να δύναται να μετακινηθεί σε ΔΕΚΟ που έχουν έλλειψη.
Τέλος, πρόκειται να γίνει αναδιοργάνωση των οργανογραμμάτων των ΔΕΚΟ ώστε να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας, οι θέσεις ευθύνης και ταυτόχρονο η δαπάνη καταβολής επιδομάτων ενώ το υπουργείο προτείνει τη συγχώνευση ομοειδών Οργανισμών καθώς και τη μείωση του αριθμού των μελών των Δ.Σ. από επτά σε πέντε, προκειμένου να μειωθούν οι θέσεις Προέδρων, Δ/ντων Συμβούλων και μελών Δ.Σ. και παράλληλα οι αμοιβές και τα έξοδα αυτών.