Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Παρακάλαμος: Φωτισμός της παιδικής χαράς του χωριού

 


Αγαπητοί συγχωριανοί

Μετά από αρκετή προσπάθεια επιτέλους έγινε πραγματικότητα και πλέον υπάρχει φωτισμός στην παιδική χαρά του χωριού μας!

Επίσης καθαρίστηκε σήμερα και διανοίχτηκε δρόμος στην δεξαμενή η οποία βρίσκετε στον Άγιο Παντελεήμονα!

Ακόμη καθαρίστηκε από ακακίες και βάτα ο χώρος προς το νεκροταφείο και με τη διαφορά ότι εκεί οι εργασίες θα συνεχιστούν!

Ακόμη να σας ενημερώσω πως από αύριο ξεκινούν εργασίες βαψίματος στο ιατρείο μας!

Όπως βλέπετε συνεχίζω την προσπάθεια μου για να πετύχουμε ότι καλύτερο για το χωριό μας εδώ όμως σας θέλω συμμάχους δίπλα μου για να μπορέσω και εγώ να ανταπεξέλθω στα καθήκοντά μου με μεγαλύτερη επιτυχία!

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους κυρίους Φωτίου και Γκέκα, αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο για την βοήθεια τους!

Με τιμή

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παρακαλάμου

Δρίβας Λ. Αντρέας

Κουκλιοί Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι την Κυριακή 7 Ιουλίου

 


Πρόγραμμα

Ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι  το μεσημέρι της Κυριακής  7 Ιουλίου 2024, στο εξωκκλήσι των Αγίων Αναργύρων στους  Κουκλιούς Πωγωνίου.

Παραδοσιακό πανηγύρι το βράδυ της Κυριακής 7 Ιουλίου 2024, στο προαύλειο  του σχολείου.

Θα σας διασκεδάσει το συγκρότημα του Χρήστου Ζέκιου.

Αλλαγές σε τεκμήρια διαβίωσης και τεκμαρτό εισόδημα από τον Σεπτέμβριο

 


Ανατροπές στον χάρτη των τεκμηρίων διαβίωσης που επιβαρύνουν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογουμένους και διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα των 735.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων χωρίς να αλλάζει ο βασικός κορμός του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησής τους έρχονται το φθινόπωρο.

Το στίγμα των αλλαγών που δρομολογούνται και αναμένεται να νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το τοπίο στα δύο φορολογικά μέτωπα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Σεπτέμβριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις αφορούν το τεκμαρτό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών και τα τεκμήρια διαβίωσης.

Τεκμαρτό εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών

– Παρεμβάσεις στα κριτήρια του τζίρου και του κόστους μισθοδοσίας

– Να λαμβάνεται υπόψιν το οικογενειακό εισόδημα

– Ευκολότερη διαδικασία στην αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος

Τεκμήρια διαβίωσης

– «Κούρεμα» 30% κατά μέσο όρο από τα εισοδήματα του 2025

– Ευνοϊκότερη μεταχείριση για μισθωτούς  και συνταξιούχους

– Νέα κλίμακα υπολογισμού των τεκμαρτών εισοδημάτων για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη

Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2024)

 


Εφημερίδα Αδελφότητας Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» (Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος 2024)

Δήμος Πωγωνίου: Περίληψη διακήρυξης της «προμήθειας υγρών καυσίμων, λιπαντικών, αντιψυκτικών του δήμου Πωγωνίου

 


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. οικ.4894/2024 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ, ΑΝΤΙΨΥΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ»  ΓΙΑ ΕΝΑ (1) ΕΤΟΣ (2024-2025)

Ο Δήμαρχος Δήμου Πωγωνίου

προκηρύσσει τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού κάτω των ορίων με ανοικτή διαδικασία για τις ανάγκες του Δήμου περιόδου 2024-2025 (1 έτος), προϋπολογισμού με ΦΠΑ 268.406,93 ευρώ, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει της τιμής, για τα καύσιμα το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης επί της εκατό (%),-σε ακέραιες μονάδες με δύο δεκαδικά- επί της εκάστοτε διαμορφούμενης, μέσης λιανικής τιμής πώλησης έκαστου είδους, του Τμήματος Διαχείρισης Πληροφοριών & Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου όπου βρίσκεται η έδρα του Δήμου, κατά την ημέρα παράδοσης αυτού και που θα αντιστοιχεί σε κάθε χαρακτηριστικό γνώρισμα του είδους (πετρέλαιο κίνησης, βενζίνη αμόλυβδη και πετρέλαιο θέρμανσης). Για το Premium Diesel κριτήριο κατακύρωσης θα είναι η χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή  όπως διαμορφώνεται από τον ακόλουθο τύπο:

προσφερόμενη τιμή= (ποσοστό έκπτωσης επί τοις εκατό (%)-σε ακέραιες μονάδες με δύο δεκαδικά- επί της εκάστοτε διαμορφούμενης, μέσης λιανικής τιμής πώλησης του πετρελαίου κίνησης + τιμή (σταθερή) προσαύξησης (δεκαδικός αριθμός με δύο δεκαδικά ψηφία). Για τα λιπαντικά κριτήριο κατακύρωσης θα είναι η χαμηλότερη τιμή.

Η δαπάνη της σύμβασης βαρύνει τους κωδικούς των προϋπολογισμούς εξόδων 2024 και 2025 του Δήμου Πωγωνίου.

Καλπάκι Πωγωνίου: Έφυγε από την ζωή ο συνδημότης Βασίλειος Γούλας του Γεωργίου

 


Έφυγε από την ζωή σε  ηλικία 56  ετών, ο συνδημότης Βασίλειος Γούλας του Γεωργίου.

Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλείου Γούλα θα τελεστεί την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2027 και ώρα 19:00  στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά Μεταμόρφωσης Ιωαννίνων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Τρεις τελευταίες παραστάσεις από το Θέατρο Actina στην αυλή του Arte Povera (εντός του Κάστρου)

 


“Ο Λυγμός των σκυλιών” του Γιάννη Παπάζογλου σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά.

Ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Γεωργούλας, η Άννα Παπανικολάου και η Αθηνά Τσικνιά. Τα visual effects δημιούργησε ο Κωστής Εμμανουηλίδης. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Ιουνίου, Τρίτη 2 και Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:15’. Κρατήσεις θέσεων στα τηλ 6974865401 / 6972339675.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ζευγάρι απομονωμένο στην εξοχή. Εκείνος πεζογράφος. Σε δημιουργική κρίση. Κάποτε φέρελπις. Στην πορεία εμπορευματοποίησε τη γραφή του. Κατέληξε ευπώλητος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Εκείνη κριτικός λογοτεχνίας. Συχνά πικρόχολη και επιθετική. Ακόμα κι εναντίον του. Ο γάμος έχει κλονιστεί. Η βεράντα μετατρέπεται σε ρινγκ. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κύρια αιτία η φυγή της κόρης. Ως αντίδραση στη μικροαστικοποίησή τους εκείνη γίνεται φωτορεπόρτερ ακτιβίστρια. Και ξαφνικά εισβάλλει στην βεράντα τους μια πρόσφυγας. H εξέλιξη καταιγιστική.

Πρέβεζα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις 26-27-28 Ιουνίου

 


Η Διεύθυνση Αστυνομίας Πρέβεζας για τις εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κων/νου & Ελένης την 26 και 27/06/2024 και αντίστοιχα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου την 27/06/2024, λόγω της επικείμενης επίσκεψης της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην περιοχή (Π.Ε. Πρέβεζας – Δ.Α. Πρέβεζας) προβαίνει στην απόφαση για τις παρακάτω απαγορεύσεις κυκλοφορίας:

Άφιξη και αναχώρηση από τον Ιερό Ναό Αγίου Κων/νου & Ελένης την 27 Ιουνίου 2024

Α. Απαγόρευση στάθμευσης από ώρες 21:00 της 26/06/2024 έως 13:00 της 27/06/2024 στα παρακάτω σημεία:

α. Επί της οδού Αφων Καλημέρη, από τη συμβολή της με την οδό Κ. Παπαχρήστου (πρώην Προμηθέως) έως τη συμβολή της με την οδό Πολυτεχνείου.

β. Επί της οδού Αρκαδίου, από τη συμβολή της με την οδό Αφών Καλημέρη έως τη συμβολή της με την οδό Πάργης.

γ. Επί της οδού Πολυτεχνείου από τη συμβολή της με την οδό Πέλοπος έως τη συμβολή της με την οδό Κ. Παπαχρήστου (πρώην Προμηθέως).

δ. Επί της οδού Ιωάννη Μουστάκη από τη συμβολή της με την οδό Πολυτεχνείου έως τη συμβολή της με τη Λ. Ειρήνης.

ε. Οδό Κ. Παπαχρήστου(πρώην Προμηθέως) από τη συμβολή της με την οδό Αφων Καλημέρη έως τη συμβολή της με την οδό Πολυτεχνείου.

Β. Απαγόρευση της κυκλοφορίας από 08.00 ώρα έως 13.00 ώρα της 27/06/2024:

α. Οδός Αφών Καλημέρη, από τη συμβολή της με την οδό Κ. Παπαχρήστου (πρώην Προμηθέως) έως τη συμβολή της με την οδό Πολυτεχνείου.

Ο Δήμος Ιωαννιτών προς την Ενεργειακή Δημοκρατία

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών ξεκίνησε και επίσημα την πορεία του προς την ενεργειακή του αυτονομία, την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, καθώς και την εκπλήρωση της ευρωπαϊκής του αποστολής για την υλοποίηση του προγράμματος «100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις».

Σε συνέχεια της στρατηγικής σημασίας απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη σύναψη συνεργασίας με την Οργάνωση Electra Energy η οποία δραστηριοποιείται ενεργά για περισσότερα από επτά χρόνια στον τομέα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, προχώρησε στην υπογραφή της δήλωσης συμμετοχής του Δήμου Ιωαννιτών στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πιστοποίησης Κοινοτικής Ενέργειας για Δήμους, που υλοποιείται και παρέχεται δωρεάν στο πλαίσιο του έργου LifeLOOP.

Η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς η πιστοποίηση αυτή θα τον εντάξει στην ομάδα των πρωτοπόρων Δήμων που προωθούν τις βιώσιμες ενεργειακές πρακτικές και την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 26 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00.

Εμμηνόπαυση και καύσωνας

 


Η εμμηνόπαυση, συχνά αναφερόμενη ως «η αλλαγή της ζωής», είναι μια βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος των εμμηνορροιών μιας γυναίκας. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι το αίσθημα καύσου, επίσης γνωστό και ως εξάψεις.

«Αυτή η ξαφνική αίσθηση έντονης ζέστης, συχνά συνοδευόμενη από ιδρώτα και ταχυκαρδία, είναι συχνά τόσο έντονη που η γυναίκα υποφέρει. Για πολλές γυναίκες, οι εξάψεις μπορούν να διαταράσσουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους» επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom και προσθέτει:

«Οι εξάψεις (HFs) είναι μια ταχεία και υπερβολική απόκριση απαγωγής θερμότητας, που αποτελείται από άφθονη εφίδρωση, περιφερική αγγειοδιαστολή και αισθήματα έντονης, εσωτερικής ζέστης. Προκαλούνται από μικρές αυξήσεις στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος (Tc) που δρουν μέσα σε μια πολύ μειωμένη θερμοουδέτερη ζώνη, δηλαδή την περιοχή Tc μεταξύ του ανώτερου (εφίδρωση) και του κατώτερου (ρίγος) ορίου. Αυτό οφείλεται εν μέρει, αλλά όχι εξ ολοκλήρου, στην εξάντληση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση.

Η αυξημένη κεντρική συμπαθητική ενεργοποίηση, που διαμεσολαβείται μέσω α2-αδρενεργικών υποδοχέων, είναι ένας παράγοντας υπεύθυνος για τη στένωση της θερμοουδέτερης ζώνης. Τα HFs είναι υπεύθυνα για ορισμένες, αλλά όχι για όλες, τις διαταραχές του ύπνου κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Πρόσφατες εργασίες θέτουν υπό αμφισβήτηση το ρόλο της σεροτονίνης στα HFs (εξάψεις).