Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Νέα χειρουργική αντιμετώπιση για καρκίνο θυρεοειδούς


Νέα δεδομένα στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, δημιουργούν τα συμπεράσματα επιστημονικών μελετών που παρουσιάστηκαν σε Διημερίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας!
«Η λοβεκτομή (αφαίρεση της μίας πλευράς του θυρεοειδούς)  κερδίζει έδαφος σε σχέση με την ολική θυρεοειδεκτομή σε χαμηλού ρίσκου καρκίνους όπως το θηλώδες» αναφέρει ο   διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που παρακολούθησε την Διημερίδα.
Σύμφωνα με τον κ. Αρτόπουλο στην Διημερίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Νοεμβρίου στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας με θέμα  «Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα» παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα τελευταίων επιστημονικών μελετών για το θέμα.
«Το νέο δεδομένο στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι η λοβεκτομή,  καθώς μέχρι σήμερα η συνήθης πρακτική είναι  η ολική θυρεοειδεκτομή» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος και εξηγεί.
«Η ολική θυρεοειδεκτομή είναι μέχρι σήμερα  η θεραπεία εκλογής όταν τεθεί η διάγνωση του καρκίνου από τον χειρουργό ή τον ενδοκρινολόγο. Σύμφωνα όμως με τα νέα δεδομένα, η λοβεκτομή προτείνεται όταν ο καρκινικός όζος είναι μικρός χωρίς μεταστατικούς λεμφαδένες, ενώ ο άλλος λοβός είναι απολύτως υγιής».
Οι μελέτες αποδεικνύουν  ότι η πρόγνωση όχι μόνο της 5ετούς, αλλά και της 10ετούς επιβίωσης είναι αμετάβλητη με την λοβεκτομή, ενώ η ποιότητα ζωής είναι καλύτερη αφού δε χρειάζεται η χορήγηση ορμονών υποκατάστασης.
«Στα πλεονεκτήματα, τονίζει ο κ Μηνάς Ν. Αρτόπουλος,  εντάσσονται και οι περιορισμένες επιπλοκές  τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης όσο και κατά το  μετεγχειρητικό στάδιο».


ΔΕΝ  ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ  ΕΝΤΟΝΑ  ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα  δεν  εμφανίζει  έντονα συμπτώματα. Συνήθως εντοπίζεται  από την παρατήρηση του ιδίου του ασθενούς που βλέπει διόγκωση στο λαιμό ή κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ρουτίνας από τον παθολόγο που εντοπίζει όζο στο θυρεοειδή αδένα.
Σε μερικούς ασθενείς προκαλεί  πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο αυτί. Όταν  η  διόγκωση είναι μεγάλη, μπορεί να παρουσιαστεί  δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή και βραχνάδα στη φωνή, αν ο καρκίνος πιέζει το λαρυγγικό νεύρο.
Η οποιαδήποτε παρατήρηση των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα μας συστήσει περαιτέρω έλεγχο αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο αναφέρουν οι επιστήμονες.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συχνότερος σε ανθρώπους με ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, σε εκείνους με οικογενειακό ιστορικό και σ’ αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 40 χρόνων. Παρόλα αυτά, στους περισσοτέρους ασθενείς, αναπτύσσεται ο καρκίνος χωρίς εμφανή αιτιολογία.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ   ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ
Τα καλά νέα είναι ότι η Ελλάδα έχει την μικρότερη πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του θυρεοειδούς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό υγείας (WHO), σε ποσοστό 1,9 ανά 100.000 του γενικού πληθυσμού, ενώ ο μέσος  ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 6,5.
Την μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής  έχουν  όσοι ζουν στην Λιθουανία, Ιταλία και Αυστρία κατά σειρά με ποσοστά 15,5, 13,5 και 12,4 αντίστοιχα!
Στην Κύπρο δε, το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό στο 10,1.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε . Αντίθετα θα πρέπει να απευθυνόμαστε άμεσα  σε εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς  όταν παρατηρήσουμε κάποιο σύμπτωμα» καταλήγει ο κ. Αρτόπουλος.