Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Θέματα της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου στις 24-9-2024

 


Θέματα της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής  Ηπείρου στις 24-9-2024.

Το  «Κοινό των Ηπειρωτών»  έθεσε στην  4η/24-9-2024 Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής  Ηπείρου δύο σημαντικά θέματα για την Ήπειρο.

Το 1ο θέμα αφορούσε τον απολογισμό  και τις εκκρεμότητες της Περιφέρειας Ηπείρου σε έργα για το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020  καθώς και τον προγραμματισμό των έργων και τις δεσμεύσεις πόρων για το Ε.Σ.Π.Α. 2021-27.

Η κατάθεση του θέματος και οι απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής δίνουν τη δυνατότητα επεξεργασίας των στοιχείων και εξαγωγής συμπερασμάτων από όλους. Ταυτόχρονα μπορούν να προκαλέσουν και μια δημόσια συζήτηση αποτίμησης, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά για τα έργα της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό συμπέρασμα της σημερινής συζήτησης είναι ότι περίπου το ένα τέταρτο από τους πόρους του νέου  Ε.Σ.Π.Α. 2021-27 για την Περιφέρεια Ηπείρου πηγαίνει για την ολοκλήρωση έργων που έρχονται ως συνέχεια από το προηγούμενο πρόγραμμα 2014-2020. Επισημάναμε  ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης αλλά ούτε και σοβαρή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα ζητήματα αυτά.

Το 2ο θέμα που τέθηκε από την  παράταξή μας καλούσε την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει για το ποιο είναι το σχέδιο και τα πεπραγμένα της για την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης και της ερημοποίησης της υπαίθρου.

Από τις απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής δεν προέκυψε η ύπαρξη κάποιου σοβαρού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της κοινωνικής - οικονομικής ζωής στη ύπαιθρο.

Η παράταξή μας θεωρεί ότι απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός, συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους, τους φορείς, τις τοπικές κοινωνίες, τους βουλευτές της Ηπείρου και την κυβέρνηση.

Δυστυχώς η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και το κεντρικό κράτος επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα με αποσπασματικά μέτρα και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον τόπο μας. Η ταχύτατα εξελισσόμενη ερημοποίηση της υπαίθρου αποτελεί ένα ισχυρό σήμα κινδύνου αλλά και σήμα για άμεση ενεργοποίηση και σοβαρές δράσεις πριν είναι πολύ αργά.