Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Τέλος χρόνου για διορθώσεις στις προσυμπληρωμένες φορο-δηλώσεις


 Έξι στους δέκα φορολογούμενους για τους οποίους η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει τη φορολογική δήλωση και έχει υπολογίσει και τον φόρο, επέλεξαν να υποβάλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση και να μην περιμένουν τη φορολογική διοίκηση να την υποβάλει αυτόματα για αυτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σε σύνολο 1.232.538 προσυμπληρωμένων δηλώσεων (1.429.670 φορολογουμένων) έχουν υποβληθεί 724.000 δηλώσεις (852.500 φορολογούμενων).

Οι υπόλοιποι περίπου 680.000 φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι αύριο Δευτέρα 1η Ιουλίου προκειμένου να ελέγξουν τη δήλωσή τους να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα εντοπίσουν στους κωδικούς και να την υποβάλουν.

Όσοι δεν το πράξουν, η ΑΑΔΕ θα υποβάλει για αυτούς τη δήλωση την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι με τις αυτόματες προσυμπληρωμένες δηλώσεις:

Εφόσον θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους. Αυτή οριστικοποιείται από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024.

Εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα την προσυμπληρωμένη δήλωσή τους.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 41χρονου αλλοδαπού που κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

 


Στη σύλληψη ενός 41χρονου αλλοδαπού προέβησαν στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής της Ηγουμενίτσας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (29/6).

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στον επιβατικό σταθμό του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα, ο 41χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα πλαστά έγγραφα.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για διακίνηση ναρκωτικών

 


Από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων συνελήφθησαν χθες (28-06-2024) στα Ιωάννινα δύο ημεδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών, επικίνδυνη οδήγηση, απείθεια, βία κατά υπαλλήλων και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι οι κατηγορούμενοι διακινούν ναρκωτικές ουσίες εντός της πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων, οι αστυνομικοί τους εντόπισαν να κινούνται με αυτοκίνητο σε χώρους του Πανεπιστημίου, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τον επικείμενο έλεγχο ανέπτυξαν ταχύτητα πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς προσκρούοντας σε υπηρεσιακά οχήματα.

Οι αστυνομικοί τους ακολούθησαν και κατά τη διάρκεια της πορείας τους εκείνοι απέρριψαν στο οδόστρωμα συσκευασία με κοκαΐνη βάρους (18,6) γραμμαρίων, η οποία περισυλλέχθηκε και κατασχέθηκε, όπως και το όχημα που επέβαιναν, 3 κινητά τηλέφωνα, χρηματικό ποσό 450 ευρώ τα οποία είχαν στην κατοχή τους.

Τελικά, οι αστυνομικοί κατάφεραν στη συνέχεια να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο και να προβούν στη σύλληψή τους, παρά την αντίσταση που πρόβαλαν.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην συνέχεια στα δωμάτια που διέμεναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

συσκευασία με κοκαΐνη βάρους (26,5) γραμμαρίων,

μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης,

άγνωστη χημική ουσία σε κρυσταλλική μορφή, βάρους (9,78) γραμμαρίων,

ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και

χρηματικό ποσό των 1.700 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Φωτιά σε σκαπτικό μηχάνημα στον Άγιο Γεώργιο Δολιανών Πωγωνίου

 


Πυρκαγιά σε σκαπτικό μηχάνημα στον Άγιο Γεώργιο Δολιανών Πωγωνίου που βρισκόταν έξω από φωτοβολταϊκό πάρκο.

Στο σημείο επιχείρησαν δυο  οχήματα με τέσσερις πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δελβινακίου.

Προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς διενεργεί το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Ιωαννίνων.

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 96χρονος στην Πλαταριά

 


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 96χρονος από την θάλασσα όπου κολυμπούσε στην Πλαταριά, σήμερα το πρωί.

Ο ηλικιωμένος άνδρας, έγινε αντιληπτός από άλλους λουόμενους που τον ανέσυραν από την θάλασσα.

Με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι προσπάθειες των γιατρών για ανάνηψη δεν απέδωσαν.

Θα διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

Πρέβεζα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές για απόπειρα τηλεφωνικής απάτης

 


Προσπάθησαν να παραλάβουν το χρηματικό ποσό των 33.000 ευρώ από ηλικιωμένο, προσποιούμενοι ιατρό και με το πρόσχημα ότι η κόρη του χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης, για εμπλοκή της σε τροχαίο ατύχημα

Συνελήφθησαν χθες (28-06-2024) το απόγευμα στην Πρέβεζα από αστυνομικούς  του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας δύο ημεδαπές γυναίκες για απόπειρα τηλεφωνικής απάτης.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, χθες το μεσημέρι καταγγέλθηκε στην παραπάνω υπηρεσία ότι ηλικιωμένος δέχθηκε τηλεφώνημα από άτομο που ισχυρίστηκε ότι είναι ιατρός νοσοκομείου και ότι απαιτείται άμεσα το χρηματικό ποσό των 33.000 ευρώ, προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση η κόρη του, η οποία είχε δήθεν τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα.

Για την σύλληψη τους οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, ο ηλικιωμένος έκλεισε ραντεβού με τις κατηγορούμενες έξω από το σπίτι του ώστε να παραδώσει σε αυτές σάκο που δήθεν θα περιείχε το χρηματικό ποσό.

Με την παραλαβή του σάκου οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τις ημεδαπές ενώ κατασχέθηκαν και δύο κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους.

Οι  συλληφθείσες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

***

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου συμβουλεύει τους πολίτες:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα voucher κοινωνικού τουρισμού

 


Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ξεκινάει τη Δευτέρα 01/07/2024 θα διαρκέσει έως τις 30/06/2025 και αφορά σε 300.000 επιταγές

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες δικαιούχων, ωφελουμένων και αποκλειομένων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ξεκινάει τη Δευτέρα 01/07/2024 θα διαρκέσει έως τις 30/06/2025 και αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι, ενώ, συνολικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.

Η επιταγή είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά και, κατά την άφιξη στο τουριστικό κατάλυμα, οι πάροχοι ενεργοποιούν τις επιταγές τους, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e-services) της ΔΥΠΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το μητρώο παρόχων, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (1-7/7/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (1 έως 7 Ιουλίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  01/07/2024         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.   18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 02/07/2024

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα        08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  03/07/2024         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι         18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    04/07/2024

Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά -Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       05/07/2024         

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι         18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  06/07/2024         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι       08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  01/07/2024         

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 02/07/2024

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες-Ξηρόβαλτος-Ορεινό-Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00–15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  03/07/2024         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη   18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    04/07/2024         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο        08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       05/07/2024          Συρράκο  – Καλαρρύτες – Ματσούκι 18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  06/07/2024         

Σενίκο-Δομολεσσά-Μικροχώρι-Κερασέα-Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.  08:00 – 13:00

Σύλληψη αλλοδαπού σε περιοχή της Πρέβεζας για κατοχή μαχαιριού

 


Συνελήφθη χθες το πρωί (28-06-2024) σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας αλλοδαπός, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μαχαίρι μήκους 30 εκατοστών. 

ΑΣΕΠ: Το Σάββατο 13 Ιουλίου η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση για 10 προκηρύξεις

 


H Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού ανακοινώνει ότι το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 θα διεξαχθεί η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση που προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 5062/2023 για την κάλυψη των θέσεων που περιλαμβάνονται στις Προσκλήσεις 2ΠΔΑ/2024, 4ΠΔΑ/2024, 5ΠΔΑ/2024, 6ΠΔΑ/2024, 7ΠΔΑ/2024, 8ΠΔΑ/2024, 10ΠΔΑ/2024, 11ΠΔΑ/2024, 12ΠΔΑ/2024 και 14ΠΔΑ/2024.

Η εξέταση θα είναι κοινή για όλους τους υποψήφιους που υπέβαλαν αίτηση στις ανωτέρω Προσκλήσεις και θα πραγματοποιηθεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις της «OTEAcademy» (Σπάρτης 1 και Πέλικα, 151 22, Μαρούσι Αττικής).

Ώρα προσέλευσης υποψηφίων 8:30 π.μ.

Η εξέταση θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες τρεις ενότητες δοκιμασιών (τεστ): Παραγωγικός Συλλογισμός, Επαγωγικός Συλλογισμός και Διαχείριση Εργασιακών Σεναρίων.

Η εξέταση για τις δύο πρώτες ενότητες θα πραγματοποιηθεί μέσω προσαρμοστικών τεστ (ComputerizedAdaptive Testing – CAT) και θα περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και / ή άλλου είδους κλειστού τύπου ερωτήσεων.

Η τρίτη ενότητα θα περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, οι οποίες θα αφορούν προσομοίωση εργασιακών καταστάσεων.

Για την εξοικείωση των υποψηφίων με τις απαιτήσεις της διαδικασίας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://info.asep.gr/node/72910 και στο κανάλι του ΑΣΕΠ στο Youtube https://www.youtube.com/watch?v=6d-NjCPJ83I παραδείγματα για κάθε εξεταζόμενη ενότητα.

Χοληστερίνη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;

 


Η χοληστερόλη είναι μία λιπώδης ουσία που υπάρχει σε όλο το σώμα. Ο οργανισμός την χρειάζεται για τον σχηματισμό των κυττάρων και τη σύνθεση βιταμινών και ορμονών. Σε υψηλά επίπεδα όμως είναι επιζήμια για την υγεία.

Προέρχεται από δύο κύριες πηγές. Η μία είναι το ήπαρ, το οποίο παράγει όση χρειάζεται ο οργανισμός. Η άλλη είναι η διατροφή μας και κυρίως τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα. Κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά και θαλασσινά περιέχουν διατροφική χοληστερόλη.

Τη χοληστερόλη στον οργανισμό αυξάνουν επίσης τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα ή/και trans λιπαρά οξέα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το έλαιο καρύδας και το φοινικέλαιο, που συχνά προστίθενται σε έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου, όπως τα προϊόντα άρτου.

Από τα επίπεδα της χοληστερόλης που βλέπουμε στις εξετάσεις αίματος, το σχεδόν 80% αντιστοιχεί σε αυτήν που παράγει το ήπαρ μας. Μόνο το 20% προέρχεται από τη διατροφή και μπορούμε να το επηρεάσουμε, αναφέρει η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Εργαστήριο Ανοσολογίας/Αλλεργιολογίας Instahealth Greece.
Η χοληστερόλη κυκλοφορεί παντού στο σώμα, προσκολλημένη σε δύο είδη λιποπρωτεϊνών. Το ένα είναι η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (
LDL) και το άλλο η υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL). Οι λιποπρωτεΐνες αυτές συνηθίζεται να αποκαλούνται κακή και καλή χοληστερόλη αντίστοιχα. Και αυτό, διότι η μεν LDL πλήττει την καρδιαγγειακή υγεία όταν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα, ενώ αντιθέτως η HDL είναι καρδιοπροστατευτική.

«Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της ολικής και της LDL χοληστερόλης, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία. Όταν τα επίπεδά της υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθεί αθηροσκλήρωση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντας κινδύνου για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό», εξηγεί η δρ Λιάκου.