Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Η μικροχειρουργική αντιμετωπίζει το σύνδρομο mortons

 


Άμεση και μόνιμη θεραπεία, σε εκατομμυρια πάσχοντες,  προσφέρει η μικροχειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου νευρινώματος Morton΄s του πέλματος!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν διακεκριμένοι Ευρωπαίοι μικροχειρουργοί αξιολογώντας τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν στο 16th Congress of the EUROPEAN FEDERATION OF SOCIETIES FOR MICROSURGRY, το οποίο πραγματοποιήθηκε 9 με 11 Μαΐου στο Μιλάνο.

«Η μικροχειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου  Morton΄s  με την αφαίρεση του παθολογικού νεύρου, θεραπεύει οριστικά την πάθηση» τόνισε ο  διευθυντής της Μικροχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Ψυχικού, Δρ. Ιωάννης Ιγνατιάδης που συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής με πολλαπλές παρουσιάσεις στο παραπάνω συνέδριο και πρόσθεσε:

«Η αντιμετώπιση του συνδρόμου με συντηρητικά μέτρα μπορεί  αρχικά να προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά όχι οριστική λύση».

Δρ. Ιωάννης Ιγνατιάδης

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το σύνδρομο νευρινώματος Morton΄s είναι καλοήθεις όγκοι των νεύρων μας τα οποία όμως ταλαιπωρούν με τα συμπτώματα τους (μουδιάσματα, πόνοι, αίσθηση καψίματος) τα άκρα μας και πρέπει να αφαιρούνται. Το σύνδρομο πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους με προτίμηση στις γυναίκες.

Η αφαίρεση των καλοήθων όγκων όμως πρέπει να γίνεται αυστηρά από μικροχειρουργό με μικροσκόπιο και μικρο -εργαλεία.

Η μικροχειρουργική επέμβαση δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά. Για να αποφευχθεί τυχόν υποτροπή και για ταχύτερη επούλωση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ειδική αγωγή και μέτρα προφύλαξης, όπως:

Ø Να φορά ειδικό υπόδημα με το τακούνι μπροστά (πρόσθια υπερύψωση) για αποφόρτιση του προσθίου ποδός.

Ø Να κάνει τοπική διήθηση (με ένεση) στο σημείο της επέμβασης, κατά την πρώτη αλλαγή, με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες αιμοπεταλίων που λαμβάνονται από το πλάσμα του ίδιου του ασθενή με απλή αιμοληψία μόλις 8 ml αίματος και φυγοκέντρηση.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Το σύνδρομο έχει χαρακτηριστεί ως ένα σύνδρομο ευαισθησίας και πόνου που προσβάλλει την περιοχή του πρόσθιου πέλματος, συνήθως στην φορτιζόμενη επιφάνεια μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου δακτύλου.

Το σύνδρομο Morton’s προκαλεί την αίσθηση εισδοχής  χαλικιού στην κάλτσα κάτω από το δάχτυλο. Συχνότερα εμφανίζεται  στις μεσήλικες γυναίκες μεταξύ 3ου - 4ου δακτύλου (80%) και μεταξύ 2ου - 3ου δακτύλου (20%).

Όπως εξηγεί ο κος Ιγνατιάδης ανατομικά πρόκειται για  πάχυνση του πελματιαίου νεύρου (σαν όγκος) που καταλήγει στα δάχτυλα των ποδιών και προκαλεί:

Ø κάψιμο στο μπροστινό πέλμα του ποδιού

Ø μούδιασμα στα  δάχτυλα

Ø συναίσθημα εισδοχής χαλικιού κάτω από το δάχτυλο

Το σύνδρομο Morton’s φαίνεται να εμφανίζεται μετά από χρόνιο ερεθισμό, πίεση ή τραυματισμό σε ένα από τα νεύρα που οδηγούν στα δάχτυλα των ποδιών σας.

Παράγοντες που φαίνεται να συμβάλλουν είναι:

Ø Ψηλά τακούνια ή στενά παπούτσια. Τα ψηλά τακούνια έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του Morton, καθώς πολλοί ασθενείς ανακουφίζονται με την μείωση των τακουνιών και τα φαρδιά παπούτσια.

Ø Ορισμένα αθλήματα, όπως  τρέξιμο, τζόκινγκ  ή αναρρίχηση μπορεί να εκθέσουν τα πόδια σε επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς

Ø Παραμορφώσεις του άκρου ποδός. Οι άνθρωποι που έχουν κάλους, πτώση μεταταρσίων, σφυροδακτυλία, υψηλή καμάρες ή πλατυποδία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν το σύνδρομο.

www.ignatiadismicrohand.eu,  www.microhand-ortho-spine.gr