Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,1% η ανεργία το α' τρίμηνο του 2024

 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ σε 12,1% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το α' τρίμηνο εφέτος, από 10,5% το δ' τρίμηνο του 2023 και έναντι 11,8% το α' τρίμηνο πέρυσι.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 574.130 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Από το σύνολο των ανέργων, περίπου 300.000 άτομα ή το 52% του συνόλου είναι μακροχρόνια άνεργοι, ήτοι αναζητούν εργασία ένα έτος ή περισσότερο, χωρίς επιτυχία.

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 15,2% και στους άνδρες σε 9,7%.

Ηλικιακά, στις ομάδες 15- 19 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 47,6% και σε αυτές των 20- 24 ετών σε 23,4%. Ακολουθούν οι ηλικίες 25- 29 ετών (20,2%), 30- 44 ετών (12,2%), 45- 64 ετών (8,9%) και 65 ετών και άνω (6,4%).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ιόνιοι Νήσοι (31,1%), το Νότιο Αιγαίο (16,6%) και η Κρήτη (16%). Ακολουθούν, η Κεντρική Μακεδονία (14,3%), η Δυτική Μακεδονία (14,3%), η Θεσσαλία (12,8%), η Δυτική Ελλάδα (11,7%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (10,7%), η Αττική (10,3%), η Ήπειρος (10,2%), η Στερεά Ελλάδα (9,6%), η Πελοπόννησος (9,1%) και το Βόρειο Αιγαίο (7,7%).

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, ώρα 19.30

 


Έχοντας υπόψη τις  σχετικές διατάξεις του άρθρου  67 του  Ν. 3852/2010, όπως αντικαταστάθηκαν  με τις  διατάξεις του  άρθρου  6  του Ν. 5056/2023,για τη σύγκληση του Δημοτικού  Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στην  ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  του Δημοτικού Συμβουλίου  η οποία θα διεξαχθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 10η ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 και ώρα  19.30

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ  ΚΑΛΠΑΚΙ [ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ.-ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ] Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ  ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.Έγκριση  5ης Αναμόρφωσης  Προϋπολογισμού  έτους  2024.

2.Έγκριση  Έκθεσης  Πεπραγμένων ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β ́εξαμ. 2023.

3.Ίδρυση  ΚΕΝΤΡΟΥ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ.

4.Έγκριση παράτασης προμήθειας υγρών καυσίμων κ.λ.π.  Δήμου Πωγωνίου.

5.Έγκριση παράτασης προθεσμίας περαίωσης έργων.

6.Έκπτωση εγγυητικών  υπέρ του Δήμου Πωγωνίου.

7.Έγκριση επέκτασης Φ.Ο.Π.

8.Παραχώρηση ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», για την Ποδοσφαιρική Περίοδο 2024-25.

Δωρεάν Κατασκήνωση παιδιών ηλικίας 6-16 ετών συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ)

 


Δωρεάν Κατασκήνωση παιδιών ηλικίας 6-16 ετών συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ)

😃Έναρξη αιτήσεων για Δωρεάν Κατασκήνωση παιδιών ηλικίας 6-16 ετών συνταξιούχων ή ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ).

⏰Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων από 5 Ιουνίου 2024 έως και 12 Ιουνίου 2024

️Για τη συμμετοχή στο παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα, η υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr  στο πεδίο Αγροτική Εστία -> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες: (https://opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies/ )

️Για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση για όλους τους κατασκηνωτές από την Ήπειρο μπορείτε να απευθύνεστε:

Τηλ.: 26514 06104 – 6937 017143 - 6971 973028 Ιωάννινα – Σμύρνης 11 (Πλατεία Πάργης)

Ένα διήμερο γεμάτο παιχνίδι για τους μικρούς μαθητές

 


Με την ψυχή τους διασκέδασαν οι μαθητές των 4 Δημοτικών Σχολείων και 4 Νηπιαγωγείων του Δήμου Πωγωνίου συμμετέχοντας στην πολλά υποσχόμενη νέα δράση «Παιχνίδια στο Πωγώνι 2024».

Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε και σχεδιάστηκε από τους εκπαιδευτικούς του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου, πραγματοποιήθηκε το διήμερο 3 & 4 Ιουνίου στον χώρο των δύο σχολείων.

Συνολικά 125 παιδιά που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία Δελβινακίου, Καλπακίου, Κεφαλοβρύσου, και Παρακαλάμου έπαιξαν, διασκέδασαν και συνεργάστηκαν σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση, που είχε σκοπό τη συνεργασία των μαθητών μέσα από το παιχνίδι. Στο τέλος της εκδήλωσης μαθητές και εκπαιδευτικοί χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια στην αυλή του Σχολείου.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αρωγή του Δήμου Πωγωνίου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου.

Ο Προϊστάμενος του Δημοτικού Σχολείου Παρακαλάμου  κ.  Δημητρίου Θωμάς και η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Παρακαλάμου κ. Παπανικολάου Πηνελόπη ευχαριστούν θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς  για την υποστήριξη στην εκδήλωση.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ






Ιωάννινα: Συνελήφθη οδηγός ταξί για μεταφορά παράτυπου μετανάστη

 


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο ημεδαπός μετέφερε με το ταξί του παράτυπο μετανάστη, τον οποίο, όπως προέκυψε, είχε παραλάβει νωρίτερα από περιοχή της Πάτρας, με σκοπό να τον μεταφέρει στην πόλη των Ιωαννίνων.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, 510 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του οδηγού, καθώς και 3 κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με Δ.Σ. Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής

 


Ο  Δήμαρχος Ιωαννίνων συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου με το ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής και μεταξύ των θεμάτων  που συζητήθηκαν ήταν και η συμπλήρωση των 200 ετών από την ίδρυση της Ζωσιμαίας Σχολής το 2028.

Τα μέλη του ΔΣ  του Συλλόγου πρότειναν  να πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του έτους και ζήτησαν την αρωγή του δήμου.

Πρόθεσή  τους είναι να συσταθεί μια Οργανωτική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι διαφόρων φορέων μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Μάλιστα πρότειναν στον ίδιο το δήμαρχο να είναι ο εκπρόσωπο του δήμου στην Επιτροπή αυτή, μια πρόταση την οποία ο κ. Μπέγκας αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά, χαρακτηρίζοντάς την ως τιμητική.

«Επισκέψεις της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων σε ΕΛΕΠΑΠ, Σ.Υ.Δ. και ΚΕ.Θ.Ε.Α.»

 


Διαδοχικές επισκέψεις πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.Ιωαννίνων,  με επικεφαλής τον συντονιστή της Ν.Ε. Βασίλη Οικονόμου και συμμετοχή του Χρήστου Γρίβα, μέλους της Κ.Ε., της Ελένης Κολοκούρη αν.συντονίστριας και του Δημήτρη Χαρίση μέλους της  Ν.Ε. την Τετάρτη 5 Ιουνίου σε ΕΛΕΠΑΠ, Σ.Υ.Δ. και ΚΕ.Θ.Ε.Α.

Στην ΕΛΕΠΑΠ συναντήθηκαν με την υπεύθυνη του παραρτήματος Ιωαννίνων κ. Βασιλική Μάστακα και  μέλη του Δ.Σ. Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία, άκουσαν τα προβλήματα, επισκέφθηκαν τους χώρους και μίλησαν με τους εργαζόμενους.

Η ΕΛΕΠΑΠ που φέτος συμπληρώνει 43 χρόνια ζωής , προσφέρει τις υπηρεσίες της ως ανοικτό κέντρο περίθαλψης, με Αγάπη και Ευσυνειδησία, και δέχεται παιδιά από βρεφική ηλικία έως και 16 χρονών, με κινητική αναπηρία και νευρο- αναπτυξιακά προβλήματα, παράγοντας ένα σπουδαίο έργο. 

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης είναι από τα μεγαλύτερα κι έχει επιπτώσεις στη λειτουργία της, μιας και τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλά. Δε λειτουργεί π.χ. η θεραπευτική πισίνα, με επιπτώσεις στην θέρμανση κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Ακολούθως μετέβησαν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Ελπίδα Ζωής» στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων, όπου εκεί εντάσσονται άτομα άνω των 18 ετών, με κινητική, νοητική και αισθητηριακή αναπηρία, επίκτητη ή εκ γενετής. Είναι ένας οικισμός, επτά σύγχρονων κατοικιών των 210 τ.μ., όπου μπορούν να διαβιούν ως και 28 άτομα κι ένα κοινόχρηστο κτίριο καθημερινής απασχόλησης, ψυχαγωγίας και φυσικοθεραπείας. 

Εκεί συναντήθηκαν με την κ. Μαρία Κύρκου, κοινωνική λειτουργό και διευθύντρια των ΣΥΔ «Ελπίδα Ζωής».

Ορίζοντες Ηπείρου: Αντικατάσταση στηθαίων γέφυρας και διαγράμμιση 29ης επαρχιακής οδού δήμου Πωγωνίου

 


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος των «ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ» Σπυρίδων Υφαντής  κατέθεσε αίτημα  στις 05-06-2024 στη Δ/νση Τεχνικών έργων Π.Ε Ιωαννίνων για τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων στη γέφυρα επί της 29ης επαρχιακής οδού Δήμου Πωγωνίου (Βελλά – Μαζαράκι) και διαγράμμιση αυτής.

Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα ατυχήματος στη συγκεκριμένη γέφυρα, στη θέση Λάκκος Χρυσορράχης, διότι μετά την καταστροφή των στηθαίων δεν έγινε αντικατάσταση ποτέ.

Το λυπηρό είναι ότι έχουν περάσει πάνω από δέκα (10 ) χρόνια χωρίς η κατάσταση να έχει αλλάξει.

Συνελήφθησαν δυο ημεδαπές για κλοπή από κατάστημα στην Πρέβεζα

 


Συνελήφθησαν χθες (5-6-2024) το βράδυ στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας δύο ημεδαπές, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα οι κατηγορούμενες εισήλθαν σε κατάστημα με είδη αξεσουάρ στην πόλη της Πρέβεζας, από όπου αφαίρεσαν προϊόντα συνολικής αξίας40 ευρώ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με την Έλενα Παπασταματοπούλου

 


Συνάντηση με την γιαννιώτισσα πρωταθλήτρια του parataekwondo, Έλενα Παπασταματοπούλου, είχε το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στο γραφείο του.

Η Έλενα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στους θερινούς ολυμπιακούς αγώνες στο άθλημα του parataekwondo και θα εκπροσωπήσει, πέραν της Ελλάδας, και την ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Γιάννενα, στο Παρίσι.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο δήμαρχος εξήρε τη δύναμη ψυχής που επιδεικνύει η Έλενα, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη του διότι «η Ελλάδα διαχρονικά δεν φροντίζει τα ξεχωριστά παιδιά της».

Ο κ. Μπέγκας δήλωσε ότι ο δήμος Ιωαννιτών θα σταθεί στο πλευρό της Έλενας στον πολυεπίπεδο αγώνα που δίνει  και της ευχήθηκε να επιστρέψει από το Παρίσι με το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.

«Οι ευχές από καρδιάς όλων των γιαννιωτών για καλή επιτυχία είναι μαζί σου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 6 Ιουνίου

 


Την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσα, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Παρβοϊός: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση

 


«Οι παρβοϊοί είναι μια οικογένεια μικρών DNA ιών που ανακαλύφθηκαν το 1960, και που μολύνουν κυρίως τα ζώα, όπως γάτες και σκύλους, προκαλώντας σοβαρή νόσο, ενώ ένας από αυτούς, ο «ανθρώπινος παρβοϊός Β19», που πρωτοαναφέρθηκε το 1974, μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο, προκαλώντας μια ποικιλία κλινικών συνδρόμων, ποικίλης βαρύτητας.

Πήραν το όνομά τους από τη λατινική λέξη parvum που σημαίνει πολύ μικρός, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους των ιϊκών σωματιδίων», αναφέρει ο κ. Χαράλαμπος Γώγος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, ο οποίος στη συνέχεια εξηγεί όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε για τον παρβοϊό Β19:

Πώς μεταδίδεται;

«Ο ιός», προσθέτει, «μεταδίδεται κυρίως μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φταρνίζεται, αλλά και μέσω της άμεσης επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, η δε περίοδος επώασης διαρκεί περίπου 7-14 μέρες μετά την έκθεση και η μετάδοση σταματά μετά την εμφάνιση του εξανθήματος».

Ποια είναι τα συμπτώματα;

«Η λοίμωξη από τον παρβοϊό Β19 μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα κλινικά σύνδρομα, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση υγείας και τα υποκείμενα νοσήματα του ασθενούς.
Στα παιδιά, ο ιός μπορεί να προκαλέσει τη χαρακτηριστική “πέμπτη νόσο” ή “εξάνθημα των χαστουκισμένων μάγουλων”, μια ήπια εμπύρετη νόσο, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο κοκκίνισμα στα μάγουλα και εξάνθημα στον κορμό και τα άκρα, και μπορεί να συνοδεύεται από κακουχία, ρινίτιδα, πονοκεφάλους και διάρροιες. Η νόσος έχει καλοήθη πορεία και συνήθως αποδράμει μέσα σε λίγες εβδομάδες.