Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων: «Προβλήματα πληρωμάτων ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Ιατρείων-Επαναφορά ασθενών από τα Νοσοκομεία»

 

Πρόσφατα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η οποία αναδεικνύει τις δακρίσεις που υφιστανται τα πληρώματα ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφεριεακών Ιατρείων(Π.Π.Ι.)σε σχέση με τα πληρώματα του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, τα πληρώματα των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των Π.Π.Ι. υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις καθώς δεν λαμβάνουν σειρά παροχών που προβλέπονται για τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, όπως την ετήσια αποζημίωση της υπηρεσιακής στολής και τη δεκαήμερη άδεια κλειστού χώρου. Επιπλέον, οι εκτός έδρας αποζημιώσεις για διακομιδές χορηγούνται με όριο τα 50 χλμ, ενώ το αντίστοιχο όριο για τους υπαλλήλους του ΕΚΑΒ είναι τα 30 χλμ.

Σε σύγκριση με τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι αποζημιώσεις των πληρωμάτων των Κέντρων Υγείας και των Π.Π.Ι. είναι μειωμένες για την εκτός έδρας εργασία, την υπερωριακή απασχόληση, τη νυχτερινή εργασία και την εργασία κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες.

Μετά τη μετάταξη όλων των πληρωμάτων ασθενοφόρου των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο ΕΚΑΒ, τα αναφερόμενα πληρώματα είναι τα μόνα που έχουν μείνει εκτός ΕΚΑΒ, παρά την ομοιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και προσόντων, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που ασκούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας της χώρας μας.

Και στην περιοχή μας τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας διαθέτουν έναν μόνο διασώστη και έναν γιατρό, με τον διασώστη να είναι ταυτόχρονα Οδηγός, Τραυματιοφορέας, Διασώστης και Τεχνικός, με αβέβαιη την εξέλιξη του περιστατικού στην περίπτωση ασθένειας ή αδυναμίας του διασώστη ,ειδικά σε περίπτωση που βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν  προσλήψεις  επικουρικού προσωπικού  σε σταθμούς του ΕΚΑΒ της περιοχής μας, χωρίς όμως  αντίστοιχη ενίσχυση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας του Νομού, τα οποία μάλιστα επιφορτίζονται και με την επαναφορά ασθενών από τα Νοσοκομεία, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, με τους ασθενείς να αφήνονται «έρμαιοι» των ιδιωτικών ασθενοφόρων ,αν και όταν το αντίστοιχο Νοσοκομείο έχει υπογράψει συμβάσεις με  ιδιωτικές εταιρίες. Καθημερινά τα περιστατικά ασθενών που ενώ διακομίζονται στα Νοσοκομεία, στην επιστροφή τους αναγκάζονται οι συνοδοί τους να τους μεταφέρουν στο σπίτι τους είτε με δικά τους μέσα, είτε πληρώνοντας ιδιωτικό ασθενοφόρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, ζητά την άμεση εξίσωση σε παροχές και αποζημιώσεις  των πληρωμάτων των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας με των πληρωμάτων ΕΚΑΒ, την ενίσχυση σε αριθμό διασωστών, τον ορισμό και δεύτερου διασώστη στα πληρώματα των Κ.Υ. και την υποχρέωση και  των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ να επαναφέρουν όσους ασθενείς χρειάζονται στον τόπο διαμονής τους , ειδικά στη περίπτωση που ο διαγωνισμός με ιδιωτικές εταιρίες ασθενοφόρων έχει καταστεί «άγονος»

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.