Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Συνάντηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών

 


Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος και ο περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Δημητριάδης συναντήθηκαν την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 με την κα Σοφία Μαρκούλα, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας, Προσχολικής Ηλικίας, Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίαςτου Δήμου Ιωαννιτών.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο  επαφών της παράταξης « Κοινού των Ηπειρωτών»  με φορείς που ασκούν κοινωνική πολιτική στην Ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για την κοινωνική πολιτική και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Η κα Μαρκούλα ενημέρωσε αναλυτικά για τις δομές και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών.  

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη φιλοξενία ηλικιωμένων και στις ανάγκες που υπάρχουν με δεδομένο ότι  στα δύο γηροκομεία της πόλης των Ιωαννίνων –το Γηροκομείο Ζωσιμάδων της Μητρόπολης Ιωαννίνων και το Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών-φιλοξενούνται 133 άνθρωποι ενώ βρίσκονται σε αναμονή βρίσκονται 150 αιτήσεις για εισαγωγή στα γηροκομεία.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ε. Δαφνούλας 1-0

 

*Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος επικράτησε  στο γήπεδο Δελβινακίου, της Α.Ε. Δαφνούλας με 1-0, για την 36η αγωνιστική της ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής.  

Τα αποτελέσματα της 36ης αγωνιστικής της ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ-Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ 0-2

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ  1-0

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ   1-4

Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 1-2

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ   0-3

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 1-2

Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 5-1

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 0-7

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 0-6

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 1-5

Βαθμολογία  της ΙΕΚ Δέλτα της Β΄ ερασιτεχνικής

1.  Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 106

2.  Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 90

3.  Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 73

4.  Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 70

5.  Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ 62  

6.  Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ  61 

7.  Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 60 

8.  Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑ 57  

9. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 50   

10. Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 49

11. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ  48 

12. Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 47

13. Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 47 

14. ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ  46    

15. Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 44 

16.  ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 41

17.  Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ 41 

18. ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ 31

19. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ  10

20.  ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 4

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν 4 ανήλικοι ημεδαποί που είχαν συστήσει συμμορία

 


Με απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα, αποσπούσαν χρηματικά ποσά από συμμαθητή τους

Συνελήφθησαν επιπλέον οι μητέρες τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων

Συνελήφθησαν σήμερα (05-06-2024) το πρωί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων (4) ανήλικοι ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, ληστεία και εκβίαση.

Στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης συνελήφθησαν οι μητέρες τους για παραμέληση της εποπτείας τους.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, οι κατηγορούμενοι σε καθημερινή σχεδόν βάση εξανάγκαζαν συμμαθητή τους με απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα, να τους παραδίδει χρηματικά ποσά, τα οποία συνολικά ανέρχονται στο ύψος των 400 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ άπαντες οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Εξετάζονται προσωρινές λύσεις για το δρόμο προς Δίστρατο

Η κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό Κόνιτσα- Άρματα- Δίστρατο (θέση «Ασπροπόταμος» εξακολουθεί να είναι ενεργή, όπως ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Περιφερειακή Επιτροπή. 

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση, εξήγησε, η οποία προς το παρόν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποκατασταθεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Κόνιτσα από Δίστρατο.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχοι για αρδευτικά- οδικά κ.α. έργα

 


Η  ανάδειξη οριστικών αναδόχων για αρδευτικά και οδικά έργα έγινε από την Περιφερειακή Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση.

Ειδικότερα:

Τα αρδευτικά- εγγειοβελτιωτικά έργα αφορούν:

«Αντικατάσταση αγωγών, εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου και των αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Κερασώνα – Παναγιάς», προϋπολογισμού € 820.000, το οποίο κατακυρώθηκε στην NEW MILLENIUM CONSTRUCTIONS ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

«Βελτίωση εκσυγχρονισμός αρδευτικών έργων Τ.Ο.Ε.Β. Γλυκής (Αχέροντα – Γλυκής)», προϋπολογισμού 546.840 €, το οποίο κατακυρώθηκε στην  GEOGENESIS A.E.»

Και τα δύο έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα οδικά έργα είναι τα εξής:

Καθαρισμοί τεχνικών – κατασκευή πεζοδρομίων και ηλεκτροφωτισμός, σήμανση και ασφάλεια στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας, προϋπολογισμού € 348.800, το οποίο κατακυρώθηκε στην: ΠΥΡΡΟΣ EMPIRE ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»

,\Άμεση αντιμετώπιση και αποκατάσταση βλαβών οδοστρώματος επί της επαρχιακής οδού Τύριας – Αγίου Νικολάου – Παρδαλίτσας – Καταμάχης, προϋπολογισμού 150.000 €, το οποίο κατακυρώθηκε στη ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.»

Κατασκευή πλακοσκεπούς σύνδεσης Κάτω Νεοχωρόπουλο – οδού Νιάρχου», προϋπολογισμού 290.000 €, το οποίο κατακυρώθηκε στον  ΑΘΑΝΑΣΙΟ Π. ΜΗΛΙΩΝΗ.

 Ανάδοχος για τα κρατητήρια  στο Λιμένα Ηγουμενίτσας

Αντικείμενο μελέτης θα αποτελέσουν 13 Γεφύρια του Δήμου Πωγωνίου

 


Τη δική τους ιστορία θα «πουν» δεκατρία (13) πέτρινα γεφύρια του Δήμου Πωγωνίου που θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης του Εργαστηρίου Γεωχωρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στα πλαίσια του 1ου Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης Πέτρινων Γεφυριών που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο.

Το Εργαστήρι θα υλοποιηθεί από 16 έως 22 Ιουνίου με τη συμμετοχή 5 καθηγητών και 12 φοιτητών και η πανεπιστημιακή ομάδα θα προχωρήσει στην τεκμηρίωση και ανάδειξη των εξής πέτρινων γεφυριών:

1       Γεφύρι στο  Καλντερίμι        Φαράγγι

2       Γεφύρι στο Γκρέτσι     Παλαιόπυργος

3       Κατωγέφυρο      Ωραιόκαστρο

4       Γεφύρι στο  Νιόνερο   Πωγωνιανή

5       Θεογέφυρο Δρίνου      Ζάβροχο

6       Γέφυρα στους  Αγιούς Κάτω Ραβένια

7       Γεφύρι της  Θεοτόκου Πωγωνιανή

8       Γεφύρι Του Κοράκη    Βρίστοβο

9       Τα Δύο Γεφύρια Κάτω Λάβδανη

10     Γεφύρι στην  Ποταμιά Κάτω Λάβδανη

11     Γέφυρα Γκόλα    Νεοχώρι

12     Γεφύρι του Κουβαρά   Δολό

13     Γεφύρι της  Νονούλως          Δολό

«Τα πέτρινα γεφύρια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την τοπική ιστορία και παράδοση και αποτελούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σπουδαία αρχιτεκτονικά  μνημεία. Βασικό μέλημα του Δήμου Πωγωνίου είναι η προστασία και η ανάδειξή τους τόσο στα πλαίσια διαφύλαξης της λαογραφικής μας κληρονομιάς όσο και ως δείγμα ευγνωμοσύνης στους σπουδαίους μάστορες που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν ανώνυμοι. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη σύμπραξη με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Δυτικής Μακεδονίας στην κατεύθυνση έρευνας και τεκμηρίωσης των σημαντικών αυτών μνημείων» τονίζει ο Αντιδήμαρχος κ. Στυλιανός Κουκουλάρης.

Κατά την έρευνα της πανεπιστημιακής ομάδας, θα συμπεριληφθούν πληροφορίες ιστορικών κειμένων και αρχειακού υλικού ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί το λεκτικό περιεχόμενο που θα συμπεριληφθεί στο προσφερόμενο υλικό προκειμένου να υπάρχει ομοιομορφία μεταξύ των κειμένων που υφίστανται από διάφορες πηγές και των πληροφοριών που θα δοθούν στους χρήστες της προτεινόμενης εφαρμογής.

Οι ενέργειες αυτές θα οδηγήσουν στη σύνταξη των προδιαγραφών της προσφερόμενης πληροφορίας (κείμενο, εικόνα, γεωμετρική πληροφορία) που θα παρουσιάζεται στους  χρήστες/επισκέπτες. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν όλες οι διαδικασίες συλλογής επεξεργασίας και αρχικού ελέγχου των δεδομένων.

Αντικείμενο της εργασίας θα είναι αφενός ο καθορισμός της πληροφορίας που χρειάζεται για την εφαρμογή και αφετέρου η συλλογή και επεξεργασία της. Σε αυτή τη φάση του εργαστηρίου θα χρησιμοποιηθούν δορυφορικές  μεθοδολογίες (συστήματα GNSS).                

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί επίγεια  τρισδιάστατη σάρωση (δυνατότητα ακριβούς τεκμηρίωσης) σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Επιπλέον, για την κάλυψη σημείων όπου δεν έχουν σαρωθεί, θα χρησιμοποιηθεί η τεχνική της από αέρος          αποτύπωσης με τη χρήση ΣΜηΕΑ. Επιπλέον,  θα αξιοποιηθούν χάρτες αναφοράς κατάλληλης κλίμακας στο οποίο θα ενσωματωθεί πληροφορία για το οδικό δίκτυο, και τους κυριότερους οικισμούς του Δήμου Πωγωνίου, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη χωρική πληροφορία κριθεί απαραίτητη.

Το υλικό αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη χαρτογραφική οπτικοποίηση της θέσης των σημείων ενδιαφέροντος καθώς και των θεματικών διαδρομών, με τη δυνατότητα ενσωμάτωσης ψηφιακής αφήγησης (animation), που θα μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης/χρήστης. Σε αυτό το πλαίσιο θα μελετηθούν και θα σχεδιαστούν θεματικές διαδρομές με σκοπό ο επισκέπτης/χρήστης να γνωρίσει την περιοχή του Πωγωνίου.

Τέλος, ο επισκέπτης/χρήστης θα έχει τη δυνατότητα μετά από αναζήτηση στη βάση δεδομένων με βάση    τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του να δημιουργήσει τη δική του θεματική διαδρομή.

Περιφέρεια Ηπείρου: Παράταση στην απογραφή και την κυκλοφορία των γεωργικών ελκυστήρων έως και τις 31/10/2024

 


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώνει όλους τους κατόχους γεωργικών ελκυστήρων ότι σύμφωνα με την Υ.Α. με αριθμό Γ3Β 847/146813/24-05-2024 (Φ.Ε.Κ. 3041/Β΄/2024), δόθηκε παράταση στην απογραφή και την κυκλοφορία των γεωργικών ελκυστήρων που έχουν ταξινομηθεί ή απογραφεί πριν τις 21-05-1998 και οι οποίοι είτε δεν διαθέτουν διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής (ΔΠΕΑ) είτε αυτή που διαθέτουν δεν έχει εθνική έγκριση, έως και τις 31/10/2024.

Παρακαλούμε όλους τους ιδιοκτήτες αντίστοιχων γεωργικών ελκυστήρων να προχωρήσουν στις αναγκαίες προσαρμογές (τοποθέτηση εγκεκριμένης διάταξης προστασίας και επανέκδοση άδειας κυκλοφορίας), μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Ενημερώνουμε ότι από 01/11/2024 η κυκλοφορία όλων των τρακτέρ χωρίς εγκεκριμένου τύπου διάταξη προστασίας έναντι ανατροπής ή χωρίς καθόλου διάταξη προστασίας θα είναι παράνομη ενώ και η υπηρεσία μας δεν θα μπορεί να προβαίνει σε καμία διοικητική πράξη που τα αφορά.

Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, στο τηλέφωνο 2651364120.

ΠΗΓΗ:  https://php.gov.gr/

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για το Μάϊο 2024 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το Μάϊο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν –9- τροχαία ατυχήματα (έναντι –16- το 2023). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -1- το 2023)

-1- τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι -3- το 2023)

-8- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -12- το 2023)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -12- παθόντες (έναντι –24- το 2023). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-κανένας νεκρός (έναντι -1- το 2023)

-1- σοβαρά τραυματίας (έναντι –3– το 2023)

-11- ελαφρά τραυματίες (έναντι -20– το 2023)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Παραβίαση προτεραιότητας

Ολισθηρότητα οδοστρώματος

Υπερβολική ταχύτητα

Είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (8.445) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

2.017  για υπερβολική ταχύτητα

558  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

550  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

476 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

276  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

109 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος

96  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

14  για φθαρμένα ελαστικά

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (169)  παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (40) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (858) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Επίσκεψη του τομεάρχη υγείας και βουλευτή Ανδρέα Παναγιωτόπουλου στα Ιωάννινα

 


Τα Ιωάννινα επισκέφθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου, ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ νομού Αχαΐας κ. Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της θεματικής υγείας της Ν.Ε. Ιωαννίνων, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στο Π.Γ.Ν.Ι. οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη προσλήψεων και μόνιμων θέσεων εργασίας, την παραμονή στην εργασία τους των 140 εργαζομένων στη σίτιση, στη φύλαξη και την καθαριότητα, ενώ στο τμήμα αιμοδοσίας εκφράστηκε η αγωνία για το σχεδιασμό λειτουργίας ιδιωτικών κέντρων συλλογής πλάσματος αίματος με αποζημίωση των αιμοδοτών, τους κινδύνους που συνοδεύουν τέτοιες ενέργειες καθώς και την πορεία των δημόσιων κέντρων αιμοδοσίας. Ακολούθησε ολιγόλεπτη συνάντηση με το διοικητή του Π.Γ.Ν.Ι. 

 Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την 3η και 4η ΤΟΜΥ στην Ανατολή (που ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) ,στις οποίες εκφράστηκε από το προσωπικό η ανάγκη υποστήριξης των δομών κυρίως σε ό,τι αφορά στην άσκηση του έργου των δομών στην κοινότητα.

Mήνυμα του Θωμά Μπέγκα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 


 Σήμερα, 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία και τη διατήρηση του φυσικού μας πλούτου.

Στην πόλη μας, τα Γιάννενα, με την πλούσια φυσική ομορφιά και την ιστορική κληρονομιά, αλλά και με τον ρόλο μας, ως πόλη – πιλότος στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα, η ευθύνη μας απέναντι στο περιβάλλον είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Τι σημαίνει περιβάλλον για εμάς τους Γιαννιώτες;

Σημαίνει Λίμνη, σημαίνει Βουνά, σημαίνει Δέντρα, σημαίνει Πάρκα, σημαίνει Φυσικό Τοπίο.

Η λίμνη Παμβώτιδα, τα μοναδικά οικοσυστήματα της περιοχής, αλλά και οι δημόσιοι χώροι μας αποτελούν θησαυρούς που πρέπει να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε αλλά και να τους εμπλουτίσουμε για τις μελλοντικές γενιές.

36η αγωνιστική την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ε. Δαφνούλας 5-06-24/18:00)

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΩΡΑ: 18:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε.ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ  

Το πρόγραμμα της 36ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ - Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ (18:00)

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ  (18:00)

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ   (18:00)

Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (18:00)

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ   (18:00)

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (18:00)

Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (18:00)

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (18:00)

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (18:00)

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (18:00)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 5 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-13:00

Γυναικολογικές Λοιμώξεις & καλοκαίρι: Πρόληψη και αντιμετώπιση

 


Το καλοκαίρι είναι ίσως η ομορφότερη εποχή του χρόνου στη χώρα μας, αλλά είναι επίσης και η εποχή που οι γυναικολογικές λοιμώξεις είναι πιο συχνές, δημιουργώντας αρκετά και ενοχλητικά προβλήματα που οδηγούν σε δυσφορία, ακόμη και πόνο.
«Η ζέστη, η υγρασία και η συχνή αφυδάτωση, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, προκαλώντας λοιμώξεις, όπως βακτηριακή και μυκητιασική κολπίτιδα καθώς και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs)», αναφέρει η κ. Σαμάνθα Κασπαριάν, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, επιστημονική συνεργάτης ΛΗΤΩ.

Γυναικολογικές λοιμώξεις το καλοκαίρι

«Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι νόσος της αναπαραγωγικής ηλικίας, με έξαρση τους θερινούς μήνες. Η αυξημένη εφίδρωση και η υγρασία μπορούν να δημιουργήσουν ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών όπως η candida albicans, λόγω της αλλαγής του κολπικού Ph.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο κνησμός (φαγούρα) αλλά και η αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, με παχύρευστες υπόλευκες εκκρίσεις που θυμίζουν κομμένο γιαούρτι. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί ερυθρότητα έσω και έξω γεννητικών οργάνων και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή.