Οι καθηγητές τονίζουν ότι οι επιλογές των σχολικών συμβούλων θα έπρεπε να προηγηθούν αυτών των διευθυντών σχολείων και ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου και την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επιλογή των σχολικών συμβούλων πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και πριν την τοποθέτηση των διευθυντών των σχολείων.
Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011
ΟΛΜΕ: Διαμαρτυρία για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με την οποία αποκλείονται από την επιλογή για τη θέση του σχολικού συμβούλου όσοι επιλεγούν ως διευθυντές σχολείων
Διαμαρτύρεται το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με την οποία αποκλείονται από την επιλογή για τη θέση του σχολικού συμβούλου όσοι εξ αυτών επιλεγούν ως διευθυντές σχολείων. Ιδιαίτερα επικρίνει το γεγονός ότι στην εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας επικαλείται γι αυτό νέα ρύθμιση που θα ψηφιστεί σε επόμενο νομοσχέδιο.
Οι καθηγητές τονίζουν ότι οι επιλογές των σχολικών συμβούλων θα έπρεπε να προηγηθούν αυτών των διευθυντών σχολείων και ζητούν την απόσυρση της εγκυκλίου και την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την επιλογή των σχολικών συμβούλων πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και πριν την τοποθέτηση των διευθυντών των σχολείων.
Ε.Ε.: Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας
Τι αποφάσισαν στην σύνοδο κορυφής.
Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Marsall για την Ελλάδα ανακοίνωσαν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Η συμφωνία προβλέπει την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου και φέρει και την υπογραφή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν κλοντ Τρισε κατι που σημαίνει ότι θα συνεχίσει η παροχή ρευστότητας με αντάλλαγμα τα ελληνικά ομόλογα.Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που ανακοινώθηκαν έχουν έως εξής:
• Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ
• Τα νέα δάνεια που θα παρέχει το ταμείο στήριξης EFSF θα έχουν διάρκεια από τουλάχιστον 15 έτη έως το ανώτερο 30 έτη.
• Το επιτόκιο θα είναι της τάξης του 3,5%
• Το όφελος από τη μείωση του επιτοκίου του δανείου της Ελλάδας θα είναι 30 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας
• Η συμμετοχή των ιδιωτών την περίοδο 2011-2020 αναμένεται να ανέλθει στα 135 δισ. ευρώ και θα είναι εθελοντική προκειμένου να μην θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Επιτέλους έχουμε ένα πρόγραμμα για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους»
Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής
«Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε:
«Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές».
Έκανε λόγο για μήνυμα υποστήριξης προς το τραπεζικό σύστημα και κατέληξε λέγοντας πως η σημερινή απόφαση είναι μια «ευρωπαϊκή απάντηση για την Ευρώπη».
ΠΩΓΩΝΙ: Μάχη με το πύρινο μέτωπο που απειλεί τα χωριά Αργυροχώρι και Ορεινό
Στην περιοχή καταφθάνουν νέες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Μάχη με μεγάλο πύρινο μέτωπο που απειλεί τα χωριά Αργυροχώρι και Ορεινό Πωγωνίου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, δίνουν ισχυρά πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, καθώς και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη «Καναντέρ» και ένα ελικόπτερο «Έρικσον».
Η φωτιά έκαιγε από χθες στο αλβανικό έδαφος και το μεσημέρι πέρασε στο ελληνικό, όπου όμως είχαν ήδη είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουν.
Οι ισχυροί άνεμοι, επιτάχυναν την είσοδό της στο ελληνικό έδαφος και κινήθηκε προς τα χωριά Ξηρόβαλτος, Αργυροχώρι και Ορεινό, που αρχικά απειλήθηκαν, αλλά οι συνεχείς ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη και το ελικόπτερο την ανέκοψαν.
Ο κίνδυνος όμως παραμένει γιατί το πύρινο μέτωπο είναι πολύ μεγάλο.
Στην περιοχή προωθούνται και επιπλέον δυνάμεις πυρόσβεσης, που μέχρι τώρα ήταν στην φωτιά Ασβεστοχωρίου που τέθηκε υπό έλεγχο.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ: Ένας «Ιδανικός Αυτόχειρας» της Πρέβεζας
Στις 21 Ιουλίου 1928, σε ηλικία μόλις 32 ετών, ο σημαντικότερος ποιητής της Γενιάς του '20, ο «μεγάλος ποιητής» όπως τον αποκάλεσε ο άλλοτε αρνητής του Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Κώστας Καρυωτάκης δίνει τέλος στη ζωή, στο γραφικό παραθαλάσσιο ''Βαθύ'' που βλέπει ατον Αμβρακικό κόλπο, της Πρέβεζας.
Ένα μικρό βιογραφικό
Ο Κώστας Καρυωτάκης γεννήθηκε στη Τρίπολη στις 30 Οκτωβρίου του 1896. Ο πατέρας του, Γεώργιος Καρυωτάκης, ήταν νομομηχανικός. Μητέρα του ήταν η Κατήγκω Σκαγιάννη. Ο Καρυωτάκης ήταν ο δευτερότοκος της οικογένειας, είχε μια μεγαλύτερη αδερφή τη Νίτσα και ένα μικρότερο αδερφό το Θάνο.
Ο πατέρας του ήταν φιλομοναρχικός. Στη ταραγμένη περίοδο των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα ήταν πάγια πρακτική, η μετάθεση δημοσίων υπαλλήλων ανάλογα με τα πολιτικές τους θέσεις. Έτσι οι οικογένεια Καρυωτάκη άλλαζε συχνά τόπους διαμονής. Λευκάδα, Πάτρα, Λάρισα, Καλαμάτα, Αργοστόλι, Αθήνα και Χανιά ήταν οι πόλεις που ο Καρυωτάκης έζησε τα παιδικά του χρόνια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1917.
Αρχικά προσπάθησε να ιδιωτεύσει στη δικηγορία, όμως οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά και έτσι οδηγήθηκε στη σιγουριά του δημοσίου, μια επιλογή που θα σημαδέψει τη ζωή του. Θεσσαλονίκη, Σύρος, Άρτα και Αθήνα ήταν η μετεφηβική και επαγγελματική του διαδρομή.
Το 1928 αποσπάστηκε στη Πάτρα και λίγο αργότερα στη Πρέβεζα. Αυτός θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο Καρυωτάκης γράφει τον επίλογο της ζωής του. Ο Καρυωτάκης πρόλαβε να εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές «Ο πόνος των ανθρώπων και των πραγμάτων» (1919), «Νηπενθή» (1921), «Ελεγεία και Σάτιρες» (1927) αλλά και αρκετά πεζά και μεταφράσεις.
Η μοιραία μέρα.
Το 1928 ο Καρυωτάκης βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση. Ίσως να τον είχε επηρεάσει και το ότι έπασχε από σύφιλη. Η αλληλογραφία του με συγγενείς δείχνει την απέχθεια του προς την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας και τον επαρχιώτικο τρόπο ζωής. Η απόφαση είχε παρθεί. Στις 21 Ιουλίου του 1928, αγόρασε ένα περίστροφο και επισκέφθηκε ένα τοπικό καφενείο. Πέρασε ώρες μόνος του, καπνίζοντας (Μια μέρα πριν, είχε επισκεφθεί το Μονολίθι και αποπειράθηκε, μάταια, επί 10 ώρες να πνιγεί). Φεύγει αποφασισμένος από το καφενείο και καταλήγει στη παρακείμενη παραλία του Άγιου Σπυρίδωνα. Κάθεται κάτω από έναν ευκάλυπτο και δίνει τέλος στη ζωή του. Στη τσέπη του βρέθηκε ένα σημείωμα που έγραφε:
«Είναι καιρός να φανερώσω την τραγωδία μου. Το μεγαλύτερο μου ελάττωμα στάθηκε η αχαλίνωτη περιέργειά μου, η νοσηρή φαντασία και η προσπάθειά μου να πληροφορηθώ για όλες τις συγκινήσεις, χωρίς τις περισσότερες, να μπορώ να τις αισθανθώ. Τη χυδαία όμως πράξη που μου αποδίδεται τη μισώ. Εζήτησα μόνο την ιδεατή ατμόσφαιρά της, την έσχατη πικρία. Ούτε είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για το επάγγελμα εκείνο. Ολόκληρο το παρελθόν μου πείθει γι' αυτό. Κάθε πραγματικότης μου ήταν αποκρουστική.
Είχα τον ίλιγγο του κινδύνου. Και τον κίνδυνο που ήρθε τον δέχομαι με πρόθυμη καρδιά. Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή τους, έμειναν πάντα έρμαια των δισταγμών τους, ή εθεώρησαν την ύπαρξη τους παιχνίδι χωρίς ουσία. Τους βλέπω να έρχονται ολοένα περισσότεροι μαζί με τους αιώνες. Σ' αυτούς απευθύνομαι. Αφού εδοκίμασα όλες τις χαρές!!! είμαι έτοιμος για έναν ατιμωτικό θάνατο. Λυπούμαι τους δυστυχισμένους γονείς μου, λυπούμαι τα αδέλφια μου. Αλλά φεύγω με το μέτωπο ψηλά. Ήμουν άρρωστος. Σας παρακαλώ να τηλεγραφήσετε, για να προδιαθέση την οικογένειά μου, στο θείο μου Δημοσθένη Καρυωτάκη, οδός Μονής Προδρόμου, πάροδος Αριστοτέλους, Αθήνας.
Κ.Γ.Κ.
[Υ.Γ.] Και για ν' αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Ολη νύχτα απόψε επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα. Ηπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ωρισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου.
Οι στίχοι του, κομμάτια της ζωής του.
Στον Καρυωτάκη έχουν προσδώσει διάφορους χαρακτηρισμούς όπως μισάνθρωπος, πεσιμιστής και άλλα διόλου τιμητικά. Επιφανειακά και μόνο, κρύβεται μια αλήθεια σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Βίωσε την Ελλάδα της «βρομιάς», του χαμηλού επιπέδου ζωής, των αξιοθρήνητων και οκνηρών δημοσίων υπαλλήλων που «παίρνουν κάστανα, σκέπτονται τους νόμους, σκέπτονται το συνάλλαγμα, τους ώμους σηκώνοντας οι καημένοι». Ο ίδιος υπήρξε δημόσιος υπάλληλος και αυτό τον τσάκισε.
Ο Καρυωτάκης ήθελε να αποτραβηχτεί από τη κοινωνία του, και αυτή συχνά του θύμιζε πως ζει μέσα της. Έπρεπε πρώτα να έρθει σε ρήξη με τον ίδιο του τον εαυτό. «Από χαρτί πλασμένα κι από δισταγμό, ανδρείκελα, στης Μοίρας τα τυφλά δυο χέρια χορεύουμε, δεχόμαστε τον εμπαιγμό, άτονα κοιτώντας, παθητικά, τ' αστέρια» γράφει στο ποίημα του Ανδρείκελα.
Δεν παραιτήθηκε από τη ζωή. Πάλεψε να γλεντήσει τη καθημερινότητα ακόμα και αν αυτή, φάνταζε οδυνηρή «Είναι το βράδυ απόψε θλιβερό κι εμείς θα το γλεντήσουμε το βράδυ,όσοι έχουμε το μάτι μας ογρό και μέσα μας τον άδη».
Ο έρωτας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Η πρώτη του αγάπη ήταν η Άννα Σκοδρύλη, την οποία γνώρισε ως έφηβος στα Χανιά. Η δεύτερη, και πιο γνωστή, ήταν η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. Με τη τελευταία συνδέθηκε ενώ ακόμα δεν είχε ξεχάσει τη πρώτη.
Η Πολυδούρη, σε μια απόδειξη απόλυτης αγάπης του ζητάει να παντρευτούν ενώ γνώριζε πως ο Καρυωτάκης έπασχε από σύφιλη. Υπήρχαν όμως και οι γυναίκες που του δημιουργούσαν αποστροφή «Ζωή σας όλη τα ωραία σας μάτια. Στα χείλη μόνο οι λέξεις των παθών.
Ένα έχετ' όνειρο: τον αγαθόν άντρα σας και τα νόμιμα κρεβάτια».
Η ποίηση του σκοτεινή, καταραμένη, όπως των ποιητών που αγάπησε «των Πόε των δυστυχισμένων και των Μπωντλαίρ που εζήσανε νεκροί». «Φθονούσε» την αθανασία τους, πίστευε πως «μάταια στιχουργούσε» όμως ο Κώστας Καρυωτάκης άλλαξε μια για πάντα την Ελληνική ποίηση. Όσοι μέσα από τους στοίχους του ένιωσαν τι θα πει «νηπενθές» του έδωσαν μια θέση δίπλα στους ήρωές του.
ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΗΣ
Μια πρόταση προς τους απανταχού Ηπειρώτες με την ευκαιρία ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ.
Πριν 30 χρόνια εκπροσωπώντας τους αγρότες του νομού ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων συμμετείχα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών στα Γιάννενα. Άκουσα από τους ομιλητές εκπροσώπους των Ηπειρωτών όλου του κόσμου για επιχειρήσεις, για μονάδες, για αξιοποίηση του πλούτου, για τουρισμό κ.τ.λ. με τη σκέψη τους για μια καλή επιστροφή σε αυτόν εδώ τον τόπο.
Φυσικά και δεν έγινε δεκτό………..
Σήμερα Ιούλιος του 2011 με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ηπειρωτών που θα γίνει αυτές τις μέρες στα Γιάννενα επαναφέρω την πρόταση για << Τράπεζα Γης >>. Επιπλέον προτείνω και τη δημιουργία Τράπεζας όλων των κλεισμένων αγροτικών κατοικιών ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται ο φορέας.
Η έρευνά μου και η πρόταση που παραθέτω αναφέρεται στο δήμο Πωγωνίου, χωρίς να παραβλέπουμε ότι τα χαρακτηριστικά του Πωγωνίου δεν είναι ίδια με των υπολοίπων περιφερειακών δήμων με εξαίρεση του Ζαγορίου , του Μετσόβου και των Τζουμέρκων.
Για το Πωγώνι:
Υπάρχουν τα δεδομένα προς τη κατεύθυνση ανάπτυξης μιας μορφής τουρισμού ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ .
Υπάρχει :
1) Το φυσικό περιβάλλον ποτάμια - λίμνες - δάση - βουνά
2) Αρχιτεκτονική – πέτρα κ.τ.λ.
3) Πολιτιστική ταυτότητα
4) Ιστορία
5) Θρησκευτικό ενδιαφέρον για τουρισμό
6) Γαστρονομία
7) Μικροκαλλιέργειες ντόπιων προϊόντων και μικρές ή μεγάλες μονάδες ζωικής παραγωγής
Όλα αυτά και αμέτρητα άλλα μπορούν να δώσουν μια ώθηση για τουριστική και όχι μόνο αξιοποίηση.
Εγώ αυτό το ονομάζω Οικοτουρισμό.
Μια αξιόλογη μονάδα στο Δολό και κάποια σκόρπια και μεμονωμένα δωμάτια, μάλλον δε μπορούν να δώσουν τουριστική ώθηση.
Σήμερα ( και δεν θέλω να σκεφτώ αν δεν κάνουμε κάτι, τι θα υπάρχει μετά από 30 χρόνια) υπάρχουν 4.000 κλεισμένα σπίτια και 80 περίπου κοινοτικά και κατ επέκταση δημοτικά κτίρια. Η αξία τους σήμερα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς την αξία γης που τα περιβάλλει. Το δε κόστος της συντήρησης τους είναι ανυπολόγιστο. Το άνοιγμα αυτών των σπιτιών κατά μέσο όρο είναι 20 ημέρες το χρόνο.
Ελάχιστα τα Χριστούγεννα , 5 ημέρες το Πάσχα και 15 ημέρες τον Αύγουστο.
Δεν αναφέρω καθόλου το κόστος μετάβασης. Αλλά το κόστος καθαρισμού αυλής και κατοικίας είναι αρκετά μεγάλο και για 3 ημέρες παραμονή μάλλον δεν προλαβαίνουν. Ας ξεφύγουμε λίγο από τους ανθρώπους κάποιας ηλικίας, που έχουμε πολλά βιώματα με το χωριό μας, με το σπίτι και ας σκεφτούμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας 2η και 3η γενιά , μπορούν να επισκεφθούν και να διαμένουν στο κλεισμένοι σπίτι για τριήμερο? Θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει μια πλιάδα επιχειρημάτων που
Θα αποδείκνυαν ότι δε μπορούν για αυτό και δεν έρχονται π.χ. τα Χριστούγεννα κτλ.
Τι προτείνω :
Το Καλπάκι (καλώς ή κακώς δεν το εξετάζω) που είναι η έδρα του δήμου, να γίνει λουλουδένιο, να αποκτήσει ταυτότητα με σημείο αναφοράς (Μεσοχώρι) και να υπάρχει πλήρη αναφορά σε όλα τα δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των χωριών του δήμου και όχι μόνο.
Να καλέσουμε όλους τους ιδιώτες των κλεισμένων σπιτιών να τα ενοικιάσουν για μια εικοσαετία, με τον όρο για 20 ή 30 μέρες το χρόνο να μπορούν να παίρνουν το κλειδί και να διαμένουν χωρίς κανένας να τους ενοχλεί, στο πανέτοιμο για διαμονή σπίτι τους.
Τον υπόλοιπο χρόνο θα είναι στη διάθεση του φορέα και για το κόστος συντήρησης αλλά και το όφελος από την εκμετάλλευση του.
Κατοχύρωση νομοθετική:
Αν κάποιος για διάφορους λόγους θέλει να επιστρέψει στο χωριό του θα μπορεί να πάρει το σπίτι του πίσω καταβάλλοντας φυσικά το υπόλοιπο της απόσβεσης από τη δαπάνη επισκευής του σπιτιού του.
Πέραν των επίσημων στατιστικών στοιχείων υπάρχει καταγραφή όλων των δεδομένων του δήμου, αυτή φυσικά συνεχίζεται και υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης από όποιον πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει.
Αν πείσουμε έστω το 5% των ιδιοκτητών αυτών των αγροικιών να συμμετέχουν στον φορέα και προσθέσουμε το κτιριακό δυναμικό του δήμου, δημιουργούν μια τεράστια τουριστική επιχείρηση τουλάχιστον 200 σπιτιών τετράκλινων ή πεντάκλινων (δηλ. για διαμονή ολόκληρης οικογένειας) και 60 αιθουσών πολλαπλών χρήσεων.
Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του εγχειρήματος προϋποθέτει μια επιχειρησιακή μελέτη οργάνωσης – προβολής – διαχείρισης κ.τ.λ.
Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα ανοιχτούν ορίζοντες για ξεχασμένες καλλιέργειας , για ορειβασία – ποδηλασία – ηπικούς αγώνες – διαδρομές κ.τ.λ.
Είμαστε στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου και ακόμη προς την περιφέρεια Ηπείρου , προς το Συνέδριο των Ηπειρωτών, την Πανειπηρωτική, την Ομοσπονδία Καλαμά – Μοργκάνας και προς το δήμο Πωγωνίου.
Και αν κάποτε ισχύσει η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών των 20 km θα δοθεί η δυνατότητα συγκράτησης του ελληνισμού της Αλβανίας.
Ο ίδιος που διαθέτω ένα πανέμορφο σπίτι στο χωριό, αν έμενα εκτός Ηπείρου, θα το διέθετα και θα ήμουν πολύ ευτυχής αν μετά από αρκετά χρόνια τα παιδιά μου θα μπορούσαν να έρθουν και να διαμένουν στο σπίτι τους έστω και για λίγες ημέρες.
Για κάθε πληροφορία ή συμπλήρωση προτάσεων είμαι στη διάθεση σας.
Με εκτίμηση Ζηκοπουλος Σταύρος
Οικονομολόγος – Αμπελουργός
Πριν 30 χρόνια εκπροσωπώντας τους αγρότες του νομού ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων συμμετείχα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών στα Γιάννενα. Άκουσα από τους ομιλητές εκπροσώπους των Ηπειρωτών όλου του κόσμου για επιχειρήσεις, για μονάδες, για αξιοποίηση του πλούτου, για τουρισμό κ.τ.λ. με τη σκέψη τους για μια καλή επιστροφή σε αυτόν εδώ τον τόπο.
Στη παρέμβαση μου είχα αναφέρει ότι :
Αν γίνουν τα μισά από τις προτάσεις όχι μόνο θα επιστρέψουν οι απανταχού Ηπειρώτες στον τόπο τους αλλά θα χρειαστεί να γίνει και εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού. Σεβαστές όλες οι προτάσεις όμως κατά τη γνώμη μου αν θέλουμε να βοηθήσουμε πρέπει να δεχθούμε τη Δημιουργία
<< Τράπεζα Γης >> όλων των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων.
Ιδιωτών – εκκλησίας - κοινοτικών.
Φυσικά και δεν έγινε δεκτό………..
Σήμερα Ιούλιος του 2011 με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ηπειρωτών που θα γίνει αυτές τις μέρες στα Γιάννενα επαναφέρω την πρόταση για << Τράπεζα Γης >>. Επιπλέον προτείνω και τη δημιουργία Τράπεζας όλων των κλεισμένων αγροτικών κατοικιών ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται ο φορέας.
Η έρευνά μου και η πρόταση που παραθέτω αναφέρεται στο δήμο Πωγωνίου, χωρίς να παραβλέπουμε ότι τα χαρακτηριστικά του Πωγωνίου δεν είναι ίδια με των υπολοίπων περιφερειακών δήμων με εξαίρεση του Ζαγορίου , του Μετσόβου και των Τζουμέρκων.
Για το Πωγώνι:
Υπάρχουν τα δεδομένα προς τη κατεύθυνση ανάπτυξης μιας μορφής τουρισμού ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ .
Υπάρχει :
1) Το φυσικό περιβάλλον ποτάμια - λίμνες - δάση - βουνά
2) Αρχιτεκτονική – πέτρα κ.τ.λ.
3) Πολιτιστική ταυτότητα
4) Ιστορία
5) Θρησκευτικό ενδιαφέρον για τουρισμό
6) Γαστρονομία
7) Μικροκαλλιέργειες ντόπιων προϊόντων και μικρές ή μεγάλες μονάδες ζωικής παραγωγής
Όλα αυτά και αμέτρητα άλλα μπορούν να δώσουν μια ώθηση για τουριστική και όχι μόνο αξιοποίηση.
Εγώ αυτό το ονομάζω Οικοτουρισμό.
Μια αξιόλογη μονάδα στο Δολό και κάποια σκόρπια και μεμονωμένα δωμάτια, μάλλον δε μπορούν να δώσουν τουριστική ώθηση.
Σήμερα ( και δεν θέλω να σκεφτώ αν δεν κάνουμε κάτι, τι θα υπάρχει μετά από 30 χρόνια) υπάρχουν 4.000 κλεισμένα σπίτια και 80 περίπου κοινοτικά και κατ επέκταση δημοτικά κτίρια. Η αξία τους σήμερα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς την αξία γης που τα περιβάλλει. Το δε κόστος της συντήρησης τους είναι ανυπολόγιστο. Το άνοιγμα αυτών των σπιτιών κατά μέσο όρο είναι 20 ημέρες το χρόνο.
Ελάχιστα τα Χριστούγεννα , 5 ημέρες το Πάσχα και 15 ημέρες τον Αύγουστο.
Δεν αναφέρω καθόλου το κόστος μετάβασης. Αλλά το κόστος καθαρισμού αυλής και κατοικίας είναι αρκετά μεγάλο και για 3 ημέρες παραμονή μάλλον δεν προλαβαίνουν. Ας ξεφύγουμε λίγο από τους ανθρώπους κάποιας ηλικίας, που έχουμε πολλά βιώματα με το χωριό μας, με το σπίτι και ας σκεφτούμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας 2η και 3η γενιά , μπορούν να επισκεφθούν και να διαμένουν στο κλεισμένοι σπίτι για τριήμερο? Θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει μια πλιάδα επιχειρημάτων που
Θα αποδείκνυαν ότι δε μπορούν για αυτό και δεν έρχονται π.χ. τα Χριστούγεννα κτλ.
Τι προτείνω :
Το Καλπάκι (καλώς ή κακώς δεν το εξετάζω) που είναι η έδρα του δήμου, να γίνει λουλουδένιο, να αποκτήσει ταυτότητα με σημείο αναφοράς (Μεσοχώρι) και να υπάρχει πλήρη αναφορά σε όλα τα δεδομένα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των χωριών του δήμου και όχι μόνο.
Να ορίσουμε τα χωριά Βήσιαννη , Πωγωνιανή, Κουκλιοί, Βασιλικό ξεκινώντας από τη Βήσιαννη ως έδρα ενός τεράστιου αγροτικού χωριού.
Να ορίσουμε ή την αναπτυξιακή του δήμου ή μια Α.Ε. ή όπως αλλιώς ονομαστεί ως Οικοτουριστική επιχείρηση.Να καλέσουμε όλους τους ιδιώτες των κλεισμένων σπιτιών να τα ενοικιάσουν για μια εικοσαετία, με τον όρο για 20 ή 30 μέρες το χρόνο να μπορούν να παίρνουν το κλειδί και να διαμένουν χωρίς κανένας να τους ενοχλεί, στο πανέτοιμο για διαμονή σπίτι τους.
Τον υπόλοιπο χρόνο θα είναι στη διάθεση του φορέα και για το κόστος συντήρησης αλλά και το όφελος από την εκμετάλλευση του.
Κατοχύρωση νομοθετική:
Αν κάποιος για διάφορους λόγους θέλει να επιστρέψει στο χωριό του θα μπορεί να πάρει το σπίτι του πίσω καταβάλλοντας φυσικά το υπόλοιπο της απόσβεσης από τη δαπάνη επισκευής του σπιτιού του.
Πέραν των επίσημων στατιστικών στοιχείων υπάρχει καταγραφή όλων των δεδομένων του δήμου, αυτή φυσικά συνεχίζεται και υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης από όποιον πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει.
Αν πείσουμε έστω το 5% των ιδιοκτητών αυτών των αγροικιών να συμμετέχουν στον φορέα και προσθέσουμε το κτιριακό δυναμικό του δήμου, δημιουργούν μια τεράστια τουριστική επιχείρηση τουλάχιστον 200 σπιτιών τετράκλινων ή πεντάκλινων (δηλ. για διαμονή ολόκληρης οικογένειας) και 60 αιθουσών πολλαπλών χρήσεων.
Ο τρόπος λειτουργίας αυτού του εγχειρήματος προϋποθέτει μια επιχειρησιακή μελέτη οργάνωσης – προβολής – διαχείρισης κ.τ.λ.
Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα ανοιχτούν ορίζοντες για ξεχασμένες καλλιέργειας , για ορειβασία – ποδηλασία – ηπικούς αγώνες – διαδρομές κ.τ.λ.
Είμαστε στη διάθεση του κάθε ενδιαφερομένου και ακόμη προς την περιφέρεια Ηπείρου , προς το Συνέδριο των Ηπειρωτών, την Πανειπηρωτική, την Ομοσπονδία Καλαμά – Μοργκάνας και προς το δήμο Πωγωνίου.
Και αν κάποτε ισχύσει η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών των 20 km θα δοθεί η δυνατότητα συγκράτησης του ελληνισμού της Αλβανίας.
Ένα δείγμα της διαχειριστικής μελέτης των αποτελεσμάτων είναι με κάλυψη 60 ημερών όλο το χρόνο των 200 σπιτιών τα έσοδα που θα προκύψουν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος απόσβεσης της δαπάνης του προσωπικού καθώς και όλες τις λειτουργικές δαπάνες και θα υπάρχει και όφελος.
Ο ίδιος που διαθέτω ένα πανέμορφο σπίτι στο χωριό, αν έμενα εκτός Ηπείρου, θα το διέθετα και θα ήμουν πολύ ευτυχής αν μετά από αρκετά χρόνια τα παιδιά μου θα μπορούσαν να έρθουν και να διαμένουν στο σπίτι τους έστω και για λίγες ημέρες.
Για κάθε πληροφορία ή συμπλήρωση προτάσεων είμαι στη διάθεση σας.
Οικονομολόγος – Αμπελουργός
Μαζαράκι Ιωαννίνων
τηλ.: 6979003515 / 2651036971
ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου, ψήφισε τις πιστώσεις για τις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις του Δήμου για το τρέχοντα χρόνο.
Και κρατηθείτε:
Το συνολικό ποσό που αποφασίστηκε να διατεθεί για αυτές ξεπερνά τα 145.000 ευρώ!
Ναι, ναι καλά διαβάσατε...
Εν καιρώ σκληρής λιτότητας και απλήρωτων εργαζόμενων στο Δήμο, υπάρχουν λεφτά, πολλά λεφτά για φιέστες!
Και δυστυχώς το κονδύλι υπερψηφίστηκε απ' την αντιπολίτευση, εκτός τριών μόνο δημοτικών συμβούλων που το καταψήφισαν για λόγους που δεν αναγράφονται στην απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου.
"Ακάκιος"
Και κρατηθείτε:
Το συνολικό ποσό που αποφασίστηκε να διατεθεί για αυτές ξεπερνά τα 145.000 ευρώ!
Ναι, ναι καλά διαβάσατε...
Εν καιρώ σκληρής λιτότητας και απλήρωτων εργαζόμενων στο Δήμο, υπάρχουν λεφτά, πολλά λεφτά για φιέστες!
Και δυστυχώς το κονδύλι υπερψηφίστηκε απ' την αντιπολίτευση, εκτός τριών μόνο δημοτικών συμβούλων που το καταψήφισαν για λόγους που δεν αναγράφονται στην απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου.
Ε.Ε.: Συμφώνησαν Μέρκελ, Σαρκοζί, Τρισέ για την Ελλάδα
Η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου ως προς ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους.
θα χρησιμεύσει ως βάση διαπραγματεύσεων στη σημερινή σύνοδο κορυφής των δεκαεπτά χωρών της νομισματικής ένωσης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 13.00 στις Βρυξέλλες (14.00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.
"Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ...Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή", είχε προειδοποιήσει από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.
Έπειτα από εβδομάδες αναταραχής, οι αγορές περιμένουν σήμερα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στην αντίθετη περίπτωση θα στραφούν εναντίον χωρών που θεωρούνται ευάλωτες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.
Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως "στάση πληρωμών" της Ελλάδας.
Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο τη νύκτα μόνο για μία γαλλο-γερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ προετοίμαζαν το έδαφος μέχρι αργά το βράδυ στο Βερολίνο για μία συμβιβαστική λύση.
Έπειτα από συνομιλίες επτά ωρών, στις οποίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Μέρκελ και Σαρκοζί κατόρθωσαν να φθάσουν σε "κοινή θέση" ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.θα χρησιμεύσει ως βάση διαπραγματεύσεων στη σημερινή σύνοδο κορυφής των δεκαεπτά χωρών της νομισματικής ένωσης, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 13.00 στις Βρυξέλλες (14.00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να ολοκληρωθούν το βράδυ.
"Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ...Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή", είχε προειδοποιήσει από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.
Έπειτα από εβδομάδες αναταραχής, οι αγορές περιμένουν σήμερα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στην αντίθετη περίπτωση θα στραφούν εναντίον χωρών που θεωρούνται ευάλωτες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.
Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως "στάση πληρωμών" της Ελλάδας.
Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο τη νύκτα μόνο για μία γαλλο-γερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.
ΜΑΡΜΑΡΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: : Εφιαλτική νύχτα- Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες - Θρίλερ με δύο καναντέρ που ξέμειναν στη λίμνη
Δύσκολο βράδυ αναμένεται να περάσουν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, καθώς οι φλόγες απο τη φωτιά λόγω των δυνατών ανέμων εξακολουθούν να φτάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών.
Η φωτιά αναζωπυρώθηκε, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απείλησε σπίτια στα Κάτω Μάρμαρα καίγοντας τις αυλές τους.
Η φωτιά συνεχίζει να απειλεί την κατοικημένη περιοχή των Κάτω Μαρμάρων, ενώ μικρά μέτωπα από αναζωπυρώσεις υπάρχουν, στο Νεοχωρόπουλο, Πεδινή, Ασβεστοχώρι, Μάρμαρα, Εργατικές Κατοικίες, Δουρούτη και Σταυράκι..
Σε πολλές περιοχές και κυρίως στο Σταυράκι, Κάτω Μάρμαρα και Νεοχωρόπουλο, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους.
Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο «Καναντέρ» και δύο ελικόπτερα «Έρικσον» ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς με πολλά όμως προβλήματα. Ήδη σε δύο «Καναντέρ» καταγράφηκαν βλάβες και ακινητοποιήθηκαν.
Το ένα από αυτά έχασε τον δεξιό πλωτήρα του ενώ έπαιρνε νερό από τη λίμνη της Παμβώτιδας στις 15.15. Το πλήρωμα βγήκε σώο.
ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Υστέρηση εσόδων στο Α' εξάμηνο
Αυξημένο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες, παρουσιάζεται το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το Α’ εξάμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2011.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 12.747 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 10.374 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 9.997 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α’ εξάμηνο υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.016 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21.818 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 κατά 8,3%.
Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων, στην μη απόδοση, από τα πιστωτικά ιδρύματα, του δικαιώματος του Δημοσίου επί των προνομιούχων μετοχών (10%), λόγω της μετάθεσης των Γενικών Συνελεύσεων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 87,7% ή κατά 337 εκατ. ευρώ.Σε σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου «η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο β’ εξάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 – 2015».Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8% έναντι του 2010.
H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
• στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.277 εκατ. ευρώ
• στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.280 εκατ. ευρώ,
• στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 348 εκατ. ευρώ και
• στα νοσοκομεία κατά 935 εκατ. ευρώ (506 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 429 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
ΕΦΟΡΙΑ: "Έρχεται" και η 8η παρτίδα εκκαθαριστικών
Σε σύνολο 540.990 εκκαθαριστικών, τα 185.654 είναι πιστωτικά, τα 227.540 μηδενικά και μόνο 127.796 χρεωστικά.
Πιστωτικό είναι το 34% από την 8η παρτίδα εκκαθαριστικών που ταχυδρομούνται προς τους φορολογούμενους, ενώ το 42% είναι μηδενικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Σε σύνολο 540.990 εκκαθαριστικών, τα 185.654 είναι πιστωτικά, τα 227.540 μηδενικά και μόνο 127.796 χρεωστικά.
Ο φόρος που εισπράττει το δημόσιο είναι 347,9 εκατ. ευρώ. Συνολικά και στις 8 παρτίδες, το 38% των εκκαθαριστικών είναι πιστωτικό - γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο μέτρο των αποδείξεων - το 42% μηδενικό και το 19,8% χρεωστικό. Ο φόρος για το Δημόσιο και από τις 8 παρτίδες ανέρχεται σε 886,8 εκατ. ευρώ.
ΙΚΑ-ΤΕΑΜ: Από 1ης Αυγούστου η παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων
Από την 1η Αυγούστου αρχίζει η παρακράτηση της μηνιαίας Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, από τις συντάξεις κύριας ασφάλισης των συνταξιούχων του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε στις 18/7/2011, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και με την οποία κοινοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το Μεσοπρόθεσμο και οι διατάξεις του Ασφαλιστικό νόμου, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά της παρακράτησης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, από την 1η Αυγούστου, τα ποσοστά της Ειδικής Εισφοράς αναπροσαρμόζονται και διαμορφώνονται ως εξής:
α) Για συντάξεις από 1.400,01 ευρώ μέχρι 1.700,01 ευρώ, ποσοστό 3%
β) Για συντάξεις από 1700,01 ευρώ μέχρι 2.000,00 ευρώ , ποσοστό 6%
γ) Για συντάξεις από 2.000,01 ευρώ μέχρι 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 7% δ) Για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ μέχρι 2.600,00 ευρώ, ποσοστό 9%
ε) Για τις συντάξεις από 2.600,01 ευρώ μέχρι 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 10%
στ) Για τις συντάξεις από 2900,01 ευρώ μέχρι 3.200,00 ευρώ, ποσοστό 12%
ζ) Για τις συντάξεις από 3.200,01 ευρώ μέχρι 3.500,00 ευρώ, ποσοστό 13%
η) Για τις συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 14%
Επίσης επιβάλλεται επιπλέον μηνιαία εισφορά, στους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που δεν έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 1.700 ευρώ.
Τα ποσοστά της επιπλέον παρακράτησης έχουν ως εξής:
Α) Για συντάξεις από 1700,01 ευρώ, (συνολικό ποσό σύνταξης όπως έχει διαμορφωθεί μετά την παρακράτηση της εισφοράς όπως αυτή έχει αναπροσαρμοστεί), μέχρι 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 6%.
Β) Για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ μέχρι 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 8%.
Γ) Για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 10%.
Η ανωτέρω παρακράτηση διακόπτεται τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του 60ου έτους ηλικίας.
Από την επιπλέον μηνιαία εισφορά, εξαιρούνται όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής τους σχέσης ή αποστρατεύθηκαν με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το Εξωϊδρυματικό Επίδομα ή Επίδομα Απολύτου Αναπηρίας του άρθρ. 42 του ν. 1140/1981 ( Α΄68), όπως ισχύει ή το επίδομα ανακανότητας του άρθρ. 54 του Π.Δ. 169/2007 ( Α΄210), ή πρόκειται για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και ορφανικές οικογένειες αυτών.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, ότι κατόπιν της επιβολής της επιπλέον ανωτέρω εισφοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.700,00 ευρώ.
Ακόμη για τους συνταξιούχους της κατηγορίας από 1.400,01 ευρώ μέχρι 1.700,01 το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400,00 ευρώ.
Η παρακράτηση επιπλέον εισφοράς δεν θα επιβληθεί για τους συνταξιούχους που βρέθηκαν στο Αρχείο Συντάξεων χωρίς έτος γέννησης, με το σκεπτικό ότι είναι μεγαλύτεροι από 60 ετών.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει έλεγχος από τη Διεύθυνση Πληροφορικής καταστάσεις των συνταξιούχων χωρίς έτος γέννησης ανά Υποκατάστημα, ώστε να συμπληρωθούν τα στοιχεία που λείπουν και όπου απαιτείται να επιβληθούν εισφορές.
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Πέρασε τα σύνορα η πυρκαγιά από την Αλβανία
Δύο πύρινα μέτωπα στην Θεσπρωτία.
Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στην περιοχή Αετός Φιλιατών Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου καίγεται δασική έκταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά αυτή πέρασε στο ελληνικό έδαφος από την Αλβανία.
Στην περιοχή επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 7 οχήματα και ένα αεροσκάφος «Κάναντερ».
Μια ακόμα φωτιά εκδηλώθηκε στους οικισμούς Καρτέρι και Αργυρότοπος Θεσπρωτίας.
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας, με 5 οχήματα και 30 άνδρες.
Κάηκε μικρή δασική έκταση στις παρυφές του δρόμου Ηγουμενίτσας - Μαργαριτίου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση για τις πυρκαγιές
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προέβη σήμερα στην παρακάτω δήλωση:
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή Ασβεστοχωρίου – Πεδινής – Νεοχωρόπουλου και Μαρμάρων Ιωαννίνων, χάρη στις υπερπροσπάθειες Υπηρεσιών, κατοίκων και εθελοντών κατασβέστηκε σήμερα το πρωί με τις μικρότερες δυνατές ζημιές. Δόθηκε πραγματική μάχη και στη διάρκεια της ημέρας και στη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να μην καούν σπίτια, χώροι του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, να μην επεκταθεί στο χώρο της χωματερής Δουρούτης.
Για την αίσια έκβαση της κατάσβεσης, οφείλουμε να εξάρουμε την άρτια οργάνωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών, υπό την καθοδήγηση του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπ. Ηπείρου κ. Χρ. Σταυρόπουλου και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, του Δήμου Ιωαννιτών, του Πανεπιστήμιου, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ και προπάντων των κατοίκων και των εθελοντών που κατέβαλλαν πολύωρες και κοπιαστικές προσπάθειες στο έργο της πυρόσβεσης.
Για μια ακόμη φορά αναδείχτηκε η ουσιαστική συμβολή που έχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στις περιοχές της Ηπείρου, με το δύσκολο ανάγλυφό τους, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Erickson. Οφείλει η Πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να επανεξετάσει τον σχεδιασμό του και να διαθέσει ένα για μόνιμη στάθμευση στην Ήπειρο.
Με την ευκαιρία απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες της Ηπείρου και ιδιαίτερα σε όσους δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο να είναι προσεκτικοί και να τηρούν με πιστότητα τις οδηγίες και εντολές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Οργάνων Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών.
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή Ασβεστοχωρίου – Πεδινής – Νεοχωρόπουλου και Μαρμάρων Ιωαννίνων, χάρη στις υπερπροσπάθειες Υπηρεσιών, κατοίκων και εθελοντών κατασβέστηκε σήμερα το πρωί με τις μικρότερες δυνατές ζημιές. Δόθηκε πραγματική μάχη και στη διάρκεια της ημέρας και στη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να μην καούν σπίτια, χώροι του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, να μην επεκταθεί στο χώρο της χωματερής Δουρούτης.
Για την αίσια έκβαση της κατάσβεσης, οφείλουμε να εξάρουμε την άρτια οργάνωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών, υπό την καθοδήγηση του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπ. Ηπείρου κ. Χρ. Σταυρόπουλου και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, του Δήμου Ιωαννιτών, του Πανεπιστήμιου, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ και προπάντων των κατοίκων και των εθελοντών που κατέβαλλαν πολύωρες και κοπιαστικές προσπάθειες στο έργο της πυρόσβεσης.
Για μια ακόμη φορά αναδείχτηκε η ουσιαστική συμβολή που έχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στις περιοχές της Ηπείρου, με το δύσκολο ανάγλυφό τους, τα πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Erickson. Οφείλει η Πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να επανεξετάσει τον σχεδιασμό του και να διαθέσει ένα για μόνιμη στάθμευση στην Ήπειρο.
Με την ευκαιρία απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες της Ηπείρου και ιδιαίτερα σε όσους δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο να είναι προσεκτικοί και να τηρούν με πιστότητα τις οδηγίες και εντολές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Οργάνων Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών.
ΠΗΓΗ: http://www.php.gov.gr/
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)