Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, ώρα 9:30

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας καλούμε την 01-10-2024 ημέρα Τρίτη και ώρα 9:30 στην 29η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (Διοικητήριο Π.Η., Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, β΄ όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση σχεδίου του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2025 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Έγκριση του από 25-09-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου 1: «Αρδευτικό έργο Μέσου Ρου Καλαμά» προϋπολογισμού 6.200.000,00 € με ΦΠΑ, της Πράξης «Έργα βελτίωσης της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στο αρδευτικό έργο του Μέσου Ρου Καλαμά», με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0046049476 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022 της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

Έγκριση του από 18-09-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες επούλωσης οπών στους ασφαλτοτάπητες του επαρχιακού οδικού δικτύου Περιφέρειας Ηπείρου (παροχή υπηρεσιών)», προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή πεζοδρομίων από Ιωάννινα – Αεροδρόμιο – Άγιο Ιωάννη στον αριστερό κλάδο της Ε.Ο. 20», αναδόχου «Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΤΕΧΝΙΚΗ Ι.Κ.Ε.».

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Τουρνουά μπάσκετ 3on3 στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα

 


Με τη συμμετοχή 20 και πλέον ομάδων όλων των ηλικιών πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο (28-29 Σεπτεμβρίου) το  Τουρνουά μπάσκετ 3on3 στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα που διοργάνωσαν  ο Δήμος Ζίτσας και  η “NTOYGIAS BASKETBALL ACADEMY”.

 Το τουρνουά έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους λάτρεις του αθλήματος, να γεμίσουν το χώρο και να χειροκροτήσουν  τις προσπάθειες όλων των ομάδων, περνώντας δύο ξεχωριστές ημέρες γεμάτες μπάσκετ.

Οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε ομάδες έχοντας ως βασικό τους σύνθημα το ευ αγωνίζεσθε προσέφεραν πλούσιο θέαμα με δράση και πολλά καλάθια. Στους νικητές και τους φιναλίστ όλων των κατηγοριών απονεμήθηκαν έπαθλα και μετάλλια.

«Ήταν ένα διήμερο αγώνων μπάσκετ που εξελίχθηκε σε γιορτή του αθλητισμού» υπογραμμίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημητρίου ικανοποιημένος από τη συμμετοχή και το επίπεδο που επέδειξαν οι διαγωνιζόμενοι ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν στους αγώνες, τους παρευρισκόμενους καθώς και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης. Τους Διαιτητές και τους εθελοντές του παραρτήματος Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, καθώς και   τις επιχειρήσεις «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ Α.Ε.», «ΗΠΕΙΡΟΦΟΡΜ» και “VALORI” για τις χορηγίες τους.

  Τους αγώνες παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι και δεκάδες κόσμου.

ΠΗΓΗ:  www.zitsa.gov.gr

Εκδήλωση, αφιέρωμα στους Ζωσιμάδες και τη Ζωσιμαία Σχολή από το Σύλλογο Αποφοίτων Ζωσιμαίας και το Δήμο Ζίτσας

 


Εκδήλωση προς τιμήν των ευεργετών αδελφών Ζωσιμάδων και τη Ζωσιμαία Σχολή διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου (28/09/2024) ο Σύλλογος Αποφοίτων Ζωσιμαίας και ο Δήμος Ζίτσας. Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ιστορικού κτιρίου της Καπλάνειου Σχολή στη Δημοτική Κοινότητα Γραμμένου, στο κτίριο όπου ο Δήμος Ζίτσας σχεδιάζει   να στεγαστεί το Μουσείο Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών.

«Εκδηλώσεις σαν την αποψινή μας δίνουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για τη δημιουργία ενός χώρου που θα τιμούνται οι Εθνικοί μας ευεργέτες για την προσφορά τους στην πατρίδα μας και το Έθνος» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και ευχαρίστησε το Σύλλογο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής που επέλεξαν το συγκεκριμένο χώρο για την πραγματοποίηση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης και πρόσθεσε: «στόχος μας είναι μέσα από τη δημιουργία του θεματικού αυτού μουσείου η μαθητικής μας νεολαία να γνωρίσει τη ζωή, το έργο και την ανιδιοτελή προσφορά των ευεργετών του έθνους και ταυτόχρονα σε μια περίοδο κρίσης αξιών να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τα πρότυπα που θα πρέπει να έχουν για να πάμε μπροστά ως κοινωνία και ως χώρα». Παράλληλα ο Δήμαρχος Ζίτσας κάλεσε τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας να δεσμευτούν πως θα σταθούν συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αυτή του Δήμου ώστε η επέτειος των 200 ετών από την ίδρυση της Ζωσιμαίας Σχολής να συμπέσει με την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναβολή συνεδρίασης του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής

 


Αναβολή συνεδρίασης του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, λόγω ασθενείας  του Περιφερειάρχη και του Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, αναβάλλεται για τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024  και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Οφθαλμολογία: Αλματώδης εξέλιξη τις τελευταίες δεκαετίες

 


Η οφθαλμολογία, όπως και οι υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες, έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό οφείλεται στην ενδελεχή και συνεχή έρευνα που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στην αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και πρόσφατα, στην εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα πιο κοινά οφθαλμολογικά προβλήματα είναι η μυωπία, ο αστιγματισμός, η υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία -η οποία παρουσιάζεται μετά τα 50- και ο καταρράκτης. Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι σήμερα η πρώτη αιτία απώλειας όρασης για άτομα άνω των 65 ετών, ενώ στους νεότερους ηλικιακά είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.

«Για όλες αυτές τις παθήσεις στις μέρες μας η οφθαλμολογία είναι σε θέση να προσφέρει θεραπεία ενώ ταυτόχρονα έχει αλλάξει σημαντικά η εργαλειοθήκη, έχοντας μεταβεί από την απλή εξέταση, σε εξελιγμένα διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούν αυτοματισμούς αλλά και τεχνητή νοημοσύνη», επισήμανε ο Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου.

Οι τεχνικές επέμβασης καταρράκτη έχουν βελτιωθεί σημαντικά χάρη στη φακοθρυψία (phacoemulsification), όπου χρησιμοποιείται υπέρηχος για τη διάλυση και αφαίρεση του καταρρακτικού φακού. Μετά την αφαίρεση, τοποθετείται ένας τεχνητός φακός (ενδοφακός).