Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

«Κόβονται» φοροαπαλλαγές για εξοικονόμηση 6,2 δισ. ετησίως

Νέο κύμα καταργήσεων και περικοπών φοροαπαλλαγών φέρνει το νομοσχέδιο για το φορολογικό σύστημα που θα προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Το νέο φορολογικό σύστημα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης αυτής, γιατί ευτυχώς υπάρχει ευρεία σύμπτωση απόψεων επί της αρχής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Οδηγός για το μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις φορολογικές εκπτώσεις που σχεδιάζεται αποτελεί ο τόμος 545 σελίδων που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2012, στον οποίο καταγράφονται 876 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν πάνω από 6,19 δισ. ευρώ ετησίως.
Παρά τις μεγάλες περικοπές που έγιναν πρόσφατα στις βασικές φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων (μείωση αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, μείωση έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα, ενοίκια κ.λπ.) που ισχύουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011, η τρόικα θεωρεί ότι ακόμη υπάρχουν πάρα πολλές που προκαλούν σημαντικές απώλειες εσόδων.
Ρυθμίσεις
Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, μειώσεις φόρων και αφορολόγητα όρια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «είναι λίγοι αυτοί που πληρώνουν. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αδικούνται από ένα φορολογικό σύστημα το οποίο μόνο κατ΄ όνομα είναι σύστημα. Είναι μία χύμα, ανοργάνωτη και άχαρη κατάσταση επί δεκαετίες τώρα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τις νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές προβλέπει:
Κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από ένα όριο.
Κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων.
Κατάργηση μειώσεων στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.
Κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
Σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου -πλην Κρήτης- ισχύουν συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Δηλαδή ισχύουν συντελεστές 4,5%, 9% και 16%, αντί 6,5%, 13% και 23%.
Περικοπή φοροαπαλλαγών για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
Στο στόχαστρο βρίσκονται:
Το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο.
Αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο που αποκτά κατοικία και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.
Περικοπή των φοροαπαλλαγών κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.
Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για αγρότες, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.
Στο 1,8 δισ. το κόστος από έκπτωση οικογενειακών δαπανών.
Στα 795,4 εκατ. ευρώ οι απαλλαγές για κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές κ.λπ. Μόνο η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει 205,19 εκατ.
Ο συνολικός αριθμός των φοροαπαλλαγών που ίσχυαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 έφθανε τις 876, ενώ το δημοσιονομικό κόστος που προκάλεσαν στον προϋπολογισμό του 2010 άγγιξε τα 6,2 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα:
1,8 δισ. ευρώ κοστίζουν οι εκπτώσεις δαπανών (ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα, ενοίκια, εισφορές στον ΟΑΕΕ, ιατρικά έξοδα, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.) από το εισόδημα ή από τον αναλογούντα φόρο και οι λοιπές μειώσεις φόρου εισοδήματος (πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου, ειδικός τρόπος φορολόγησης ναυτικών-ιπταμένων κ.λπ.). Οκτώ στους δέκα φορολογούμενους κάνουν χρήση των εκπτώσεων δαπανών από νοσήλια, δίδακτρα, ασφάλιστρα και ενοίκια.
Σε 82,7 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που χάνει το Δημόσιο από τις φοροαπαλλαγές που ισχύουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (αφαίρεση επιχειρηματικής αμοιβής από τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών και φορολόγησή της με βάση τη φορολογική κλίμακα, αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων κ.λπ.).
Απώλειες εσόδων 104,2 εκατ. ευρώ προκαλούν οι μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (Α.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.).
795,4 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Μόνο η απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κοστίζει στο Δημόσιο 205,19 εκατ. ευρώ.
Απώλειες εσόδων 454,75 εκατ. ευρώ προκαλούν οι φοροαπαλλαγές και οι μειωμένοι συντελεστές στο ΦΠΑ.
Κόστος 2,83 δισ. ευρώ έχουν στον προϋπολογισμό οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος), των καπνικών, των αλκοολούχων και των λοιπών προϊόντων.
Στα 35,86 εκατ. ευρώ ανέρχεται κάθε χρόνο το κόστος από τις απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112729544