Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Γέφυρα Καλογήρου Πρέβεζας


Συνεχίζει να καίει η φωτιά στον νομό Πρέβεζας στη Γέφυρα Καλογήρου, κοντά σε χοιροτροφικές μονάδες.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων, 21 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Με μήνυμά του, το 112 κάλεσε τους πολίτες της Πρέβεζας να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η φωτιά έκαψε ένα παλιό εργοστάσιο και έχει πορεία προς τον Ζηρό.

Ποια «χρώματα» θα πληρώσουν περισσότερο την τιμή του ρεύματος

 


Μέσα στον Ιούλιο 2024 προβλέπονται ξανά αλλαγές στην τιμή του ρεύματος, όπως συμβαίνει κάθε μήνα αλλά αναμένεται πως τα νέα τιμολόγια παίρνουν την ανηφόρα κοντά στο 20% ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θα υπερβούν αυτό το όριο.

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του MEGA,  το εύρος των αυξήσεων σε σχέση με τον Ιούνιο είναι από 12,03% έως 38,77%.

Στα ύψη οι τιμές ρεύματος Ιουλίου

– Μέση τιμή: 16,9 λεπτά /kWh

– Χαμηλότερη τιμή: 13,6 λεπτά /kWh (από 11,9 λεπτά /kWh)

* Μηνιαία αύξηση: 14%

– Υψηλότερη τιμή: 20,5 λεπτά/kWh (από 18 λεπτά/kWh)

– Έκπτωση συνέπειας: Εμπρόθεσμη πληρωμή ή πάγια εντολή

– Καθυστέρηση πληρωμής: Διπλασιασμό τιμής

– Προσοχή: Σε πάγιο & νυχτερινή χρέωση

– Σταθερά τιμολόγια: Σημαντικές προσφορές

– Τέλη Ιουλίου: Μηνιαία καταμέτρηση για όλους

Οι τιμές από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 διαμορφώνονται ως εξής:

• Μπλε: 00,9 ως 0,36/ κιλοβατώρα

• Πράσινο: Από 00,8 λεπτά ως 0,20/ κιλοβατώρα

• Κίτρινο: Από 00,8 ως 0,17/ κιλοβατώρα

ΕΦΚΑ: Η ασφαλιστική σας ικανότητα πλέον διαθέσιμη και στο ψηφιακό πορτοφόλι

 


Η Ασφαλιστική Ικανότητα αποτελεί το όγδοο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα είναι διαθέσιμα τα εξής έγγραφα: το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το Δίπλωμα Οδήγησης, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας (ΔΥΠΑ), το Σήμα Δακτυλίου για ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο της Αθήνας, τα στοιχεία οχήματος (MyAuto) και η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιου Πετραλιά και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου (ΦΕΚ Β’ 3802/01.07.2024), οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να προσθέτουν στο Gov.gr Wallet εύκολα και άμεσα την ασφαλιστική ικανότητά τους.

Εξάλλου έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν στο ψηφιακό τους πορτοφόλι την ασφαλιστική ικανότητα των μελών της οικογένειας τους, τα οποία είναι έμμεσα ασφαλισμένα σε αυτούς, όπως για παράδειγμα τα παιδιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο πολίτης:

Αρχικά επιλέγει από τη λίστα με τα διαθέσιμα έγγραφα του Gov.gr Wallet την «Ασφαλιστική Ικανότητα»

Στη συνέχεια καταχωρίζει το ΑΜΚΑ του. Αν επιθυμεί να προσθέσει την ασφαλιστική ικανότητα έμμεσου μέλους, καταχωρίζει και το ΑΜΚΑ του μέλους

Ακολούθως του αποστέλλεται κωδικός μιας χρήσης (OTP – One Time Password) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου, που έχει καταχωρήσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), στο emep.gov.gr, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας

Κατάσχεση απαγορευμένων αντικειμένων στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων

 


Απαγορευμένα αντικείμενα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε χώρους του Καταστήματος Κράτησης Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αιφνιδιαστικού ελέγχου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους εντοπίστηκαν σε κοινόχρηστο χώρο του καταστήματος δύο αυτοσχέδια μαχαίρια, μήκους 31,5 και 25 εκατοστών, αντίστοιχα.

Κατόπιν αυτού μετέβησαν στο σημείο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, όπου παρουσία Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ιωαννίνων διενεργήθηκε περαιτέρω έλεγχος, κατά τον οποίο βρέθηκαν σε χώρους θαλάμων:


   2 αυτοσχέδια μαχαίρια μήκους 15 και 11 εκατοστών,

  αυτοσχέδιο μεταλλικό γκλοπ μήκους 33 εκατοστών, αποσπασμένο από βάση μεταλλικού κρεβατιού,

   κινητό τηλέφωνο με κάρτα SIM,

   φορτιστής κινητού τηλεφώνου και

   12 σφραγισμένα κουτιά αλουμινίου μπύρας.


Τα παραπάνω αντικείμενα θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στα αρμόδια εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Πώς θα καλύψετε τα τεκμήρια και θα γλιτώσετε φόρο

 


Την ώρα που τα τεκμήρια απειλούν με έξτρα φόρους 1 στους 4 φορολογούμενους υπάρχει κωδικοί στις φορολογικές δηλώσεις οι οποίοι μπορούν να «σβήσουν» τις φορο-επιβαρύνσεις.

Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των τεκμηρίων και θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα, δάνεια που έλαβαν, εφάπαξ, αποζημιώσεις για να γλιτώσουν τα τεκμήρια.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Στους κωδικούς 787-788 συμπληρώνεται το ποσό του κεφαλαίου που έχουν οι φορολογούμενοι από αποταμιεύσεις προηγούμενων (συνεχόμενων) χρόνων, τα οποία δηλώνουν ότι ξόδεψαν το 2023, εφόσον αποδεικνύουν ότι για τα εισοδήματα αυτά φορολογήθηκαν ή απαλλαχτήκαν από τον φόρο νόμιμα.

Μάλιστα μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα που είχαν πριν από 10, 20 ή και 30 χρόνια.

Ειδικότερα:

Πραγματικά εισοδήματα τα οποία απέκτησαν το 2023 οι φορολογούμενοι. Τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες κ.λπ.

Τα έσοδα που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι το προηγούμενο έτος από την πώληση περιουσιακών στοιχείων τους. Ως έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που εισέπραξε ο φορολογούμενος από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας κ.λπ. Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2023 αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούμενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.

Χρηματικά ποσά που εισήγαγαν στην Ελλάδα, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.

Ποσά που εισέπραξαν το 2023 είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι εισέπραξε εντός του 2023 τέτοια ποσά, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του (ώστε εάν χρειαστεί να μπορεί να προσκομίσει στις φορολογικές αρχές) σχετικό πιστοποιητικό του αρμοδίου προϊσταμένου ΔOY από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2023 από τους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, μπορούν να επικαλεστούν το εφάπαξ που έλαβαν οι φορολογούμενοι ως συνταξιούχοι, ή την αποζημίωση που εισέπραξαν από την ασφαλιστική τους εταιρεία κ.λ.π.

Δάνεια που έλαβαν οι φορολογούμενοι εντός του 2023 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2023 και πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί.

Κέρδη από λαχεία, ΠPO-ΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών. Πρόκειται για την “ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών” με την οποία μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια, εφόσον βέβαια υπήρχαν.

Για παράδειγμα φορολογούμενος ο οποίος το 2023 είχε πραγματικό εισόδημα 18.000 ευρώ και τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων 23.000 ευρώ, μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν και να επικαλεστεί εισοδήματα, τα οποία καλύπτουν το ποσό των 5.000 ευρώ, που είναι διαφορά πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος. Βασική προϋπόθεση είναι, τα προηγούμενα χρόνια, να υπήρχαν δηλωμένα εισοδήματα, ικανά για να καλύψουν τις τεκμαρτές δαπάνες.

Γιάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, για απάτες, ναρκωτικά και απόπειρα ανθρωποκτονίας

 


Περίπου 30.000 ευρώ το οικονομικό όφελος που αποκόμισε από 4 περιπτώσεις, με απάτες

Συνελήφθη χθες (5-7-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων, απάτη κατ’ εξακολούθηση, επικίνδυνη οδήγηση και κατοχή ναρκωτικών.

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να κινείται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο πλαίσιο αναζητήσεών του, ύστερα από καταγγελία σε βάρος του από ημεδαπή, από την οποία είχε αποσπάσει την προηγούμενη ημέρα χρηματικό ποσό 900 ευρώ, με το πρόσχημα της τοποθέτησης κλιματιστικού.

Κατά τον αστυνομικό έλεγχο, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να εξέλθει του οχήματος, το οποίο στη συνέχεια έθεσε αιφνιδιαστικά σε κίνηση με κατεύθυνση προς έναν από τους αστυνομικούς, τον οποίο χτύπησε ελαφρά, αφού εκείνος με ελιγμό κατάφερε να αποφύγει σφοδρότερο χτύπημα, χωρίς τελικά να τραυματιστεί.

Ακολούθως, ο κατηγορούμενος τράπηκε σε φυγή πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, εντοπίστηκε όμως στη συνέχεια από τους αστυνομικούς σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο διαμέρισμα παρουσία δικαστικού λειτουργού βρέθηκαν πάνω σε γυάλινη επιφάνεια και έτοιμη προς χρήση ποσότητα 1,38 γραμμαρίων κοκαΐνης καθώς και 120 ευρώ, ενώ κατασχέθηκε επίσης και το αυτοκίνητό του.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο ο ημεδαπός είχε εξαπατήσει με διάφορα προσχήματα (ανάληψη οικοδομικών εργασιών στο πλαίσιο ανακαίνισης κατοικίας, τοποθέτηση κλιματιστικού και διευκόλυνση για την πραγματοποίηση συμφέρουσας αγοράς αυτοκινήτου) ακόμη τρία άτομα, από τα οποία απέσπασε το συνολικό χρηματικό ποσό των 28.870 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ η έρευνα για τυχόν εμπλοκή του σε παρόμοιες πράξεις συνεχίζεται.

Μείωση επιτοκίων σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια

 


Κάτω από το 5% και το επιτοκιακό περιθώριο τον Μάιο στα δάνεια, ύστερα από 15 μήνες - Ωφελημένοι κυρίως οι δανειολήπτες για αγορά στέγης και οι επιχειρήσεις

Σε μειωμένη δόση κατά 30 ευρώ τον μήνα μεταφράζεται η μικρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια τον Μάιο, εξαιτίας, κυρίως, των νέων προγραμμάτων που λάνσαραν οι τράπεζες, όπως παρουσίασαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ».

Στόχος, η αναθέρμανση της στεγαστικής πίστης με τη δημιουργία νέων δανείων που προσφέρουν χαμηλή εκκίνηση, με σταθερή δόση για τα 2-3 χρόνια. Στη συνέχεια μετατρέπονται σε κυμαινόμενου επιτοκίου, ώστε οι δανειολήπτες να προλάβουν τη μείωση των επιτοκίων που αναμένεται από την ΕΚΤ.

Ηδη, η πρώτη κίνηση έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ αναμένονται άλλες δύο μειώσεις μέσα στο έτος, όπως έχει εκτιμήσει και ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας.

Στη μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια συνέβαλε και η υποχώρηση του διατραπεζικού επιτοκίου euribor, μετά την κίνηση της ΕΚΤ, αλλά και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που αποτελούν τη βάση για την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο, μεγαλύτερης διάρκειας. Ωστόσο, τον Ιούνιο, οι εξελίξεις από τη Γαλλία επηρέασαν ανοδικά τα επιτόκια στη διατραπεζική και στα ομόλογα. Ο βαθμός που μπορεί αυτή η εξέλιξη να επηρέασε τα τελικά επιτόκια για τα νοικοκυριά θα φανεί τον επόμενο μήνα.

Ανατιμήσεις τον Ιούνιο στα σούπερ μάρκετ

 


Κάθε μήνα καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανατιμήσεις σε πολλά είδη προϊόντων, γεγονός το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές

Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους Έλληνες καταναλωτές, με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να δέχεται καθημερινώς πλήγματα.

Κάθε μήνα καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανατιμήσεις σε πολλά είδη προϊόντων, γεγονός το οποίο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές.

Μιλώντας στο MEGA για την ακρίβεια ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Παναγιώτης Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως από τους Έλληνες δήλωσαν ότι μόνο 1 στους 10 είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο ζωής στη χώρα.

Εξιχνιάστηκε περίπτωση κλοπής, σε περιοχή της Ηγουμενίτσας

 


Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας περίπτωση κλοπής, που έλαβε χώρα προχθές (4-7-2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Ηγουμενίτσας, υπόθεση για την οποία ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι μετέβησαν με Ι.Χ. φορτηγό σε σταβλική εγκατάσταση, από όπου αφαίρεσαν δύο αλυσοπρίονα συνολικής αξίας 700 ευρώ και δύο μπαταρίες οχημάτων, τις οποίες στη συνέχεια πούλησαν σε εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλων.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων, οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες (5-7-2024) το μεσημέρι και συνέλαβαν τον έναν από τους κατηγορούμενους, ενώ επέβαινε στο φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε κατά την τέλεση της κλοπής, το οποίο και κατασχέθηκε.

Ακόμη, κατασχέθηκαν οι δύο κλεμμένες μπαταρίες και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 8 έως 12 Ιουλίου

 


Κατά την περίοδο 8 έως 12 Ιουλίου, θα καταβληθούν 54.700.00 ευρώ σε 48.850 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:

• Από 8 έως 12 Ιουλίου θα καταβληθούν 14.000.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

18 εκατ. ευρώ σε 30.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

700 χιλ. ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

18 εκατ. ευρώ σε 17.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

4 εκατ. ευρώ σε 50 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (8-14/7/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (8 έως 14 Ιουλίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  08/07/2024         

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 09/07/2024      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  10/07/2024

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    11/07/2024          Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       12/07/2024

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  13/07/2024         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.      08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  08/07/2024          Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ        09/07/2024         

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή.    08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  10/07/2024         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    11/07/2024

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο        08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       12/07/2024         

Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστής – Χουλιαράδες.      18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  13/07/2024         

Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.      08:00 – 13:00

Καλοκαίρι: Οδηγίες για τα άτομα με διαβήτη

 


Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά την ζωή, τη φύση και την εποχή, να αφεθούμε στη γλύκα της ξενοιασιάς και της χαλάρωσης, να ανανεωθούμε και να αποκτήσουμε νέα ενδιαφέροντα και προοπτικές.
«Όσοι όμως ζουν με το διαβήτη στις διακοπές θα πρέπει να δώσουν προσοχή σε μερικά πράγματα και καταστάσεις για να διασφαλίσουν ένα απρόσκοπτο καλοκαίρι χωρίς απορρύθμιση του διαβήτη και χωρίς κινδύνους επιπλοκών», επισημαίνει o δρ Ανδρέας Μελιδώνης Παθολόγος – Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής στο Διαβητολογικό - Καρδιομεταβολικό Κέντρο του Metropolitan Hospital και συνεχίζει, με κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να αποτελέσουν «πυξίδα» για ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές:

  1. Αποφεύγετε τα “βαριά” και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά το καλοκαίρι. Προτιμάτε τα μικρά και συχνά γεύματα. Επιμένετε σε πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά. Καταναλώνετε τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιό σας φρούτα (μέχρι 3-4 μερίδες φρούτων ημερησίως), αλλά ξαναμελετήστε τις αντιστοιχίες φρούτων, προτού φύγετε για τις διακοπές σας.
  2. Δώστε προσοχή επίσης, ιδιαίτερα στο πρωινό των διακοπών το οποίο μπορεί να είναι άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα. Αντισταθείτε στον πειρασμό να τα δοκιμάσετε όλα από τον πρωινό μπουφέ του ξενοδοχείου!
  3. Τα αναψυκτικά και κυρίως τα παγωμένα αποτελούν τη δροσερή νότα ζωής τους μήνες του καλοκαιριού. Μπορείτε χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς να πίνετε οποιοδήποτε αναψυκτικό θέλετε με στέβια ή ασπαρτάμη. Όσον αφορά του φυσικούς χυμούς, διαβάζετε στο περίβλημα την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Μη λησμονάτε ότι 10 με 15 gr υδατάνθρακες αντιστοιχούν με ένα ισοδύναμο φρούτου.

  4. Η διασκέδαση των διακοπών πολλές φορές συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ. Μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή. Η μεγάλη κατανάλωση είναι αφετηρία βραχυπρόθεσμων (κίνδυνος υπογλυκαιμίας) και μακροπρόθεσμων προβλημάτων (αύξηση βάρους). Μπορείτε να πίνετε ποτά που αντιστοιχούν σε 20 – 25 γρ. οινόπνευμα ημερησίως κατανεμημένα σε 2 δόσεις. Προσοχή λοιπόν στα οινοπνευματώδη, ειδικά όσοι κάνετε ινσουλίνη και αν μάλιστα η λήψη οινοπνευματωδών συνοδεύεται από έντονη άσκηση όπως είναι ο χορός, μην ξεχνάτε να τρώτε ενδιάμεσα ένα μικρό γεύμα υδατανθράκων (τόστ, χυμό, φρούτο ή κράκερς) για να αποφύγετε τις υπογλυκαιμίες. Και βέβαια μην οδηγείτε όταν έχετε πιει!