Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Πρόγραμμα καλοκαιρινών δράσεων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κόνιτσας

 


Καλοκαιρινές δράσεις Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κόνιτσας

Πρόγραμμα δράσεων

Παρασκευή  28 Ιουνίου, 11:00-13:00, το πρωί

Γιορτή Έναρξης

Η βιβλιοθήκη γίνεται μια τεράστια σπηλιά κι εμείς τριγυρνάμε στα ράφια και εντοπίζουμε πολλούς και διαφορετικούς θησαυρούς. Πόσο εύκολο είναι να τους εντοπίσουμε; Ποια ίχνη πρέπει να ακολουθήσουμε; Λύσε τους γρίφους και νάτοι στα χέρια σου!

Για παιδιά 6 – 12 ετών.

Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Το ντόμινο των θησαυρών

Ο ένας θησαυρός φέρνει τον άλλον. Πάρε μέρος στο πιο συναρπαστικό ντόμινο και γνώρισε συνθήματα που ανοίγουν μυστικές καταπακτές, σπηλιές με χρυσάφια, μικροσκοπικούς, αόρατους και πολλούς άλλους που ούτε φαντάζεσαι!

Για παιδιά 8– 12 ετών.

Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Αλάτι, ο λευκός θησαυρός

Τι μεταφέρουν σαράντα χιλιάδες καμήλες στην έρημο; Τι σχέση έχει η αγγλική λέξη salary (μισθός) με το αλάτι; Ποια ναυμαχία ξεκίνησε με αφορμή το αλάτι; Πάρε μέρος στην κατασκευή της χρονογραμμής του αλατιού για να βρεις τις απαντήσεις. Κι ακόμα πειραματίσου, παρατήρησε και κατάγραψε κάποιες από τις φυσικές ιδιότητες του αλατιού!

Για παιδιά 6-12 ετών.

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Του καθενός οι θησαυροί

Αν είχες ένα κουτί, τι θησαυρούς θα μάζευες μέσα; Οι τσέπες του Τρελαντώνη ήταν γεμάτες με καρφιά, βόλους, βότσαλα, σπάγκους… είναι αυτοί θησαυροί; Έλα να μοιραστούμε τις σκέψεις μας για τους θησαυρούς, να τους φυλάξουμε σε ένα κουτί, να τους φωτογραφίσουμε και να φτιάξουμε ένα άλμπουμ.

Μην ξεχάσεις να φέρεις μαζί ένα θησαυρό σου! (ένα αντικείμενο που το αγαπάς πολύ και το φυλάς)

Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 11:00-13:00 το πρωί

Οι θησαυροί των μουσείων

Ναι, το ξέρουν όλοι: στα μουσεία φυλάσσονται θησαυροί τέχνης και ιστορίας ανυπολόγιστης αξίας. Πόσους από αυτούς αναγνωρίζεις; Ξέρεις σε ποια μουσεία βρίσκονται; Ανακάλυψε πού εκτίθεται το έργο που θα σου δοθεί, γίνε επιμελητής και με την ομάδα σου οργανώστε μια έκθεση σε μια αίθουσα μουσείου φτιαγμένη από χαρτί. Προσοχή! Πρέπει να γράψετε σωστά τις λεζάντες των εκθεμάτων.

Για παιδιά 8-12 ετών.

Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Τα πολύτιμα δεδομένα

Υπάρχουν πληροφορίες που πρέπει να κρατάς μόνο για σένα; Δεδομένα που είναι θησαυρός στα χέρια κάποιων; Έλα να ανακαλύψουμε τρόπους διαφύλαξης της ιδιωτικότητάς μας σε ένα “πολύτιμο” εργαστήριο.

Για παιδιά 9-14 ετών.

Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Θησαυροφυλάκια: Τα κλειδωμένα κουτιά!

Να ένα δύσκολο εργαστήριο! Αν τολμάς έλα να κατασκευάσεις αυτό το χάρτινο θησαυροφυλάκιο, να φτιάξεις την πραγματική κλειδαριά του, να το κλειδώσεις και να το ξεκλειδώσεις.

Για παιδιά 8-12 ετών.

Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Ο πυρετός του χρυσού

Στην Αμερική, στις αρχές του 20ου αιώνα όλοι αναζητούν χρυσάφι στο βορρά. Είναι οι χρυσοθήρες. Κάποιοι είναι τυχεροί και βρίσκουν ψήγματα και κόκκους χρυσού μέσα στα παγωμένα ποτάμια. Άλλοι γυρνούν άπρακτοι. Έλα στη βιβλιοθήκη να παρακολουθήσουμε μια παλιά ταινία, που περιγράφει τις περιπέτειες ενός «Χρυσοθήρα».

Για παιδιά 6-8 ετών.

Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Τροφές που η αξία τους μετριέται σε χρυσάφι

Ο κρόκος, τα μπαχαρικά, το χαβιάρι, το κακάο αξίζουν το βάρος τους σε χρυσάφι. Γι’ αυτές τις τροφές ξεκίνησαν από πολύ παλιά πλοία, έμποροι, στρατοί για να τις βρουν και να τις μοσχοπουλήσουν στις αγορές του κόσμου. Πάνω στον παγκόσμιο χάρτη ακολούθησε τα ταξίδια τους. Μαθαίνουμε για τα θησαυροφυλάκια σπόρων, φυτεύουμε πολύτιμα σποράκια και στο τέλος όλοι μαζί φτιάχνουμε μια λιχουδιά.

Για παιδιά 6-12 ετών.

Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 11:00-13 :00, το πρωί

Πειρατές = Θησαυροί, χάρτες, κρυμμένα σεντούκια

Χρησιμοποίησε τον χάρτη που βρήκες κρυμμένο σε κάποιο ξεχασμένο βιβλίο της βιβλιοθήκης. Αποκωδικοποίησε το μήνυμά του. Πού έκρυψαν τον θησαυρό οι πειρατές; Μέσα στο σεντούκι κρύβεται μια έκπληξη για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης!

Για παιδιά 6-9 ετών.

Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Οι θησαυροί των λέξεων

Οι βιβλιοθήκες είναι θησαυροφυλάκια λέξεων. Μάζεψε όσες περισσότερες λέξεις θησαυρού μπορείς. Φτιάξε με αυτές λίστες, ποιήματα, ιστορίες. Χάραξέ τες πάνω σε χρυσό χαρτί σαν νομίσματα μεγάλης αξίας: τα νομίσματα της βιβλιοθήκης. Θα είσαι τότε ένας/μία λεξωρύχος.

Για παιδιά 8 – 12 ετών.

Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Το δικό σου το σκουπίδι, ο δικός μου θησαυρός

Μπορούν τα σκουπίδια να είναι θησαυροί; Ανακάλυψε πόσα μικρά πολύτιμα πράγματα μπορείς να φτιάξεις επαναχρησιμοποιώντας υλικά που πίστευες πως ήταν σκουπίδια.

Για παιδιά 7-12 ετών.

Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Ο «θησαυρός» των Αθηναίων

Ξέρεις πως οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν «θησαυρούς» κτίρια; Έλα στη βιβλιοθήκη να μάθεις τι κτίρια ήταν αυτά, σε τι χρησίμευαν και δοκίμασε να κατασκευάσεις έναν «θησαυρό» από χαρτί.

Για παιδιά 9-12 ετών.

Δευτέρα, 29Ιουλίου, 11:00-13:00, το πρωί

Γιορτή λήξης

Μοιραστήκαμε τους θησαυρούς μας, τους ανακαλύψαμε, τους παρατηρήσαμε, γράψαμε ποιήματα, φιλοσοφήσαμε, ακούσαμε ιστορίες, είδαμε ταινίες, κατασκευάσαμε αντικείμενα, ταξιδέψαμε πάνω στον παγκόσμιο χάρτη, μπήκαμε σε ξακουστά μουσεία του κόσμου, ανοίξαμε σεντούκια, μπήκαμε σε σκοτεινές σπηλιές, ψιθυρίσαμε τις μαγικές λέξεις να ανοίξει η καταπακτή που κρύβει τον θησαυρό… Σήμερα σας προσκαλούμε όλους στη δική μας σπηλιά, στη βιβλιοθήκη, για να σας ξεναγήσουμε στο καλοκαίρι μας και να σας αφηγηθούμε τις περιπέτειές μας.

Για όλα τα παιδιά της βιβλιοθήκης.