Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε δράση του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων για παιδιά προσχολικής ηλικίας

 


450 μαθητές νηπιαγωγείων ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (27-31 Μαΐου) εκπαιδευτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, η οποία απευθυνόταν σε μαθητές προσχολικής ηλικίας.

Ειδικότερα, 450 συνολικά μαθητές από 20 διαφορετικά νηπιαγωγεία των Ιωαννίνων είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τους βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ώστε να μάθουν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο.

Ο ειδικός τάπητας κυκλοφορίας και το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκαν κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών.

Ακόμη πιο έκδηλος όμως ήταν ο ενθουσιασμός τους, όταν κλήθηκαν να εφαρμόσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν, μπαίνοντας στο ρόλο του οδηγού ειδικών αμαξιδίων στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων των υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου για την καλλιέργεια σωστής οδικής κουλτούρας από μικρή ηλικία.

Ξεκινούν την Τετάρτη 5 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα προγράμματα αγροτικής εστίας

 


Από την Τετάρτη 5 Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Ειδικότερα, το υπουργείο αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους για τα παρακάτω προγράμματα της Αγροτικής Εστίας:

– Κοινωνικός / ιαματικός τουρισμός : 53.500 δικαιούχοι

– Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα: 1.500 παιδιά

– Εκδρομικό πρόγραμμα: 12.500 δικαιούχοι

– Δωρεάν παροχή βιβλίων: 130.000 δικαιούχοι

– Δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου: 32.500 δικαιούχοι

– Χρηματικά βοηθήματα : 1.000 πολύτεκνες μητέρες αγρότισσες και 4.000 τρίτεκνες μητέρες αγρότισσες.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «Κινούμαι με ασφάλεια» του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας

 


Το παρακολούθησαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς περίπου 1.100 μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσπρωτίας

Μέσα από πρωτότυπες και καινοτόμες δραστηριότητες, τα παιδιά μυήθηκαν στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας

Με τη σχολική χρονιά να βαίνει προς το τέλος της, ολοκληρώθηκε η δράση οδικής ασφάλειας «Κινούμαι με ασφάλεια» του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας, η οποία υλοποιήθηκε σε συνεργασία και με την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας και παρουσιάστηκε από την αρχή του σχολικού έτους και καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού σε 1.100 μαθητές από 21 συνολικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του Νομού Θεσπρωτίας.

Συγκεκριμένα, μέσα από κατάλληλο οπτικοακουστικό υλικό, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν τους συχνότερους κινδύνους που υπάρχουν στον δρόμο, να ερμηνεύουν τα σήματα κυκλοφορίας που συναντούν και να ενημερωθούν για τη σωστή συμπεριφορά που πρέπει να έχουν όταν κινούνται ως πεζοί, με ποδήλατο ή πατίνι ή όταν βρίσκονται σε κάποιο όχημα ως επιβάτες.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας εκμίσθωσης αναψυκτηρίου εντός του κτιρίου “Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο” Δελβινακίου




 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ-ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ, ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ «ΑΡΡΕΝΑΓΩΓΕΙΟ-ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ», ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη: α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)γ) το Ν. 3852/2010δ)  την  αριθ. 95/2024Απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  για  την  έγκριση δημοπράτησης ε) την 117/2024απόφαση της Δημοτικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων: Περιγραφή ακινήτου: Το  εν  λόγω  αναψυκτήριο  βρίσκεται  εντός  του  κτιρίου  του   πρώην Αρρεναγωγείου-Παρθεναγωγείου  Δελβινακίου που  βρίσκεται  στον οικισμό Δελβινακίου –Κοινότητας Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου και συνορεύει στα βόρεια με προβλεπόμενο δημοτικό δρόμο και τον παιδικό σταθμό Δελβινακίου, νότια και    δυτικά  με  δημοτικό  δρόμο  και  στα  ανατολικά  με  ιδιοκτησία.

Το  εν  λόγω αναψυκτήριο (χρήση αναψυκτηρίου βάση αδείας) βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, στο μπροστινό  και δεξιό τμήμα του και αποτελείται από έναν (1) ενιαίο χώρο διαστάσεων  7,50μ.x5,25μ.,  συνολικού  καθαρού  εμβαδού καθαρό=39,375  μ2 (χωρίς του πέτρινους τοίχους).

2Γενικά το κτίριο του πρώην Αρρεναγωγείου-Παρθεναγωγείου Δελβινακίου είναι κατασκευασμένο το 1874, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για  διώροφο  κτίριο συνολικού  εμβαδού  1057,60  τμ., διαθέτει  δυο ξεχωριστές εισόδους  στην νότιο ανατολική πλευρά και ράμπα ΑΜΕΑ, μέσω του δημοτικού δρόμου. Διαθέτει επίσης κοινόχρηστες τουαλέτες τόσο στο ισόγειο όσο και στο όροφο (2 ανδρών, 2 γυναικών και 1 μία ΑΜΕΑ / ανά όροφο) ενώ διαθέτει και ανελκυστήρα.

2.Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας:

Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, θα διεξαχθεί στην έδρα του Δήμου  ενώπιον  της  επιτροπής  δημοπρασιών  που  συγκροτήθηκεμε την  αρ.06/24 (ΑΔΑ:6ΣΣΗΩ1Ω-ΥΟΥ) απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου.

Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ' όσον  εξακολουθούν  άνευ  διακοπής  οι  προσφορές.  Για  τη  συνέχιση  της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή διενέργειας δημοπρασιών εκμίσθωσης ακινήτων, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.

Οι  προσφορές  των  πλειοδοτών  αναγράφονται  στα  πρακτικά  κατά  σειρά εκφωνήσεως  μετά  του  ονοματεπωνύμου  του  πλειοδότη.  Πάσα  προσφορά  είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.  Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό. Στη  δημοπρασία  μπορούν  να  συμμετέχουν  φυσικά  ή  νομικά  πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες.

Όποιος  επιθυμεί  να  συμμετάσχει  στη  δημοπρασία  πρέπει  να  καταθέσει  στην Επιτροπή κατά την ημέρα και ώρα διενέργειας της, φάκελο που θα απευθύνεται προς το Δήμο Πωγωνίου και θα φέρει ένδειξη για την δημοπρασία του ακινήτου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Την καθιέρωση του επίσημου εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Πωγωνίου ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο

 


Την καθιέρωση του επίσημου εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην ιστορική περιοχή του Δήμου Πωγωνίου ζητά με την υπ’ αριθμ. 90/2014 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής που παίρνει πλέον και επίσημη μορφή. Μάλιστα είχε κατατεθεί και στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την παρουσία του στις Ιστορικές Εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2022».

Οι δύο μεγάλοι εθνικοί εορτασμοί στην πατρίδα μας αφορούν την Επανάσταση του 1821 που γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου και το «ΌΧΙ»  στο ιταλικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

 Αυτό το «ΌΧΙ»  που ξεσήκωσε κι ένωσε όλους τους Έλληνες απέναντι στην παράδοση,  την ατίμωση και την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας όπως ζητήθηκε από τον επίδοξο κατακτητή,  κλήθηκε να το υπερασπιστεί ο ελληνικός στρατός μαζί με όλους τους Έλληνες. Αυτή η ανεπανάληπτη ηρωική αντίσταση έλαβε  χώρα ακριβώς στην περιοχή που σήμερα περιλαμβάνεται στα όρια του Δήμου Πωγωνίου.

Η εξέλιξη της μάχης Ελαίας – Καλαμά  παρουσιάζεται με λεπτομέρειες στην «Επίτομη Ιστορία του Ελληνοϊταλικού και Ελληνογερμανικού  πολέμου  1940-1941» (Γ.Ε.Σ./ Δνση Ιστορίας Στρατού).

Από την ανάγνωση των ιστορικών αυτών αναφορών για τις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν, την ηρωική αντίσταση του στρατού μας και κυρίως από την αναφορά των τοποθεσιών όπου εξελίχθηκαν  (Γκραμπάλα, Ελαία, Νεγράδες, Μονή Βελλάς,  Βροντισμένη,  Παρακάλαμος, λόφος Σιάστη,  Παρακάλαμος) καθίσταται φανερό  ότι η δική μας περιοχή, που σήμερα λέγεται Δήμος Πωγωνίου,  δέχτηκε όλο το βάρος της επίθεσης και εδώ υπήρξε η ισχυρή αντίσταση,  η απομάκρυνση και η αντεπίθεση.

«Αν σε αυτά προσθέσουμε την ολόψυχη στήριξη του συνόλου των κατοίκων και κυρίως  την ηρωική βοήθεια στον γυναικών που κουβαλούσαν τα πολεμοφόρια στην πλάτη τους,  αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα της μεγάλης ιστορικότητας της περιοχής μας και του δικαιώματος να γιορτάζουμε την Επέτειο του Έπους του ‘40 ως κατάκτηση του Έθνους,  αλλά με βασικό επίκεντρο του εθνικού εορτασμού το Καλπάκι» υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Δ.Σ.

Ο Δήμος Πωγωνίου γνωρίζοντας απόλυτα την ιστορικότητα της περιοχής κινείται όλα αυτά τα χρόνια σε δύο επίπεδα.

Πρώτον την  κατασκευή του νέου μεγάλου Πολεμικού Μουσείου δίπλα στο υπάρχον, την ανάδειξη των πολυβολείων και των χαρακωμάτων του λόφου Καλπακίου, την κατασκευή του Μνημείου Πεσόντων (Μαυσωλείο),  έργο που ολοκληρώνεται σύντομα και καταλήγουμε στο Μνημείο και το Άγαλμα του Μαχητή του ’40.

Δεύτερον τον εορτασμό της επετείου του ‘40 με τις επισκέψεις όλων των σχολείων των Ιωαννίνων στο Πολεμικό Μουσείο και στο Δημοτικό Σχολείο με την προβολή των γεγονότων και κυρίως με την Αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου κι επισήμων κάθε χρόνο.

Δικαιωματικά, λοιπόν, όπως επισημαίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, ο  εθνικός εορτασμός της Επετείου του ‘40 πρέπει να γίνεται στο Καλπάκι και στα Ιωάννινα και οι εκδηλώσεις που κάνουμε να ενταχθούν στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού.

 Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα προωθηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους επίσημους φορείς,  σε όλους τους Συλλόγους Ηπειρωτών της Ελλάδας,  τις Ενώσεις και την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία καθώς και σε όλους τους συλλόγους της ομογένειες του εξωτερικού με την παράκληση να λάβουν και αυτοί με τη σειρά τους απόφαση στήριξης του αιτήματος.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ώρα 9:30

 


Την Τετάρτη 05-06-2024 και ώρα 9:30 συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατάρτιση του σχεδίου της 4ης Τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου 2024 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατάρτιση του σχεδίου της 4ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2024 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 01-03-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του 3ου Υποέργου «Αντικατάσταση αγωγών, εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου και των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Κερασώνα – Παναγιάς», προϋπολογισμού € 820.000,00 με ΦΠΑ, της Πράξης, «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας του δικτύου του ΤΟΕΒ Κερασώνα – Παναγιά», με κωδικό ΟΠΣΑΑ 0036163878 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, της δράσης 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων».

Έγκριση του από 03-06-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την ενίσχυση – προστασία της Γέφυρας Αράχθου στην Άρτα», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση πρόσβαση στη Μονή Σέλτσου (Γ’ Φάση)», αναδόχου ΤΕΚΑΤ ΟΕ.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προστασία από κατολισθήσεις – πλημμυρικά φαινόμενα περιοχής Φράστα», αναδόχου «Fertilis Ε.Π.Ε.», μέχρι την 05-09-2024.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επισκευή Α’ και Β’ παιδικού σταθμού Δήμου Κόνιτσας», αναδόχου ΝΤΑΦΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, μέχρι την 31-12-2024.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας με έργα Εκσυγχρονισμού και Επέκτασης», αναδόχου «ΟΡΡΑΟΝ Α.Τ.Ε.», μέχρι την 30-06-2024.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: Ματαίωση εκδήλωσης με την Έλενα Ακρίτα, λόγω ασθένειάς της

 


Η Ν.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγκάζεται να ματαιώσει την αυριανή εκδήλωση της Τετάρτης 5 Ιουνίου, που είχε προγραμματιστεί με την βουλευτή Επικρατείας Έλενα Ακρίτα, λόγω ξαφνικής της ασθένειας.

Οι προγραμματισμένες επισκέψεις της βουλευτή και αν. τομεάρχη ισότητας και δικαιοσύνης σε ΚΕΘΕΑ και ΕΛΕΠΑΠ θα γίνουν από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Δήμος Πωγωνίου: Διακήρυξη δημοπρασίας για εκμίσθωση καταστήματος στη Βήσσανη

 


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΗΣΣΑΝΗΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Έχοντας υπόψη: α) το Π.Δ. 270/81, (ΦΕΚ Α' 77/30-3-81)β) το Δ.Κ.Κ (Ν.3463/06)γ) το Ν. 3852/2010δ)  την  αριθ. 81/2024Απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  για  την  έγκριση δημοπράτησης ε) την 127/2024απόφαση της Δημοτικής επιτροπής με την οποία καθορίστηκαν οι όροι της δημοπρασίας.

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΥΜΕ

δημοπρασία πλειοδοτική, φανερή και προφορική για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου που περιγράφεται παρακάτω βάση των όρων:

1.Περιγραφή ακινήτου: Ισόγειο δημοτικό κατάστημα  συνολικού εμβαδού 129,00 μ2 που βρίσκεται στην  κεντρική  πλατεία  της    Κοινότητας  Βήσσανης  (επί  της  επαρχιακής  οδού Βασιλικού –Δελβινακίου).

Συνορεύει στα βόρεια, νότια και δυτικά με πλατεία και σταανατολικά με την επαρχιακή οδό και αποτελείται από ένα ενιαίο χώρο, μία αποθήκη και  ένα μπάνιο με ξεχωριστή είσοδο από τα νότια.

22.Τρόπος διενέργειας της Δημοπρασίας: Η δημοπρασία είναι φανερή και προφορική, θα διεξαχθεί στην έδρα του Δήμου  ενώπιον  της  επιτροπής  δημοπρασιών  που  συγκροτήθηκε με την  αρ.06/24(ΑΔΑ:6ΣΣΗΩ1Ω-ΥΟΥ) απόφαση  του  Δημοτικού  Συμβουλίου.

Η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί και πέραν της οριζόμενης στη διακήρυξη ώρας, εφ'  όσον  εξακολουθούν  άνευ  διακοπής  οι  προσφορές.  Για  τη  συνέχιση  της δημοπρασίας και πέραν της οριζόμενης ώρας αποφασίζει η Επιτροπή διενέργειας δημοπρασιών εκμίσθωσης ακινήτων, η απόφαση της οποίας καταχωρείται  στα πρακτικά.

Οι  προσφορές  των  πλειοδοτών  αναγράφονται  στα  πρακτικά  κατά  σειρά εκφωνήσεως  μετά  του  ονοματεπωνύμου  του  πλειοδότη.  Πάσα  προσφορά  είναι δεσμευτική δια τον εκάστοτε πλειοδοτούντα, η δέσμευση δε αύτη μεταφέρεται αλληλοδιαδόχως από τον πρώτο στους ακόλουθους και επιβαρύνει οριστικώς τον τελευταίο πλειοδότη.  Αν κάποιος πλειοδοτεί για λογαριασμό άλλου, οφείλει να δηλώσει  τούτο προς την επί της δημοπρασίας επιτροπή, προ της ενάρξεως του συναγωνισμού, παρουσιάζοντας και το προς τούτο νόμιμο πληρεξούσιο έγγραφο, αλλιώς θεωρείται ότι μετέχει για δικό του λογαριασμό. Στη  δημοπρασία  μπορούν  να  συμμετέχουν  φυσικά  ή  νομικά  πρόσωπα οποιασδήποτε εταιρικής μορφής καθώς και κοινοπραξίες.

Μαρία Κεφάλα: Με 100.000 ευρώ χρηματοδοτείται το έργο αναβάθμισης της πλατείας στην Τοπική Κοινότητα Ανηλίου

 


Με το ποσό των 100.000 ευρώ χρηματοδοτείται το έργο που αφορά στις εργασίες αναβάθμισης της πλατείας στην Τοπική Κοινότητα Ανηλίου του Δήμου Μετσόβου, με βάση την απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός αιτήματος της τοπικής κοινωνίας που μεταφέρθηκε από την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Μαρία Κεφάλα στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΤΠΑ) στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ 2021-2025).

Με απόφαση που υπογράφει ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Λιβάνιος, προσκαλείται ο Δήμος Μετσόβου να υποβάλει την πρότασή του στο «ΤΠΑ του Υπουργείο Εσωτερικών» στον Άξονα προτεραιότητας 2.11 «Πράσινες πόλεις (αστικές αναπλάσεις, εκσυγχρονισμός στόχου αστικών μεταφορών κ.λπ)» με το αντικείμενο της πρόσκλησης να αφορά στην εκτέλεση εργασιών για την αναβάθμιση της πλατείας Ανηλίου και συγκεκριμένα στην επέκταση του κεντρικού καθιστικού χώρου, στην αντικατάσταση των δημοτικών τουαλετών καθώς και στην ασφαλτόστρωση οδών για τη βελτίωση προσβάσεων του οικισμού. Η δημόσια δαπάνη που διατίθεται με την εν λόγω απόφαση – ανακοίνωση πρόθεσης χρηματοδότησης ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

Με αφορμή την εν λόγω απόφαση, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Κεφάλα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εν λόγω απόφαση που δίνει τη δυνατότητα  εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για την εκτέλεση ενός έργου ιδιαίτερης σημασίας για την μικρή κοινωνία του Ανηλίου. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι ζωτικής σημασίας για τους μόνιμους κατοίκους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση σημείων συνάντησης.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 4 Ιουνίου

 


Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Εξετάσεις: Πως δεν «θα βγουν» τα μάτια σας από το διάβασμα

 


Τα ενοχλήματα στα μάτια είναι συνηθισμένα στους μαθητές και τους φοιτητές που ετοιμάζονται  για τις εξετάσεις τους και αφιερώνουν πολλές ώρες καθημερινά στο διάβασμα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα έχουν ήπια προβλήματα με τα μάτια τους από το πολύωρο διάβασμα, ενώ άλλος ένας στους δέκα έχει σοβαρά. Τα προβλήματα αυτά είναι συχνότερα σε όσους διαβάζουν πολλές ώρες στις ψηφιακές οθόνες. Τα πιο συνηθισμένα είναι η ξηροφθαλμία, το αίσθημα καύσου (κάψιμο) στα μάτια και οι πονοκέφαλοι. Άλλα συμπτώματα είναι η θολωμένη όραση και η δακρύρροια (δάκρυσμα των ματιών).

«Τα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι συχνά στους μαθητές και στους φοιτητές κατά τις περιόδους των εξετάσεων, αφού περνάνε ατέλειωτες ώρες με εστιασμένα τα μάτια σε ένα σημείο, χωρίς να βλεφαρίζουν συχνά και -όταν διαβάζουν στα κομπιούτερ- με τα μάτια τους να κοιτάζουν οριζόντια», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.