Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Μάθε πού ψηφίζεις

 


Οι κάλπες στα συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Οι πολίτες για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, μπορούν να ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr/#/ ) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 09:00 μέχρι 21:00.

Η αναγνώριση των πολιτών για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά(*).

Γιάννινα: Σύλληψη Βούλγαρου, για τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

 


Η σπείρα που συμμετείχε,  επιχειρούσε να εξαπατήσει ηλικιωμένους, ζητώντας χρήματα για έξοδα χειρουργικής επέμβασης στην οποία έπρεπε δήθεν να υποβληθεί το παιδί τους, ύστερα από υποτιθέμενο τροχαίο ατύχημα

Οι αστυνομικοί επενέβησαν την ώρα που ο αλλοδαπός παραλάμβανε 2.000 ευρώ από ημεδαπό που είχε εξαπατηθεί

Συνελήφθη χθες (7-6-2024) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων Βούλγαρος, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και απάτη - τελεσθείσα και σε απόπειρα - κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από πλήθος καταγγελιών  (κυρίως ηλικιωμένων) πολιτών χθες το πρωί στα Ιωάννινα, ότι δέχθηκαν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα από άγνωστους, οι οποίοι προσποιούνταν ότι είναι γιατροί νοσοκομείου της πόλης και ζητούσαν χρήματα προκειμένου το παιδί τους να υποβληθεί επειγόντως σε χειρουργική επέμβαση, λόγω τροχαίου ατυχήματος που είχε υποστεί.

Μάλιστα, με σκοπό την πρόκληση ακόμα μεγαλύτερης συναισθηματικής φόρτισης και ψυχολογικής πίεσης, μέλη της οργάνωσης παρίσταναν – κατά περίπτωση – την κόρη ή τον γιο τους, εκλιπαρώντας για βοήθεια, ενώ, όπως προέκυψε, ο συλληφθείς είχε το ρόλο του «εισπράκτορα», που θα παραλάμβανε αυτοπροσώπως τα χρήματα, στην περίπτωση που κάποιος από τους πολίτες πείθονταν από το εγκληματικό τους σχέδιο. 

Κατόπιν αυτών, συγκροτήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ειδική ομάδα, η οποία κατάφερε να εντοπίσει τον Βούλγαρο και να επέμβει την ώρα που παραλάμβανε από 66χρονοι, που είχε εξαπατηθεί με τον παραπάνω τρόπο εμφανιζόμενος σαν ορθοπεδικός γιατρός του νοσοκομείου Χατζηκώστα, χαρτοσακούλα με 2.000 ευρώ, τα οποία στη συνέχεια του επιστράφηκαν.

Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι ο συλληφθείς είχε εισέλθει προχθές (6-6-20024) στη χώρα με ιδιόκτητο αυτοκίνητο, το οποίο κατασχέθηκε, όπως και το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ και 3 κινητά τηλέφωνα, που βρέθηκαν στην κατοχή του.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Αυξάνεται στα 150 ευρώ το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για τους δασικούς υπαλλήλους

 


Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα λάβει το σύνολο των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας, οι οποίοι απασχολούνται ενεργά με τα καθήκοντα της δασοπροστασίας. Η αρμόδια Επιτροπή ενέκρινε το σχετικό αίτημα, το οποίο υποβλήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.

Το επίδομα θα αφορά τόσο στους εργαζόμενους της Κεντρικής Δασικής Υπηρεσίας όσο και σ’ αυτούς των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, που είναι αρμόδιοι για την προστασία, τη διαχείριση και την ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.

Πρόκειται, κυρίως, για δασολόγους, δασοπόνους, δασοφύλακες, γεωπόνους, κ.λπ. ειδικότητες εργαζομένων, οι οποίοι υλοποιούν, καθημερινά, στο πεδίο, όλο το έτος τα εκ φύσεως πολύ δύσκολα και επικίνδυνα καθήκοντα της δασοπροστασίας. Μάλιστα, για τις κατεξοχήν κρίσιμες ειδικότητες των δασικών υπαλλήλων, το επίδομα θα ανέρχεται σε 150 ευρώ, από 105 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή αυξάνεται κατά 43% περίπου.

Γιάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός που οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος

 


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων ημεδαπός, ο οποίος, ύστερα από αλκοτέστ στο οποίο υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Έρχεται αύξηση από την 1η Ιουλίου στο εμφιαλωμένο νερό

 


Από τα 0,50 λεπτά στα 0,60 το μπουκαλάκι

Έρχονται αυξήσεις σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και μπίρες από την 1η Ιουλίου. Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου έρχεται το εγγυοδοτικό αντίτιμο, το οποίο αποτελεί ένα περιβαλλοντικό τέλος, που θα επιστρέφεται στον καταναλωτή με τη μορφή voucher μόνο όταν εκείνος επιστρέφει τις συσκευασίες μιας χρήσης.

Οι συσκευασίες μια χρήσης που επιβαρύνονται

Αλουμινίου έως 1 λίτρο

Γυαλί έως 1,3 λίτρα

Πλαστικό έως 3 λίτρα (μπίρας, κρασιού, νερού, αναψυκτικών, γάλακτος, στιγμιαίων ποτών)

Πώς θα διαμορφωθούν τα «καπέλα»

0,10 € για συσκευασία από αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό έως και 0,5 λίτρα

0,15 € για συσκευασία από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα

Οι αυξήσεις

Μπουκαλάκι νερό: Από 0,50€ στα 0,60€

Αναψυκτικό: Από 1€ στα 1,10€

Μπίρα φιάλη: Από 1,66€ στα 1,76€

Φρέσκο γάλα (1,5 λίτρο): Από 1,49€ στα 1,64€

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ώρα 13:00

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας καλούμε στις δεκατρείς (13) του μηνός Ιουνίου έτους 2024, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13.00, στην ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 167 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου (Πλ. Πύρρου 1, Ιωάννινα), με τα παρακάτω θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ Τόπος να ζεις»: Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης.

2. Παράταξη «ΚΟΙΝΟ των ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» Για τη χαρτογράφηση του δημογραφικού ζητήματος στην Περιφέρεια Ηπείρου και τις προτάσεις της Περιφερειακής Αρχής για την αντιμετώπισή του.

3. Παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ»: Για τις ενέργειες της Περιφέρειας Ηπείρου για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Λούρου ποταμού μετά την περιβαλλοντική ζημιά που προκάλεσε.

4. Παράταξη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ»: Για τις ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου στο εργοδοτικό έγκλημα στην Αρίστη.

5. Παράταξη «ΦΩΣ»: Για τον αποκλεισμό του Διστράτου και την κατάσταση του δρόμου στο Βόρειο τμήμα της Λάκκας Αώου (Κόνιτσα, Ελεύθερο, Παλιοσέλι, Πάδες, Άρματα, Δίστρατο ως Βασιλίτσα).

6. Παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ Τόπος να ζεις»: Για τη δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου στην Άρτα.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Πέμπτη 13 Ιουνίου

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

1) Σάββατο 08-06-2024:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Επισκοπικό πέριξ επιχείρησης Golden Episkopiko Hall και πέριξ πτηνοτροφείου κ Γεωργάκη, όπισθεν The Mart Cash and Carry.

2) Τρίτη 11-06-2024:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Καρδαμίτσια στην οδό Φίλιππα Γιώτη και πέριξ ραδιοφάρου.

Β) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Μικρή Γότιστα, Μεγάλη Γότιστα, Κράψη, Βαθύπεδο, Κοτομίστα, συνοικισμός Ρίγανη Παλαιοχωρίου Συρράκου.

Γ) Από ώρα 14:00 μ.μ. έως 16:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Ανατολή στις οδούς 3 ης Σεπτεμβρίου, Σαμψούντος, Σαφραπόλεως, Ζαγκλή, Εθνικής Συμφιλίωσης, Μπιζανίου, Παμβώτιδος, Μακρυγιάννη, Μυλωνά και παρόδους.

3) Τετάρτη 12-06-2024:

Α) Από ώρα 09:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Λογγάδες πέριξ αντλιοστασίων, Βασιλική, Κήποι Μάζιας, πέριξ Αρσάκειου σχολείου, και πέριξ εισόδου Εγνατίας Δρίσκου.

Β) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Ζίτσα.

Γ) Από ώρα 13:30 μ.μ. έως 16:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Κληματιά και πέριξ επιχείρησης μαρμάρων Μαρμούτα.

4) Πέμπτη 13-06-2024:

Α) Από ώρα 09:30 π.μ. έως 11:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Κληματιά, Καρίτσα, Ζίτσα, κάμπος Ζίτσας, Μαθητική εστία Ζίτσας, Οινοποιείο

Πράσσου, Οινοποιείο Γκλίναβου, Σακελλαρικό, Λίθινο, οικ. Μελισσίου, Βασιλόπουλο, Καστρί, Σιάνιστα, Ιερομνήμη.

Β) Από ώρα 09:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Επταχώρι του Δήμου Νεστορίου της Π.Ε. Καστοριάς.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. 

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. 

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. 

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, στην Π.Ε. Πρέβεζας

 


Με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 τίθεται σε εφαρμογή κυκλοφοριακή ρύθμιση περιορισμού της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων άνω των 4 τόνων στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας για τρεις ημέρες της εβδομάδας, ήτοι από Παρασκευή ώρα 15.00 μέχρι Κυριακή ώρα 21.00 .

Η απόφαση αφορά τις οδούς:

·         1. Ε.Ο. Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα (παραλιακή) από σήραγγα Ακτίου έως Ηγουμενίτσα

·         2. Από Χ.θ. 5+000 (Αρχαία Νικόπολη) μέχρι τη Χ.Θ. 39+000 της Ε.Ο Πρέβεζα- Γέφυρα Καλογήρου

·         3. Ε.Ο. Κόμβος Φραξήλα- Κόμβος Λιμποχοβίτη

·         4. Ε.Ο. Αρχαγγέλου – Γλυκής (από διασταύρωση Αρχαγγέλου ως οικισμός Ν. Γλυκής Όρια Π.Ε. Θεσπρωτίας)

Η απαγόρευση ισχύει και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Εξαιρούνται τα οχήματα ευπαθών και νωπών προϊόντων και τα οχήματα τροφοδοσίας κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων.

Αδελφότητα Κάτω Ραβενιωτών Πωγωνίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

 


Στις 30/5/2024 συνεδρίασαν τα εκλεγέντα από την 26/5/2024 εκλογοαπολογιστική συνέλευση μέλη προκειμένου να συσταθούν σε σώμα και να γίνει κατανομή αξιωμάτων.

Από την συνεδρίαση και μετά από ομόφωνη απόφαση το νέο Δ.Σ έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Β ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΤΩΝΟΛΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΒΛΕΣΣΙΔΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

ΤΑΜΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΖΕΡΒΑ ΕΥΓΕΝΙΑ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΜΕΛΗ: ΜΠΟΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (10-16/6/2024)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (10 έως 16 Ιουνίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  10/06/2024

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι         18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ        11/06/2024

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα        08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  12/06/2024

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.   18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    13/06/2024         

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/06/2024     

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι         08:00 – 15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  15/06/2024

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι       08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  10/06/2024         

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό     

18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 11/06/2024      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι-Δρυμάδες-Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  12/06/2024         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη   18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    13/06/2024         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο        08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       14/06/2024

Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστής – Χουλιαράδες       18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  15/06/2024         

Σενίκο-Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα-Λωζανά-Ραδoβίζι-Διχούνι. 08:00-13:00

Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης καρκίνου του ορθού

 


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί τον τρίτο πιο συχνό τύπο καρκίνου στην Ευρώπη, μετά τον καρκίνο του αναπνευστικού συστήματος, ενώ είναι η 4η αιτία απώλειας ζωής σε άτομα άνω των 70 ετών.

«Παρά τα παλαιότερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, οι θάνατοι λόγω της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και τη θεραπεία», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Λιάκος Διευθυντής της Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας του Metropolitan Hospital και συμπληρώνει:
«Επιπλέον, η εφαρμογή της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ορθού μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές του χειρουργείου και ταυτόχρονα αυξάνει αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών».

Ποια είναι τα συμπτώματα που υποδεικνύουν την ύπαρξη καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού;

«Το ορθό αποτελεί το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου πριν από τον πρωκτό, με μήκος περίπου 12-15 εκατοστά, όπου αποθηκεύονται τα κόπρανα πριν την εκκένωση. Λόγω της θέσης του, ο καρκίνος του ορθού και τα συμπτώματά του συχνά συγχέονται με εκείνα άλλων τμημάτων του παχέος εντέρου, αλλά η αντιμετώπισή του διαφέρει. Συνήθως, ο καρκίνος του ορθού ξεκινάει ως μικρή, αρχικά καλοήθης και ασυμπτωματική βλάβη στο βλεννογόνο του εντέρου, που ονομάζεται πολύποδας και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε καρκίνο. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα είναι η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα, που συχνά λανθασμένα αποδίδεται σε αιμορροϊδοπάθεια.