Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Αιμορροΐδες: Γιατί επιδεινώνονται στις διακοπές;

 


Επιδείνωση των συμπτωματικών αιμορροΐδων αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους και αμέσως μετά την επιστροφή τους. 

Οι κρίσεις δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, που είναι πολύ συνηθισμένες στους ταξιδιώτες, έχουν ως συνέπεια την πρόκληση αιμορραγίας, πόνου και βλέννας στα κόπρανα σε όσους ήδη πάσχουν από αιμορροϊδοπάθεια, ενώ μπορούν να γίνουν και αιτία γένεσης της πάθησης.

«Δεν είναι λίγες οι φορές που η μη φυσιολογική κένωση του εντέρου κατά τη διάρκεια του παραθερισμού καταστρέφει τις πολυαναμενόμενες μέρες απόδρασης από την καθημερινότητα. Κάποιοι αναζητούν μονίμως μια τουαλέτα ενώ άλλοι υποφέρουν σιωπηλά, περιμένοντας καρτερικά τη στιγμή της ανακούφισης του εντέρου τους. 

Οι λόγοι της διατάραξης της συχνότητας των κενώσεων είναι πολλοί. Κάθε ένας από αυτούς ή ο συνδυασμός τους οδηγεί αρκετούς ασθενείς στο γιατρό, εξαιτίας των συμπτωμάτων που ενίοτε προκαλούν σοκ και φόβο», μας εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.

Η ξαφνική διαφοροποίηση της διατροφής είναι ο συνηθέστερος λόγος. Η αλλαγή από μια μεσογειακή διατροφή που περιέχει αρκετές φυτικές ίνες από λαχανικά και φρούτα, σε μια διατροφή δυτικού τύπου που εστιάζει σε πρωτεΐνες και λίπη, εξαιρώντας τελείως τις φυτικές ίνες θα επιφέρει γρήγορα δυσκοιλιότητα. Φυσικά, η λύση δεν είναι η λήψη καθαρτικών αλλά η συνέχιση της σωστής διατροφής και στις διακοπές.

Επιβαρυντική είναι και η διατάραξη του βιολογικού ρολογιού. Ο οργανισμός των περισσοτέρων ανθρώπων είναι προγραμματισμένος να ζητάει τροφή και να αποβάλει όσα δεν του είναι χρήσιμα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Στις διακοπές, όμως, το κάλεσμα της φύσης μπορεί να έρθει σε ακατάλληλη στιγμή ή μέρος. Όταν η καταπίεση της επιθυμίας για κένωση επαναλαμβάνεται για μέρες, οδηγεί σε δυσκοιλιότητα. Τα κόπρανα παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο παχύ έντερο, όπου αφαιρούνται περισσότερα υγρά, στεγνώνουν, γίνονται σκληρά, η αποβολή τους δυσκολεύει και ο πάσχων παραμένει πολλή ώρα στην τουαλέτα για την κένωση. Όλα αυτά έχουν ως  αποτέλεσμα την επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Η άρνηση για κένωση του εντέρου οφείλεται πολλές φορές και στο άγχος για τη χρήση τουαλέτας που είτε δεν είναι αρκετά καθαρή, είτε δεν προστατεύει την ιδιωτικότητα του χρήστη.

Τέλος, η ελλιπής πρόσληψη νερού και η αφυδάτωση, η οποία είναι πιθανή σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια, υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, και η υπερκατανάλωση αλκοόλ συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα.

Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι εξίσου συχνή και επικίνδυνη για την εμφάνιση όσο και την επιδείνωση των συμπτωμάτων της αιμορροϊδοπάθειας, λόγω του ερεθισμού που προκαλεί. Οφείλεται συνήθως σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό, αλλά και σε οξεία δυσπεψία εξαιτίας της ακατάστατης χρονικά και ποσοτικά πρόσληψης τροφής, η οποία διαταράσσει ολόκληρη την αλυσίδα των πεπτικών λειτουργιών.

 «Γνωρίζοντας όλους αυτούς τους λόγους που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανωμαλίες των κενώσεων και τελικά σε έξαρση των συμπτωμάτων της αιμορροϊδοπάθειας, θα πρέπει εκ των προτέρων να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή τους. Οι συμπτωματικές αιμορροΐδες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, είναι ωστόσο ενοχλητικές, επηρεάζουν την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής του ασθενή. Η πιο σοφή απόφαση είναι να θεραπεύονται χειρουργικά για να απαλλάσσεται ο πάσχων οριστικά από τις αιμορραγίες και τον πόνο. Εξάλλου, η διαδικασία είναι απλή, ανώδυνη, αναίμακτη και πραγματοποιείται σε ελάχιστα λεπτά, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και ο ασθενής συνεχίζει τη ζωή του απαλλαγμένος από κάθε σύμπτωμα», καταλήγει ο δρ Αναστάσιος Ξιάρχος.