Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Άνοιξε η πλατφόρμα των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Κοινωνικός τουρισμός 2024»

 


Άνοιξε η πλατφόρμα για να κάνουν αιτήσεις οι δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικός Τουρισμός την περίοδο 2024 – 2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Η υποβολή των αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό μέσα από την ειδική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ θα γίνει βάσει του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ και δεν έχει σημασία ο χρόνος υποβολής της αίτησης για το τελικό αποτέλεσμα της, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση την μοριοδότηση κάθε αιτήματος.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet. Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός θα αρχίσει να «τρέχει» από την 1η Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Η επιταγή, με την οποία γίνεται η διαδικασία συμμετοχής, είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2023 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή

άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέα, αριθμός παιδιών, εισόδημα, συμμετοχή για πρώτη φορά) με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, ενώ για τους μακροχρόνια ανέργους (12 και άνω μήνες ανεργίας) το εισόδημα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ για τους άγαμους, τα 24.000 ευρώ για τους έγγαμους (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο) ή 29.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο). 

Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων δικαιούχων έως τις 09.06.2024 και ώρα 23:59, ως εξής:

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Τα ποσά ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία, διαμερίσματα, επαύλεις και οργανωμένα camping

Εάν κάποιος επιλέξει να μείνει -την περίοδο των διακοπών του- σε 5 άστερο ξενοδοχείο σε περιοχές της Ελλάδας πλην των δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Ευβοίας και των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου για μία νύχτα, με πρωινό η επιδότηση που θα πάρει θα είναι 35 ευρώ, ενώ χωρίς πρωινό 28 ευρώ. Σε ξενοδοχείο 4 αστέρων η τιμή για μια διανυκτέρευση είναι στα 32 ευρώ με πρωινό ενώ χωρίς στα 26 ευρώ, σε 3 αστέρων στα 30 ευρώ και στα 25 ευρώ αντίστοιχα, σε 2 αστέρων με 25 ευρώ και 23 ευρώ ενώ σε ξενοδοχείο με 1 μόλις αστέρι η τιμή έρχεται στα 22 ευρώ με πρωινό και 21 ευρώ χωρίς πρωινό.

Τώρα για κάποιον που θέλει να ενοικιάσει ένα επιπλωμένο διαμέρισμα η τιμή για διαμέρισμα 5 κλειδιών με πρωινό θα είναι στα 27 ευρώ και στα 25 χωρίς πρωινό.

Σε διαμέρισμα 4 κλειδιών 24 ευρώ με πρωινό και 22 ευρώ χωρίς και σε 3 κλειδιών 22 ευρώ και 20 ευρώ αντίστοιχα. Σε διαμέρισμα 2 κλειδιών η τιμή έρχεται στα 18 ευρώ με πρωινό και στα 16 ευρώ χωρίς πρωινό, ενώ σε σπίτι με 1 αστέρι 16 ευρώ και 15 ευρώ.

Όσο αφορά τις επιπλωμένες κατοικίες – επαύλεις η τιμή ανά βράδυ είναι 25 ευρώ με πρωινό και 19 ευρώ χωρίς πρωινό. Και τέλος οι τιμές για τα οργανωμένα camping είναι 11 ευρώ και 10 ευρώ αντίστοιχα.

Τα ποσά ιδιωτικής συμμετοχής που αντιστοιχούν στον κάθε δικαιούχο για ξενοδοχείο 5 αστέρων είναι 12 ευρώ με πρωινό και 7 ευρώ χωρίς, σε 4 αστέρων 9 ευρώ και 6 ευρώ, σε 3 αστέρων 6 ευρώ και 2 ευρώ, σε 2 αστέρων 3 ευρώ και 2 ευρώ και σε ενός αστέρα 2 ευρώ και 1 ευρώ.

Για τα διαμερίσματα 5 κλειδιών ο δικαιούχος θα πληρώσει 6 ευρώ με πρωινό και 4 ευρώ χωρίς πρωινό, 4 κλειδιών 5 ευρώ και 3 ευρώ, 3 κλειδιών 4 ευρώ και 3 ευρώ, 2 κλειδιών 3 ευρώ και 1 ευρώ και σε σπίτι ενός κλειδιού 2 και 1 ευρώ αντίστοιχα.

Σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες – επαύλεις η τιμή είναι 5 ευρώ με πρωινό και 3 ευρώ χωρίς πρωινό, ενώ για τα οργανωμένα camping δεν θα πληρώσει τίποτα.

Για τους δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Ευβοίας και των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου η επιδότηση που θα λάβει για ξενοδοχείο 5 αστέρων θα είναι 56 ευρώ με πρωινό, 4 αστέρων 49 ευρώ. 3 αστέρων 43 ευρώ, 2 αστέρων 34 ευρώ και ενός αστέρα 29 ευρώ.

Σε διαμερίσματα επιπλωμένα η τιμή της επιδότησης είναι για 5 κλειδιά 40 ευρώ με πρωινό, σε 4 κλειδιά 35 ευρώ, σε 3 κλειδιά 31 ευρώ, σε 2 κλειδιά 25 ευρώ και σε 1 κλειδί 22 ευρώ.

Σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες – επαύλεις η τιμή είναι 36 ευρώ με πρωινό, ενώ για τα οργανωμένα camping 13 ευρώ.