Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

70χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τη θάλασσα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

 


Μια 70χρονη γυναίκα ρουμανικής καταγωγής ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της  από τη θάλασσα στον Γαλλικό Μώλο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας.

Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο όμως παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τους διασώστες δεν κατάφεραν να την επαναφέρουν στη ζωή.

Θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

Παρακάλαμος: Βαφή καγκέλων περίφραξης στην παιδική χαρά στην θέση Σκορδάτικα

 


Αγαπητοί συγχωριανοί

Σήμερα βάφτηκαν και καλλωπίστηκαν  τα κάγκελα περίφραξης στην παιδική χαρά στην θέση Σκορδάτικα!

Το καλό είναι όμως πως τις εργασίες τις ανάλαβαν νεαρά παιδιά του χωριού μας τα οποία θέλω να ευχαριστήσω ονομαστικά!

Συμμετείχαν λοιπόν οι Δέσποινα Σκόρδου, Ελένη Σκόρδου, Χρυσάνθη Σκόρδου, Ελευθερία Δρίβα, Αλεξάνδρα Δρίβα και Γιάννης Δρίβας στα οποία αξίζουν συγχαρητήρια!

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο κύριο Φωτίου, αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο για την βοήθεια τους σε υλικά που μας παρείχαν (Μπογιές)!

Με τιμή

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Παρακάλαμου

Δρίβας Λ. Αντρέας

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία Ιουνίου

 


Αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά τον Μάιο και εκκαθαρίστηκαν τον Ιούνιο

Έως και 50.000 ευρώ μπορεί να κέρδισαν οι φορολογούμενοι κατά την 31η κλήρωση φορολοταρίας για τις συναλλαγές του Μαΐου 2024.

Η εν λόγω φορολοταρία αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά τον Μάιο και εκκαθαρίστηκαν τον Ιούνιο.

Η φορολοταρία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Μαΐου κερδίζει 50.000 ευρώ, ενώ τα έπαθλα είναι πλέον κλιμακωτά και τα ποσά είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

-1 που κερδίζει χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ,

-5 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ,

-50 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ,

-500 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.

Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την ημερομηνία της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.

Σημειώνεται ότι σε κάθε μηνιαία κλήρωση αναδεικνύονται πεντακόσιοι 556 τυχεροί λαχνοί.

Στις δημόσιες κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

– Πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,

– Έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι.

Δείτε αν ανήκετε στους τυχερούς: https://www.aade.gr/exypiretisi-enimerosi/efarmogi/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running επιστρέφει στις 19-21 Ιουλίου 2024

 


Ο μεγαλύτερος αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running επιστρέφει στις 19-21 Ιουλίου 2024

Νέες διαδρομές – νέες προκλήσεις

Ζαγόρι, 27 Ιουνίου 2024 – Το Zagori Mountain Running, το μεγαλύτερο trail running event βουνού της χώρας επιστρέφει πιο ανανεωμένο από ποτέ, γεμάτο προκλήσεις, για τον 13ο χρόνο του «στον τόπο πίσω από το βουνό», στο Ζαγόρι, στις 19-21 Ιουλίου 2024.

Tymfi’s 7 Summits

Τα βουνά αποτελούν σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης ζωής και οι ορεινοί αγώνες του Ζαγορίου που ξεκίνησαν το 2011 συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και τους κορυφαίους αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι κορυφές τους συμβολίζουν την ανθρώπινη επιμονή και θέληση, καθώς και το μοναδικό αίσθημα της ελευθερίας. Το 13o Zagori Mountain Running μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε το μαγευτικό τοπίο της Τύμφης, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά συγκροτήματα της Ελλάδας, μέσα από τις 7 πιο εμβληματικές κορυφές της. Εντός των ορίων της περιλαμβάνεται ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, προστατευόμενος βιότοπος Natura 2000, μια περιοχή με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το φαράγγι του Βίκου, η χαράδρα του Αώου και μια σειρά από τα μοναδικά γραφικά χωριά του Ζαγορίου τα οποία αποτελούν πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η περιοχή έχει ονομαστεί «Δρυμός των μεγάλων κορυφών» λόγω των πολλών απότομων και υψηλών κορυφών που έχει, με υψηλότερη αυτή της Γκαμήλας (2497m). Η αφίσα του 13ου Zagori Mountain Running εμπνέεται από την Τύμφη και τις 7 πιο εμβληματικές κορυφές της, Γκαμήλα, Αστράκα, Πλόσκος, Καρτερός, Μεγάλα Λιθάρια, Τσούκα Ρόσα, Γκούρα, προσπαθώντας να καταφέρει έστω και λίγο, να αποτυπώσει τη μαγεία και την επιβλητικότητα αυτού του μοναδικού τόπου.

 

6+1 μοναδικά πακέτα διαδρομών

Η φετινή διοργάνωση υπόσχεται νέες συγκινήσεις και εμπειρίες, μέσα από τις νέες χαραγμένες διαδρομές. Πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον, δημιούργησε νέες προκλήσεις για δρομείς όλων των ηλικιών και όλων των δυνατοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει 6+1 μοναδικά πακέτα διαδρομών για να επιλέξει ο κάθε δρομέας την πρόκληση που του ταιριάζει καλύτερα:

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Π.Ε. για «Μέκκειο» και Ιαματικά Πρέβεζας

 


Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τη συντήρηση μετά από πολλές δεκαετίες του «Μέκκειου Οικοτροφείου». Στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και το έργο με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ θα υλοποιήσει ο ανάδοχος Σπύρος Κωνσταντόπουλος.

Επίσης η Π.Ε. κατακύρωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις πρόσθετες εργασίες που προέκυψαν μετά από  σχετική γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας. Το έργο με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ θα υλοποιήσει η ΟΡΡΑΟΝ ΑΤΕ.

Η Περιφερειακή Επιτροπή κατακύρωσε επίσης και τους  διαγωνισμούς για τα έργα:

«Συντήρηση – βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Φιλιππιάδα» προϋπολογισμού 150.000 €. Οριστικός Ανάδοχος: ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ.

 «Καθαρισμός και προστασία όχθεων ρεμάτων, άρση προσχώσεων και αποκαταστάσεις αντιπλημμυρικών έργων της Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 200.000. Οριστικός ανάδοχος: Αναστάσιος Τάσιος.

Τέλος εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την υλοποίηση έργου που αφορά την «Αποκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου».

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Πρόγραμμα καλοκαιρινών δράσεων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κόνιτσας

 


Καλοκαιρινές δράσεις Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κόνιτσας

Πρόγραμμα δράσεων

Παρασκευή  28 Ιουνίου, 11:00-13:00, το πρωί

Γιορτή Έναρξης

Η βιβλιοθήκη γίνεται μια τεράστια σπηλιά κι εμείς τριγυρνάμε στα ράφια και εντοπίζουμε πολλούς και διαφορετικούς θησαυρούς. Πόσο εύκολο είναι να τους εντοπίσουμε; Ποια ίχνη πρέπει να ακολουθήσουμε; Λύσε τους γρίφους και νάτοι στα χέρια σου!

Για παιδιά 6 – 12 ετών.

Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Το ντόμινο των θησαυρών

Ο ένας θησαυρός φέρνει τον άλλον. Πάρε μέρος στο πιο συναρπαστικό ντόμινο και γνώρισε συνθήματα που ανοίγουν μυστικές καταπακτές, σπηλιές με χρυσάφια, μικροσκοπικούς, αόρατους και πολλούς άλλους που ούτε φαντάζεσαι!

Για παιδιά 8– 12 ετών.

Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Αλάτι, ο λευκός θησαυρός

Τι μεταφέρουν σαράντα χιλιάδες καμήλες στην έρημο; Τι σχέση έχει η αγγλική λέξη salary (μισθός) με το αλάτι; Ποια ναυμαχία ξεκίνησε με αφορμή το αλάτι; Πάρε μέρος στην κατασκευή της χρονογραμμής του αλατιού για να βρεις τις απαντήσεις. Κι ακόμα πειραματίσου, παρατήρησε και κατάγραψε κάποιες από τις φυσικές ιδιότητες του αλατιού!

Για παιδιά 6-12 ετών.

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Του καθενός οι θησαυροί

Αν είχες ένα κουτί, τι θησαυρούς θα μάζευες μέσα; Οι τσέπες του Τρελαντώνη ήταν γεμάτες με καρφιά, βόλους, βότσαλα, σπάγκους… είναι αυτοί θησαυροί; Έλα να μοιραστούμε τις σκέψεις μας για τους θησαυρούς, να τους φυλάξουμε σε ένα κουτί, να τους φωτογραφίσουμε και να φτιάξουμε ένα άλμπουμ.

Μην ξεχάσεις να φέρεις μαζί ένα θησαυρό σου! (ένα αντικείμενο που το αγαπάς πολύ και το φυλάς)

Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 11:00-13:00 το πρωί

Οι θησαυροί των μουσείων

Ναι, το ξέρουν όλοι: στα μουσεία φυλάσσονται θησαυροί τέχνης και ιστορίας ανυπολόγιστης αξίας. Πόσους από αυτούς αναγνωρίζεις; Ξέρεις σε ποια μουσεία βρίσκονται; Ανακάλυψε πού εκτίθεται το έργο που θα σου δοθεί, γίνε επιμελητής και με την ομάδα σου οργανώστε μια έκθεση σε μια αίθουσα μουσείου φτιαγμένη από χαρτί. Προσοχή! Πρέπει να γράψετε σωστά τις λεζάντες των εκθεμάτων.

Για παιδιά 8-12 ετών.

ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ: «Ολοκλήρωση του Προγράμματος Κατάρτισης με τίτλο «Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά»

 


Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος κατάρτισης με τίτλο «Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά», το οποίο υλοποιήθηκε από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στον χώρο του Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Ηπείρου (ΕΣΠΑ), του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε 17 μέλη που συμμετέχουν στα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ και είχε ως στόχο τον εφοδιασμό τους με δεξιότητες και εξειδικευμένες γνώσεις που θα συμβάλουν στην εξοικείωση με τη καλλιέργεια και την διαχείριση των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις διαδικασίες της φύτευσης, της εκχύλισης αιθέριων ελαίων, αλλά και σε τομείς που αφορούν την επιχειρηματικότητα και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η πολύπλευρη προσέγγιση της κατάρτισης ενισχύει σημαντικά την ένταξη στην αγορά εργασίας αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων (Χ.Ο.Ι.): 7ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ιωαννίνων από την Παρασκευή 28 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα 1η Ιουλίου

 


Από την Κολομβία ως την Χιλή και από τη Σλοβακία ως τη Χαβάη θα μας ταξιδέψει το «7 Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ Ιωαννίνων» με πολλούς «ενδιάμεσους σταθμούς» που θα μας προσφέρουν θέαμα, μουσική και χορό, στη μεγαλύτερη καλοκαιρινή γιορτή που πραγματοποιείται στην πόλη των Ιωαννίνων.

 Πιστός στο ετήσιο καλοκαιρινό του ραντεβού ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων (Χ.Ο.Ι.) διοργανώνει από την Παρασκευή 28 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα 1η Ιουλίου το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ «Χορεύοντας Μουσικές του Κόσμου» με την συμμετοχή ξένων αποστολών από Χιλή, Κολομβία, Σερβία, Χαβάη και Σλοβακία, καθώς επίσης και Συλλόγων της πόλης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Εντυπωσιακές στολές, χούλα χουπ, σπαθιά, φαντασμαγορικές χορευτικές επιδείξεις και μουσική που ξεσηκώνει μπλέκονται σε ένα μοναδικό γαϊτανάκι που αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός και η φιλία δεν έχουν σύνορα.

Τιμή εισιτηρίου εκδηλώσεων: 4€/ημέρα &  8€/3ήμερο (παιδιά έως 12 ετών είναι ΔΩΡΕΑΝ σε όλες τις εκδηλώσεις και την συναυλία).

Σημεία πώλησης εισιτηρίων

• Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων (Πετροπουλάκη 2, 26510 36059, 6974780498)

• Ticketsioannina

• OIKIA Real Estate (Βαλαωρίτου 49, 26510 36691, 6932607719)

• χώρος εκδηλώσεων

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Χορευτικό Όμιλο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

Σας περιμένουμε όλους να «ταξιδέψουμε παρέα»!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Παρασκευή 28/06

19:00 Παρέλαση στους Δρόμους της πόλης

21:30 Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ (Πλατεία Μαβίλη)

Σάββατο 29/6

21:30 Χορευτική Παράσταση και ακολουθεί party με διδασκαλία χορών από τις φιλοξενούμενες χώρες (Πλατεία Μαβίλη)

Κυριακή 30 Ιουνίου

21:30  Συναυλία της παραδοσιακής μπάντας του δρόμου Banda Entopica (Πλατεία Μαβίλη)      (εισιτήριο: 7€ προπώληση/10€ ταμείο)

Δευτέρα 1 Ιουλίου

21:30  Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ και Χορευτική Παράσταση στο υπαίθριο Θέατρο Ε.Η.Μ.

Από σήμερα οι εγγραφές στα ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Πρότυπα ΕΠΑΛ

 


Ξεκίνησαν σήμερα οι εγγραφές, ανανεώσεις εγγραφών και μετεγγραφές των μαθητριών και μαθητών σε όλες τις τάξεις των Δημόσιων Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, καθώς και των Προτύπων ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2024-2025, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας https://e-eggrafes.minedu.gov.gr , μέχρι και την Παρασκευή 5 Ιουλίου και ώρα 23:59, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Αίτηση πρέπει να υποβληθεί για:

τις μαθήτριες και τους μαθητές που αποφοίτησαν από τη Γ’ Γυμνασίου και θα φοιτήσουν για το σχολικό έτος 2024-2025 στην Α’ Λυκείου και

τις μαθήτριες και τους μαθητές που αποφοίτησαν από τη Α΄ και Β΄ Λυκείου και θα ανανεώσουν την εγγραφή τους για το σχολικό έτος 2024-2025 στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου αντίστοιχα ή θα μετεγγραφούν σε άλλου τύπου σχολείο.

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Παράταση υποβολής αιτήσεων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή ωφελούμενων αφορούσα την Πράξη με κωδικό ΟΠΣ 6001967

 


Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου – ΠΕΔ Ηπείρου, έχει αναλάβει ως Δικαιούχος την υλοποίηση του Έργου «Ενέργειες Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Δεξιοτήτων ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ» στο πλαίσιο του Υποέργου 1 της Πράξης «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» με κωδ. ΟΠΣ 6001967, σύμφωνα με την Α.Π.: 2958/09-10-2023 (ΑΔΑ 9ΗΠΗ7Λ9-96Η) Απόφαση Ένταξης, όπως ισχύει.

Η παρούσα πρόσκληση δημοσιεύεται για την κάλυψη κενών θέσεων που προέκυψαν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης ωφελούμενων στην εν λόγω δράση στο πλαίσιο της από 21/4/2023 Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του Α’ κύκλου επιλογής ωφελούμενων εντάχθηκαν στη δράση 315 ωφελούμενοι ως επιτυχόντες.

Ως εκ τούτου οι κενές προς κάλυψη θέσεις στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης και λαμβάνοντας υπόψη τις κενές θέσεις που προέκυψαν από την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων του Α’ κύκλου μέχρι την ανακοίνωση της παρούσας ανέρχονται στις διακόσιες (200).

Παρακάλαμος: "Έφυγε" από τη ζωή ο συγχωριανός Ζάνης Νικόλαος

 


"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, ο συγχωριανός Ζάνης Νικόλαος.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:00 στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Μεταμόρφωσης (Κουκουβάουνες).

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Επ’ αυτοφώρω σύλληψη ημεδαπού ο οποίος είχε κατασκευάσει και τοποθετήσει σε αγροτική περιοχή ένα σιδερένιο κλουβί παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων

 


Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός ημεδαπού ο οποίος είχε κατασκευάσει και τοποθετήσει σε αγροτική περιοχή ένα σιδερένιο κλουβί παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα σε αγροτική περιοχή στη θέση «Μεγαλώνια» της Τ.Κ Σελλάδων του Δήμου Νικολάου Σκουφά στην Π.Ε Άρτας.

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας κατά τις πρωινές ώρες, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής εντόπισε εντός περιοχής ελαιοκαλλιέργειας ένα σιδερένιο κλουβί που λειτουργούσε ως παγίδα για τριχωτά θηράματα, εντός του οποίου είχε εγκλωβιστεί ένας αγριόχοιρος.

Η περιοχή τέθηκε υπό παρακολούθηση και έπειτα από τρεις περίπου ώρες προσήλθε στο σημείο ένα άτομο που προσέγγισε την παγίδα, ενώ έφερε μαζί του και μία σακούλα με τροφή (καλαμπόκι) το οποίο χρησιμοποιούσε για την προσέλκυση ζώων στην αυτοσχέδια κατασκευή.

Επί τόπου έγινε επέμβαση των Θηροφυλάκων και το άτομο ομολόγησε ότι ο ίδιος ήταν εκείνος που είχε τοποθετήσει την παγίδα στο σημείο. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το εγκλωβισμένο ζώο που βρισκόταν σε καλή κατάσταση, απελευθερώθηκε επί τόπου, ενώ σε βάρος του ατόμου επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 1.000 ευρώ και ακολουθείται η προβλεπόμενη από το Νόμο, διαδικασία. Κατασχέθηκαν επίσης, το σιδερένιο κλουβί και οι τροφές που βρέθηκαν στο σημείο και οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την προσέλκυση θηραμάτων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 27 Ιουνίου

 


Την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Προστάτης: Βασικά δεδομένα για τη θεραπεία Rezum

 


Περισσότεροι από έξι στους δέκα άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών και οκτώ στους δέκα μετά τα 80 έτη πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, που αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες ουρολογικών συμπτωμάτων.

Η αντιμετώπισή της αρχικά γίνεται συντηρητικά, με συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. απώλεια βάρους) και φαρμακευτική αγωγή. Όταν τα μέτρα αυτά αποτύχουν ή τα συμπτώματα του ασθενούς επιδεινωθούν, η λύση είναι η αντιμετώπιση με επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

Η θεραπεία Rezum είναι μία από τις νεότερες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το 2015 και στη Μεγάλη Βρετανία το 2018. Έκτοτε εφαρμόζεται σε ολοένα περισσότερα περιστατικά. Ο Χειρουργός Ουρολόγος δρ Ηρακλής Δ. Πούλιας, MD, PhD, Διευθυντής Β' Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ – Ομίλου ΥΓΕΙΑ, τ. Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Ε.Ε.Σ., τ. πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, απαντά στα κυριότερα ερωτήματα για τη μέθοδο αυτή:

Τι είναι η θεραπεία Rezum;

Είναι μία ελάχιστα επεμβατική, μη χειρουργική θεραπεία, στην οποία  δεν αφαιρείται ο προστάτης αλλά προκαλείται η συρρίκνωση του αδένα με διοχέτευση στο εσωτερικό του μικρής ποσότητας καυτού ατμού από αποστειρωμένο νερό. Το αδένωμα πιέζει την ουρήθρα, με συνέπεια να προκαλούνται χαρακτηριστικά συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη, όπως συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ανάγκη για ούρηση κ.ά.

Πώς εφαρμόζεται η θεραπεία;

Η θεραπεία γίνεται με μέθη ή με τοπική αναισθησία στην περιοχή, για να μη νιώθει ο ασθενής πόνο. Στη συνέχεια εισάγεται από την ουρήθρα, ατραυματικά και αναίμακτα, ένα ειδικό λεπτό ενδοσκοπικό εργαλείο, με οπτική καθοδήγηση μέσω ειδικής κάμερας. Ελέγχεται άμεσα το μέγεθος του προστάτη και σχεδιάζονται τα σημεία θεραπείας. Ύστερα εισάγεται διαδοχικά στα σημεία μία λεπτή βελόνα του ενδοσκοπίου, η οποία διοχετεύει τον καυτό ατμό (80-100 βαθμών κελσίου) που παράγεται σε εξωτερική συσκευή.