Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ν.Ε ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: «Oι 140 απολύσεις δεν είναι αριθμός… Είναι άνθρωποι»

 


Η επίσκεψη του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στα δύο νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων σημαδεύτηκε από την εξαγγελία του για την οριστική απόλυση 140 συμβασιούχων στην σίτιση, τη φύλαξη και καθαριότητα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και με άδηλο το μέλλον του  επικουρικού προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία.

Ο υπουργός των εργολάβων, που «έχει πάρει εργολαβία» τη μετατροπή της δημόσιας υγείας σε ιδιωτική, εξήγγειλε για μία ακόμη φορά το «σπάσιμο» της 6ης ΥΠΕ, χωρίς να τη συνοδεύει από προκήρυξη θέσεων γιατρών και τις συνέπειες που θα έχει για την Ήπειρο , μιας και η Δυτική Μακεδονία με τη οποία συγχωνεύεται έχει το ρεκόρ της μικρότερης αναλογίας ιατρών και ασθενών πανελλήνια.

Αναμένονται λοιπόν μετακινήσεις γιατρών για την κάλυψη των αναγκών και σε αυτή την περιοχή.

Απαγορεύτηκε η μετακίνηση φιλάθλων του Βόλου στα Γιάννινα

 

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, απαγορεύεται η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση καθώς και διάθεση εισιτηρίων σε φιλάθλους της Π.Α.Ε. ΒΟΛΟΣ Ν.Π.Σ. κατά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ – Π.Α.Ε. ΒΟΛΟΣ Ν.Π.Σ., ο οποίος θα διεξαχθεί το Σάββατο 11/05/2024 και ώρα 20:00 στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες», για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Δήμος Ζίτσας: Aιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών για τους Βρεφονηπιακούς και τους Παιδικούς Σταθμούς

 


Σας ανακοινώνουμε ότι οι αιτήσεις εγγραφών και επανεγγραφών για τους Βρεφονηπιακούς και τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου  Ζίτσας για το σχολικό έτος 2024-2025 θα υποβάλλονται από Παρασκευή 10 Μαΐου έως και Παρασκευή 31 Μαΐου.

Δικαίωμα εγγραφής έχουν τα παιδιά που στις 31-8-2024:

• Για τους παιδικούς σταθμούς Βουνοπλαγιάς, Ροδοτοπίου, Ζίτσας γίνονται δεκτά παιδιά από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση

• Για το βρεφικό σταθμό Ηλιαχτίδα  γίνονται δεκτά παιδιά από 8 μηνών έως και τα 2,5 έτη

• Για το βρεφονηπιακό σταθμό Μεταμόρφωσης Ηλιαχτίδα  γίνονται δεκτά παιδιά από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση

• Για το βρεφονηπιακό σταθμό Ελεούσας, γίνονται δεκτά παιδιά από 18 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Ζίτσας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.zitsa.gov.gr/.../7923-eggrapes-kai....

ΠΗΓΗ:  www.zitsa.gov.gr

Συνελήφθησαν σε περιοχή της Θεσπρωτίας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί, για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές

 

Συνελήφθησαν χθες (09/05/2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας ημεδαπός και δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας διαπιστώθηκε ότι οι δύο αλλοδαποί προέβαιναν σε χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης παραλίας για λογαριασμό ξενοδοχειακής μονάδας, με υπεύθυνο τον συλληφθέντα ημεδαπό.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Γιάννινα: Συλλήψεις για κλοπή κατά συναυτουργία

 


 Συνελήφθησαν χθες (08-05-2024) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός και ημεδαπή, οι οποίοι κατηγορούνται για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι εισήλθαν σε κατάστημα ενδυμάτων, από όπου αφαίρεσαν ρούχα συνολικής αξίας -90- ευρώ, αφού προηγουμένως είχαν αφαιρέσει τα αντικλεπτικά  κατά την παραμονή τους στα δοκιμαστήρια.

Η πράξη τους έγινε αντιληπτή από υπάλληλο του καταστήματος και συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς που προσέτρεξαν στο σημείο.

ΕΛΜΕ Ιωαννίνων: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον αδόκητο θάνατο του εκπαιδευτικού Καρέτσου Βασιλείου

 


Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων εκφράζει τη βαθιά της λύπη για τον αδόκητο θάνατο του συναδέλφου Καρέτσου Βασιλείου, εκπαιδευτικού του ΕΝΕΕΓΥΛ Ιωαννίνων.

Αγαπητός σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ήταν ένας εξαιρετικός συνάδελφος που άφησε το δικό του στίγμα στον χώρο της εκπαίδευσης και του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.

Ειλικρινά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους οικείους του και στη σχολική κοινότητα του ΕΝΕΕΓΥΛ Ιωαννίνων.

Για το Δ.Σ της ΕΛΜΕ

Πρέβεζα: Συνελήφθη αλλοδαπός για κλοπή ελαιόλαδου από μνήματα κοιμητηρίου

 

Συνελήφθη χθες (8-5-2024) το απόγευμα σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας ο αλλοδαπός αφαίρεσε από διάφορα μνήματα κοιμητηρίου Ιερού Ναού ποσότητα ελαιόλαδου, συνολικής αξίας περίπου 100 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Το Καλπάκι επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Στέφανος Κασσελάκης

 

Ζητήματα που αφορούν τόσο τον παραμεθόριο Δήμο Πωγωνίου όσο και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέθεσε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Στέφανο Κασσελάκη ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

 Ο κ. Καψάλης υποδέχτηκε σήμερα το πρωί τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Πολεμικό Μουσείο και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του επισημαίνοντάς του θέματα που άπτονται πολιτικής λύσης και αφορούν την ανάπτυξη των περιφερειακών Δήμων και την ευημερία των πολιτών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καψάλης σημείωσε ότι θα πρέπει να προβλεφθεί ειδική μέριμνα για τους παραμεθόριους και ορεινούς Δήμους που σήμερα αντιμετωπίζονται από το κεντρικό κράτος με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι αστικοί Δήμοι ενώ έκανε αναφορά και στην επέκταση του επιδόματος παραμεθορίου στα σώματα ασφαλείας, τους καθηγητές κ.λπ. που υπηρετούν στο Δήμο Πωγωνίου. «Πάγιο αίτημά μας είναι η επέκταση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. και στις παραμεθόριες και ορεινές περιοχές ώστε να αποτελέσει κίνητρο παραμονής των κατοίκων στα χωριά. Δυστυχώς αντί για αναπτυξιακά κίνητρα οδηγούμαστε σε κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών και σε υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος. Οι δημότες μας αξίζουν αναγνώρισης γιατί επιτελούν σπουδαίο ρόλο παραμένοντας στα παραμεθόρια χωριά» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας με την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καψάλης στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας και της ελλιπούς χρηματοδότησης από την πλευρά της πολιτείας με τον κ. Κασσελάκη να χαρακτηρίζει κρίσιμο και σοβαρό το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Πωγωνίου αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της περιοχής και στα έργα για την ανάδειξη της σημαντικής συμβολής της Μάχης του Καλπακίου στην μετέπειτα πορεία του πολέμου αλλά και στα έργα προς τιμή των Ηρώων που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, προσκαλώντας μάλιστα τον κ. Κασσελάκη στις 27 Οκτωβρίου στα «ΚΑΛΠΑΚΙΑ». «Βρισκόμαστε σε μία ιστορική περιοχή όπου διεξήχθη η Μάχη της Ελαίας με συνέπειες για όλη την Ευρώπη. Στους Ήρωες που χάθηκαν στο Έπος του 40’ είναι αφιερωμένο το Μνημείο που κατασκευάζουμε με τη στήριξη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κώστα Τασούλα που εξασφάλισε τη σχετική χρηματοδότηση. Το Μνημείο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανάδειξης των ιστορικών σημείων και χώρων ενώ αποτελεί βασικό μας αίτημα να γίνεται εδώ ο επίσημος εορτασμός του Έπους του ‘40» υπογράμμισε ο κ. Καψάλης.

Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που φυλούν Θερμοπύλες και δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των θεμάτων που του κατατέθηκαν.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση ο κ. Καψάλης προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον κ. Κασσελάκη να ενθουσιάζεται ιδιαίτερα από τα τοπικά προϊόντα.

Γιάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 

Συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους κατηγορούμενους ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών και ενώ νωρίτερα ο ένας από αυτούς είχε προμηθεύσει τον άλλον με μικροποσότητα ηρωίνης.

Στο πλαίσιο των ερευνών βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

·         9 συσκευασίες με ηρωίνη, συνολικού βάρους 83,8 γραμμαρίων,

·         2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και

·         135 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

ΑΑΔΕ: Μόνο ψηφιακά η επικοινωνία με τους φορολογούμενους

 

Υποχρεωτική η επικαιροποίηση του e-mail

Η ΑΑΔΕ καλεί τους φορολογούμενους να επικαιροποιήσουν τα e-mail τους για τη σωστή επικοινωνία με την υπηρεσία.

Η επικοινωνία της Εφορίας με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα και σε αυτό το πλαίσιο, η επικαιροποίηση του e-mail αποτελεί προτεραιότητα των φορολογουμένων.

Mε την πάροδο 10 ημερών από την αποστολή της σχετικής ειδοποίησης από την Εφορία, αυτή θα θεωρείται ότι παραδόθηκε.

Με την από 03/05 απόφαση υπ’ αριθμ. Α1076/3.5.2024 της ΑΑΔΕ, σημειώνεται ότι όλοι οι φορολογούμενοι οφείλουν, σε περίπτωση που δεν το έχουν κάνει ήδη, να εγγραφούν ως νέοι χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ώστε να αποκτήσουν κωδικούς taxisnet. Mέσω του myAADE, οι φορολογούμενοι που μεταβάλλουν τη διεύθυνση e-mail τους θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ενότητα «Μητρώο και Επικοινωνία» και από εκεί στην υπο -ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας» για να επικαιροποιήσουν τη νέα ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

ΕΜΥ: Κύμα κακοκαιρίας θα σαρώσει τη χώρα με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, ένα βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές τις βόρειας Αφρικής θα κινηθεί προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα, κυρίως την Πέμπτη 9 Μαΐου μέχρι και το Σάββατο 11 Μαΐου να επικρατήσουν άστατες καιρικές συνθήκες.

Η θερμοκρασία θα πέσει και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, ενώ θα φτάσει στην Ελλάδα και σκόνη από την Αφρική.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου θα αρχίσει να μας απασχολεί το κύμα κακοκαιρίας που θα δώσει βροχές και τοπικές καταιγίδες ακόμη και στα νότια θαλάσσια τμήματα.

Την Παρασκευή 10 Μαΐου το καιρικό μοτίβο θα είναι αντίστοιχο. Θα υπάρξει βελτίωση στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά και νότια της χώρας θα σημειώνονται βροχές και καταιγίδες με τους βοριάδες να προσεγγίζουν τα έξι ακόμα και επτά μποφόρ μέσα στο Αιγαίο.

Το Σάββατο 11 Μαΐου το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να περιορίζεται. Μόνο στη δυτική κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα σημειώνονται κάποιες βροχές και καταιγίδες, με τον βοριά να κυριαρχεί μέσα στο Αιγαίο.

Την Κυριακή 12 Μαΐου ο καιρός θα είναι βελτιωμένος με μια μικρή αστάθεια στα κεντρικά και βόρεια τις απογευματινές ώρες.

Από την ερχόμενη εβδομάδα ο καιρός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο.

Έρχονται οι πρώτες πληρωμές έως 3.000 ευρώ για «καρφώματα» φοροδιαφυγής

 


Επιβράβευση πολιτών που αποκάλυψαν «μαϊμού» αποδείξεις

Χρηματικά μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ θα μοιράσει η ΑΑΔΕ σε πολίτες οι οποίοι από το κινητό τους τηλέφωνο, μέσω της εφαρμογής «Appodixi», κατήγγειλαν υποθέσεις φοροδιαφυγής με  «μαϊμού» αποδείξεις και παραποιημένες ταμειακές μηχανές.

Τις  επόμενες ημέρες ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται να υπογράψει τις πρώτες αποφάσεις για την πληρωμή των χρηματικών αμοιβών.  Την αμοιβή θα λάβουν φορολογούμενοι που κατήγγειλαν επώνυμα κρούσματα φοροδιαφυγής τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τις φορολογικές αρχές μετά από έλεγχο και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

Το μέτρο προβλέπει τα εξής:

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 9 Μαΐου

 


Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΓΝ Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Όζοι θυρεοειδούς: Πώς βοηθά η τεχνητή νοημοσύνη;

 


Ολοένα και πιο δημοφιλής γίνεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ιατρικής. Ήδη διερευνάται κατά πόσον βρίσκει εφαρμογή σε διάφορους τομείς της, όπως στη γαστρεντερολογία, την  ακτινολογία, την ογκολογία, την καρδιολογία, την οφθαλμολογία και τη χειρουργική, και οι ενδείξεις είναι πολλά υποσχόμενες. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τη χρήση της στη ταξινόμηση και διάγνωση των όζων του θυρεοειδούς.

Απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθεί σε βαθμό που να μπορεί να προσφέρει ακριβείς διαγνώσεις και να παρέχει βοήθεια σε ακτινολόγους, ενδοκρινολόγους και χειρουργούς σχετικά με την καλοήθειά τους, την ανάγκη αφαίρεσής τους, αλλά και το πόσο εκτεταμένη θα πρέπει να είναι η επέμβαση.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για να αξιολογήσει τις πιο πρόσφατες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στη διάγνωση και ταξινόμηση των όζων του θυρεοειδούς, πέραν της χρησιμότητάς της στην υπερηχογραφία για τη διάγνωση και τον χαρακτηρισμό της παθολογίας, εντόπισε, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στο Cancers, αρκετές άλλες νέες εφαρμογές που με την τελειοποίησή τους θα μπορούσε να περιοριστεί μελλοντικά η ανάγκη για διενέργεια πολλών εξειδικευμένων εξετάσεων για τη διευκρίνιση της φύσης της βλάβης.

«Η ύπαρξη όζων στο θυρεοειδή αποτελεί ένα συχνό εύρημα, που δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Μπορούν να εντοπιστούν μέσω ψηλάφησης ή κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο του αδένα. Τα σύγχρονα μηχανήματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα με αποτέλεσμα οι θετικές διαγνώσεις να έχουν εκτοξευθεί τελευταία. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αρκεί να συγκρίνει κανείς το ποσοστό των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με όζους κατά τη φυσική εξέταση από τον ενδοκρινολόγο σε εκείνους που βρίσκονται από το υπερηχογράφημα. Η αναλογία είναι 5-7% με ψηλάφηση και 20-76% με απεικόνιση!

Η αύξηση των περιστατικών λόγω του ευκολότερου εντοπισμού των όζων στον θυρεοειδή έχει συμπαρασύρει αντίστοιχα και την εύρεση κακοηθειών στον αδένα και συγκεκριμένα θηλώδους καρκινώματος του θυρεοειδούς», σημειώνει ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η διαδικασία για τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

 


Τη δυνατότητα έχουν οι πολίτες από την Τετάρτη 1 Μαΐου να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας τους με τον μήνα, στο MyCar.

Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία, αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myCar, κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος.

Αφού προηγηθεί αυτόματος έλεγχος, εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο, υποβάλλεται το αίτημα και στη συνέχεια θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας.

Άνω Παρακάλαμος: Ευχαριστήριο

 


Αγαπητοί χωριανοί Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους!

Χρόνια πολλά όμως και για το χωριό μας, μιας και σήμερα γιόρταζε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στον Άνω Παρακάλαμο!

Μετά το πέρας της λειτουργίας παρατέθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή τραπέζι με παραδοσιακά φαγητά!

Επ΄ ευκαιρία  να ευχαριστήσω όσους παραβρέθηκαν και περισσότερο τον κύριο Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους!

Ευχάριστη έκπληξη από την επίσκεψη και παρουσία από την χωριανή μας υποψήφια ευρωβουλευτή Όλγα Νάσση καθώς και των βουλευτών Μερόπης Τζούφη, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Καραμήτσου Φιλήμων!

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Παρακαλάμου

Δρίβας Λ. Ανδρέας

Άνω Παρακάλαμος: Πανηγυρική θεία λειτουργία προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και παραδοσιακό τραπέζι

 

Την Τετάρτη  8 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, τελέστη πανηγυρική θεία λειτουργία και ακολούθησε παραδοσιακό τραπέζι στον Άνω Παρακάλαμο Πωγωνίου.

Ιωάννινα: Ταυτοποιήθηκαν δύο αλλοδαποί, για κλοπές κατά συναυτουργία

 


Ταυτοποιήθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι εισέρχονταν σε καταστήματα εστίασης στα Ιωάννινα προσποιούμενοι τους πελάτες και αφού κάθονταν δίπλα σε άλλους πελάτες, ερευνούσαν τσέπες από μπουφάν και τσάντες, που ήταν κρεμασμένες στις καρέκλες τους.

Με τον προαναφερόμενο τρόπο, διακριβώθηκε ότι την 12-11-2023 αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 180 ευρώ και την 30-01-2024 χρηματικό ποσό 950 ευρώ και 450.000 λεκ Αλβανίας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Κόνιτσα: Διήμερο ΓαστροΨυχολογίας, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαΐου

 


Η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την ψυχολογία είναι βαθιά και πολυδιάστατη, καθώς το τι τρώμε επηρεάζει όχι μόνο την φυσική μας υγεία αλλά και την ψυχική μας ευεξία. Από την άλλη, η ψυχική μας κατάσταση έχει επιπτώσεις στην διατροφή μας καθώς πολλοί άνθρωποι τρώνε ως αντίδραση σε συναισθηματικές καταστάσεις όπως άγχος, θλίψη, ή βαρεμάρα, αντί για πραγματική πείνα.

Η συνειδητοποίηση αυτών των συνηθειών και η εκπαίδευση σε υγιεινότερες συνήθειες διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τους.

Έτσι λοιπόν, Η υγιεινή διατροφή βελτιώνει τη σωματική υγεία, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει θετικά την ψυχική κατάσταση. Αντίθετα, η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε φυσικές καταστάσεις που επιδεινώνουν την ψυχική υγεία.

Η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου «Αλέξανδρος Γιώτης» διοργανώνει για πρώτη φορά και προσκαλεί όλους τους φίλους της ψυχολογίας και της γαστρονομίας σε ένα μοναδικό διήμερο γεμάτο εμπειρίες, γνώσεις και γεύσεις στο όμορφο Villa Rustica, στην Κόνιτσα.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, για απόπειρα διακεκριμένης κλοπής

 


Συνελήφθη χθες (7-5-2024) πρώτες πρωινές ώρες στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα διακεκριμένης κλοπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος, μαζί με συνεργούς του, με τους οποίους είχε ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών, επιχείρησαν να αφαιρέσουν χαλκό από μετασχηματιστή ηλεκτρικού ρεύματος, αξίας 4.000 ευρώ, τον οποίο είχαν αποσπάσει από στύλο του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε..

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο σημείο εντόπισαν τον κατηγορούμενο και τον συνέλαβαν, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το δελτίο ταυτότητας συνεργού του και  μία τσάντα με διαρρηκτικά εργαλεία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στα Ιωάννινα-Ομιλία και επικαιροποιημένο πρόγραμμα

 


Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ήπειρο σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα.

Το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμά του είναι το ακόλουθο:

Tετάρτη 8 Μαΐου:

18.00 Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων και συνάντηση με το Δήμαρχο κ.  Θωμά Μπέγκα

18.45: Επίσκεψη στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων και συνάντηση με τον Πρόεδρό του κ. Ευθύμιο Χρυσοστόμου.

19.30: Εγκαίνια του προεκλογικού περιπτέρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ (γωνία Μ. Αγγέλου και Μελανίδη)-Σύντομη ομιλία.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η ομιλία θα δοθεί στο παρακείμενο καφέ «ΠΑΤΙΟ»

Πέμπτη 9 Μαΐου:

08.00: Επίσκεψη στο Καλπάκι, συνάντηση με το Δήμαρχο Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, ενημέρωση για τα θέματα του Δήμου.

09.00: Συνοριακός σταθμός Κακαβιάς. Είσοδος στην Αλβανία.

09:30: Βουλιαράτες, Σχολείο, νεκροταφείο πεσόντων ‘40

10:30: Γεωργουτσάτι, συνάντηση στο Δημαρχείο Δρόπολης και επίσκεψη σε ομογενειακά καταστήματα

11:30: Βάνιστα, στο κέντρο «Καλημέρα» συνάντηση με ομογενείς+επιχειρηματίες

12:15: Βρυσερά, σύντομη επίσκεψη

12:45: Κακαβιά

12:45-13:00: Αναχώρηση από Κακαβιά για Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αντιφασιστική-Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στο Χάνι Δελβινακίου, το Σάββατο 11 Μάη, ώρα 11:30

 


Καλούμε τον κόσμο και τους φορείς στην Αντιφασιστική -Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση.

Τιμάμε και αγωνιζόμαστε να μην ξεχασθεί η θυσία 50.000.000 ανθρώπων που χάθηκαν στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και τους υπαίτιους αυτής της καταστροφής.

Για να μην αφήσουμε να επαναληφθεί η ιστορία!

Ποτέ ποια Φασισμός-ναζισμός που κυρίαρχοι κύκλοι το ξανά εκκολάπτουν

Διαρκείς Αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστές και στα εγκλήματά τους

Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανίας, στη Γάζα και στην Υεμένη

Άμεση απεμπλοκή από ΝΑΤΟ-ΕΕ, Να κλείσουν οι βάσεις θανάτου

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ιστορικός ερευνητής Ράπτης Αλέκος

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 Μάη ώρα 11:30 στο Χάνι Δελβινακίου στο Πωγώνι

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΩΓΩΝΗΣΙΩΝ

ΕΜΥ: Λασποβροχές λόγω αφρικανικής σκόνης και σποραδικές καταιγίδες

 


Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, χαλάει ο καιρός, την Τετάρτη 8 Μαΐου με λασποβροχές λόγω αφρικανικής σκόνης και αποκορύφωμα την πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της δυτικής και της βόρειας χώρας.

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι κυρίως στα ορεινά των δυτικών, των κεντρικών και των βόρειων περιοχών και το βράδυ στην Κρήτη.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι κυρίως στα ορεινά της δυτικής και της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 με 28 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο αρχικά θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις πιο πυκνές στα βόρεια και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν από το μεσημέρι κυρίως στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτική Στερεάς και πρόσκαιρα το βράδυ και στο βόρειο Ιόνιο.

Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 8 Μαΐου

 


Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, ΓΝ Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕΓΑ Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00.

Επίμονη ζάλη: Όταν νιώθετε πως χάνετε την ισορροπία σας

 


H επίμονη ζάλη στάσης - αντίληψης (PPPD - Persistent Postural-Perceptional Dizziness) είναι βασανιστική για τον πάσχοντα, καθώς επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του.

Συνήθως, ενεργοποιείται από ένα επεισόδιο ιλίγγου ή ζάλης ή κάποιο άλλο σοκαριστικό γεγονός που προκαλεί ψυχολογική δυσφορία. Μετά από αυτό το πρώτο επεισόδιο, το άτομο συνεχίζει να έχει την αίσθηση κίνησης, ζάλης, ή αστάθειας που μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή ημέρες, κάθε φορά. Αυτά τα συμπτώματα είναι παρόντα σχεδόν όλη την ώρα, αλλά μπορεί περιοδικά οι πάσχοντες να αισθάνονται καλύτερα ή χειρότερα.

«Συγκεκριμένες στάσεις του σώματος, όπως το να κάθεται κάποιος ή να στέκεται όρθιος και να παρακολουθεί με το βλέμμα του πολύπλοκα μοτίβα ή σύνθετες κινήσεις, επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με PPPD, συχνά φοβούνται μήπως χάσουν την ισορροπία τους ή πέσουν. Μπορεί να αποφεύγουν καταστάσεις που επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους, σε σημείο που μπορεί αυτό να αρχίσει να δυσχεραίνει τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Γενικά αποφεύγουν την κίνηση, γεγονός που επιδεινώνει τη ζάλη τους, εισερχόμενοι έτσι σε έναν φαύλο κύκλο», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Κωνσταντινίδης ΩΡΛ, Διευθυντής Δ΄ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής, Κλινική Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου Metropolitan General.

Πώς προκαλείται;

«Εάν ο εγκέφαλος πιστεύει ότι μπορεί να κινδυνεύσουμε να πέσουμε, αντιδρά αυτόματα για να μας προστατεύσει. Σκεφτείτε πώς αισθανόμαστε όταν περπατάμε στον πάγο ή στεκόμαστε σε μια σκάλα: το σώμα μας σκληραίνει, κάνουμε πιο σύντομα βήματα και εστιάζουμε στο να μείνουμε όρθιοι.

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Άνω Παρακάλαμος: Πανηγυρική θεία λειτουργία προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, την Τετάρτη 8 Μαΐου

 


Πανηγυρική θεία λειτουργία την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στον Άνω Παρακάλαμο Πωγωνίου.

Γιάννενα: Την Πέμπτη 9 Μαΐου, το τελευταίο αντίο στον συγχωριανό Καρέτσο Ανδ. Βασίλειο, ώρα 6:00 μ.μ.

 


Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, ώρα 6:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Σεισμική δόνηση 2,9 R, 7 χλμ Νότια - Νοτιοανατολικά των Ασπραγγέλων Ιωαννίνων

 


Σεισμική δόνηση έντασης 2,9 R, σημειώθηκε στις 15:43 το μεσημέρι της Τρίτης 7 Μαΐου 2024, 7 χλμ Νότια - Νοτιοανατολικά των Ασπραγγέλων Ιωαννίνων.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 20  χλμ.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 37χρονου αλλοδαπού

 


Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας προέβησαν στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον επιβατικό σταθμό στο λιμάνι εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι για τον 37χρονο υπήρχε εις βάρος του καταχώρηση διωκτικού μέτρου και εκκρεμεί προς εκτέλεση δικαστική απόφαση.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Υποχρεωτικά τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας στα ακίνητα

 


Με εγκύκλιο που εξέδωσε η αρμόδια αρχή τίθεται σε ισχύ η υποχρεωτικότητα λήψης των μέτρων πυροπροστασίας στις οικίες, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά.

Η αμέλεια των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που τέθηκε σε ισχύ με τη σχετική εγκύκλιο, θα επιφέρει σημαντικά πρόστιμα, ανάλογα με τη ζώνη επικινδυνότητας της περιοχής.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Α. Γενικά:

Ο κανονισμός αποσκοπεί στην αύξηση της ανθεκτικότητας και στην ενίσχυση του βαθμού πυρασφαλείας των ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. Στόχος είναι η προστασία της ζωής και της υγείας του κοινού, του φυσικού περιβάλλοντος και των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και των ακινήτων με περιορισμό της συμβολής τους στην μετάδοση της φωτιάς. Σημαντικός παράλληλα στόχος του κανονισμού είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η προετοιμασία του κοινού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές, οι οποίοι έχουν ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Β. Πεδίο εφαρμογής:

Ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος. Αυτό γίνεται λόγω ικανής δυνατότητας ελέγχου, περιορισμού της μετάδοσης, πρόσβασης και επέμβασης των δυνάμεων σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς εντός άλσους ή πάρκου τα οποία περιβάλλονται από οικιστική δόμηση. Με τον ίδιο τρόπο δύναται να αντιμετωπίζονται και μεμονωμένοι δασικοί θύλακες μικρής έκτασης σε εντός σχεδίου περιοχές οι οποίοι περιβάλλονται από δόμηση. Αντίθετα, στους οικισμούς, καθώς και σε οικιστικές πυκνώσεις που περιβάλλονται στο σύνολό τους από δασικές εκτάσεις, ο κίνδυνος μετάδοσης της φωτιάς από τη δασική έκταση στον οικισμό ή αντίστροφα είναι αυξημένος και λιγότερο ελεγχόμενος, με αποτέλεσμα να προβλέπεται στον κανονισμό διαφορετική διαδικασία (άρθρο 4 του Κεφαλαίου Δεύτερου), η οποία αναλύεται παρακάτω. Διευκρινίζεται επίσης ότι ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας.