Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Από 7 Ιανουαρίου οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιχορηγούμενη 22μηνη απασχόληση ανέργων


Από τις 7 Ιανουαρίου 2020, αρχίζει η υλοποίηση του Προγράμματος Επιχορήγησης επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της Περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.
Την πρόσκληση  υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης,  ο οποίος υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» είναι ουσιαστικά «πιλότος» και για άλλες περιφέρειες της χώρας, καθώς είναι το πρώτο που εκπονεί Περιφέρεια στη χώρα μας. 
Στόχος  του είναι η απόκτηση πραγματικής εμπειρίας από ανέργους με υψηλά τυπικά προσόντα,  ώστε μετά τη λήξη του προγράμματος, να έχουν τη  δυνατότητα  να παραμείνουν στις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν ή να αναζητήσουν εργασία σε άλλες του ιδιωτικού τομέα.
Η ανταπόκριση που θα υπάρξει για την αξιοποίηση του προγράμματος, θα ληφθεί υπόψη και στις προτάσεις που θα υποβληθούν στο νέο ΕΣΠΑ, όταν αυτό λάβει την τελική του μορφή, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Αιτήσεις από υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις
 Η πρόσκληση αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τέσσερις τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (αγροδιατροφή, βιομηχανία της εμπειρίας, παροχή υπηρεσιών ΤΠΕ, υγεία/ ευεξία)  για το πλήρες μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων (μηνιαίες μικτές αποδοχές, εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, και επίδομα αδείας) για 18 μήνες πλήρους απασχόλησης.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις νέες θέσεις απασχόλησης για επιπλέον τέσσερις (4) μήνες. 
Επίσης, θα πρέπει να διαθέτουν έδρα ή υποκατάστημα εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ. Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 07/01/2020 (ώρα 13:00), ενώ η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30/06/2020 (ώρα 15:00).
Άμεση η αξιολόγηση των προτάσεων
 Η αξιολόγηση των προτάσεων είναι άμεση και κάθε πρόταση αξιολογείται αυτοτελώς με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ολοκλήρωσης/ οριστικοποίησης υποβολής της αίτησης στο ΠΣΚΕ και υπό την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί ο φυσικός φάκελος.
Οι προϋποθέσεις πρόσληψης
Ωφελούμενοι της Δράσης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή οικονομικά μη ενεργά άτομα, για τους οποίους συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
·   Διαθέτουν έναν από τους παρακάτω τίτλους σπουδών/εκπαίδευσης:
i. πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 (χορηγείται στους αποφοίτους της τάξης μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.) μετά από πιστοποίηση,
ii. δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 (χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ.), μετά από πιστοποίηση,
iii. δίπλωμα/πτυχίο ανώτερης σχολής (τριτοβάθμια ανώτερη και όχι ανώτατη εκπαίδευση),
iv. πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ή βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους (οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ),
v. μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή διδακτορικό δίπλωμα (οι τίτλοι σπουδών ιδρυμάτων της αλλοδαπής θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί από αναγνωρισμένα από τον Διεπανεπιστημιακό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ομοταγή-ισότιμα Ιδρύματα/Σχολές/Τμήματα).
·  είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπογραφή της σύμβασης, ή τρείς μήνες πριν την υπογραφή της σύμβασης δεν απασχολήθηκαν με μισθωτή σχέση εργασίας ή δεν είχαν εισοδήματα από άσκηση ελευθέριου ή άλλου επαγγέλματος και επιχειρηματικής δραστηριότητας,
·   είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η Πράξη και για το χρονικό διάστημα υποχρέωσης διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.
Στο επενδυτικό σχέδιο, που θα υποβληθεί από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε κάθε επιχείρηση και τα απαραίτητα τυπικά προσόντα (πτυχίο, ειδικότητα) των ωφελουμένων και θα προκύπτει ότι το επενδυτικό σχέδιο βασίζεται και αφορά μόνο στον επιλέξιμο τομέα δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Κατανομή θέσεων πλήρους απασχόλησης
Ανάλογα με τις υφιστάμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης ισχύουν τα κάτωθι:
·         Επιχειρήσεις με προσωπικό 0-3 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έναν (1) ωφελούμενο.
·         Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 3 έως 9 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως δύο (2) ωφελούμενους.
·         Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 9 έως 19 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως τρεις (3) ωφελούμενους.
·         Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 19 έως 30 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως πέντε (5) ωφελούμενους.
·         Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 30 θέσεων  πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως έξι (6) ωφελούμενους.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr