Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Ολοκληρώθηκε κοινή επιχείρηση των ελληνικών και ιταλικών Αρχών για την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης παράνομης διακίνησης μεταναστών


Στη χώρα μας συνελήφθησαν (6) μέλη της οργάνωσης και (5) στην Ιταλία 
Διακριβώθηκαν (7) υποθέσεις διακίνησης με πλωτά μέσα και (5) μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών
 
Σε οικία ηγετικού μέλους της οργάνωσης εντοπίστηκαν (9) υπό προώθηση μετανάστες 
Τα παράνομα κέρδη της οργάνωσης ξεπερνούν τις (800.000) ευρώ

Ολοκληρώθηκε χθες, 12 Δεκεμβρίου 2019, κοινή επιχείρηση των ελληνικών και ιταλικών Αρχών για την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, που ειδικευόταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών και λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων σε Ελλάδα και Ιταλία.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά (11) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα (6) στη χώρα μας και (5) στην Ιταλία.
Στη χώρα μας την επιχείρηση ανέλαβε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, με την ενεργή συμμετοχή του Ελληνικού Γραφείου στη Eurojust, του Τμήματος Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, του Ειδικού Ανακριτικού Γραφείου Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών του Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Ως προς τη δράση των υποομάδων της εγκληματικής οργάνωσης, η υποομάδα της Ελλάδας αναλάμβανε τη σύναψη συμφωνιών προώθησης με μετανάστες, έναντι αντιτίμου από (5.500) έως και (6.000) ευρώ το άτομο, τα οποία διακινούντο μέσω του συστήματος «HAWALLA».
Με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού, που κυμαινόταν από (8) έως (32) άτομα, οι μετανάστες συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας και μεταφέρονταν οδικώς σε προκαθορισμένες παράκτιες περιοχές της Ηγουμενίτσας ή της Κέρκυρας.
Παράλληλα, η υποομάδα της Ιταλίας εξασφάλιζε -κάθε φορά- ανάλογου τύπου πλωτά σκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά των μεταναστών στην Ιταλία.
Η υποομάδα της Ελλάδας δραστηριοποιούνταν και στην παράνομη προώθηση μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά τη σύναψη συμφωνίας προώθησης, εφοδίαζαν τους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και επιμελούνταν της εξωτερικής τους εμφάνισης, ώστε να προσομοιάζουν με τουρίστες.
Επίσης δραστηριοποιούνταν και στη μεταπώληση πλαστών ή κλεμμένων εγγράφων, που προορίζονταν για την παράνομη προώθηση μεταναστών.
Μέχρι τώρα διακριβώθηκαν (7) υποθέσεις διευκόλυνσης παράνομης εξόδου με πλωτά μέσα, (5) περιπτώσεις μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και (16) υποθέσεις προμήθειας, κατοχής, απόκρυψης, πλαστογραφίας και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.
Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση εμπλέκεται, από τον περασμένο Φεβρουάριο, στην παράνομη προώθηση τουλάχιστον (130) μεταναστών και στη διακίνηση – εμπορία τουλάχιστον (150) ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων τρίτων προσώπων (δελτία ταυτότητας, διαβατήρια, δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία) διαφόρων χωρών, όπως Ιταλίας, Γαλλίας, Σουηδίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας.
Τα κέρδη που αποκόμισε η οργάνωση από την παράνομη δράση της εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις (800.000) ευρώ.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε (6) οικίες στη χώρα μας, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
(40) δελτία ταυτοτήτων Ιταλίας (χωρίς στοιχεία και φωτογραφίες κατόχων),
(2) ελληνικά δελτία ταυτότητας,
δελτίο ταυτότητας Γαλλίας,
(2) διαβατήρια (ελληνικό, πολωνικό),
άδεια διαμονής Ελλάδος,
δελτίο αιτήσαντος διεθνή προστασία,
φωτογραφίες, τύπου διαβατηρίου, τρίτων προσώπων,
(9) κινητά τηλέφωνα,
(2) αυτοκίνητα και σκάφος.
Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών σε οικία ηγετικού μέλους της οργάνωσης, εντοπίστηκαν (9) αλλοδαποί (5 ενήλικες και 4 ανήλικοι), οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και προορίζονταν για προώθηση στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις. Χαρακτηριστικά η λέξη «nafar», ήταν κωδική αναφορά στους υπό προώθηση μετανάστες, ενώ τα ταξιδιωτικά έγγραφα αναφέρονταν ως «μπλούζες», «παντελόνια», «πράγματα», «μακαρόνια», «κάρτες», «βιβλία» ενώ η λέξη «Κατεχάκη» προσδιόριζε τα δελτία αιτήσαντος διεθνή προστασία.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνση εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις από κερδοσκοπία, πλαστογραφία εγγράφων μετά χρήσεως, παράνομη κατοχή και χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων, τρίτων προσώπων και οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.