Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,6% η ανεργία τον Μάιο του 2024

 


Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ στο 10,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,2% τον Μάιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,7% τον Απρίλιο 2024.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 504.924 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 21.707 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2023 (4,1%) και κατά 11.472 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2024 (2,2%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 13,8% από 14,6% τον Μάιο 2023 και στους άνδρες σε 8,1% από 8,4%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 23,8% από 25,2% τον Μάιο πέρυσι και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 9,9% από 10,3%.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.249.074 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 53.313 άτομα σε σχέση με τον Μάιο 2023 (1,3%) και μείωση κατά 63.083 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο 2024 (1,5%).

Επίσκεψη στελεχών της Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών ώρα ευθύνης» σε φορείς της ΠΕ Θεσπρωτίας

 


Επίσκεψη πραγματοποίησε την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών ώρα ευθύνης» κ. Ιωάννης Στέφος στο Δημαρχείο Φιλιατών, συνοδευόμενος από την Περιφερειακή Σύμβουλο Θεσπρωτίας κα Παναγιώτα Αγγέλη, όπου συναντήθηκαν  με τον Δήμαρχο Φιλιατών κ. Βασίλειο Τσίγκο και τον Αντιδήμαρχο κ. Παρασκευά Βλάχο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν προς συζήτηση θέματα που αφορούν την συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, με κύρια ζητήματα την αντικειμενική κατανομή των πόρων του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης στους Ο.Τ.Α. και τους οδικούς άξονες για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου όπως η ανάγκη για ανακαίνιση των υπαρχόντων καταλυμάτων, η κατασκευή νέων, η αξιοποίηση υπαρχόντων δομών με πολλαπλασιαστικό όφελος για την τοπική κοινωνία, η ανάγκη ύπαρξης ξενώνα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, καθώς και θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όπως ο ηλεκτροφωτισμός της οδού εισόδου της πόλης των Φιλιατών και η έλλειψη μηχανημάτων έργου. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η συνεργασία των δύο βαθμών Τ.Α. μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τους δημότες.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για το έργο κατασκευής Βιολογικού στο Μικρό Πάπιγκο Δήμου Ζαγορίου

 


Σχετικά με φήμες και δημοσιεύματα ότι δήθεν το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «πάγωσε» το έργο του βιολογικού καθαρισμού στο Μικρό Πάπιγκο, η Περιφέρεια Ηπείρου ενημερώνει ότι:

Τέσσερις (4) επιχειρήσεις και δέκα οκτώ (18) φυσικά πρόσωπα φέρονται να έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η εκτέλεση του έργου και να ανασταλεί η εκτέλεσή του με έκδοση προσωρινής διαταγής. Εξ αυτών μόνο 4 φυσικά πρόσωπα δηλώνουν κάτοικοι Μ. Παπίγκου, ενώ είναι απολύτως άδηλο αν όλοι οι φερόμενοι ως αιτούντες είναι πράγματι αιτούντες.

Το ΣτΕ δεν χορήγησε προσωρινή διαταγή όπως ζητούσαν οι ανωτέρω, συνεπώς δεν πάγωσε το έργο του βιολογικού, όπως διακινείται.

Το Υπουργείο Πολιτισμού που με Υπουργική Απόφαση του 2023 χαρακτήρισε το Ζαγόρι Ιστορικό Τόπο και συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου και για την ένταξή του στον κατάλογο της UNESCO, έχει ήδη εγκρίνει την κατασκευή του έργου στο σημείο που πρόκειται να κατασκευαστεί.

Η τιμή του πράσινου τιμολόγιου της ΔΕΗ τον Ιούλιο

 


Στα επίπεδα των 13,55 σεντς η κιλοβατώρα διαμορφώνεται το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Ιούλιο, αυξημένο κατά 14% έναντι του προηγούμενου μήνα, αλλά παραμένοντας ένα από τα χαμηλότερα της αγοράς.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται και τα τιμολόγια των υπόλοιπων παρόχων.

Στη περίπτωση της ΔΕΗ, έπειτα από έκπτωση 31%, η χρέωση για κατανάλωση κάτω των 500 κιλοβατώρων ανέρχεται για τον Ιούλιο σε 13,557 σεντς/ KWh.

Σε καταναλώσεις, πάνω από 500 κιλοβατωρες, η χρέωση διαμορφώνεται σε 14,385 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η νυχτερινή χρέωση καθορίζεται στα 11,41 σεντς / KWh.

Περιφέρεια Ηπείρου: Με εισήγηση του Περιφερειάρχη άρχισε η 3η Συνεδρίαση της Επ. Παρακολούθησης

 


ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ (Περιφερειάρχης Ηπείρου):

Υπερκαλύφθηκε ο προϋπολογισμός του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020.

Συνεχιζόμενα έργα,, Καινοτομία, Eπιχειρηματικότητα, Κοινωνικές δαπάνες στις προτεραιότητες του νέου Προγράμματος

Με αναφορά στον πολύ θετικό απολογισμό για το Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020, το οποίο  έκλεισε με τις δαπάνες να υπερκαλύπτουν κατά   110%  τον αρχικό προϋπολογισμό, άρχισε την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανοίγοντας τις εργασίες της 3ης Συνεδρίασης Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου Προγράμματος 2021-2027, που πραγματοποιείται στο Μέτσοβο.

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης στο δεύτερο μέρος της εισήγησής του έθεσε και το πλαίσιο του νέου Προγράμματος και στους – επιπλέον των κεντρικών – τομείς στους οποίους δίνει βαρύτητα η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ειδικότερα:

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Ε.Π 2014-2020:

Νεκρός ανασύρθηκε απο την θάλασσα πρώην δήμαρχος της Πάργας

 


Νεκρός εντοπίστηκε λίγο πριν τις έντεκα το πρωί, ο 61χρονος πρώην Δήμαρχος Πάργας Αθανάσιος Λιόλιος που αγνοούνταν από χθες το βράδυ στην περιοχή της Λούτσας.

Τον 61χρονοπου είχε βουτήξει για ψαροντούφεκο,  εντόπισε το Λιμενικό σε βραχώδη σημείο κατά την διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούσε στην περιοχή.

Ο Αθανάσιος Λιόλιος ήταν ο πρώτος δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Πάργας.

Είχε εκλεγεί το 2010 και είχε παραμείνει στο αξίωμα ως το 2014.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου θα προκύψουν από τη νεκροψία- νεκροτομή που θα γίνει.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Εργαστήρι Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών

 


Με μεγάλη επιτυχία και με την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για την προστασία και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών της περιοχής ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Γεωχωρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα πλαίσια του 1ου Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου.

Για έξι ημέρες η πανεπιστημιακή ομάδα που αποτελούνταν από πέντε (5) καθηγητές και δώδεκα (12) φοιτητές μελέτησαν με μεγάλη λεπτομέρεια επτά (7) πέτρινα γεφύρια προχωρώντας στην τεκμηρίωση και ανάδειξή τους.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η τρισδιάστατη αποτύπωση και η συλλογή πληροφοριών για ορισμένα από τα γεφύρια της περιοχής. Συγκεκριμένα, με τη χρήση GNSS, terrestrial and air borne laser scanner, UAVs και φωτογραμμετρίας, πραγματοποιήθηκε η ολοκληρωμένη τεκμηρίωση των εξής γεφυριών και νερόμυλων:

1       Γεφύρι και Νερόμυλος στο Γκρέτσι Παλαιόπυργος

2       Κατωγέφυρο      Ωραιόκαστρο

3       Γεφύρι στο Καλντερίμι Πωγωνιανή

4       Γεφύρι στο Νιόνερο Πωγωνιανή

5       Γεφύρι του Κουβαρά   Δολό

6       Γεφύρι και Νερόμυλος της Νονούλως Δολό

7       Γεφύρι Μερόπης Μερόπη λέγεται δίτοξο πέτρινο γεφύρι του

Λουχάρου ή Αγίας Παρασκευής-Μερόπη

Στόχος του εργαστηρίου δεν ήταν μόνο η επαφή και εξοικείωση των φοιτητών με τις επιστημονικές μεθόδους τεκμηρίωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα διεθνώς αλλά και σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων (bigdata) πολιτιστικής κληρονομιάς, με σκοπό την ανάδειξη και διαχείριση της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης ενός τόπου.  Οι φοιτητές, παρακολούθησαν διαλέξεις για τη χρήση τρισδιάστατου σαρωτή SLAM, flying laser scanner, εισαγωγή στις μετρήσεις με δέκτες GΝSS αλλά και μαθήματα μουσειολογίας.

«Τα πέτρινα γεφύρια και οι νερόμυλοι της περιοχής αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης του Δήμου Πωγωνίου και η Δημοτική Αρχή ενορχηστρώνει και στηρίζει κάθε δράση για την ανάδειξη, προστασία και συντήρησή τους. Πρόκειται για ένα επιστημονικό εργαστήρι που επιθυμούμε να καταστεί θεσμός για το Δήμο με τη διαδικασία να προσφέρει σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.  Τα όμορφα πέτρινα γεφύρια αποτελούν «έργα τέχνης» και κάθε προσπάθεια έρευνας και τεκμηρίωσής τους θα μας βρίσκει πάντα αρωγούς και συμπαραστάτες. Ευχαριστούμε πολύ όλη την επιστημονική ομάδα για την εξαιρετική δουλειά και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Εργαστήρι στάθηκε αφορμή να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας αλλά και τους φιλόξενους ανθρώπους του» υπογραμμίζει ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Στυλιανός Κουκουλάρης.

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με το δήμαρχο Αυλώνας

 


Αντιπροσωπεία του δήμου Αυλώνα με επικεφαλής το δήμαρχο, Ermal Dredha, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Στη διάρκεια της συνάντησης γνωριμίας συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων ειδικότερα σε τομείς όπως το τουρισμός και ο πολιτισμός και συμφωνήθηκε η δημιουργία ομάδων εργασίας με στόχο την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας.

Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Γενική Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα, κ. Irida Laci, με την οποία ο δήμαρχος Ιωαννίνων είχε συναντηθεί στα μέσα Μαΐου βάζοντας από τότε στέρεες βάσεις συνεργασίας με τη γείτονα χώρα.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

 


Συνελήφθη χθες (30-06-2024) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στο πλαίσιο αναζητήσεων, ύστερα από καταγγελία σύμφωνα με την οποία προηγουμένως είχε προβεί σε ασελγή πράξη εναντίον ανήλικης ημεδαπής, με την οποία πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στερούνταν των απαιτούμενων εγγράφων για την είσοδο και παραμονή του στη χώρα.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Δύο τελευταίες παραστάσεις από το Θέατρο Actina στην αυλή του Arte Povera (εντός του Κάστρου)

 


Δύο τελευταίες παραστάσεις από το Θέατρο Actina στην αυλή του Arte Povera (εντός του Κάστρου). “Ο Λυγμός των σκυλιών” του Γιάννη Παπάζογλου σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά. Ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Γεωργούλας, η Άννα Παπανικολάου και η Αθηνά Τσικνιά. Τα visual effects δημιούργησε ο Κωστής Εμμανουηλίδης. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 και Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:15’. Κρατήσεις θέσεων στα τηλ 6974865401 / 6972339675.



ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ζευγάρι απομονωμένο στην εξοχή. Εκείνος πεζογράφος. Σε δημιουργική κρίση. Κάποτε φέρελπις. Στην πορεία εμπορευματοποίησε τη γραφή του. Κατέληξε ευπώλητος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εκείνη κριτικός λογοτεχνίας. Συχνά πικρόχολη και επιθετική. Ακόμα κι εναντίον του. Ο γάμος έχει κλονιστεί. Η βεράντα μετατρέπεται σε ρινγκ. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κύρια αιτία η φυγή της κόρης. Ως αντίδραση στη μικροαστικοποίησή τους εκείνη γίνεται φωτορεπόρτερ ακτιβίστρια. Και ξαφνικά εισβάλλει στην βεράντα τους μια πρόσφυγας. H εξέλιξη καταιγιστική.

Δελβινάκι: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

ΜΗΝΑΣ: ΙΟΥΛΙΟΣ 2024

ΔΕΥΤΕΡΑ 1/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ   2/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ  3/07/2024 

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ/ΒΟΥΤΣΑΡΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 8/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ/ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ

ΤΡΙΤΗ 9/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ/ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 10/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 15/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 16/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 17/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 22/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 23/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ 24/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ/ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

ΤΡΙΤΗ 30/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 31/07/2024

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΤΗΛΕΦΩΝΟ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 697797134

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 1 Ιουλίου

 


Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Δελβινάκι, Κέντρο Υγείας, 10:00-13:00

Καβάλα, Νομαρχεία Καβάλας, Εθνικής Αντιστάσεως 20, 08:00-14:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00

Ρομποτική χειρουργική για διαφραγματοκήλη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 


Η διαφραγματοκήλη αποτελεί μία διαφορετική μορφή κήλης λόγω της ανατομικής της εντόπισης. Η διόρθωσή της, ιδίως επί σύνθετων περιπτώσεων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Η ρομποτική χειρουργική τεχνολογία ωστόσο, αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης χειρουργικής πρακτικής, προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα στην αρμονική αποκατάσταση αυτού του σύνθετου ανατομικού προβλήματος.

Τι είναι η διαφραγματοκήλη;

«Η διαφραγματοκήλη είναι εσωτερική κήλη, δεν αναγνωρίζεται δηλαδή ως προβολή στο κοιλιακό τοίχωμα, αντιθέτως, χαρακτηρίζεται από το ότι κάποιο τμήμα του στομάχου, συνηθέστερα μαζί με το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, που φυσιολογικά βρίσκονται ενδοκοιλιακά, μετατοπίζονται προς το θώρακα, δια του διαφράγματος αναφέρει ο κ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος Γενικός Χειρουργός Διευθυντής Γ' Χειρουργικής Κλινικής / Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Πεπτικού Συστήματος, Παχυσαρκίας και Διαβήτη Metropolitan General και συνεχίζει:

«Συχνά, μία διαφραγματοκήλη μπορεί να μην έχει συμπτώματα και να διαγνωστεί τυχαία σε μία ενδοσκοπική εξέταση (γαστροσκόπηση). Οι περισσότερες όμως διαφραγματοκήλες προκαλούν συνήθως σταθερά και ήπια ή άλλοτε έντονα συμπτώματα. Αυτά που κυριαρχούν είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ωστόσο συνυπάρχουν ενίοτε και άλλα κλινικά σημεία:

  • φούσκωμα
  • πόνος και κάψιμο στο στομάχι
  • συνεχόμενες όξινες ερυγές (ρέψιμο)
  • τάση προς έμετο
  • δυσφαγία
  • αύξηση της αρτηριακής πίεσης
  • αρρυθμίες
  • δύσπνοια