Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε από την Ήπειρο, αρχές του 14ου αιώνα και αργότερα συστηματοποιήθηκε και έλαβε μορφή μαζικής παραγωγής, στο Άγιο Όρος από Ηπειρώτες μοναχούς, που διαβιούσαν εκεί.
Σήμερα παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου, το απόσταγμα των σταφυλιών δηλαδή, έχουν, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Κρήτη, κατά δε το στάδιο της διαδικασίας στην Ήπειρο και την Θεσσαλία, γίνονται παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις, απότοκος του λαϊκού πολιτισμού των περιοχών αυτών.
Η δε διαδικασία της παραγωγής, για όσους εξακολουθούν σήμερα να ακολουθούν την παραδοσιακή πατροπαράδοτη μέθοδο, είναι ολόκληρο τελετουργικό και διέρχεται διάφορες φάσεις, με παράλληλη διεξαγωγή λαϊκών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Αυτή την διαδικασία, αυτή την περίοδο, που σε όλη την Ελλάδα, από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη ''βράζει'' ο τόπος, αναβιώνει παραδοσιακά για άλλη μια χρονιά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Μάκρης - Ραφήνα και Μαραθώνα ''Η Αγία Ειρήνη'', την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 1 η ώρα το μεσημέρι, στο κτήμα των Ηπειρωτικού Συλλόγου, οδός Αν. Τσίρκα, στην Νέα Μάκρη.
Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία, να διασκεδάσουν, παράλληλα με την προαιρετική συμμετοχή τους στην διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, με ηπειρώτικη παραδοσιακή κομπανία και να χορέψουν με την ψυχή τους μέχρι το βράδυ.
Και επειδή το τσιπουράκι δεν πίνεται ξεροσφύρι, θα παρασχεθούν, όπως κάθε χρονιά, παραδοσιακά ηπειρώτικα φαγητά και εδέσματα, τα περισσότερα από τα οποία θα ετοιμάσουν εκεί, από τις ηπειρώτισσες μέλη του Συλλόγου, αλλά και τις φίλες της Ηπείρου, παράλληλα με τις άλλες δράσεις.
Με δεδομένο τις εκδηλώσεις- μυσταγωγία των προηγούμενων χρόνων, όσοι πάνε εκεί, θα γλεντήσουν με την ψυχή τους και θα περάσουν μια γνήσια ηπειρώτικη παραδοσιακή μέρα που θα τους φέρει πολλά χρόνια πίσω στον χρόνο, γιατί η όλη διαδικασία έχει τα χαρακτηριστικά αλλοτινών εποχών. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, όταν το άξιο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και ο ικανός Πρόεδρος του Βαγγέλης Φωτόπουλος, υπηρετούν με πάθος και συνέπεια τις ηπειρώτικες παραδόσεις.
Και του χρόνου.
Σήμερα παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου, το απόσταγμα των σταφυλιών δηλαδή, έχουν, η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Κρήτη, κατά δε το στάδιο της διαδικασίας στην Ήπειρο και την Θεσσαλία, γίνονται παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις, απότοκος του λαϊκού πολιτισμού των περιοχών αυτών.
Η δε διαδικασία της παραγωγής, για όσους εξακολουθούν σήμερα να ακολουθούν την παραδοσιακή πατροπαράδοτη μέθοδο, είναι ολόκληρο τελετουργικό και διέρχεται διάφορες φάσεις, με παράλληλη διεξαγωγή λαϊκών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Αυτή την διαδικασία, αυτή την περίοδο, που σε όλη την Ελλάδα, από τις αρχές Οκτώβρη μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη ''βράζει'' ο τόπος, αναβιώνει παραδοσιακά για άλλη μια χρονιά, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Μάκρης - Ραφήνα και Μαραθώνα ''Η Αγία Ειρήνη'', την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 1 η ώρα το μεσημέρι, στο κτήμα των Ηπειρωτικού Συλλόγου, οδός Αν. Τσίρκα, στην Νέα Μάκρη.
Όσοι παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία, να διασκεδάσουν, παράλληλα με την προαιρετική συμμετοχή τους στην διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου, με ηπειρώτικη παραδοσιακή κομπανία και να χορέψουν με την ψυχή τους μέχρι το βράδυ.
Και επειδή το τσιπουράκι δεν πίνεται ξεροσφύρι, θα παρασχεθούν, όπως κάθε χρονιά, παραδοσιακά ηπειρώτικα φαγητά και εδέσματα, τα περισσότερα από τα οποία θα ετοιμάσουν εκεί, από τις ηπειρώτισσες μέλη του Συλλόγου, αλλά και τις φίλες της Ηπείρου, παράλληλα με τις άλλες δράσεις.
Με δεδομένο τις εκδηλώσεις- μυσταγωγία των προηγούμενων χρόνων, όσοι πάνε εκεί, θα γλεντήσουν με την ψυχή τους και θα περάσουν μια γνήσια ηπειρώτικη παραδοσιακή μέρα που θα τους φέρει πολλά χρόνια πίσω στον χρόνο, γιατί η όλη διαδικασία έχει τα χαρακτηριστικά αλλοτινών εποχών. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, όταν το άξιο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και ο ικανός Πρόεδρος του Βαγγέλης Φωτόπουλος, υπηρετούν με πάθος και συνέπεια τις ηπειρώτικες παραδόσεις.
Και του χρόνου.