Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010
ΠΟΛ ΝΤΕ ΓΚΡΑΟΥΒΕ:Η Ελλάδα είναι ο επόμενος υποψήφιος για αναδιάρθρωση του χρέους
«Μετά την ανακοίνωση των 27 ηγετών είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι ο επόμενος υποψήφιος για αναδιάρθρωση του χρέους» δηλώνει ο οικονομολόγος και σύμβουλος της Κομισιόν και του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πολ ντε Γκράουβε, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δυσμενής η απόφαση να δημιουργηθεί μηχανισμός τακτικής χρεωκοπίας και προβλέπει ότι η εξέλιξη αυτή θα δεν βοηθά την ευρωζώνη να βγει από το τούνελ της κρίσης.
«Οι ευρωπαίοι ζημίωσαν τα συμφέροντα της ελληνικής κυβέρνησης. Φέρνουν πιο κοντά αυτό που φοβούνται . Η αναδιάρθρωση επισπεύδεται λόγω της απόφασης του συμβουλίου» διευκρινίζει ο διακεκριμένος οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.
Ο Πολ ντε Γκράουβε, εκτιμά ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε ένα αναζητήσουν άλλες διεξόδους στην κρίση ενώ ο ίδιος τάσσεται υπέρ της πρότασης του ευρωομολόγου. «Είναι απαραίτητο να εκδοθούν ευρωομόλογα όχι μόνο για δημοσιονομικούς αλλά και για ψυχολογικούς λόγους. Αν το κάνουμε δεσμεύουμε τα κράτη μέλη όπως θα έπρεπε να συμβαίνει εξ αρχής, στο άρμα του ευρώ. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι αγορές αμφισβητούν το μέλλον του κοινού μας νομίσματος» .
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 απαλλαγή από το Μνημόνιο»
«Απόλυτη προτεραιότητα για το 2011, είναι και η ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, με μηχανογράφηση, διπλογραφικό σύστημα σε όλα τα νοσοκομεία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν όλα αυτά τα οποία κάνουμε, είχαν γίνει προ ολίγων ετών, δεν θα συζητάγαμε σήμερα, ούτε για Μνημόνιο, ούτε για επιτήρηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός
«Δηλώνω και πιο αισιόδοξος από ποτέ για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013, απαλλαγή απ’ το Μνημόνιο. Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας πια» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
«Όπως διαψεύσαμε τις εγχώριες και διεθνείς Κασσάνδρες της καταστροφής, έτσι θα τις διαψεύσουμε μέχρι να μας αφήσουν ήσυχους - μέχρι να καταλάβουν πως αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο λαός, δεν λυγάει και δεν υποκύπτει» συμπλήρωσε.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της κυβέρνησης θεώρησε αναγκαίο να αναιρέσει «πέντε μύθους», οι οποίοι αδυνατίζουν, όπως τόνισε, την προσπάθεια ανάταξης του κύρους της χώρας και βυθίζουν την ελληνική κοινωνία στη μιζέρια και την μοιρολατρία.
Ο πρώτος μύθος, θέλει την κρίση διεθνή, καπιταλιστική, άσχετη με την ελληνική πραγματικότητα. «Ισχύουν και τα δύο» αντέταξε ο Πρωθυπουργός. «Η κρίση βρήκε την Ελλάδα σε κατάσταση κατάρρευσης, επειδή δεν κάναμε αυτά που έπρεπε εδώ και χρόνια».
Ο δεύτερος μύθος, θεωρεί μοιραία την χρεοκοπία. «Δεν υπάρχει πιο διαβρωτική, πιο επικίνδυνη και άδικη συζήτηση, από αυτήν που συντηρούν ορισμένοι: Βρεθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, περάσαμε μια κόλαση το 2010, αλλά σταθήκαμε όρθιοι. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του χρέους με σύνεση, συστηματικά, οργανωμένα και με προσεκτικές διαπραγματεύσεις, όπως για την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αυτό όμως, θα έχει ευεργετική συνέπεια, μόνον αν παραμείνουμε συνεπείς στις προσπάθειές μας» ανέφερε ο κος Παπανδρέου. «Κι αν δεν στήναμε εκ του μηδενός τον μηχανισμό στήριξης, σήμερα θα είχαμε καταρρεύσει όλοι μας, με ευθύνη μιας κυβέρνησης που φυγομάχησε».
Σύμφωνα με τον τρίτο μύθο, «κάποιοι θέλουν συνειδητά το κακό μας: Δεν αμφισβητώ πως υπάρχουν αυτοί που ποντάρουν στην καταστροφή μας, ότι υπάρχουν οι οίκοι αξιολόγησης που δεν λογοδοτούν πουθενά και γέμισαν με τοξικά ομόλογα τον κόσμο όλο. Όμως η πραγματική διάσταση της διεθνούς κρίσης, είναι άλλη: Ή προχωράμε στην εμβάθυνση της Ένωσης, ή σταθερά στην υποβάθμιση της συνοχής μας, γινόμενοι μάρτυρες ενός εύκολου εθνικισμού».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ του ευρωομολόγου. «Τώρα πρέπει να κάνουμε τις συμμαχίες για να προωθήσουμε μιαν άλλη Ευρώπη». Αν όμως αυτό δεν πετύχει, «θα αναγκαστούμε να κινηθούμε με τις δικές μας δυνάμεις - να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες με την Κίνα, την Ρωσία, την Ιαπωνία, να επενδύσουμε στη νέα γενιά, στα δικά μας πλεονεκτήματα χωρίς δάνειες δυνάμεις. Αλλά ακριβώς αυτό κάνουμε και σήμερα. Κι αυτό προϋποθέτει να παραμείνει αξιόπιστη η φωνή μας, ενώ πολλοί θα ήθελαν να γίνουμε εμείς το εύκολο, εξιλαστήριο θύμα, για την κρίση του ευρώ».
Σε κάθε περίπτωση και πάλι, «η συνέπεια με την οποία ακολουθούμε το πρόγραμμά μας είναι ασπίδα πολιτική και δόρυ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Κατά τον τέταρτο μύθο, «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η τρόικα: Αν όμως η Ελλάδα είχε κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, δεν θα χρειαζόταν η στήριξη αυτή. Και είναι αυτοί μετά από μας, που θέλουν την επιτυχία μας, καθώς μια επιτυχία δική μας θα είναι και δική τους».
«Το ΔΝΤ μας έφταιξε; Εμείς δεν είχαμε ευθύνη για την διαφθορά του ΕΣΥ; Για την απίστευτη γραφειοκρατία, για τις πελατειακές σχέσεις, τον συγκεντρωτισμό, την έλλειψη περιφερειακής ανάπτυξης, το ότι φτιάξαμε γεωργία εξαρτημένη από επιδοτήσεις χωρίς να είναι ανταγωνιστική, ότι τα πανεπιστήμιά μας είναι απαράδεκτα χαμηλά στην διεθνή κατάταξη, ότι τα νησιά μας δεν έχουν αποχετεύσεις, χώρους απορριμμάτων, χώρους αναψυχής, ότι βάζαμε κουμπάρους σε επιτελικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης; Ότι έγιναν χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις για τράπεζες, ισχυρούς και πλουσίους;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός.
Ο πέμπτος μύθος θέλει την κυβέρνηση να μην προχωρά σε αλλαγές, αλλά να λαμβάνει μονάχα μέτρα σε βάρος των ασθενέστερων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου επισκόπησε το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι σήμερα, διαπιστώνοντας πως «ποτέ στο παρελθόν, κυβέρνηση δεν παρήγαγε τόσο έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και ποτέ δεν κλήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε τόσο δύσκολες και ασφυκτικές συνθήκες».
Για το 2011, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι «ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη», με ηλεκτρονικά ΚΕΠ, κάρτα πολίτη, ενιαίο μισθολόγιο, κάρτα καταγραφής αποδείξεων. Δεύτερη προτεραιότητα η ανάπτυξη με αλλαγή παραγωγικού μοντέλου: Συμφωνίες μείωσης τιμών, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ηλεκτρονικές προμήθειες για να κτυπηθεί η σπατάλη και η διαφθορά, απλοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. πράσινες επενδύσεις 1,3 δις ευρώ με 60.000 παρεμβάσεις το 2011 και 90.000 το 2012, που θα δώσουν δουλειά στην οικοδομή».
«Απόλυτη προτεραιότητα για το 2011, είναι και η ένταξη του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, με μηχανογράφηση, διπλογραφικό σύστημα σε όλα τα νοσοκομεία, ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν όλα αυτά τα οποία κάνουμε, είχαν γίνει προ ολίγων ετών, δεν θα συζητάγαμε σήμερα, ούτε για Μνημόνιο, ούτε για επιτήρηση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός στους διαμαρτυρόμενους βουλευτές της Ν.Δ.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «θα κάνουμε κάθε τι ώστε να μην χτυπήσει αυτή η κρίση τους φτωχότερους. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια σε συνεργασία με τους ΟΤΑ, την κοινωνία πολιτών, ακόμα και με την Εκκλησία, προς αυτήν την κατεύθυνση».
ΑΔΕΔΥ: Καταργείται σιωπηρά το δώρο των μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου
Η ΑΔΕΔΥ τονίζει επίσης, ότι για την κατάσταση του Μ.Τ.Π.Υ. και τα ελλείμματα που παρουσιάζει δεν έχουν καμία ευθύνη οι ασφαλισμένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεματικών του από τις Τράπεζες και το Χρηματιστήριο, η αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία - συνταξιούχων εξαιτίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του παγώματος των προσλήψεων καθώς και η επιβάρυνση του Ταμείου για την κάλυψη εισοδηματικών κρατικών πολιτικών.
Η πλειοψηφία της διοίκησης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και η Κυβέρνηση προχωρούν στην κατάργηση του δώρου των Χριστουγέννων προς τους συνταξιούχους με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει απόφαση για τη χορήγησή του, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, και αυτό παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για να μη ληφθούν αποφάσεις από το Μ.Τ.Π.Υ. για τον περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Η ΑΔΕΔΥ τονίζει επίσης, ότι για την κατάσταση του Μ.Τ.Π.Υ. και τα ελλείμματα που παρουσιάζει δεν έχουν καμία ευθύνη οι ασφαλισμένοι αλλά η καταλήστευση των αποθεματικών του από τις Τράπεζες και το Χρηματιστήριο, η αλλαγή της σχέσης εν ενεργεία - συνταξιούχων εξαιτίας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και του παγώματος των προσλήψεων καθώς και η επιβάρυνση του Ταμείου για την κάλυψη εισοδηματικών κρατικών πολιτικών.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Σκούπα» για 350 επαγγέλματα
Τα πάνω-κάτω σε 350 και πλέον επαγγέλματα αλλά και περίπου 2,2 εκατομμύρια πολίτες που εμπλέκονται σε αυτά, είτε ως επιχειρηματίες είτε ως εργαζόμενοι, φέρνει νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που απελευθερώνει ή διευκολύνει την άσκηση δραστηριότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
Οι αλλαγές που έρχονται είναι σαρωτικές:
-Επιτρέπεται η είσοδος «ξένων» και «μεγάλων» επιχειρηματικών συμφερόντων σε χώρους και δραστηριότητες όπου μέχρι σήμερα υπήρχε προστασία των «μικρών».
-Ανοίγει παράλληλα ο δρόμος για την αδειοδότηση σε όλη την επικράτεια πολυκαταστημάτων χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους πάνω από 800.000 απασχολούμενους και επαγγελματίες στον κλάδο του λιανεμπορίου.
-Εταιρείες θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους 24.000 πωλητές στις λαϊκές αγορές και το πλανόδιο εμπόριο.
-Καταργούνται οι ελάχιστες τιμές σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα και επιτρέπεται η παροχή από το εξωτερικό υπηρεσιών τουριστικού πράκτορα και ξενάγηση.
-Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορούν να νομιμοποιηθούν.
Οι παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις εκατοντάδες σαρωτικές αλλαγές που καλύπτονται πίσω από τον «καπνό» που προκάλεσε η έντονη αντίδραση των «ισχυρών» κλάδων (νομικών, συμβολαιογράφων, φαρμακοποιών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων και ορκωτών λογιστών). Οι τελευταίοι κατάφεραν να μεταθέσουν για τις αρχές του 2011 τις αλλαγές, παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα του μνημονίου που ήθελε την ψήφιση του σχετικού νόμου φέτος. Αντίθετα, οι αλλαγές στο εργασιακό πέρασαν ως «κατεπείγουσες».
Το «άνοιγμα» στα πιο πολλά από τα επαγγέλματα έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, προ μνημονίου, από την οδηγία απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών (γνωστή ως οδηγία Μπολκεστάιν). Το μνημόνιο έφερε πιο σκληρούς όρους «διευρύνοντας» τη λίστα η οποία συμπληρώνεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τα 16 τεχνικά επαγγέλματα και τις συνολικά 204 ειδικότητες (άδειες) που τα διέπουν.
Η κυβέρνηση ανταλλάσσει από καιρό αλληλογραφία με τις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση των αρμόδιων υπουργείων με τους εκπροσώπους της τρόικας που φαίνεται να διαφωνούν με μια σειρά «εξαιρέσεις».
1. Τι αλλάζει στο εμπόριο:
-Καταστήματα λιανεμπορίου. Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που σήμερα θέτει η νομοθεσία για την αδειοδότηση πολυκαταστημάτων ανά την επικράτεια βάσει του νόμου 3377/2005. Χρειαζόταν ειδική άδεια από τις νομαρχίες με γνωμοδότηση για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για καταστήματα άνω των 1.500 ή 2.000 τ.μ σε απόσταση 20 χλμ. από το κέντρο κάθε πόλης.
-Πωλητές λαϊκών αγορών. Η τρόικα ζητά να δίδεται δικαίωμα και σε όσους δεν μιλούν ελληνικά και να αρθεί το δικαίωμα κατοχής μόνο 1 άδειας ανά φυσικό πρόσωπο.
-Πλανόδιο εμπόριο. Η επιτροπή ζητά να δοθεί δικαίωμα αδειοδότησης και νομικών προσώπων και να αρθεί η απαγόρευση να έχουν άλλη εργασία. Η Ελλάδα δηλώνει ότι θα καταργηθεί η αγόρευση πλανόδιου εμπορίου σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους.
-Εκθέσεις. Αίρεται η απαγόρευση παράλληλης άσκησης άλλου επαγγέλματος και εξετάζεται να επιτραπεί η διενέργεια εκθέσεων κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
2. Αλλαγές στον τουρισμό.
Στα τουριστικά καταλύματα καταργούνται οι διασφαλισμένες κατώτερες τιμές «πόρτας». Επανεξετάζονται τα συστήματα αδειοδότησης, με στόχο την απλοποίηση. Καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής (π.χ. για γραφεία ταξιδίων) στην Ελλάδα, αν υπάρχει αδειοδότηση άλλου κράτους-μέλους.
-Ξεναγοί. Καταργούνται οι περιορισμοί άσκησης επαγγέλματος για κατοίκους Ε.Ε.
-Τουριστικά γραφεία. Θα επιτρέπεται σε εγκατεστημένους σε άλλο κράτος-μέλος να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Σύγκρουση γιγάντων για τον ηλεκτρονικό τζόγο
Το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2011, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά των τυχερών και τεχνικών παιγνίων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει όρους και κανόνες στην άναρχη έως τώρα αγορά.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο γ.γ. του υπουργείου κ. Γιώργος Χριστοδουλάκης μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουν ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επιτραπεί στο Ελληνικό Δημόσιο να παραχωρήσει τις σχετικές άδειες για τα βιντεολόττο και το διαδικτυακό στοίχημα με άμεσο όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 700 εκατ. ευρώ, όπως δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα.
Για τις πολύτιμες αυτές άδειες θα συγκρουστούν ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες αλλά και πολυεθνικές εταιρείες.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: «Μη βγαίνετε στη σύνταξη, λεφτά τέλος»
H κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και οι «μαύρες τρύπες» στη λειτουργία των υπηρεσιών εκτιμάται ότι υποκρύπτονται πίσω από την εσπευσμένη απόφαση της κυβέρνησης να καλέσει τους δημοσίους υπαλλήλους να παραμείνουν στη θέση τους ακόμη και αν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
«Ο Θεός να μας βοηθήσει...» λέει στο «Το Βήμα» ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Ν. Καλάκος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι εκκρεμούν 36.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης, το κόστος των οποίων υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ όταν το Ταμείο έχει μηδέν αποθεματικό. Το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο την οποία υπογράφει η γενική γραμματέας κα Ευσταθία Μπεργελέ ενημερώνει όλες τις υπηρεσίες ότι σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 3899/2010 παρατείνεται ο χρόνος της πρώτης εφαρμογής σχετικής διάταξης (19 του άρθρου 10 του Ν. 3863/2010) για την παραμονή στην υπηρεσία υπαλλήλων, πέραν του ορίου αυτοδίκαιης αποχώρησης, δηλαδή πέραν της συμπλήρωσης 35ετούς δημόσιας υπηρεσίας και του 60ού έτους της ηλικίας. Δυνατότητα άσκησης αυτού του δικαιώματος δίνεται στους υπαλλήλους που έχουν αυτοδικαίως απολυθεί από την 1η Ιουνίου 2010, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η πράξη συνταξιοδοτήσεως.
Με την εγκύκλιο καλούνται οι υπηρεσίες να ενημερώσουν κατεπειγόντως τους υπαλλήλους που πρόκειται να αποχωρήσουν λόγω ορίου ηλικίας και 35ετίας, είτε έχουν υποβάλει σχετική αίτηση είτε όχι, καθώς και όλους τους υπαλλήλους που απολύθηκαν αυτοδικαίως από την 1η Ιουνίου ότι δύνανται να υποβάλουν αίτηση επαναφοράς. Δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία έως και τρία επιπλέον έτη και πάντως όχι πέραν του 65ου έτους της ηλικίας τους.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρου σημειώνει ότι «η βίαιη υποχρέωση 40.000 υπαλλήλων σε συνταξιοδότηση χωρίς να αλλάξει η δομή των υπηρεσιών δημιούργησε τεράστια κενά, με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι υπηρεσίες να υπολειτουργούν».
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Χωρίς περιθώρια αποκλίσεων
Iσχυρές αβεβαιότητες απειλούν την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών, ενώ τα περιθώρια αποκλίσεων είναι ανύπαρκτα.
Πρόσθετα προβλήματα και πιέσεις θα δημιουργήσουν ενδεχόμενες υστερήσεις των εσόδων ή υπερβάσεις δαπανών του 2010, οι οποίες, όπως ξεκαθαρίζει το μνημόνιο, θα καλυφθούν εντός του 2011 με πρόσθετα μέτρα. Προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις το 2010, το μήνα Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εισπράξει ποσό άνω των 6 δισ. ευρώ.
Η υλοποίηση του νέου προϋπολογισμού θα παρακολουθείται στενά από την τρόικα κάθε μήνα και σε περίπτωση αποκλίσεων θα ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών η λήψη συμπληρωματικών μέτρων. Με δεδομένη την ανάγκη καταβολής των δόσεων από το μηχανισμό βοήθειας, ύψους 46,5 δισ. ευρώ, εντός του 2011, οι αντιστάσεις είναι ανύπαρκτες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος για πρώτη φορά καθιερώνονται συγκεκριμένοι μηνιαίοι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες, επιβάλλοντας στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την είσπραξη ή την εκταμίευση των καθορισμένων ποσών.
Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος το 2011, σε 16,8 δισ. ευρώ ή στο 7,4% του ΑΕΠ, από 21,9 δισ. ευρώ ή 9,4% του ΑΕΠ που θα κλείσει φέτος.
Βασική πηγή αβεβαιότητας για τον επόμενο προϋπολογισμό είναι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η ύφεση, η έκταση της οποίας θα είναι μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τη φορολογική βάση. Για το 2010 η συρρίκνωση του ΑΕΠ προβλέπεται στο -4,2% (από -4% αρχικής εκτίμησης) και για το 2011 προβλέπεται να φτάσει στο -3%, από -2,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας με το ποσοστό να προσεγγίζει το 15%.
ΚΑΙΡΟΣ: Βροχερή η Κυριακή
Mε τοπικές βροχές στα δυτικά θα κάνει την εμφάνιση της η Κυριακή.
Ο καιρός θα επιδεινωθεί τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά.
Χιόνια θα πέσουν στα δυτικά και βόρεια ορεινά σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1400 μέτρων και από το βράδυ στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία να επεκταθούν σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία όπου η μέγιστη δε θα ξεπεράσει τους 9,
από 7 έως 11 βαθμούς στην Ήπειρο,
από 10 έως 15 στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα,
από 7 έως 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά,
από 13 έως 17 στις νησιωτικές περιοχές του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου,
από 13 έως 20 βαθμούς Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΠΑΣΟΚ: Ζητούν στροφή στην κοινωνία
Στα υπερυψωμένα υπουργικά έδρανα μεταφέρεται η έντονη νευρικότητα της «πράσινης» κοινοβουλευτικής ομάδας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News» οι κορυφαίοι βλέπουν το πρόβλημα, αλλά διχάζονται ως προς τη λύση, με την Άννα Διαμαντοπούλου να προβλέπει πως πιθανές εκλογές θα είναι καταστροφικές για τη χώρα και τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη και το κ. Δημήτρη Ρέππα να εξομολογούνται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να στήσει ο ίδιος πρόωρες κάλπες, σε περίπτωση που δημιουργηθεί κλίμα ακυβερνησίας στη χώρα.
Ο προβληματισμός που μοιράζονται οι περισσότεροι υπουργοί, εν όψει της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων τη νέα χρονιά, είναι διάχυτος και πολυεπίπεδος. Αυξάνονται δε, όσοι πιέζουν για συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τη συγκρότηση μιας θεσμικής κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα συζητά για όλα τα θέματα.
«Δε θέλουμε να θέσουμε τον πρωθυπουργό υπό ομηρία, αλλά μην ξαφνιαζόμαστε και εμείς από τις αποφάσεις, ώστε να μπορούμε να τις στηρίξουμε» λένε και σ’ αυτό συμφωνεί η πλειονότητα των κορυφαίων.
Αυτό συμβαίνει επί σειρά μηνών στο υπουργικό Συμβούλιο, αλλά το κλίμα έχει βαρύνει τόσο στην κοινωνία που δεν υπάρχει πια περιθώριο ούτε για κυβέρνηση πολλών και διαφορετικών κέντρων λήψης αποφάσεων, ούτε για υπουργικό σχήμα πολλών ταχυτήτων.
Ο προβληματισμός που μοιράζονται οι περισσότεροι υπουργοί, εν όψει της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων τη νέα χρονιά, είναι διάχυτος και πολυεπίπεδος. Αυξάνονται δε, όσοι πιέζουν για συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων μέσα από τη συγκρότηση μιας θεσμικής κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα συζητά για όλα τα θέματα.
«Δε θέλουμε να θέσουμε τον πρωθυπουργό υπό ομηρία, αλλά μην ξαφνιαζόμαστε και εμείς από τις αποφάσεις, ώστε να μπορούμε να τις στηρίξουμε» λένε και σ’ αυτό συμφωνεί η πλειονότητα των κορυφαίων.
Αυτό συμβαίνει επί σειρά μηνών στο υπουργικό Συμβούλιο, αλλά το κλίμα έχει βαρύνει τόσο στην κοινωνία που δεν υπάρχει πια περιθώριο ούτε για κυβέρνηση πολλών και διαφορετικών κέντρων λήψης αποφάσεων, ούτε για υπουργικό σχήμα πολλών ταχυτήτων.
ΑΓΟΡΑ: «Πλημμύρα» από ακάλυπτες επιταγές
Η αγορά έχει «πνιγεί» από τις ακάλυπτες επιταγές που αλλάζουν χέρια χωρίς να εξαργυρώνονται, ενώ αρκετές επιχειρήσεις με τη βοήθεια των πιστωτριών τραπεζών, που αρνούνται να συνεχίζουν τη χρηματοδότηση, επιλέγουν λύσεις αναδιάρθρωσης όπως η κατάτμηση και πώληση κλάδων και δραστηριοτήτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας.
Ωστόσο, είναι συχνό το φαινόμενο οι εταιρείες, προκειμένου να πουλήσουν, να προχωρούν υποχρεωτικά σε απομειώσεις της αξίας των δραστηριοτήτων αυτών κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αξία αγοράς σε πολύ υψηλότερες τιμές λίγα χρόνια νωρίτερα.
Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν πως το πρόβλημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το «Πρώτο Θέμα», είναι εξαιρετικά σοβαρό και πιστεύουν ότι εταιρείες που μέχρι πριν από 3-4 χρόνια θεωρούνταν «διαμάντια» του Χ.Α. μπορεί να εξαφανιστούν από το χάρτη, γεγονός που θα επιφέρει βίαιη και δραστική αναδιάρθρωση της κρατούσας επιχειρηματικής τάξης.
Μια τέτοια εξέλιξη θα διογκώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία και το ζήτημα που πιεστικά τίθεται είναι μέχρι πού φτάνουν οι αντοχές του τραπεζικού συστήματος και για πόσο χρόνο θα παραμένει ισχυρή η κεφαλαιακή επάρκεια.
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ-ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ: «Δεν πρόκειται να βάλουμε ταμειακές μηχανές»
Αν και στις 31 Δεκεμβρίου λήγει και η τελευταία άτυπη παράταση και από την Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, σε όλους τους πάγκους των λαϊκών αγορών θα πρέπει να υπάρχουν ταμειακές μηχανές, οι παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών σε όλη την περιφέρεια της χώρας, εκτός από Αθήνα και Πειραιά, αποφάσισαν να μην τοποθετήσουν τις ταμειακές μηχανές.
Σε κοινή επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία οι σύλλογοι παραγωγών - πωλητών λαϊκών αγορών, εξαπολύουν βέλη κατά του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας λόγο για αμφιλεγόμενη στάση, αφού, όπως χαρακτηριστικά λένε: «προφορικά συμφωνείτε μαζί μας, κανένας σας όμως δε τολμά να προτείνει τροποποίηση».
Σύμφωνα με τους παραγωγούς – πωλητές λαϊκών αγορών, το κόψιμο αποδείξεων από ταμειακές μηχανές συνεπάγεται αφενός την επιβάρυνση των οπωρολαχανικών με τον ΦΠΑ, ο οποίος έτσι κι αλλιώς – όπως ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα με το πολυνομοσχέδιο – θα αυξηθεί από το 11% στο 13% κάτι που αναμένεται να εκτινάξει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων για τους καταναλωτές.
Πηγή: agrotypos.gr
Α.Π.Δ.Π.Χ.: Επιτρέπεται η αποστολή SMS και MMS με πολιτικό περιεχόμενο
Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιτρέπεται η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και μηνυμάτων πολυμέσων (MMS), με πολιτικό περιεχόμενο.
Ειδικότερα, η Αρχή εξέδωσε οδηγία σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων προς το σκοπό της πολιτικής επικοινωνίας.
Να σημειωθεί ότι στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες περιλαμβάνονται:
(α) Τηλεφωνικές κλήσεις (σταθερής και κινητής τηλεφωνίας),
(β) Αυτόματες τηλεφωνικές κλήσεις, κατά τις οποίες με την αποδοχή της κλήσης, ακούγεται μαγνητοφωνημένο μήνυμα,
(γ) Επικοινωνία μέσω τηλεομοιοτυπίας (φαξ),
(δ) Φωνητικά μηνύματα που αποθηκεύονται μέσω υπηρεσίας αυτόματου Τηλεφωνητή,
(ε) Σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) και μηνύματα πολυμέσων (MMS),
(στ) Μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).
Σύμφωνα με την Αρχή, η χρήση όλων των εν λόγω τρόπων επικοινωνίας προϋποθέτει, την προηγούμενη συγκατάθεση του "υποκειμένου των δεδομένων", δηλαδή του παραλήπτη.
Η συγκατάθεση του παραλήπτη είναι απαραίτητη ακόμα και όταν ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει στη διάθεσή του τα ηλεκτρονικά στοιχεία επικοινωνίας από νόμιμες πηγές, όπως για παράδειγμα τους τηλεφωνικούς αριθμούς από τον τηλεφωνικό κατάλογο. Η συγκατάθεση πρέπει να δίδεται εγγράφως ή με ηλεκτρονικά μέσα.
Όμως, υπογραμμίζει η Αρχή, κατ' εξαίρεση επιτρέπεται, η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και μηνυμάτων πολυμέσων (MMS), χωρίς τη συγκατάθεση του "υποκειμένου των δεδομένων", εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν αποκτηθεί νομίμως στο πλαίσιο προηγούμενης, επαφής με τα υποκείμενα των δεδομένων. Μάλιστα, η προηγούμενη επαφή δεν είναι απαραίτητο να έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα, πχ. είναι νόμιμη η αποστολή μηνυμάτων όταν τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συλλέχθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενης πρόσκλησης για συμμετοχή σε κάποια εκδήλωση ή δράση, ανεξαρτήτως του πολιτικού χαρακτήρα της. Αντιθέτως, δεν θεωρείται παρόμοια επαφή και δεν είναι νόμιμη η χρήση των ηλεκτρονικών στοιχείων επικοινωνίας προς το σκοπό της πολιτικής επικοινωνίας όταν τα στοιχεία αυτά αποκτήθηκαν στο πλαίσιο επαγγελματικής σχέσης, όπως για παράδειγμα η χρήση του αρχείου πελατών από υποψήφιο βουλευτή.
2) O υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να παρέχει στο υποκείμενο των δεδομένων τη δυνατότητα να ασκεί το δικαίωμα αντίρρησης με τρόπο εύκολο και σαφή, και αυτό σε κάθε μήνυμα πολιτικής επικοινωνίας.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)