Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011
ΕΦΟΡΙΑ: Στην τσιμπίδα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενοι
Στην τσιμπίδα της εφορίας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι δήλωσαν ετήσια εισοδήματα έως 10.500 ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών μελετά σχέδια με στόχο τους φοροφυγάδες.
Ειδικότερα, «ανιχνευτή» φοροφυγάδων, υψηλής τεχνολογίας, φορολογικούς ελέγχους, αλλά και μία νέα ελεγκτική υπηρεσία επιστρατεύει το υπουργείο στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα, το νέο φορονομοσχέδιο θα δώσει ανάσα στην αγορά, καθώς θα προβλέπει την καταβολή του ΦΠΑ σε τρείς μηνιαίες δόσεις.
Για τους αυτοαπασχολούμενους τα πρώτα στοιχεία που "έβγαλε" το ηλεκτρονικό σύστημα έδειξαν πολυτελή διαβίωση για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, ενώ όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα διερευνηθεί εάν διαθέτουν σκάφη αναψυχής ή πολυτελή αυτοκίνητα, εάν έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, χρησιμοποιούν οικιακές βοηθούς, αν υπάρχουν πισίνες και αν έχουν παραστατικά για πολυδάπανα ταξίδια.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι, δεν δικαιολογείται η απόκτηση της ακίνητης περιουσίας, θα επαναφορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο, και θα επιβληθούν ιδιαίτερα μεγάλα πρόστιμα.
Τέλος, εκτός από τα παραπάνω η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ξεκινά διασταυρώσεις στους φορολογούμενους που εξαιρέθηκαν από το νόμο της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009.
Την ίδια ώρα, «ανιχνευτή» φοροφυγάδων, υψηλής τεχνολογίας φορολογικούς ελέγχους, αλλά και μία νέα ελεγκτική υπηρεσία επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με την «Ημερησία».
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών κατά των φοροφυγάδων θα αρχίσει να τίθεται σταδιακά σε εφαρμογή από το τέλος του μήνα και στο «μάτι» των ελεγκτών μπαίνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις λίστας που έχει καταρτίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με τους επικίνδυνους για φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας, Διομήδη Σπινέλλη, οι λίστες είναι έτοιμες και τους ύποπτους φοροφυγάδες έχει εντοπίσει ένα νέο ηλεκτρονικό «όπλο» που χρησιμοποιείται για online ηλεκτρονικούς ελέγχους.
Οι ύποπτοι για φοροδιαφυγή εντοπίστηκαν βάσει ενός ιδιότυπου point system το οποίο με 400 κριτήρια κινδύνου φοροδιαφυγής καθορίζει τη «μαύρη λίστα» της Εφορίας.
Εν τω μεταξύ, νέους φόρους και για το 2011 φέρνει η αποτυχία επίτευξης των στόχων του Μνημονίου, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλικού φόρου σε όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην εφορία.
Επί της ουσίας πρόκειται για «χαράτσι» 5% και θα επιβαρύνει όσους έχουν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.500 ευρώ.
Το σκεπτικό του μέτρου είναι ότι η πλειονότητα των φορολογουμένων αυτών φοροδιαφεύγει κατ' επάγγελμα, καθώς έχει επιλέξει να δηλώσει εισοδήματα κάτω του αφορολόγητου.
Με το μέτρο αυτό, βέβαια, πλήττονται και όσοι πληρώνονται με μπλοκάκι και δεν παίρνουν πάνω από 875 ευρώ τον μήνα.
Εξάλλου, το νέο φορονομοσχέδιο αναμένεται να δώσει ανάσα στην αγορά, καθώς θα προβλέπει την καταβολή του ΦΠΑ σε τρείς μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Το σενάριο αυτό, που αφορά 1,5 εκατομμύριο μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει την καταβολή του 40% του φόρου με την επιβολή της δήλωσης, το υπόλοιπο 30% τον επόμενο μήνα και το άλλο 30% τον μεθεπόμενο, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει μια μικρή προσαύξηση στη δεύτερη και στην τρίτη δόση.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης την ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 80 με 100 εφοριών, διεύρυνση της δυνατότητας των προμηθευτών του Δημοσίου να συμψηφίζουν ΦΠΑ που οφείλουν στο Δημόσιο με το τίμημα της οφειλής του προς αυτούς, στο ποσό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, μείωση συντελεστή φορολόγησης για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, και μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που φορολογούνται με συντελεστή 40%.