Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Στο gov.gr 5 νέες υπηρεσίες για την αγροτική επιχειρηματικότητα

 


Τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν μια σειρά από διαδικασίες άμεσα και εύκολα έχουν από σήμερα o αγροτικός κόσμος και φορείς του Δημοσίου με την προσθήκη πέντε νέων υπηρεσιών στο gov.gr

Οι υπηρεσίες τέθηκαν σε παραγωγική λειτουργία στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες που παρέχονται πλέον μέσω του gov.gr είναι:

· η δήλωση μηνιαίων αποθεμάτων ρυζιού, σιτηρών και ελαιούχων σπόρων

· ο επανέλεγχος βλαστικότητας αποθεμάτων πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά

· η δήλωση αποθεμάτων σπόρων προς σπορά

· η παρακολούθηση ανάλωσης πρώτων υλών λιπασμάτων

· η παρακολούθηση δειγματοληψιών – αναλύσεων λιπασμάτων και προϊόντων λίπανσης

«Παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια για τις πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

 


Το «πάγωμα» για έναν χρόνο των επιτοκίων για τις πάγιες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τη φορολογική διοίκηση προβλέπεται με διάταξη, στο πλαίσιο τροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Διατάξεις για την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, ρυθμίσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από έκτακτες περιστάσεις».

Στόχος της ρύθμισης είναι να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των φορολογούμενων από τα αυξημένα επιτόκια μετά τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης στις 31/03/2024.

Το επιτόκιο των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την ΑΑΔΕ που έχουν τεθεί σε ρύθμιση θα μείνει σταθερό μέχρι και τις 31/3/2025 στο ύψος στο οποίο είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 31/3/2024. Σημειώνεται, δε, πως το μέτρο αυτό θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα από 01/04/2024 τόσο για τις ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα όσο και για εκείνες που βρίσκονταν ήδη σε ισχύ.

Παρουσίαση του βιβλίου του Δικηγόρου, πρώην Υπουργού και υποψήφιου Ευρωβουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή «Το ακανθερό βλέμμα του κοινωνικού αποκλεισμού»

 


Τη Δευτέρα, 27 Μαΐου στις 19.00, στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα «Παναγία Σουμελά», Μητροπόλεως 15 (Πλατεία Ελευθερίας),  θα παρουσιαστεί από εκλεκτούς ομιλητές το βιβλίο του Δικηγόρου, πρώην Υπουργού και υποψήφιου Ευρωβουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή,  «Το ακανθερό βλέμμα του κοινωνικού αποκλεισμού».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

ο Νίκος Καπραβέλος, Γιατρός του ΕΣΥ και Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»

η Αρετή Μπατά, Δικηγόρος, Πρόεδρος Συλλόγου Ειδικού Σχολείου και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

η Μαρία Τσαμπάζη, Κοινωνική Διαμεσολαβήτρια Ρομά

η Βασιλική – Ραφαέλα  Βακουφτσή, Μουσικός, με ενεργή συμμετοχή στο κίνημα χρονίων ασθενών

η Λιάνα Καλαΐδου, εκπρόσωπος παλιννοστούντων Ποντίων

Παρέμβαση  θα κάνουν:

ο Γιώργος Μητρόπουλος, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών

ο Γιώργος Αυγουστίδης, Πρόεδρος και μέλος Συμβουλίου Ατόμων με Αναπηρία και Κινητικά Προβλήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τη συζήτηση, θα συντονίσει ο Θεόφιλος Σιχλετίδης, Δημοσιογράφος στο «Κόκκινο 91,4» Θεσσαλονίκη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-3244711, 6982822585

Δήμος Πωγωνίου: Έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής, την Παρασκευή 24 Μαΐου, ώρα 9.00 π.μ., στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στην έκτακτη*  συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις 24 Μαΐου 2024, ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  και ώρα 09.00 π.μ.,   στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 74,74Α και 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, για τη λήψη απόφασης επί του παρακάτω μοναδικού θέματος:

Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης με τίτλο «Τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα και έξοδα φιλοξενίας φυσικών προσώπων και αντιπροσωπειών» (σχετ. 94/24 Α.Δ.Σ.).

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

* Η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα που δεν επιτρέπει την συζήτηση του  συγκεκριμένου θέματος σε τακτική συνεδρίαση, λόγω:

Ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων (παρουσίαση έρευνας με τίτλο «Θησαυροί του Πωγωνίου: Επιλογή από τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία» που θα πραγματοποιηθεί στις 25-05-24στο Δελβινάκι κατόπι της από 20-05-24 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου).

Ο  Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη


 Μια εποικοδομητική συνάντηση είχε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και βουλευτή Ιωαννίνων, Μαρία Κεφάλα και τον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιο Μπακογιάννη, παρουσία του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Παπαθανάση και του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, Σεραφείμ Λιάπη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το δήμο Ιωαννιτών και έχουν να κάνουν με την λίμνη, τις αστικές αναπλάσεις, το αεροδρόμιο, τον επικείμενο τοπικό χωρικό σχεδιασμό, την υποστελέχωση του δήμου από προσωπικό με σύγχρονη επιστημονική γνώση, κ.α. και βέβαια το μεγάλο ζήτημα των χρηματοδοτικών εργαλείων για να προχωρήσουν οι μεγάλες παρεμβάσεις.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μπέγκας δήλωσε:

«Είχαμε μια συνάντηση με ενδιαφέρουσα κατάληξη. Έθεσα στον υπουργό μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν το δήμο μας και για τα οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Συμφωνήσαμε να κινηθούμε στην αντιμετώπιση τους με βάση μια κοινή οπτική και μέσα από μια ειλικρινή συνεργασία».

Από την μεριά του ο κ. Κοντογεώργης τόνισε:

HΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ: Δελτίο τύπου για τον Λούρο

 


Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά η παράταξή μας επιβεβαιώθηκε για τις θέσεις της στους αδέξιους χειρισμούς της Περιφέρειας Ηπείρου όσον αφορά τις εργασίες στην κοίτη του Λούρου ποταμού που είχαν ως αποτέλεσμα την διακοπή ροής των υδάτων σε μεγάλο τμήμα του.

Το πρόστιμο των 181.000€ από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και παρά το απολογητικό υπόμνημα της Περιφέρειας Ηπείρου είναι οριστικό.

Η οριστική έκθεση και η πράξη βεβαίωσης της παράβασης κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η παράβαση της νομοθεσίας εκτέλεσης του έργου, καθώς και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, αποτελούν τις δύο πιο σημαντικές παραβάσεις επιμερισμού του προστίμου στην Περιφέρεια Ηπείρου για την καταστροφή στον Λούρο ποταμό.

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχουν υποχρέωση να είναι πιο προσεκτικοί, να σέβονται την νομοθεσία και να μην πράττουν κατά το δοκούν.

Η προστασία και η ανάδειξη του μοναδικού περιβάλλοντος της Ηπείρου οφείλει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα στις πολιτικές όλων μας γιατί στο τέλος τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες χωρίς να τους αξίζει.

Γιάννενα: Δεν θα πανηγυρίσει φέτος το εκκλησάκι του Άγιου Παντελεήμονα, στο Πάρκο Πυρσινέλλα

 


Λόγω των εργασιών που γίνονται στο Πάρκο Πυρσινέλλα, δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος στο εκκλησάκι του Άγιου Παντελεήμονα ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία, αλλά ούτε ανήμερα της εορτής θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

ΠΗΓΗ: https://ioannina.gr/

Ιωάννινα: Μεγάλο ενδιαφέρον για το σεμινάριο με θέμα την πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης

 


Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν εργαζόμενοι που ασχολούνται με ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού για το εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα την πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης το οποίο διοργανώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, μετά από πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο, Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας, Προσχολικής Ηλικίας, Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, Σοφία Μαρκούλα.

Υπεύθυνη ομιλήτρια του σεμιναρίου ήταν η Ανδρομάχη Λαζαρίδη, η οποία  αφού οριοθέτησε τι ορίζεται σεξουαλική εκμετάλλευση και παρενόχληση, ανέλυσε τις συνέπειες και τον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις.

Η κ. Μαρκούλα, στον χαιρετισμό της, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί με πρωτοβουλίες όπως αυτό το σεμινάριο να αναδείξει το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης το οποίο δυστυχώς έχει αυξητικές τάσεις στην κοινωνία μας.

Μέχρι και 26 Ιουνίου οι αιτήσεις συνδέσεων αγροτικού ρεύματος «ΓΑΙΑ»

 

Έως και την 26η Ιουνίου 2024 μπορούν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στον συνεργαζόμενο πάροχο.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκτούν πρόσβαση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μακροπρόθεσμα, για χρονικό διάστημα 10 ετών (2+8).

Το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο πλέγμα μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη μείωση του αγροτικού, ενεργειακού κόστους και υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2214/11.04.2024), που έχουν υπογράψει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου.

Στην ίδια Απόφαση περιγράφεται και η διαδικασία ένταξης των καταναλωτών, που είναι κάτοχοι παροχής αγροτικού ρεύματος, σε πρόγραμμα δεκαετούς, άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που υποχρεούνται να προσφέρουν οι πάροχοι.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 23 Μαΐου

 

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Εμμηνόπαυση: Ποιο σύνδρομο ταλαιπωρεί συχνά τις γυναίκες;

 

Το Γεννητικο-Ουρολογικό Σύνδρομο της Εμμηνόπαυσης (ΓΟΣΕ) περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα που επηρεάζουν τις γυναίκες. Αυτά περιλαμβάνουν συνήθως ξηρότητα, κνησμό, ερεθισμό, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, ούρηση χωρίς έλεγχο και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού.

«Το ΓΟΣΕ οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οδηγώντας σε ατροφία και φλεγμονή των ιστών στις περιοχές του γεννητικού και ουρολογικού συστήματος.

Οι επιλογές θεραπείας για το ΓΟΣΕ μπορεί να περιλαμβάνουν θεραπεία ορμονών, ενυδατικά για τον κόλπο, λιπαντικά και φάρμακα για την ανακούφιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα να ζητήσουν ιατρική συμβουλή για την κατάλληλη διάγνωση και διαχείριση» επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom και προσθέτει:

«Το Ουρογεννητικό Σύνδρομο της εμμηνόπαυσης (ΓΟΣΕ) είναι ένας σχετικά νεότερος όρος που περιγράφει την κλινική οντότητα αυτού που ήταν παλαιότερα γνωστό ως αιδοιοκολπική ατροφία, ατροφική κολπίτιδα ή ουρογεννητική ατροφία.