Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Ιωάννινα: Θωρακίζεται ακόμα περισσότερο το λεκανοπέδιο, με την πλήρη λειτουργία του νέου βιολογικού καθαρισμού

 

Στην τελική ευθεία για την κανονική της λειτουργία που θα δώσει τη δυνατότητα νέων συνδέσεων με τις νέες επεκτάσεις του αποχετευτικού δικτύου μπαίνει η νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού, το μεγαλύτερο έργο που υλοποιεί η ΔΕΥΑΙ για να αποτελέσει ασπίδα για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Τις νέες εγκαταστάσεις επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιχείρησης, Γιώργος Παπαδιώτης, μέλη του Δ.Σ. και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Πρόκειται για ένα έργο με προϋπολογισμό άνω των 20 εκ.ευρώ, το οποίο έχει ήδη αλλάξει την εικόνα των εγκαταστάσεων και θα αφήσει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Παράλληλα με την ολοκλήρωση των υποδομών δικτύων αποχέτευσης, η νέα μονάδα του βιολογικού καθαρισμού αποτελεί ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο του οποίου η υλοποίηση κρίθηκε αναγκαία και επιτακτική για την ουσιαστική ανακούφιση της Λίμνης Παμβώτιδας από τις δεχόμενες ρυπαντικές πιέσεις και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής της αξίας μελλοντικά.

Σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους της εγκατάστασης, με την ολοκλήρωση και των υποδομών δικτύων αποχέτευσης, θα μπορούν να οδηγηθούν στην νέα μονάδα τα αστικά λύματα των περιοχών του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Λυμάτων του Νομού Ιωαννίνων, ήτοι :

Πανηγυρική θεία λειτουργία για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής, στην Παλιογκρίμπιανη Πωγωνίου

 

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και Αγιασμός στην Παλιογκρίμπιανη για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής.

Ακολούθησε τραπέζι με παραδοσιακά φαγητά.

Τα Γιάννενα γίνονται σκηνικό για ταινία Bollywood και ανοίγουν δρόμους για την τουριστική τους προβολή στην Ινδία

 

Σκηνικό για ταινία του Bollywood θα αποτελέσουν τα Γιάννενα καθώς Ινδική εταιρία παραγωγής επέλεξε την πόλη μας για να πραγματοποιήσει τα γυρίσματά της τα οποία θα γίνουν φέτος το καλοκαίρι.

Από την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα θα γίνουν κάποιες πρώτες κινηματογραφήσεις τοπίων.

Στα Γιάννενα βρίσκεται ήδη ο υπεύθυνος παραγωγής, Sunny Pariani, ο οποίος είχε συνάντηση με το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, μετά από πρωτοβουλία των Στάθη Σιούτη και Αχιλλέα Παπαευθυμίου.

Ο κ. Pariani ενημέρωσε το δήμαρχο για την παραγωγή, δήλωσε ενθουσιασμένος από την περιοχή μας, ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ της χώρας του και των Ιωαννίνων.

«Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου για τη συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο. Ήταν χαρά μου να μάθω περισσότερα για την περιοχή των Ιωαννίνων.

Είμαι ενθουσιασμένος για το γεγονός  ότι η εταιρεία παραγωγής επέλεξε τη γοητευτική περιοχή των Ιωαννίνων ως τοποθεσία για το επερχόμενο bollywood έργο της. Αυτή η περιοχή προσφέρει τη μοναδική αισθητική και μια ζωντανή κοινότητα που αναζητούσαμε για αυτό το έργο.

Επιπλέον, η εταιρία μου The Greek Life Inc, η οποία ειδικεύεται στις Υπηρεσίες Διαχείρισης Προορισμού θα χαρεί ιδιαιτέρως να αναδείξει τη ζωντανή αισθητική, την ιστορία, τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομία των Ιωαννίνων σε ένα ευρύτερο κοινό.

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Πρέβεζας για παράνομες εργασίες στον αιγιαλό

 


Συνελήφθη χθες (9-5-2024) το πρωί σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πάργας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ειδικότερα, ο ημεδαπός, ιδιοκτήτης τουριστικής επιχείρησης, διαπιστώθηκε να προβαίνει σε εργασίες διαμόρφωσης του αιγιαλού μπροστά από την επιχείρησή του, χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Ο δήμος Ιωαννιτών υποδέχεται 25μελή αποστολή από τον αδελφοποιημένο δήμο Schwerte της Γερμανίας

 


Τη Δευτέρα 13 Μαΐου και ώρα 11.30 ο δήμος Ιωαννιτών, υποδέχεται μια 25μελή αποστολή από τον αδελφοποιημένο δήμο της Schwerte της Γερμανίας με επικεφαλής το δήμαρχο Δημήτριο Αξούργο.

Την αποστολή θα υποδεχτεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, η δημοτική αρχή, ενώ έχουν κληθεί να παραστούν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα, την ίδια μέρα στις 12 το μεσημέρι θα φτάσουν στο δημαρχείο και τέσσερις ποδηλάτες, ο Χρυσοβαλάντης Καρασακαλίδης, ο Peter Schubert, ο Werner Schröder και ο Harald Miehe, που ξεκίνησαν από τις 20 Απριλίου από το Schwerte με προορισμό τα Γιάννενα.

Μια διαδρομή περίπου 2.100 χιλιομέτρων με 23 ενδιάμεσους προορισμούς μέσα από τις Άλπεις, την ιταλική ακτή της Αδριατικής, το Μπάρι και από εκεί στην Ήπειρο και τα Ιωάννινα.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ιωαννίνων: «Εκδήλωση ΟΜ Κέντρου – Επίσκεψη Έλενας Κουντουρά», το Σάββατο 11 Μαΐου, ώρα 17:00

Το Συντονιστικό ΟΜ Κέντρου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 11 Μαΐου και ώρα 17.00, εκδήλωση τιμής για τη Γιορτή της Μητέρας στο café Bar PATIO. Κεντρική μας ομιλήτρια είναι η Ευρωβουλευτής και Υποψήφια Ευρωβουλευτής, η συντρόφισσα Έλενα Κουντουρά.

Το πρόγραμμα επίσκεψης της συντρόφισσας είναι το εξής:

12.00 Άφιξη στο αεροδρόμιο της πόλης

12.00 – 14.00 Περιοδεία από το κέντρο της πόλης μέχρι το Μώλο

14.00 Γεύμα

17.00 Εκδήλωση café Bar PATIO

Παρακάλαμος: Πάρτι στο PLEGMA cafe bar, το Σάββατο 11 Μαΐου

 

Πάρτι, το Σάββατο  11 Μαΐου 2024, στο PLEGMA cafe bar στον Παρακάλαμο.

ΘΕΑΤΡΟ ACTINA: Τρεις τελευταίες παραστάσεις για το έργο “Ο Λυγμός των σκυλιών” την Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Μαΐου, στις 9:00 μ.μ.

 

Τρεις τελευταίες παραστάσεις για το έργο “Ο Λυγμός των σκυλιών” του Γιάννη Παπάζογλου σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά και visual effects του Κωστή Εμμανουηλίδη την Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Μαΐου στις 9 το βράδυ. Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Γεωργούλας, η Άννα Παπανικολάου και η Αθηνά Τσικνιά.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο  6974865401.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ζευγάρι απομονωμένο στην εξοχή. Εκείνος πεζογράφος.

Σε δημιουργική κρίση. Κάποτε φέρελπις. Στην πορεία εμπορευματοποίησε τη γραφή του. Κατέληξε ευπώλητος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εκείνη κριτικός λογοτεχνίας. Συχνά πικρόχολη και επιθετική.

Ακόμα κι εναντίον του. Ο γάμος έχει κλονιστεί. Η βεράντα μετατρέπεται σε ρινγκ. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κύρια αιτία η φυγή της κόρης. Ως αντίδραση στη μικροαστικοποίησή τους εκείνη γίνεται φωτορεπόρτερ ακτιβίστρια. Και ξαφνικά εισβάλλει στην βεράντα τους μια πρόσφυγας. H εξέλιξη  καταιγιστική.

Αρετή Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι της "Ζωοδόχου Πηγής" την Παρασκευή 10 Μαΐου, ώρα 21:00

 


Παραδοσιακό πανηγύρι της "Ζωοδόχου Πηγής", την Παρασκευή 10  Μαΐου 2024, ώρα 21:00, στην  Αρετή  Πωγωνίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 10 Μαΐου

 

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΓΝ Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Επέμβαση με laser θεραπεύει την αδυναμία φωνής

 


Οριστική θεραπεία στη σπασμωδική δυσφωνία (αδυναμία στη φωνή)  μπορεί να δώσει η μυονευρεκτομή - ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση με τη χρήση CO2 Laser.

Αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα της 15th Danube Symposium of the ORL Danube Society, που πραγματοποιήθηκε 18-20 Απριλίου, στη Βουδαπέστη και συμμετείχαν καταξιωμένοι επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο.

«Η μυονευρεκτομή είναι μια ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση με τη χρήση CO2 Laser και χρησιμοποιείται για την αφαίρεση ενός συγκεκριμένου μυός της φωνητικής πτυχής που ονομάζεται θυρεοαρυτενοειδής μυς και των νευρικών κλάδων του» αναφέρει ο Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει:

«Η μέθοδος  αυτή στοχεύει στην αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας των φωνητικών χορδών, στη βελτίωση της ποιότητας της φωνής και στη μείωση άλλων ενοχλητικών συμπτωμάτων. Το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης είναι παρόμοιο με την εναλλακτική θεραπεία με ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (BOTOX), αλλά το αποτέλεσμα της μυονεκτομής είναι συνήθως μόνιμo».