Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΔΩΔΩΝΗ: Διαξιφισμοί με "φόντο" την αποκρατικοποίησή της

Ο πρόεδρος της Δωδώνης, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος τονίζει την ανάγκη να παραμείνει η εταιρεία στα χέρια των συνεταιριστών.


Κάθετα αντίθετος στην πώληση της Δωδώνης σε ιδιώτες δηλώνει ο πρόεδρος της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, τονίζοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε αρνητικές συνέπειες για τον καταναλωτή και την κοινωνία. Και αυτό όπως υποστηρίζει γιατί η Δωδώνη με την πολιτική που ακολουθεί διασφαλίζει τις τιμές παραγωγού σε αξιοπρεπή επίπεδα και κρατάει χαμηλά τις τιμές του γάλακτος για τον καταναλωτή.
“Κυρίως όμως γιατί είναι κερδοφόρα, έντονα εξωστρεφείς και έχει τις προϋποθέσεις, με ένα σύγχρονο μάνατζμεντ στο τιμόνι της να γίνει ακόμη πιο ισχυρή και να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο”.
Τέτοια παραδείγματα και μάλιστα πολλά, όπως επισημαίνει, υπάρχουν στο εξωτερικό, όπου συνεταιριστικές εταιρείες έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ανταγωνίζονται επί ίσης όροις τις πολυεθνικές.


Αυτό που προέχει τώρα, σύμφωνα με τον κ. Παλαιοθόδωρο, είναι να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο γύρω από το μέλλον της και καλεί όσους κρατούν στα χέρια τους την τύχη της εταιρείας να ανοίξουν άμεσα τα χαρτιά τους.
«Δεν μπορεί να σέρνεται άλλο έτσι η εταιρεία», αναφέρει και προσθέτει πως οι παραγωγοί-μέτοχοι αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν αποστείλει ήδη επιστολή τόσο στο διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας όσο και στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας γνωστή την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της.


Αν και θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των παραγωγών, παρόλα αυτά, δεν συμφωνεί με τις τελευταίες ακραίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (παραγωγοί επιτέθηκαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Λευτέρη Κόντο, ζητώντας την παραίτησή του) και την κατάληψη των γραφείων της εταιρείας, που συνεχίζεται για πολλοστή μέρα.

Την άποψη αυτή, θεωρεί πως συμμερίζεται και ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο -όπως αναφέρει- έχουν αγωνιστεί από κοινού στο παρελθόν για τους συνεταιρισμούς και το συνεταιριστικό κίνημα.
Τέλος, δηλώνει έτοιμος να δώσει τη μάχη μαζί με τους παραγωγούς για να διατηρήσει η Δωδώνη το συνεταιριστικό χαρακτήρας της, θέτοντας την παραίτηση του στη διάθεση της διοίκησης, εφόσον κάτι τέτοιο συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος.
Ο κ. Παλαιοθόδωρος τάσσεται υπέρ μιας λύσης, η οποία θα εξασφαλίζει πως ο έλεγχος της Δωδώνης θα καταλήξει στους παραγωγούς-μετόχους της. Επιπλέον, δεν αποκλείει τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή, εφόσον βέβαια συμφωνήσουν η διοίκηση της ΑΤΕ (βασικός μέτοχος της Δωδώνης) και οι συνεταιριστές μέτοχοι της και υπό τον όρο πως το νέο σχήμα «δεν θα αποτελέσει ένα ακόμη κομμάτι των ολιγοπωλίων και των καρτέλ». Η Δωδώνη, σημειώνει «πρέπει να γίνει σημαία πρότυπης συνεταιριστικής μονάδας και παράλληλα να παίξει το μεγάλο χαρτί για την τιμολογιακή πολιτική των καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα».