Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

1η φάση κυπέλλου ερασιτεχνών περιόδου 2024-25 την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου εκτός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Κένταυρος Μουσιωτίτσας-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 25-09-24/17:00)

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ

ΩΡΑ: 17:00

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ


1η φάση Κυπέλλου ερασιτεχνών περιόδου 2024-25

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Π.Α.Σ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ (16:00)            

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Α.Ε. ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (17:00)            

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ (17:00)

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ – ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (17:00)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ (17:00)     

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ (17:00)

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ο.Ν. ΣΤΑΥΡΑΪΤΟΣ ΣΥΡΡΑΚΟΥ (17:00)     

Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ  (17:00)      

Α.Ε. ΡΑΦΤΑΝΑΙΩΝ-ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΑΒΓΟΥ 2020 (17:00)                 

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (17:00)     

Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (18:00)

Βαριατρική χειρουργική: Θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2

 


Η βαριατρική χειρουργική είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για την επίτευξη μακροπρόθεσμου ελέγχου και ίασης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh (ΗΠΑ). Στη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο, οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η βαριατρική χειρουργική βελτίωσε τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων με πιο αποτελεσματικό τρόπο, σε σχέση με τις φαρμακευτικές/ιατρικές παρεμβάσεις και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής των ασθενών.

«Σύμφωνα με τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης, αυτή η ανάλυση είναι η ισχυρότερη απόδειξη που έχουμε μέχρι σήμερα για το ότι η βαριατρική χειρουργική είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εργαλείο για την επίτευξη ελέγχου και ίασης του σακχαρώδη διαβήτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ακόμη και σε εκείνα που δεν ξεπερνούν το όριο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, η βαριατρική χειρουργική θα πρέπει να προσφέρεται ως θεραπεία σε περιπτώσεις ανεπαρκώς ελεγχόμενου σακχαρώδη διαβήτη» αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Λαΐνας Διευθυντής του Κέντρου Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Νοσημάτων του Metropolitan Hospital & Υπεύθυνος Τμήματος Παχυσαρκίας Διαγνωστικών Κέντρων HealthSpot.

Οι ερευνητές συνέκριναν διάφορα αποτελέσματα, όπως μετρήσεις ελέγχου του σακχάρου στο αίμα (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη - HbA1c), την απώλεια βάρους, καθώς και τη χρήση ινσουλίνης και άλλων φαρμάκων κατά του διαβήτη σε ασθενείς που εγγράφηκαν σε τέσσερις ξεχωριστές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές μεταξύ Μαΐου 2007 και Αυγούστου 2013. 

Σ’ όλες τις δοκιμές μετείχαν ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία, οι οποίοι είτε υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, είτε συμμετείχαν σε ένα ιατρικό-φαρμακευτικό πρόγραμμα που περιλάμβανε και αλλαγές στον τρόπο ζωής, βασισμένο σε καθιερωμένες παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη.