Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

 


Ξεκίνησε από σήμερα η υποβολή αιτήσεων χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά είτε απευθείας μέσω της σελίδας https://stegastiko.minedu.gov.gr/  είτε μέσω του gov.gr στην κατηγορία «Εκπαίδευση» και την υποκατηγορία «Πανεπιστήμια και φοίτηση», μέχρι και την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024.

Η HPE απλοποιεί την ανάπτυξη ιδιωτικών/αυτόνομων δικτύων κινητής τηλεφωνίας με την HPE Aruba Networking Enterprise Private 5G

Η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται με τη χρήση κωδικών TaxisΝet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην ανωτέρω ιστοσελίδα έχουν, επίσης, αναρτηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η σχετική εγκύκλιος, το εγχειρίδιο χρήσης καθώς και αρχείο συχνών ερωτήσεων – απαντήσεων σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής.

Η υπηρεσία αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Περισσότερα δρομολόγια και φθηνότερα εισιτήρια στις μετακινήσεις με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ για όλους τους δημότες του εξασφαλίζει ο Δήμος Ζίτσας

 


Δωρεάν μετακινήσεις και φθηνότερα εισιτήρια για όλους τους δημότες του εξασφαλίζει ο Δήμος Ζίτσας με τη νέα σύμβαση που θα υπογράψει με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, δρομολογώντας νέα δεδομένα στον τομέα των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών.

«Εφαρμόζουμε κοινωνικές πολιτικές οι οποίες δημιουργούν φράγματα ανάσχεσης της ερημοποίησης των χωριών μας και ταυτόχρονα  ανακουφίζουν τους κατοίκους από το κόστος των μετακινήσεών τους», αναφέρει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

Μετά και το «πράσινο φως» που έλαβε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας  η οποία ενέκρινε την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  ο Δήμος Ζίτσας προχωρά τις διαδικασίες για την υπογραφή της νέας σύμβασης  η οποία  καλύπτει το σύνολο των Τοπικών Κοινοτήτων των Δημοτικών Ενοτήτων Μολοσσών, Ευρυμενών, Ζίτσας και Εκάλης και το μεγαλύτερο τμήμα των χωριών και οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Πασσαρώνος που δεν καλύπτεται από το Αστικό ΚΤΕΛ. Έτσι,  οι κάτοικοι των 57 κοινοτήτων και των 20 οικισμών του Δήμου Ζίτσας από τον επόμενο μήνα θα μετακινούνται με νέα  δρομολόγια και φθηνότερα εισιτήρια.

HealthSpot: Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υγείας δίπλα σου!

 


Τα Διαγνωστικά Κέντρα HealthSpot προσφέρουν μία ολοκληρωμένη επιλογή για την υγεία και την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, παρέχοντας διαγνωστικές εξετάσεις και επίσκεψη σε ιατρό, όλα σε ένα σημείο.

Δημιουργήθηκαν από το Hellenic Healthcare Group (HHG) με σκοπό να αποτελέσουν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα νοσοκομεία του Ομίλου και στο κοινό που δεν έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά, αξιοποιώντας έτσι την επιστημονική γνώση, την εμπειρία κορυφαίων ιατρών και την τεχνολογία αιχμής, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και τα πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Tα HealthSpot παρέχουν ευρύ φάσμα διαγνωστικών εξετάσεων, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, ενδοσκοπήσεις, καθώς και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως έλεγχος βηματοδότη, stress echo, τμήμα μαστού, παχυσαρκίας και καρδιομεταβολικό τμήμα.

Στο δίκτυο των Διαγνωστικών Κέντρων HealthSpot σε Αττική και Σαντορίνη, ανήκει επίσης το πολυϊατρείο MyClinic στη Μύκονο, τα Πlaton Δiagnosis σε Θεσσαλονίκη και Αττική, καθώς και τα Diagnosi Creta InterClinic στην Κρήτη.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων μέσω του vouchers.gov.gr για το «Thessaly Evros Pass»

 


Από την Τρίτη 25 μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιουνίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το «Thessaly Evros Pass», μέσω του vouchers.gov.gr, με στόχο τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και των περιοχών του Έβρου, που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.

Tο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 4.45 εκατ. ευρώ, αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα της επιλεχθείσας φάσης, για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Οι δικαιούχοι θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργηθεί από τον φορέα υλοποίησης μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης των υποβολών αιτήσεων και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

1ος Ανεξάρτητος Κυνηγετικός Σύλλογος Ηπείρου στο Πωγώνι!

 


1ος ανεξάρτητος κυνηγετικός Σύλλογος Ηπείρου στο Πωγώνι! Συγκέντρωση στο Δελβινάκι  στις 29 Ιουνίου στις 19:30.

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Ερώτηση- Έλεγχοι της Περιφέρειας Ηπείρου για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και λειτουργίας του ΟΛΗΓ

 


Έλεγχοι της Περιφέρειας Ηπείρου για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και λειτουργίας του ΟΛΗΓ

Κύριοι,

σύμφωνα και με τα πρακτικά της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας την 5/3/20224 σε ερώτηση της παράταξής μας για τις μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, ο Κύριος Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας αναφερόμενος στον ΟΛΗΓ είπε ότι: «Τώρα όμως, που μπήκε και ιδιώτης στη μέση, εμείς είμαστε αναγκασμένοι να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία του Δημοσίου και των Υπουργείων και να προβούμε σε ελέγχους». Επίσης ανέφερε ότι: «ότι από δω και πέρα πραγματικά θα παρέμβουμε με σύγχρονα μηχανήματα». Επίσης ο Κύριος Περιφερειάρχης ανέφερε ότι: «Θεωρώ ότι με την αλλαγή αυτή, που έγινε, όπως σας είπε και ο κύριος Πιτούλης, είναι υποχρεωμένος ο ιδιώτης να μας δίνει report για τις μετρήσεις, που θα κάνει ο ίδιος πλέον».

Μετά την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας μηχανήματος της Panacea (μη πρότυπη μέθοδος μέτρησης συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων P2,5) στο 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας την 19/5, παρατηρούνται κορυφώσεις τιμών στις μετρήσεις των σωματιδίων P2,5 κατά τις πρωινές και απογευματινές – βραδινές ώρες, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και αξιολόγησης. Επίσης, από τις πλατφόρμες παρακολούθησης των εν λόγω μετρήσεων, παρατηρούνται κενά καταγραφών ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες οι οποίες είναι κρίσιμες για την αξιολόγηση της κατάστασης καθότι τις ώρες αυτές η κίνηση στο Λιμένα – Εγνατία Οδό είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Συνάντηση δημάρχου Κόνιτσας με την γενική πρόξενο της Αλβανίας στα Γιάννινα

 


Την Παρασκευή 21 Ιουνίου ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου υποδέχτηκε στο γραφείο του την γενική πρόξενο της Αλβανίας στα Ιωάννινα Ίριντα Λάτση (Irida Laci), στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αντηλλάγησαν απόψεις κοινού ενδιαφέροντος με την προοπτική αξιοποίησης διασυνοριακών προγραμμάτων, αλλά και συνεργασίας και προώθησης ενεργειών για την προστασία του ποταμού Αώου, που διαρρέει τις δύο χώρες.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βασίλειος Σπανός και ο αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτριος Κοτσιάφτης. 

Ολοκληρώθηκε το 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2024» του Δήμου Ζίτσας

 


Πλημμύρισε από κόσμο η πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα, το βράδυ του Σαββάτου (22-06-2024), όπου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη και τελευταία  μέρα του 2ου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2024» που διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας. Συμμετέχοντες και επισκέπτες απόλαυσαν ένα διήμερο μουσικοχορευτικής παράδοσης και ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου.

Ο Δήμος Ζίτσας,  για ένα  διήμερο, υποδέχθηκε διακόσιους  χορευτές από 12 χορευτικά σχήματα και μουσικά συγκροτήματα από τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, τη Φλώρινα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, την Καβάλα και τη Δερβιτσάνη τα οποία, παρουσίασαν με θέρμη παραδοσιακούς χορούς και πρόσφεραν ένα μαγευτικό θέαμα στους παρευρισκόμενους.

Τους προέδρους και τα μέλη των χορευτικών αποστολών υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος προσφέροντάς τους αναμνηστικά δώρα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 25 Ιουνίου

Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024,   ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-12:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 121 προσλήψεις στους Βρεφονηπιακούς της ΔΥΠΑ


 Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη 121 ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη αναγκών των Βρεφονηπιακών Σταθμών της ΔΥΠΑ για το σχολικό έτος 2024-2025.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 στις 23:59.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Απασχόληση στο δημόσιο τομέα → Αίτηση πρόσληψης στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Η ΔΥΠΑ εφιστά την προσοχή των υποψηφίων για την ορθή συμπλήρωση των απαιτούμενων πεδίων της αίτησης, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες του εγχειριδίου και όσα περιγράφονται αναλυτικά στο «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ)» με σήμανση έκδοσης «10-06-2021», καθώς σφάλματα κατά τη συμπλήρωση της αίτησης μπορεί να οδηγήσουν στη μη ορθή μοριοδότηση του υποψηφίου.

Πόνος στη μέση: Πώς δεν θα σας χαλάσει τις διακοπές

 

Ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που εκδηλώνει ο άνθρωπος είναι ο πόνος στη μέση. Περίπου το 80% του πληθυσμού τον έχει εκδηλώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ πολλοί υποφέρουν επί μήνες ή και χρόνια από αυτόν.
Ειδικότερα η μέση (ή οσφύς) είναι ουσιαστικά η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Αποτελείται από πέντε σπονδύλους που χωρίζονται μεταξύ τους από «μαξιλαράκια» (μεσοσπονδύλιοι δίσκοι) τα οποία τους προστατεύουν από την τριβή και τους κραδασμούς.
Όπως ισχύει για όλη την σπονδυλική στήλη, έτσι και στην οσφυϊκή μοίρα της ο ένας σπόνδυλος βρίσκεται πάνω από τον άλλο, δημιουργώντας έναν «σωλήνα» (νωτιαίος σωλήνας) μέσα στον οποίο βρίσκεται προστατευμένος ο νωτιαίος μυελός. Από τον νωτιαίο μυελό ξεκινούν νεύρα, τα οποία βγαίνουν μέσω οπών που δημιουργούνται στα πλάγια των οσφυϊκών σπονδύλων, για να καταλήξουν στα πόδια.
Η μέση (όπως και η υπόλοιπη σπονδυλική στήλη) σταθεροποιείται από ένα δίκτυο μυών, συνδέσμων και τενόντων της ράχης αλλά και της κοιλιάς.

Όταν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα σε κάποια από τις προαναφερθείσες δομές, η συνέπεια είναι πόνος, ο οποίος όμως δεν περιορίζεται πάντοτε στη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να αντανακλάται στους γλουτούς, στο ισχίο, ακόμα και στο πόδι ή στη βουβωνική περιοχή.