Όπως επισημαίνει ο ιαπωνικός οίκος, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους συνεχίζει να προκαλεί σοκ στις αγορές, καθώς ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης αυξάνεται, κάτι που η Nomura επαναλαμβάνει για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα. Ετσι, προειδοποιεί τους επενδυτές να αρχίσουν να προετοιμάζονται επενδυτικά και ψυχολογικά για αυτό το σενάριο.
Δεδομένης της έλλειψης ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας σε συνδυασμό με το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει μετά τη διάλυση του ευρώ, η Nomura εκτιμά ότι το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας η νέα δραχμή, θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6%, σε ορίζοντα πενταετίας, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων .Επίσης, όπως σημειώνεται, η νέα ισπανική πεσέτα θα υποτιμηθεί κατά 35,5% και στα 0,86 δολάρια, ενώ η ιταλική λιρέτα θα κατρακυλίσει κατά 27,3% στα 97 σεντς. Υψηλό κίνδυνο βλέπει η Nomura και για το Βέλγιο, του οποίου το νόμισμα θα υποτιμηθεί κατά 23,9% και στα 1,02 δολάρια, ενώ το νέο φινλανδικό νόμισμα θα χάσει μόνο το 6,7% της αξίας του, αγγίζοντας τα 1,25 δολάρια και το γαλλικό φράγκο θα βρεθεί στα 1,21 δολάρια με 9,4% υποτίμηση.
Επίσης,η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 47,2% με το νέο εσκούδο να αγγίζει τα 71 σεντς και η Ιρλανδία κατά 28,6%. Αντίθετα, το νέο νόμισμα της Γερμανίας θα ανατιμηθεί κατά 1,3%.
Credit Suisse
Προετοιμαστείτε για τεράστιας κλίμακας ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, προειδοποιεί η Credit Suisse
Αυτή τη στιγμή, η ελπίδα μεταξύ των αισιόδοξων της ευρωζώνης είναι ότι αυτή την εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα δημοσιονομικό σύμφωνο, και να είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν κάτι στις 9 Δεκεμβρίου, όπως σημειώνει η Credit Suisse.
Στη συνέχεια, και αν είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευθεί, η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να παρέμβει με σημαντικού μεγέθους αγορές assets, συμπιέζοντας έντονα τις αποδόσεις, αγοράζοντας έτσι στην Ευρώπη και άλλο, πολύ χρόνο.
Όμως, όπως τονίζει ο οίκος, υπάρχει ένα απλό πρόβλημα με αυτό: Οι πολιτικοί. Μπορούν πραγματικά να ενεργήσουν από κοινού σε ένα τέτοιου είδους χρονοδιάγραμμα;
Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι η κρίση ρευστότητας μετατρέπεται σε μία πλήρη κρίση, και ενδεχομένως και στο τέλος του ευρώ. Το παιχνίδι του δειλού (chicken game ) έχει σχεδόν τελειώσει, εκτός εάν οι πολιτικοί κάνουν το θαύμα τους, στις 9 Δεκεμβρίου, όπωςεπισημαίνει ο οίκος. Δεδομένου ότι τα θαύματα είναι μάλλον ασυνήθιστα, η άποψή της Credit Suisse είναι ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να κάνει ένα πιο πιο αποφασιστικό βήμα, στις αρχές του νέου έτους.
Κατά το πρώτο τρίμηνο και μόνο, στην ευρωζώνη, ωριμάζουν ομόλογα ύψους 143 δισ. ευρώ, με τα 64 δισ. ευρώ από αυτά, να είναι ιταλικά.
Εάν λοιπόν δεν υπάρξει δημοσιονομική λύση, τότε θα έλθει μία μεγάλης κλίμακας ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ.
Όπως εξηγεί η Credt Suiise, υποθέτοντας ότι οι πολιτικοί αδυνατούν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ποιές είναι οι επιλογές για την ΕΚΤ;
Για πολλούς, το να ανακοινώσει η ΕΚΤ ότι θα αγοράσει απεριόριστες ποσότητες κρατικών ομολόγων των χωρών της «λιτότητας», αρκεί. Κατά την άποψή του οίκου, μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε εύκολα να αμφισβητηθεί από άποψη Συνθήκης. Επίσης, θα θόλωνε περαιτέρω τα όρια μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, και επίσης θα έθεται και το ζήτημα της δημοκρατικής νομιμότητας.
Σύμφωνα με τον οίκο, θα ήταν λοιπόν πολύ πιο εύκολο να ανακοινώσει η ΕΚΤ μεγάλες αγορές assets, κατά το πρότυπο της ποσοτικής χαλάρωσης, αρκεί αυτό να οριστεί ως «εργαλείο νομισματικής πολιτικής». Αυτό δεν θα ήταν αντίθετο προς τη Συνθήκη, καθώς σύμφωνα με την τελευταία, η ΕΚΤ έχει ένα σαφή στόχο: την σταθερότητα των τιμών (πληθωρισμού) κοντά στο 2%.
Όπως τονίζει ο διεθνής οίκος, το σκηνικό μάλιστα είναι ήδη στρωμένο για ποσοτική χαλάρωση, ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής: Η ζώνη του ευρώ κυλάει προς την ύφεση, η οποία θα συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο αποπληθωρισμού, αφού η περιφέρεια έχει ξεκινήσει μία μεγάλης κλίμακας δημοσιονομική προσαρμογή και έχει αρχίσει την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Η ποσοτική χαλάρωση είναι η μόνη λύση, καταλήγει.