Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Τοποθέτηση της Μερόπης Τζούφη για το πλαίσιο στρατηγικής και δράσεων για την ενδυνάμωση των νέων

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα ημερήσιας διάταξης το Πλαίσιο Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων τοποθετήθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.
 Αρχικά επεσήμανε πως η οικονομική κρίση ενίσχυσε τις κοινωνικές ανισότητες και εκτόξευσε την ανεργία των νέων, ενώ χιλιάδες ενήλικες και παιδιά βρίσκονται στο φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα οι νέοι και οι νέες της χώρας αν και έχουν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς τους έρχονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο, δεν εμπιστεύονται θεσμούς και επιλέγουν την αποχή και τη μη συμμετοχή. Τόνισε επίσης πως υπάρχει έλλειψη αυτοπεποίθησης καθώς η κύρια πηγή εισοδήματος της νέας γενιάς είναι η οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς.
Ωστόσο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - ιδιαίτερα στις χώρες του νότου - επομένως απαιτούνται αλλαγές και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Όσον αφορά το φαινόμενο της φυγής των νέων επιστημόνων προς τις χώρες του εξωτερικού (brain drain) η βουλευτής έκανε λόγο για την εθνική πρωτοβουλία «Επιλέγουμε Ελλάδα», η οποία έχει ως στόχο να οικοδομήσει γέφυρες γνώσης και συνεργασίας όλων των Ελλήνων επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και στην οποία συμμετέχει το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Ιδιωτικών Επενδύσεων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Επιπρόσθετα ο νέος νόμος για την 3βάθμια Εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα της κοινωνικής κινητικότητας.


Επίσης αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας μέσω του Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης, όπως επίσης και στις Κυβερνητικές δράσεις για την καθιέρωση του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος, την πρόσβαση στις δομές υγείας, στο φάρμακο και στα σχολικά γεύματα. Στη συνέχεια στάθηκε στην αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού και τη χρηματοδότηση στην έρευνα (1% του ΑΕΠ) και στην παιδεία (2.5% του ΑΕΠ), όπως και στα προγράμματα ΕΣΠΑ που έχουν προσανατολιστεί προς τους νέους ερευνητές και φοιτητές όλων των βαθμίδων (260 εκ. €).
Κλείνοντας η βουλευτής Ιωαννίνων τόνισε πως η νεολαία χρήζει προστασίας, ενίσχυσης και ενδυνάμωσης διαχρονικά και διαρκώς, συνεπώς απαιτείται η σύνταξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής με την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των νέων για τη διαμόρφωση των πολιτικών που τους αφορούν.