Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Έμφαση στην εκπαίδευση των Κέντρων Υγείας από το Καρδιομεταβολικό Σχολείο και το Οδοιπορικό Υγείας στα Καλάβρυτα

 

Δρόμοι παράλληλοι, με κοινή απόληξη την πρόληψη, για το Καρδιομεταβολικό Σχολείο και το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης,  με “σταθμό” ενημέρωσης, ανταλλαγής επιστημονικών δεδομένων και ευεργετική συνύπαρξη επιφανών επιστημόνων της ιατρικής και όχι μόνο κοινότητας, τα Καλάβρυτα του Νομού Αχαΐας. Με συμμετοχή περισσότερων των 500 συνέδρων, δια ζώσης και διαδικτυακά, ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιομεταβολικής Ιατρικής, το οποίο φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Kalavrita Canyon Hotel & Spa. Εντυπωσιακή υπήρξε η συμμετοχή και συνάμα εκπαίδευση πολλών ιατρών από τα Κέντρα Υγείας του Νομού (Ακράτας, Κάτω Αχαΐας, Ερυμάνθειας, Καλαβρύτων,  Κλειτορίας, Χαλανδρίτσας) και το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου. 

Την κήρυξη των εργασιών του πραγματοποίησε εκ μέρους του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμου, ο Αρχιερατικός επίτροπος Επαρχίας Καλαβρύτων πρωτ. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Αδυνατώντας να κρύψει τη συγκίνηση του για την τιμή που έκανε στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, επιλέγοντας τα ως τόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου, η οργανωτική επιτροπή, ο Δήμαρχος κ.  Θανάσης Παπαδόπουλος απένειμε αναμνηστικά στον Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα. 

Στην εκδήλωση για το κοινό ομιλητές υπήρξαν ο Διευθυντής Καρδιολογίας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος (“Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος”), η Καθηγήτρια κ. Μάγδα Τσολάκη (“Καρδιά, άνοια και alzheimer. Πόσο επηρεάζονται.”), ο Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., ε.α., κ. Μανώλης Σφακιανάκης (“ Προβλήματα στο διαδίκτυο”) και ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στ. Φούσας (“Καρδιολογία 2024”).

Έκζεμα και κρύο: Πώς να προφυλαχθείτε

 


Οι χειμερινοί μήνες για πολλούς ανθρώπους που ζουν με έκζεμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, αφού οι αλλαγές της θερμοκρασίες προκαλούν εξάρσεις της πάθησης. Αν και δεν επιδεινώνεται σε όλους με την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας, η εκδήλωση των συμπτωμάτων δεν αργεί. Οι απότομες μεταβολές της που προκαλούνται από τις μετακινήσεις από τους ζεστούς εσωτερικούς χώρους στον κρύο αέρα και το αντίθετο αποτελούν τον κύριο παράγοντα κινδύνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical and Experimental Dermatology επιβεβαίωσε αυτήν την εποχιακή διακύμανση στα συμπτώματα του εκζέματος σε μια ομάδα παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνοντας ότι πράγματι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες πυροδότησής τους όταν ο καιρός είναι κρύος, σε αντίθεση με το καλοκαίρι. Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

«Αυτή η ξαφνική αύξηση των συμπτωμάτων συμβαίνει γιατί ο δερματικός φραγμός διαταράσσεται. Οι ψυχρές συνθήκες που επικρατούν προκαλούν αφυδάτωση του δέρματος, με αποτέλεσμα αυτό να χάνει τη συνοχή του. Εκτός από την απώλεια της υγρασίας, η ανεπαρκής αναπλήρωσή της είτε λόγω περιστασιακής εφαρμογής ή χρήσης ακατάλληλων για την εποχή ενυδατικών προϊόντων, καθώς και η επιλογή ενδυμάτων που προκαλούν ερεθισμούς είναι οι παράγοντες που συνδράμουν στην επιδείνωση του εκζέματος. Η σταδιακή προσαρμογή στις ψυχρότερες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες, η αλλαγή στη ρουτίνα περιποίησης στην αρχή του χειμώνα και η επιλογή υφασμάτων που δεν ερεθίζουν το δέρμα αποτελούν προστατευτικά μέτρα για την αποφυγή των εξάρσεων», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.